Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

A roma integráció programja 3.

Bencsik Gábor 2009.06.24. 12:40

Na szóval a leltár. Emzperx a kommenjében azt mondja, a segélyezésen alapvetően kellene változtatni, nem kiosztani a készpénzt, hanem természetben adni, nagyon odafigyelve, ellenőrizve. Igen, ez logikus, térjünk is vissza rá. De előtte nézzük az alapokat. Bugsy szerint meg kellene várni, amíg fellendül a gazdaság, addig úgy sem lehet tenni semmit.
Valamit mégis. Gondolkodni. Tisztességesen végiggondolni a dolgokat, hogy ha majd oda jutunk, legyen mihez fogni. Tehát a problémaleltár. Általában két dolgot mondanak: oktatás és munkalehetőség. És ez valószínűleg igaz is, csak így önmagában nem visz előre.

Vajon a cigányok miért hasznosítják a többi nemzetiségnél rosszabb hatásfokkal a még ha szűkösen is, de meglévő munkahelyi és oktatási forrásokat? Rosszabbul hasznosítják? Van erről adatunk? Jó az, ha van erről adatunk, jó az, ha nincs? Itt tornyosul előttünk egy szép nagy probléma: szabad-e nyilvántartani Magyarország állampolgárainak nemzetiségi hovatartozását? A politikai liberalizmus (a szabadelvűség védelmében hadd használjam szűkítő értelemben a jelzős szerkezetet) azt a választ adta, hogy nem szabad. A politikai liberalizmus azonban ezzel és sok más válaszával együtt épp most bukott meg Magyarországon. De ettől még nem evidencia, hogy a helyes válasz az általuk adottnak az ellenkezője.


Arra a kérdésre, hogy ki a cigány (sváb, ruszin, stb), viszonylag egyszerű válasz adható. Két feltételnek kell együttesen megfelelni: hogy az illető cigánynak vallja magát, és a többi cigányok is elfogadják annak (tehát az nem feltétel, hogy a nemcigány környezet cigánynak tekintse, noha a szociológiai kutatások jobb híján rendszerint ezt tekintik kritériumnak). A kettős feltételben van bizonyos önmagával való indoklás, de a gyakorlatban azért ez áthidalható, a cigányok jelentős részével kapcsolatban nincsenek senkinek kétségei, van tehát olyan közösség, amely az összetartozást igazolni tudja.

Jó, megtudtuk, ki a cigány. De hogyan tartsuk ezt nyilván? Vezessünk róla közhiteles nyilvántartást? Ez képtelenség. Írjuk be a személyibe? Azért ez se, semmi szükség arra, hogy ha az embert a rendőr megállítja, mindjárt láthassa, milyen nemzetiségű. Jó sok előítéletes rendőr van, azt azért ne tagadjuk. Legyen valamiféle „cigányigazolvány”, a magyarigazolvány mintájára? Hát nem tudom. Pedig valamire szükség van, az biztos. Március 4-én egy csomó roma szervezet megfogalmazta a követeléseit, azok első pontja így szól: „1. A cigányok önkéntes etnikai regisztrációja jogi és intézményi feltételeinek megteremtését, az így nyert adatok beépítését az integrációs célú források elosztásába, felhasználásába, ellenőrzésébe.” (Március 6-i bejegyzésem ezt a nyilatkozatot kommentálja, ott a link is a teljes nyilatkozathoz.) Jó, önkéntes etnikai regisztráció, de milyen nyilvántartás? Van valakinek ötlete?

Kép is van, persze, Barabás Miklós színes litográfiája, amely Prónai Gábor báró Vázlatok Magyarhon népéletéből című albumában jelent meg 1855-ben Pesten. A Vándor czigány-telep című kép a korabeli vizuális toposzok, magyarul képi közhelyek egyedülálló gyűjteménye. Nem a cigányokat ábrázolja, hanem a róluk kialakult képi ideákat.

Látható félmeztelen cigánylány pipával, meztelen gyerek, sátor, kovács, üst, tenyérjós – de szinte minden részlet félreértett, téves. Egyszer majd erről, a képek információ-értékéről, forráskritikájáról is bővebben lesz szó, mára ennyit. Folytatás következik.
 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr71205443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bugsy 2009.06.29. 00:40:45

Világos a számomra, hogy a személyre szabott, ellenőrzött és/vagy feltételekhez kötött segélyezési rendszer megkíván valamiféle etnikai nyilvántartási rendszert, ám a Magyar Köztársaság Alkotmánya erre nem ad lehetőséget.
A "A cigányok önkéntes etnikai regisztrációja" egy vérszegény, az Alkotmányt kikerülni szándékozó manőver.

Megítélésem szerint a cigányhelyzet megoldásához nagyon nagy szükség lenne egy komoly paradigmaváltásra.

Az elmúlt évtizedek minden esetben az esélyegyenlőség megteremtéséről, a cigányság integrációjának széleskörű támogatásáról - beleértve a segélyezési rendszereket is - beszélnek, holott még a legalapvetőbb tisztázandók sem kerültek felszínre.

Az első komoly kérdés:
Akar-e a cigányság integrálódni?
Kik, mikor és hogyan fogják megmagyarázni a romáknak, hogy mit is jelen PONTOSAN az integrálódás?

Érdekelne, hogy mit mond minderről pl.: egy rakacaszendi cigányember...


Második kérdés:
Tud-e a cigányság integrálódni?
Képes-e felhagyni az évezredes szokásaival, képes lesz-e tisztelni a törvényt, változik-e a munkával kapcsolatos viszonya, képes-e elfogadni azt, hogy az integrációjának és felemelkedésének egyik legfontosabb kulcsa a TANULÁS?
Merülnek fel kérdések a másik oldalon is:
Képes-e a magyar az előítéletek, a diszkrimináció, a fajgyűlölet teljes felszámolására?

Fontos kérdések ezek!

Hogyan kapunk-kaphatunk ezekre hiteles választ? Hiteles alatt nem az aktuális politika kinyilatkoztatását értem, hanem a legszélesebb polgári réteg véleményét.
A tiédet. És a tiédet, meg az övét és az övét.
Mindenkiét...!

Bencsik Gábor · http://www.magyarmercurius.hu 2009.06.29. 11:09:27

Azt gondolom, hogy a cigányság, pontosabban annak leszakadó része képes integrálódni, bár egyelőre sokan nem akarnak, illetve nem fogják fel, hogy előre jutni csak az integrálódáson keresztül lehet. Elég nagy munka lesz elérni, hogy felfogják.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.04.05. 17:27:43

Jó, eltelt egy pár hónap a poszt keletkezése óta, de asszem, még nem késő reagálni, nem úgy tűnik, mintha azóta megszülettek volna a válaszok.

Nekem bajom van a nyilvántartással. Gyakorlatban szerintem szinte kivitelezhetetlen, és addig, amíg a cigányokkal "baj van", egy csomóan úgyis letagadják, hogy cigányok, ahogy a melegek vagy az aidsesek közül is letagadják egy csomóan, hogy melegek vagy aidsesek. Én akkor már azt mondanám, hogy használjuk az egyetemeket erre, legalább jók lesznek valamire. Ne legyen nyilvántartás, hanem szükség esetén adja ki a kormány az ukázt az ELTE szociológia tanszékének, vagy az MTA-nak, tudom is én, hogy becsüljék meg, mérjék fel, számolják ki. Szerintem felesleges lemenni az egyén szintjére, és konkrétan megmondani, hogy Ló Lajos akkor most cigány-e. Célzott kérdésekre kellenek célzott válaszok, nem egy nagy, "mindentudó" akta.

Sodan 2011.01.31. 12:09:52

Az értéket adó munka hiány okozza a problémát.
A cigányoknak vissza kell adni az önbecsülést amit el vettek tőlük kormányszinten.
Kormányszinten is kell vissza adni.
A Cigányság sokat fejlődött hazánkban,de a gazdasági válság és a politikai szélsőjobb,vissza taszítja a nyomorba,kész akarva.
Nem a cigányok a hibásak,ők csak vétlen áldozatok ebben a kapzsi világban
süti beállítások módosítása