Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

Minden cigány felelős minden cigányért

Bencsik Gábor 2010.01.20. 20:44

Elhangzott az Út Igazság Élet – Magyar Cigányok Európáért szervezet tisztújító közgyűlésén, 2010. január 20-án. (A szerveződés a KDNP-hez közelálló cigány értelmiségi egyesület, elnöke Kamarás István beás származású történész)

Hölgyeim és uraim, azt hiszem nem kell félnünk úgy fogalmazni, hogy a magyarországi cigányság történelmi fordulópont közelében jár. Hatszáz éve élünk együtt cigányok, magyarok és más nemzetiségek itt a Kárpát-medencében, és ez a rengeteg idő úgy pergett le, hogy a cigányság soha nem volt ura a saját sorsának, nem volt részese a róla szóló döntések meghozatalának. Ennek az időszaknak azonban, ha tetszik, ha nem, vége. Mostantól fogva érdemi cigány politikát a cigány vezetők részvétele nélkül csinálni nem lehet. Sokakat zavarba hoz ez a helyzet, még a jóakaratú emberek között is akadnak, akik szerint – Churchill szavait átformálva – a cigányok ügye túl bonyolult ahhoz, semhogy cigányokra lehetne bízni. Tévednek, az új cigány értelmiséggel kell együttműködni, másképp nincs kibontakozás.

Még akkor is, ha tudjuk, hogy sok új cigány vezető nem értette még meg, hogy ez mekkora felelősség, mekkora teher. Sokan úgy tekintenek a politikára, mint olyan versenypályára, ahol magas fizetéssel járó tekintélyes állásokat lehet elnyerni, és onnan újabb állásokhoz lehet juttatni a rokonokat, barátokat és ismerősöket. Pedig nem az a lényegi kérdés, hogy kinek a feneke alá tolják az Audit, ki lesz az államtitkár és az igazgató, hanem az, hogy ki megy ki a telepekre, ki veszi a vállára népének minden nyűgét, ki hajlandó szolgálni a népét. Ami hatszáz éven át elmaradt, most helyreáll, a következő években karrierek százai nyílnak meg a fiatal cigány értelmiségiek előtt. De nagy kérdés, hogy elegen lesznek-e közülük, önök közül, közületek, akik nem magáért a karrierért lépnek közéleti pályára, hanem azért, hogy alázattal és becsülettel szolgáljanak.

Szabó Dezső mondta: minden magyar felelős minden magyarért. Vannak politikusok, akik ezt a mondást a cigányokra vonatkozóan kifordítva értelmezik: a rosszért, a bűnért való felelősséget terítenék rá az egész népre. Az új cigány értelmiségnek, az új cigány vezetőknek egyik legfontosabb feladata és felelőssége, hogy visszaadják a gondolatnak az eredetei tartalmát: minden cigány felelős minden cigányért – a Szabó Dezsői értelemben.

Az Önök éppen most megújuló szervezete kősziklára építkezik, a keresztény értékek kősziklájára. Ezen értékek között a felelősség, az alázat és a szolgálat az elsők között áll. Kívánom és remélem, hogy az Út Igazság Élet – Magyar Cigányok Európáért képes lesz megfelelni ennek az alapvetésnek. Mert közös problémáinkra igenis vannak jó válaszok is. Adja Isten, hogy Önök, hogy ti ezeknek a válaszoknak a munkásai legyetek.
A képen két üstfoltozó látható az 1900-as évek elejéről. Magát a lapot Divald és Monostory adta ki Budapesten 1912-ben, de a felvétel számos hasonlóval együtt Nagyszebenben vagy annak vonzáskörzetében készült feltehetően 1900 és 1905 között. Érdekes, hogy az erdélyi szász anyavárosban milyen jelentős figyelem fordult a cigányság felé - ennek a figyelemnek nemzetközi rangú eredménye többek között Wlislocki Henrik munkássága.

 

Címkék: cigány értelmiség pártok cigánypolitika

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr881688607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.21. 08:30:07

Minden cigány felelős minden cigányért

Höhö, szép gondolat. Gyakorlatilag minden cigány tehet a cigányok megítéléséért. Általában tesznek is - negatív írányba.

A normálisabb romáknak rá kellene szólniuk a retinens hülyegyerekekre, de ez a mentalíitás idegen a hagyományaiktól. Ezért tartunk itt.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.01.23. 21:05:48

Amennyiben a program komoly feltételeket állít, az annak megfelelők eredményeikhez makacsul fognak ragaszkodni. Illik tudni, hogy a cigányra még inkább igaz: Ha valamit könnyen kap meg, azonnal elveri, de ha megdolgozott érte, foggal-körömmel kapaszkodik hozzá.
Nem lenne könnyű a telepi cigányokat meggyőzni arról, hogy a tőlük kiszakadt "büszke", a település módosabb, értelmiségibb negyedében élő rokonuk az ő érdeküket képviseli majd, ezért főként közöttük kell alkalmassá tenni tagokat a pályára, ámde félő, hogy ők is kiszakadnak és elhagyják a telepet. Kemény dilemma. Sajnos már nem csak cigány-magyar, hanem cigány-cigány viszonylatban is hatalmas előítéletek vannak.
A fent említett beás történészt pl. nem tudom, hogy egy igazi oláh testvére mennyiben fogadja majd el.

Baloghnee 2010.01.25. 09:18:24

A képet illetően pár apróságra szeretném felhívni a figyelmet! Felirata jobb oldalt, a "Brassó" bélyegző felett "Löffel-Zigeuner", azaz kanalas-cigányok... (Ilyen körülményke között komoly esély van rá, hogy nem üstfoltozókat, hanem kanalasokat látunk. E hipotézist erősíti, hogy a képen üstöknek, illetve bármilyen fém-, avagy réztárgynak nincs nyoma. Ellenben vannak rajta különböző fatermékek, pl. kanalak...)
Ugyanezen, a "Brassó" bélyegző feletti "Löffel-Zigeuner", azaz kanalas-cigányok felirat alatt pedig egy "Brassó" bélyegző látható, ami nem lévén Nagyszeben, illetve Nagyszeben környéke, azt valószínűsíti, hogy nem Nagyszebenben, illetve Nagyszeben környékén készült a kép, hanem valahol máshol... Feltételezésem szerint talán Brassóban, esetleg környékén...

Bencsik Gábor · http://www.magyarmercurius.hu 2010.01.25. 13:18:46

@Baloghnee: Jogos az észrevétel - részben. Mivel Zsolt barátom segít a képek föltételében, bár pénteken észrevettem, hogy rossz képet küldtem, csak most tudom javítani. Az első képen lévő Brassó felirat viszont csupán postai bélyegzés, itt adták fel, de ettől még készülhetett a nem túl távoli Nagyszebenben. A mellékelt másik példányon nem is szerepel. Érdekes, hogy a magyar képaláírás czigány kovácsokat ír, holott nyilvánvalóan kanalasok láthatók a lapon. Még szebb, hogy az üstfoltozók lapjának hátán Erdélyi fazekas czigányok felirat szerepel, igaz németül már Kupfershmiede.

Halmavánszki Gábor 2011.03.20. 17:49:22

"De nagy kérdés, hogy elegen lesznek-e közülük, önök közül, közületek, akik nem magáért a karrierért lépnek közéleti pályára, hanem azért, hogy alázattal és becsülettel szolgáljanak."

Szerintem meg az a kérdés hogy hányan fognak kilépni a karrierjükért lépnek akármilyen pályára is. Bárcsak ott lennénk már, hogy a cigányok sokasága azzal legyen elfoglalva hogy hová tud eljutni. Már ha ezt hívjuk karriernek. Ez az alázattal meg becsülettel való szolgálás meg süket maszlag. Kinek a szolgálása is egyébként? Amit itt segítségként lehetne tenni az az hogy mindenki megértse hogy milyen karrierlehetőségre van lehetősége. Nem szerencsés dolog a telepről pusztán származási alapon ilyen-olyan, csupán pénzszórásra alkalmas program révén egyetemre juttatni egy rakás embert, aki adott esetben késsel villával sem tud enni rendesen. Ennek csak frusztráció és elszigetelődés a vége. Hozzáteszem ez igaz a magyarokra is. Már így is túlontúl sokan vannak olyanok a felsőoktatásban akiknek a közelében sem szabadna lennie.
süti beállítások módosítása