Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

A pártok cigány-programja 3. – Jobbik

Bencsik Gábor 2010.04.02. 13:23

Ez egy hangsúlyozottan nem Jobbik-barát blog. A szerzőnek igen rossz véleménye van a Jobbikról. Ehhez képest a párt programja messze színvonalasabb és hitelesebb, mint az eddig vizsgált két versenytársáé. Igen, ez a szöveg (egészében itt olvasható) a valóságról beszél, és érdemi mondanivalója van róla. Úgy tetszik, hogy a mai magyar politikai pártok a cigányok ügyében továbbra is a Jobbiknak engedik át az őszinte beszéd jogát. És csodálkoznak azon, honnan van ennek a pártnak ennyi szavazója. 

A Vissza a cigányútról - Cigánypolitikai program című fejezet bevezető része teljes joggal ítéli el azokat az „ideológusokat és szakértőket”, akik az elmúlt húsz évben szüntelen rasszistázásukkal még a diagnózis felállítását is megakadályozták. Jogos az a megállapítás is, hogy a pártok a cigányokra eddig mint olcsón megvásárolható szavazókra tekintettek. „Az első feladat tehát az őszinte helyzetfelmérés. Az igazság kimondása, bármilyen fájdalmas is. A cigányság jelenlegi állapotában ma Magyarországon egy időzített bomba.” Így van. „Ha nem történik azonnali és érdemi beavatkozás, ez a probléma hazánkat polgárháborúba sodorhatja.” Ez nem igaz, de a Jobbik mentségére szól, hogy vagy két éve mindenki polgárháborúval riogat. Polgárháború nem lesz, legfőképpen azért, mert a magyarországi cigányok tökéletesen szervezetlenek. Ha Franciaországban álmukban lelövöldöztek volna arab családokat, másnap lángokban állna Párizs külvárosa, és hárommillió ember menetelne a Champs Elysée-n. Ha Németországban agyonlőttek volna néhány törököt, már ízekre szedtek volna egy sor nagyvárost, és az egész németországi török közösség, élén a német politikai elittel menetelne az Unter den Lindenen. Magyarországon a cigánygyilkosságok után hatfős békemenet volt nyolc rendőr kíséretében (találkoztam velük a Kerepesi úton Budapesten, szomorú látvány volt). Szóval ezt hagyjuk, lépjünk tovább.

„A cigány társadalom többsége a törvények, a munka és az oktatás világán kívül él, ahonnan a jelek szerint sokuknak nem csupán lehetősége, hanem szándéka sincs a kitörésre. Valós felmérések híján nem tudunk biztosat, csupán sejtjük, hogy ezekben a közösségekben milyen érzelmi viszonyulások élnek a többségi magyar társadalom felé. Generációk nőttek fel úgy, hogy nem látták a szüleiket munkába menni. Félő, hogy a cigány társadalom egy része már egyáltalán nem vágyik sem integrációra, sem munkára, sem tanulásra, csupán a társadalom által biztosított segélyekre.” Igen, sajnos ez az igazság. Illetve azt nem hiszem, hogy nem a többség ilyen, inkább kisebbség lehet, de valós felmérések erről sincsenek. Solt Ágnes szociológus egy kutatás keretében megpróbált valós adatokhoz jutni a cigánytelepeken élőkről, és eredményeit tavaly közzé is tette – majd a fejét harapták le.

Jönnek a Jobbik javaslatai, ezek élén a cigánybűnözés kemény eszközökkel történő visszaszorítása. És ez itt bizony kozmás. A program ugyan hosszasan fejtegeti, hogy a Jobbik szerint a cigánybűnözés fogalma „nem jelenti tehát sem a cigányság kollektív megbélyegzését, sem rasszizmust, hiszen a jelenség mögött nem genetikai meghatározottság, hanem sajátos szociokulturális háttér értendő”, csakhogy ez sajnos nem igaz. Ez a kifejezés bizony kollektív megbélyegzés. Amúgy valóban vannak a cigányságra jellemző bűnelkövetési módok, és nem vitatható az összefüggés a cigányok egy részének életmódja és a kriminalitás között. Csakhogy a Jobbik nem ezt a gondolatot árulja. Magyarországon tömeges igény van a cigányellenességre, és a Jobbik ezt az igényt szolgálja ki a cigánybűnözés kifejezés használatával. Ez egy haszonelvű szóhasználat, szavazatok megszerzésére irányul – amúgy sikerrel.

„A rend megteremtése mellett a felemelkedés és a jogkövetés lehetőségét is biztosítani kell számukra: a szociális, foglalkoztatási és oktatási rendszert kell úgy átalakítani, hogy az a törvények betartására, a munka és az oktatás világába való visszatérésre ösztönözzenek.” Ez világos, csak az a kérdés, hogy hogyan. A Jobbik az egyházak és a civil szervezetek eddigieknél jelentősebb szerepet szán a dologban, ami rendben is van, de a hogyan azért továbbra is nyitva marad.

A program javaslatait „A szebb jövő” címszó alatt foglalja össze. Átfogó felmérést sürget – joggal. Sürgeti a rendőrség megerősítését – legyen, bár elég drága mulatság –, és ismét létrehozná a csendőrséget. Ez utóbbiról nagyjából már tudjuk, hogy blöff, merő kampányfogás, még ha néhányezer egyszerű lélek komolyan hiszi is, hogy száz évvel ezelőtti társadalmi struktúrák beilleszthetők a mai társadalomba.

„A szociális segélyek helyett munkát, adott esetben közmunkát kell adni mindenkinek, aki képes a munkavégzésre.” Ha ez ilyen egyszerű volna. És ha nincs munka, és közmunka sem? „A segélyeket nem szabad készpénzben kifizetni, hanem azt szociális kártyán keresztül kell eljuttatni a segélyezetthez, ezáltal kizárva, hogy az erre a célra fordított adóforintok rossz helyre kerüljenek.” Csakhogy szociális kártyával sem lehet kizárni. Majd annak is kialakul a másodlagos piaca, mint az üdülési csekknek, és megint az ügyeskedők járnak a legjobban.

„A megélhetési gyermekvállalás visszaszorítása érdekében a családi pótlékot a 3. gyermektől felfelé adókedvezménnyé kell alakítani. Minden gyermeknevelési támogatást iskoláztatási kötelezettséghez kell kötni.” Ez lehet hogy működne. Hatástanulmányok kellenek, de van benne logika.

A program meglehetősen bőven beszél az oktatásról. Megalapozottnak látszik az az álláspont, hogy „Az erőltetett integráció helyett a differenciált oktatást támogatjuk, mert a jelenlegi rendszer mindenkit visszahúz a leginkább beilleszkedni nem képes gyerekek szintjére”. Jogosan mondja, hogy „az iskolai közösségi normákat rendszeresen megsértőkkel szemben szükség van hatékony szankciórendszerre”. Egyet lehet érteni azzal, hogy „támogatjuk a cigány pedagógusok képzését és alkalmazását a cigányok által sűrűn lakott települések iskolájában”. Érdekes, továbbgondolást érdemlő felvetés, hogy „Azonnali megoldásként – alkalmassági felmérést és tanfolyami képzést követően – munkába kell állítani képesítés nélküli cigány pedagógusokat, ami segítséget jelenthet az akkut munkanélküliségre is, illetve a közmunka-program egyik speciális válfaját képezheti”. Rendben van az, hogy „a teljes tanulási-képzési folyamatot végig kell gondolni, hogy minél több cigány fiatal jusson el a munkaerőpiacon keresett képzettséghez”.

Az utolsó bekezdés az Országos Cigány Önkormányzat feloszlatását szorgalmazza. Érdekes, hogy ebben liberális cigány vezetők véleményével találkoznak – ők a cigány önkormányzatot porhintésnek tekintik, országgyűlési képviseletet igényelnek. Pedig az OCÖ-vel, mint intézménnyel nincs semmi baj. A cigány önkormányzatiság intézményrendszere a feladata ellátására alkalmas – volna. Csak éppen hiányoznak azok a cigány vezetők, akik tisztességgel működtetnék.

A Jobbik cigány-programja egy dologról nem beszél: a cigány kultúráról. És ez árulkodó. Amúgy fenntartásokkal bár, de akár el is lehetne fogadni. Ha nem állna mögötte egy olyan párt, amilyen.

Ezúttal két kép. A vándor kompániáról készült fénykép 1903 előtt készült Dél-Erdélyben (legkorábbi variánsa ekkorról ismert), az Adler Fényírda adta ki 1909-ben Szászvárosban. Fémműves olhácigány csapat szerepel rajta. Egy szekerük van két lóval, valamint két szamár, az elöl álló hátán a sátorrúd, talán a ponyva is. Már korábban is volt szó róla, hogy a kompánia nem szekéren szokott utazni, arra a holmit teszik, esetleg a kisgyerekek és az öregek ülnek fel, a többség gyalog megy. Ennek fényében világosan látszik, mennyire hamis Vastagh György festménye, illetve az arról készült reprodukció. Vastagh képe valójában egy joviálisan lenéző anekdota képben elbeszélve, amely híven tükrözi a korabeli (1886) polgári társadalom cigányokkal kapcsolatos sztereotípiáit.

Címkék: program jobbik cigányok propaganda

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr591889420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.04.04. 16:42:58

Kicsit olyan érzésem lett, hogy a Jobbik a helyzetet alapjaiban jól látja, de a megoldások eléggé nyögvenyelősek, "elmagyarosítóak". Mintha ki akarnának vonni minden külső kontrollt és mint valami gyártósoron, legyártani a "jó cigányt".
Meg bennem azért tudnak félelmeket kelteni azzal, hogy tagjaik gyakran elszólják magukat nyilatkozataikban és nem éppen emberbaráti szeretetről tanúskodnak.

Fekete Florin 2010.04.04. 18:34:40

Én nem úgy tapasztalom, hogy a Jobbiknak lennének a legkonkrétabb megoldási javaslatai a "cigánykérdésre".

Más pártoknál (persze különbözö módon és mértékben) de ugyanúgy, sőt még jobban meg vannak a "roma programelemek".

Csak más kérdés, hogy aki nem jár utána az a magyar médiából nem fogja sose megtudni, hogy mit tesz pl. Járóka Livi (Fidesz) az Európa Parlamnetben a cigányság nemzetközi integrációjáért.

Mint ahogy azt sem lehet megtudni, hogy pl. az LMP mit gondol erről a témáról, pedig jókat gondol.

A szocik az más - ők a nyolc évvel lejáratták magukat, mondhatnak akármit. De a Jobbik érdemtelenül túl van sztárolva. (És ez most akár lehet kritika ezen blog felé is. :-) )

Másik, ami kapásból teszi hiteltelenné a Jobbik "programját", hogy a cigányság sem támogatja. :-) Ettől kezdve a Jobbik romaprogramja akkor is felejthető kellene hogy legyen, ha tényleg jó lenne.

De leszögezem: nem is az. A program pocsék, és tele van csúsztatással, hamis "tényfeltárással".

A számtalan csúsztatás között egyik az, hogy pl. képesítés nélküli roma pedagógusok pályára állítását szorgalmazza.

NOS VANNAK KÉPESÍTETT ROMA PEDAGÓGUSOK, hiszen a rendszerváltás óta LEGALÁBB HUSZONÖTEZER ROMA SZERZETT DIPLOMÁT, VAN ROMA ÉRTELMISÉG, a lehető legkülönbözőbb pályákon.

Illetve ami a legnagyobb baj, hogy nagyon sokan pályán kívül vannak: diplomás munkanélküliként feketén kubikolnak, vagy pályakezdő munkanélküliként inkább gyesre mennek, rengetegen pedig kivándorolnak.

Őróluk nem szól a Jobbik programja, mert ha beismernék, hogy vannak roma diplomások, összeomlana a büszke magyar felsőbbrendűségű fajelméletük.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.04.04. 19:51:28

Ez így korrektnek tűnik, örülök, hogy belebotlottam ebbe a blogba, majd olvasgatom. Csak annyit nem értek, hogy a csendőrség miért ne illene bele a modern társadalomba. A csendőrség lehet modernizált, Franciaországban működik is. Az persze más kérdés, hogy itt arról van szó, hogy a Jobbik fel akarja fegyverezni a Gárdát, ami finoman szólva is hajmeresztő gondolat, de önmagában a csendőrséget szerintem épp össze lehet egyeztetni a mai társadalommal. (Hogy kell-e, az vita tárgya, szerintem pl. nem kell, de lehetni attól még lehet.)

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.04.07. 10:02:02

"Ha Franciaországban álmukban lelövöldöztek volna arab családokat, másnap lángokban állna Párizs külvárosa, és hárommillió ember menetelne a Champs Elysée-n. Ha Németországban agyonlőttek volna néhány törököt, már ízekre szedtek volna egy sor nagyvárost, és az egész németországi török közösség, élén a német politikai elittel menetelne az Unter den Lindenen."

Párizsban, Berlinben buziparádét is tarhatnak, az sem zavar senkit. Itt azért még a buziparádénál is nagyobb ellenállásba ütköznének a romák.

Persze ez sem polgárháború "csak" etnikai alapú zavargás lenne.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.04.07. 12:31:59

Egy poszthoz gyűjtöttem információt, így botlottam ebbe a blogba, és hasznos információkat találtam rajta. A poszt el is készült.
mistinguett.blog.hu/2010/04/07/ciganyok_es_franciak

Kartal (rezervált) 2010.04.10. 15:41:24

"Magyarországon tömeges igény van a cigányellenességre(...)"
Tessék már mondani, sváb, székely, vagy lengyel-ellenességre miért nincs tömeges igény??? Pedig a székelyek között is van egy csoport, akiknek nagyon barna bőre van, vagyis lehetne bőrszín alapján megkülönböztetni őket is. Miért nem tesszük mégsem??? Tán mert ők nem gyilkolnak, rabolnak, lopkodnak?

Egyébként ahhoz képest, hogy milyen ellenérzésekkel viseltetsz a Jobbik irányában, nagyon korrekt a cikk.

Úlia 2010.05.24. 17:54:48

@Fekete Florin: Nos remek dolog, hogy ilyen nagyszámú a cigány értelmiség. Kubikolás , külföldre távozás és gyes /?/ helyett, azt ajánlom nekik, menjenek dolgozni olyan helyekre, ahol sok a cigány. Ha pedagógus végzettségúek, remekül tudnának dolgozni az iskolákban, jobban mint a nem cigányok. Házi orvosnak is mehetnének olyan helyekre, ahol nincs háziorvos, talán éppen azért, mert túl sok a roma. Védőnő, szociális munkás, gyermek jóléti szolgálat munkatársa, családsegítő stb. Lenne helyük, ha vállalnák ezt a nehéz feladatot népük érdekében. De azt hiszem, a nehézségeket ismerve pont ezt nem akarják. Sajnos.

Lajosforras 2013.08.05. 16:44:59

@Fekete Florin: a roma értelmiség általam ismert tagjai egyelőre ott tartanak, hogy elhatárolódnak (mondhatni kiközösítik magukat) a cigányságól, inkább tartoznak a "parasztokhoz", onnan választanak (és találnak) barátokat, nem egy esetben párt.
ők pedig nem igazán vádolhatóak rasszizmussal.

"Őróluk nem szól a Jobbik programja, mert ha beismernék, hogy vannak roma diplomások, összeomlana a büszke magyar felsőbbrendűségű fajelméletük."

ha akkora a tenni akarás és ennyien vannak, hol a látszatja...? ennek semmi köze a fajelmélethez.

"diplomás munkanélküliként feketén kubikolnak, vagy pályakezdő munkanélküliként inkább gyesre mennek, rengetegen pedig kivándorolnak."

ez nyilván nem csak a cigány diplomásokra vonatkozik. ma ez van, a magyarok ugyanezzel kell együtt éljenek. ez nem kizárólag a cigányság problémája,tehát minek is kellene róluk külön szót ejteni?

Szúrófény 2015.01.24. 07:53:53

Munkanélküli dala
1996-ból
Nincsen pénz, nincsen guba
Arra int a Horn Gyula:
Legyek jó, legyek hálás
(ingem, gatyám bálás)
Legyek nyugodt, szerény
Ingyen konyha: nagy eredmény!
Lesz segély, ha nincs állás,
Szép a hajléktalan szállás!
Legyek koldus, legyek ostoba,
Csak fel ne lázadjak soha!
Legyek lelkes, legyek árva,
Tag lehetek, sok szép pártba!
Legyek hajlékony, görbe,
Bevesznek úgy, az úri körbe!
Legyek tolvaj, gazember,
Ingyen ebéd akkor nem kell!
Kár érted melós gyerek,
Későn jött meg a te eszed,
Elmaradtál egy arasszal!
Többre mentek mások tapssal!

Szúrófény 2015.01.24. 07:55:24

Munkanélküli fia verse
(Ady Endre Proletár fiú verse, ma)

Az én apám reggeltől estig,
Reménytelen lót-fut keres,
Az én apánál, nincs keserűbb ember,
Egyhamar nem is lesz!

Az én apám, bálás kabátú
De nekem boltba veszen,
Beszél nekem egy szép jövőről,
Ha majd külföldre megyen!

Az én apám a rendszer foglya,
Bántják, megalázzák szegényt
De egyszer majd felrúgja
A rohadt világot! Az egészt!

Az én apám, hunyászkodó, gyáva ember
Értünk, ő mindent elvisel!
Kínozzák őt mind a pénzér
Villany, fűtésszámla, lakbér!

Az én apám, bús, szegény ember,
De ha nem nézné fiát,
Itt hagyná egész, bűnös
Kompániát!
2014-11-13
süti beállítások módosítása