Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

A mieink

Bencsik Gábor 2010.06.22. 20:26

Nézi az ember a focivébét. Nézi a játékosokat. Az hagyján, hogy egyik-másik európai ország játékosainak a fele sötét bőrű, afro eredetű (ha jól mondom). Hja, az egykori gyarmatbirodalom. De törökökből, arabokból, mindenféle más nációból is van bőven. Ha máshonnan nem tudnánk, itt is világosan megmutatkozik, hogy új népvándorlás kellős közepén vagyunk éppen. Új barbár hadak ostromolják a jó öreg Európát. Csak most nem lóháton jönnek, hanem autóval, vonattal, repülővel. Azelőtt karddal, nyers erővel hódítottak, most a demokrácia jogvédői által ácsolt trójai falóba ülnek bele, saját fegyverét fordítják Európa ellen.

A barbár jelzővel nem minősíteni akarok. Mi magyarok is egykori barbár hódítók leszármazottai vagyunk – ha a római birodalom sikeresen megvédte volna magát a népvándorlás népeitől, ma nem lennénk. Germánok (németek, angolok, skandinávok, hollandok) sem lennének, és a többi ország is másképp nézne ki. Jól járt-e a világ velünk, hódítókkal, vagy rosszul? Ezt ma már nem lehet eldönteni. A lényeg: „Róma” limeseit időnként megostromolják és áttörik a barbár hadak. Most is ezt teszik. A bevándorlók első generációja még identitást akart váltani, franciává, angollá, németté szeretett volna válni. A mostani második generációnak már eszében sincs az ilyesmi. Ők Németországban akarnak törökök lenni, Franciaországban arabok. Nemrég még kértek, most már követelnek. És ha elég sokan lesznek, meg is kapják.

Sokan a magyarországi cigányokat tudva-tudatlanul összekeverik ezekkel a hódítókkal. Mert hogy magukat liberálisnak gondoló jogvédők őket is beültették a demokrácia trójai falovába, mondván: az állam köteles őket tűrni, sőt támogatni olyanként, amilyenek, és aki ezt elvitatja, az rasszista. A faló stimmel, a barbárság azonban nem.

A magyarországi cigányok a mieink. Ez nagyon fontos. Közös a történelmünk, közös a kultúránk, ugyanannak a focicsapatnak drukkolunk, ugyanazt a csirkepaprikást esszük (uborkasalátával). Az új hadak egyelőre elkerülnek minket, de majd ha minket is ostromolnak (ez csak idő kérdése), együtt próbáljuk megvédeni közös hazánkat.

Innen lehet és kell tehát elindulni. Magyarország a magyarországi cigányoknak éppen úgy hazája, mint bármelyikünknek. Ez az a fundamentum, amire építhetünk. Ettől még nem kell eltagadni, hogy különbözőek vagyunk, hogy a mi cigányaink sok tekintetben lemaradásban vannak, és nekik is jócskán erőlködniük kell, hogy csökkentsék ezt a lemaradást. De mindnyájan egyformán „rómaiak” vagyunk. Ha az európai, azon belül a magyar civilizáció érték – természetesen azt gondolom, hogy az –, akkor érdekközösségben vagyunk ennek megvédésében.

Mostani képünk az Illustrirte Welt című német újság illusztrációja 1891-ből, a címe A hercegnő reggeli sétája. A metszet Karl Böker 1886-ban készült festményének reprodukciója. A kép a vizuális toposzok gazdag, ámde zavaros gyűjteménye. A leterített szőnyegen táncoló cigánylány karakteres, mondhatnánk kiírt nyugat-európai toposz, de egyértelműen a spanyol cigányokhoz kötődik. A két zenész hangszerét nem tudom azonosítani, a háttérben lévő család tagjai viszont határozottan magyar ruhát viselnek – a magyar cigány a német nyelvterület másik jellegzetes képi toposza.

Természetesen képi közhelyekkel telt a hercegnő csoportja is: az agár évszázados arisztokrata képi elem (ellenpontozva a cigányok borzas kutyájával), a néger fiú a napernyővel szintén, a dámák bőrének vakító fehérsége, különösen a cigányok barna bőrének kontrasztjával nemkülönben. Magyarán ez egy képi közhelygyűjtemény, a megrendelő ideáinak hű kiszolgálása. Éppen ezért figyelemre méltó, hogy a cigányokat nem nyomorult páriaként ábrázolja, hanem inkább valamiféle idealizált szabadság-helyzetben. Az úri dámáknak eszükbe sem jut félni a vad cigányoktól, a találkozás békés, harmonikus. A kép megrendelője (efféle szalonfestmények vásárlója) bizonyára nemigen érintkezett cigányokkal, a valóságot, annak durvaságát nem ismerte, a cigányokkal kapcsolatos ideáiról azonban sokat elárul a kép.

Ps: Sólyom for president!

Utólagos kiegészítés: hát ez a vonat elment. Kár.

Címkék: romák cigányok bevándorlás arabok afroamerikaiak

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr532101847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.06.23. 00:49:16

Nem feltétlen a legjobb példa a focicsapatok, oda tehetséges embereket szerződtetnek, tehát mintha kérnénk az általad említett bevándorlókat, hogy jöjjenek. Nameg a színesbőrűek sportban felülreprezentáltak.

Viszont ez a népvándorlás hasonlat több szempontból nem tetszik. Az első generáció természetes, hogy váltani akart (vagy inkább volt kénytelen), egyrészt kevesen voltak adott országon belül, másrészt még nem voltak egyezmények arról, hogyan kell a kisebbségekkel bánni, aki nem alkalmazkodott, meghalt. A következők viszont felismerték a tömeg hatalmát és szerették volna megőrizni a hozott identitást.
Szerintem nagyon túl vannak hypeolva a különbségek, elvégre amint megtaláljuk a módját, hogy az adott nemzeten belül megkövetelt tudásanyagot megszerezzék, és amint el is tudnak helyezkedni a munkahelyek valamennyi szintjén, a kulturális különbség elhanyagolhatóvá kell, hogy váljon, kb. akkora különbség maradna, mint pl. sör és borivók közt, ahol teszem azt a borivók vannak többségben, de a sörivók szeretnének sörivók maradni.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.06.23. 14:45:59

Umberto Eco írt valamikor egy érdekes tárcát erről. Szerinte különbséget kell tenni migráció és emigráció (avagy "immigráció") között. Másképpen szólva bevándorlás és népvándorlás között. A bevándorlás azt jelenti, hogy egyes, elszeparált régiókból bevándorol egy-egy csoport egy másik régióba. A népvándorlás meg azt, hogy masszívan vándorolnak milliók kontinensnyi területről kontinensnyi területre. A népvándorlás oka egyértelmű: ha maradnak, nincs jövőjük, ha elmennek, még lehet. Az ókori népvándorlás is erről szólt, és most is arról van szó, hogy Afrikában nincs jövője egy csomó embernek. Vagyis ez népvándorlás. Viszont a be- és népvándorlás között van egy nagy különbség: mivel utóbbi esetében tíz- meg százmilliók érintettek, a népvándorlás megállíthatatlan. Az, akinek egyetlen esélye valahogy bejutni Európába, nem fogja mérlegelni, hogy esetleg itt nem lesz munkája, vagy hogy agyonlövik a határon. A büdös életben nem fogjuk feltartóztatni őket, mert a menekülttábor, a börtön is jobb nekik, mint a polgárháború meg az éhhalál. Mindenképp jönni fognak, akármit teszünk. Megvédeni tőlük a civilizációnkat? Necces megfogalmazás. Egyáltalán nem tetszik.

Bencsik Gábor · http://www.magyarmercurius.hu 2010.06.23. 15:36:23

@mistinguett: Akkor pontosítok. A civilizáció kifejezést huntingtoni értelemben használtam, hogy tehát van a Nyugat civilizációja, ortodox keresztény civilizáció, muszlim, indiai, stb. Azért mondom hogy stb, mert nem ragaszkodnék Huntington nyolc kategóriájához, ahogy sok kritikusa sem. Nekünk is van valamink, az újonnan érkezőknek is van valamijük - a magam részéről őrizném ezt a miénket, bár tudom, hogy előbb-utóbb úgyis megváltozik, ahogy a római civilizáció is átalakult.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.06.23. 16:38:42

Kicsit mintha kultúravesztésként értékelné a külföldről érkezők megjelenését, illetve jelenlétét. Fél a változástól, vagy miért őrizné? Nem tudhatjuk, mivé alakulhat, már ha ez az alakulás van olyan gyors, hogy a rövid életünk alatt észrevegyük. Elvégre ez nem olyan anómiás, áttét nélküli folyamat, mint mondjuk 1989.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.06.23. 16:39:39

Lássuk, ha benyomom most ezt a post-ot, megjelenik-e az, ami eltűnt.

begyek 2010.06.23. 18:29:06

Bizonyára sok millió ember tapad a képernyőkre a foci miatt a dél-afrikai rendezésű labdarúgás világbajnokság miatt.
Hallgathatjuk az örvendező hangokat,hogy milyen csodálatos dolog,hogy a házigazda Dél-Afrika csapatán kivül afrikai csapatok is /Kamerun,Ghána,Nigéria,Algéria,Elefántcsontpart/ magukénak érzik az eseményt,hazai pályaként fogják fel a helyszint.Emlékezzünk csak vissza a négy évvel ezelőtti németországi világbajnokságra.Eszébe sem jutott egyetlen európai csapatnak sem,hogy ugyanigy hazai helyszinként nevezze meg Németországot.Ez pedig két dologra enged következtetni,: az európai,fehér öntudatnak szinte nyoma sincs,ellentétben az afrikaiakkal,másrészt pedig erősen kétséges,hogy némelyik európai csapat válogatottjai európainak tekinthető-e egyáltalán?
Van, aki már 1925-ben igy látta:
"Ha Franciaország fejlődése a mai keretek között még 300 évig tartana,akkor a legutolsó frank vérmaradvány is kiveszne ebből az európai-afrikai mulattállamból.Hatalmas zárt településterület alakulna ki a Rajnától le egészen Kongóig,amelyet a folytonos vérkeveredés következtében fokozatosan egyre csekélyebb értékű faj népesitené be."
Ebben a meglátásban,a jelek szerint,egyvalami nem bizonyul helytállónak: Úgy néz ki a megvalósuláshoz nincs szükség 300 évre..

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.06.23. 21:12:20

@begyek:
Most volt először Afrikában világbajnokság, ez azért összefogja a kontinens lakóit. Másrészt meg a csapatok tagjai nem hinném, hogy az egymást gyilkoló törzsek tagjai közül kerülnek ki.

"a folytonos vérkeveredés következtében fokozatosan egyre csekélyebb értékű faj népesitené be"
Mert a folytonos beltenyészetből lesz az ária faj, vagy mi? Pont azért került ki ennyi értékes ember a Kárpát-medencéből, mert kevert népség, ellenben a nyugattól leszakadók ideológia felé fordulása elvette az utóbbi évtizedekben az eszüket.

begyek 2010.06.24. 18:09:25

Lenin atya szellemi utódai,az "integrálódni,integrálódni" lózung alatt hintik szét pusztitó eszméjük tüskés kis magvait.Mit is értenek ők ez alatt? Pusztán annyit,hogy az együttélésre alkalmatlan,inkulturális,bűnöző hajlamú,nem Európa-kompatibilis fajokat /arab,néger,cigány etc./ nem szegregálni kell,hanem beolvasztani a többségi fehér társadalomba.Keveredni,kavarodni,összemosódni,összekutyulódni kell velük,és akkor máris révbe érünk : egy vidám,gigamegatoleráns,multikulti,sokszinű,gyökértelen szubhamanoid társadalomba.
Ugye milyen kecsegtető?
Ugyanis a ma már lassan védett fajnak minősülő normális emberek tökéletesen tisztában vannak azzal,hogy egy teljesen antiszociális,alacsonyabb kultúrnivójú,az átlagosnál sokkal agresszivabb szinesbőrű egyén soha az életben nem fog integrálódni a többségi társadalomba.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.06.24. 21:55:57

Begyek... Begyek... Begyek... Begyek... Begyek... Begyek... Begyek... Begyek... Begyek... Begyek... Begyek... Begyek... Begyek... Begyek... Begyek... Begyek... Begyek... Begyek... Begyek... Begyek... Begyek... Begyek... Begyek... Begyek... Begyek... Begyek... Begyek... Begyek... Begyek... Begyek... Begyek... Begyek... Begyek... Begyek... Begyek... Begyek... Begyek... Begyek... Begyek... Begyek... Begyek... Begyek... Begyek... Begyek...
Tőled a falnak megyek.

begyek 2010.06.25. 12:16:40

@mistinguett:
Nem rajtam múlik.
De keveredj velük,ha akarsz,én nem fogok.
Cigány,néger,vagy talán zsidó vagy?

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.06.25. 17:06:14

@begyek: Nem tehetem, mert már lassan csak te írsz be. Ráadásul a témától független, szorongó, agresszív marhaságokat.

begyek 2010.06.25. 19:34:00

@Member:
Az ostobaságod nem az én szorongásom.Sem agressziv nem vagyok.
De vagyok,veled ellentétben magyar,és fehér.
Mond,tudod ki a zsidócsahos? Rád emlékeztet.

begyek 2010.06.25. 19:55:29

Kedves Gábor.
A munkámból kifolyólag ott voltam Tatárszentgyörgyön,a cigánytemetésen.
A legnagyobb magyargyűlölő Iványi Gábor,bocsánatot kért az ötszáz év cigányok ellen elkövetett magyar atrocitásokért.A helyszin nem engedte meg,hogy helyben kikérjem ezt magamnak.Megtettem máshol.
Nekem személyszerint nincs semmi bűnöm a cigánysággal szemben,ötszáz éve nem is éltem.
Ön azt irja,a mieink.
Az enyém nem.A több ezer áldozatnak,a túlélőknek sem hiszem,hogy lenne közös "kultúrájuk" ezekkel.
Az elmúlt húsz év liberalizmusa tett róla,hogy el és kikerüljük őket.
Nem tudom,mi volt ezzel a célja,hogy pont a cigányságról irt,elmondaná?
Tisztelettel.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.06.25. 21:16:28

@begyek: Fenéket nem, gyanúsan a túlzott "magyar vagyok" bizonygatásával akar kendőzni valamit, különben miért küldené továbbra is a szélsőséges véleményét a kitiltások ellenére, mintha maga volna az igazság kizárólagos birtokosa? Aki tényleg ért egy témához, az nyugodt, konszolidált és tudja, mikor elég. Magában viszont csak egy elkeseredett embert látok.

Örülök, hogy fehér és magyar, de nem tudom, ez valami érdem volna? Ezerszer többre tartok egy bolgár bevándorlót, aki letelepszik nálunk, gyermeket nevel és munkát vállal, mint aki a magyarok pusztai találkozóján vedeli az erdélyi ásványvizet.

begyek 2010.06.26. 07:34:16

@Member:
Velem együtt még millióan mondják azt amit vallok.Igen magyar vagyok,és büszke,hogy ez lehetek.Önnel ellentétben,aki inkább bolgárokat lát szivesebben a magyar pusztákon.De a puszta,a róna is az enyém.Önnek mi van,a nagy liberalizmuson kivül?
"Akit magyarnak teremtett az Úristen,és nem fogja pártját nemzetének,nem derék ember"gróf Széchnyi István.
Ha majd minden cigány,ha csak a saját portáját rakja rendbe,amihez ugye nem kell pénz,és nem a szomszédtól lopja az uborkát,meg a kábeleket,és ha nem erőszakolnak meg idős asszonyokat stb,akkor beszélhetünk közös múltról,beilleszkedésről,a másik történelmének megismeréséről. És ha nem szülnek már 14-15 évesen,hogy több "segilyt" kapjanak,majd akkor üljünk le,és beszélgessünk a közös jövőről.Mások nyomorából élnek,a mások tisztességes munkájának a gyümölcsét ők aratják le.
És ha egy polgármester,de legyen bárki is aki ez ellen felszólal,rasszista,fasiszta,náci és még mittudom én milyen jelzőt aggatnak rá.
Hát nem! A demokráciában mindenkire egyformán vonatkoznak a törvények.Nálunk kettős mérce van. Ha ezt nem látja,maga vak.Vagy valamelyik fajvédő,magyarellenes,kendermagos idióta.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.06.26. 09:00:31

Remélem tudja, hogy a vér alapján történő "fajmegítélés" elsősorban a műveletlen, falusi és 35 év feletti emberek sajátja, körülbelül úgy viselkednek mint az állatok, akik szintén megennék a másik kölykeit, csak hogy a sajátjuk élhessen tovább, még ha az satnyább, életképtelenebb legyen is. Mielőtt hozzámvágná, hogy városi liberális zsidó!cigány vagyok, falun nőttem fel és csak 1/8 részben vagyok sváb.
Azért örülök, hogy a nemzeti/kulturális ingroup iránt ilyen betegesen elfogult, és csak a negatív sztereotípiákat látja mindenki más iránt. Maga, és az a 855 435 ember igazán büszke lehet rá, elfelejtik, pont a kevertségük (bizony ám, magas sem lehet Atilla király tiszta leszármazottja!) okán termeltünk ki értékes embereket, akik gyakran elmenekültek hazánkból. És tudja miért? Azért, mert az agresszívebb, indulatosabb ősmagyaroknak a turulmadár imádata kell kiváló orvosok és fizikusok helyett, még az aids gyógymódjának feltalálóját is agyonvernék, ha kitudódna, hogy 1/4 része zsidó.

Hogy mim van a liberalizmuson túl? Keresztény szeretetem, ateistaként, jobbító szándékom a környezet iránt, szolidaritásom a "mások" iránt. Pont azok, amik a maguk kollektív szkizofréniát árasztó gyűlöletgépéből hiányoznak. Maguk nem a magyar védik, éppen ellenkezőleg, a többiek ellen fognak össze, és aki rajtuk kívül esik, az a magyar.

A demokráciát meg hagyja már, a maga nézeteit vallók (pl. Szentkorona-rádió) azonnal kibannolják az embert a fórumokról, amint észérveket mondanak, a demokrácia csak maguknak jár, mindenki másnak kussolnia érdemes.

begyek 2010.06.26. 11:16:25

@Member:
Talán már irtam,katona voltam,ma már nyugdijas.Nem vagyok,Jobbikos.Nem hallgatom a Szentkorona rádiót sem.De olvaom a Demokratát,a Magyar Hirlapot,a Magyar Nemzetet,és a 168 órától kedve,minden baloldali lapot is.Miért nem arra válaszol,amit irok?Mert ugyan mondja már el,milyenek azok az embernek de állatnak sem mondható genetikai hulladékok,akik a saját gyerekei előtt ölnek meg egy tanárt? Vagy miért egy idős bácsinak kell előzetesbe lenni,mert a cigányok loptak tőle,és az egyiket áramütés ért és megdöglött? Vagy miért kell megerőszakolni,majd feldarabolni egy idős embert?Ezer példa van,védje csak őket.

Mivel itt,most,a cigányokról van szó,leirom a véleményemet,ha magának nem tetszik akkor is.És ne is válaszoljon többet,mert én sem fogok.Nem szeretem a maga fajtáját sem a magyarellenes nézeteivel.Legyen velük humánus,a maga fajtája.Én védem az enyémet.
Nem olvas újságokat,nem néz tévét sem,hogy ennyire vakon éli életét?Irja le a tapasztalatait velük szemben,én is ezt teszem.Ha magának jó,kérdezze meg azt a sok százezer embert,akik mellettük kell,hogy éljenek.Tényleg vak? Ennyire csak a liberálisok a rózsadombról hirdetik az igéjüket a felebaráti szeretetről.

Nem tudom hol él vidéken,de a számtalan cigánylakta település egyikén sem,az biztos.Más lenne a véleménye róluk. Nenm az én dolgom változtatni az életmódukon,saját magukon kell.Hallgathatná néha a borsodi vajdát,mit mond a saját fajtájáról.
És igen,első az én fajtám,mint ahogy a cigánynak is első az ővé.Ezt sem látja?
Maga egy szánalmas kis senki. Papol a demokráciáról,de a kettősmércét nem veszi észre,hiszen azt a maguk fajtájának köszönhetjük.
Egyet kivánok,hogy egyszer valóban rend lesz ebben az országban,és mindenkire egyformán vonatkozzanak a törvények. Még magára is.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.06.26. 12:20:06

Maga sem arra válaszol, amit írok, már bocsika. Ha nincs rá észérve, inkább előveszi Kossuth-ot és egyéb idejétmúlt politikusokat és ír róluk egy kis dicsőítést. Még ha nem is Jobbikos, teljesen ugyanazokat mondja, Vona Zázrivecz" Gábor talán meg is paskolná a buksiját.

Gondoltam, hogy előkerül olaszliszka, végülis ez adta a legnagyobb erőt a cigánygyűlöletnek.
Ez egy 2000 fő alatti, 20%-os cigány lakosságú település Borsodban, tehát a legszegényebb, legelesettebb régióban. Vélhetőleg magas a munkanélküliség, a helybéliek nyomorognak és az évtizedek alatt felgyülemlett feszültség primitív levezetése történt meg. De ez csak egyetlen eset, nem tudom, miért jellemezne ez minden cigányt, a kárpátitól a beásig bezárólag? Pontosan ez a baj, ugyanazt teszi, mint a XIX. század "nagyjai", akik minden cigányt egy kalap alá vettek és nem csak az oláh cigány ellen hangolták a többit, hanem a magyart és a cigány ellen.
"megdöglött" Ezt a kifejezést állatok esetén sem tűröm, kérem, mellőzze. Az életet legalább tartsa már tiszteletben.

Nem vagyok magyarellenes. Javában egyetértek azzal, hogy hazánkat védeni kell a külföld felvásárlópiacának válástól, de ez addig nem történhet meg, amíg külföldi multik foglalkoztatják az itt élő képzetlenek javát, és amíg az átlagbérek és a támogatások nem elegek a hazai javak megfizetésére. Illetve különösen sokat költenék természeti kincseink védelmére. De azt is tudom, hogy mielőtt idetoltuk a pofánkat, ezen a "magyar pusztán" szlávok és zsidó földművesek éltek, és mi túrtuk ki innen őket. Ebben az esetben miért volna korrekt másokat kitiltani innen? Ja, hogy akkor nem a "saját fajtámat" védeném., LOL.

A vajdák önmagukat "koronázzák meg", az ő véleményük mit sem ér. Átvágják a saját népüket, csak hogy pénzhez jussanak.

Mindenkire egyformán vonatkoznak a törvények. Egyelten esetben tudok faji pozitív diszkriminációról, 75% helyett 90% állami támogatás jár a közmunkaprogram megtérítésére, ha cigányokat alkalmaznak.

Ja, hogy hol lakom. Pontos helyet nem mondok, de Bács-Kiskun megye és 5-7% a cigányok aránya (és egyre nő, mivel költöznek el innen a fiatalok). Viszonylag csendes hely, habár én nem szeretem, mivel kevés itt a tenni akaró ember. Mivel az utóbbi években nem volt itt tetlegességig fajuló cigány-magyar konfliktus, elsősorban maguknak generálják az emberek a feszültséget, hogy saját sorsuk keserűségét kimagyarázzák.

Azért tetszik, mennyire "levakoz" engem, miközben egy nagyon egyszerű alapszabályt felrúg. Pontosabban kettőt:
-Az okos ember megpróbál a másik fejével gondolkozni.
-Az okos ember nem azt mondja, hogy sokat tud, hanem hogy sokat nem.
Maga egyikre sem képes. Igazán kár.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.06.26. 12:58:45

Jut is eszembe:
Magának hány cigány, zsidó, néger, homoszexuális, etc. ismerőse van, esetleg a baráti körében hányan foglalnak helyet? Gondolom tobzódik bennük, azért akarja mindet az országon kívülre szorítani.

begyek 2010.06.26. 19:07:51

Vannak,akik Kossuthot idejétmúlt politikusnak mondják.
Lelkük rajta.Mit is mondok,lelketlen liberális,magyargyűlölők.
Még utoljára a cigányokról:
A cigányok nem akarnak magyarok lenni.Ma már romák akarnak lenni,a saját hazájukban/ ezt ők mondják/.
Sokkal gyorsabban fejlődnek,szaporodnak,mint a magyarok.Lassan megteremtik a maguk értelmiségét,a maguk nyelvén beszélnek,és lassan érvényt szereznek annak,hogy a cigány nyelvet is elfogadják hivatalosnak. Egyre többen lesznek mint mi,hosszú távon ezt a vesenyt ők nyerik. Nagycsaládosok,nagy a közösségi szellem,az együvé tartozás érzése náluk.
Nagy a gyerekáldás.
A magyarokról ez nem mondható el.Jó,ha a szerencsétlen magyar két gyereket vállal.Ezek meg szülik a gyereket rakásra,aztán magukra hagyják őket,nagy részük bűnöző lesz és műveletlen.
Világos,hogy mi fog történni.Lassan de biztosan a romáké lesz az ország.És vigyázni fognak a magyar kisebbségre.Ők adnak majd nekünk munkát /ma is van ilyen,és csicskázás is/.
És ezek legyenek a jövő nemzedéke?
Mert a jövő nemzedéke az anyaméhekben dől el.
Csak mi nem tudjuk,mert nem engedik tudni!
Ez történt Erdélyben is a 19 században.A román nők sokat szültek,a magyarok keveset.A román pásztor azt nézte a hegyről,hogy a /magyar/falu melyik házából haltak ki a lakók,abba beköltözött.
Erdély elvesztéséhez persze a liberális Károlyi-kormány és a szocialista-kommunista tanácsköztársaság nemzetellenes politikája,nagy mértékben hozzájárult.
Hát,ha valaki ezt akarja!?

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.06.26. 20:23:11

Abból kiindulva, hogy Romániában, Erdélyben azokon a terülteteken van a legkisebb etnocentrizmus és távolságtartás a két nép között, ahol paritás viszonyban vannak, talán nem is lesz itthon sem semmi, amíg nem lesz közel azonos a magyar-cigány arány, miután azokban az osztályokban volt a legátfedettebb a kapcsolati hálójuk a felvett kérdőívemben, ahol kb. azonos arányban voltak.

A cigányok 71%-a nem tudja egyik cigány nyelvet sem és teljes a széthúzás, csak mikroszinten van még valami összefogásszerűség. Azért örvendetes, hogy ENNYIRE nem olvasol utána semminek begyek, mire van az internet?

Úlia 2010.07.07. 11:40:26

Member, Begyek . . .Uraim /hölgyeim?/ mire ez a nagy hév? Részigazságokat vágnak egymás fejéhez, így azután elsikkad az igazság és lehetetlenné válik a téma nyugodt megtárgyalása.
Amúgy az anyag érdekes, kár hogy a két kommentelő teljesen félrevitte.

atomgoa 2010.07.14. 11:46:43

szó esett keveredésről, magyarságról, kultúráról és még sok minden másról a hozzászólásokban.
nos, a vér szerinti keveredés önmagában és hosszútávon lényegtelen a kultúra szempontjából, erre a legjobb példa éppen a magyarság, amelynek genetikai állománya cirka 5% híján teljesen "európai" azaz javarészt germán, szláv keveredés. ebben a tekintetben a focisták vagy éppen a "mi cigányaink" bőrszíne lényegtelen, az identitásuk a fontos. a bőrszín önmagában egy külső jegy és semmi több. a több százezer romungró számára, akiknek anyanyelve a magyar, magyarország a haza és az otthon. vagy ha már focivébé, ott vannak a búrok: fehérbőrű (etnikailag európai) népesség, de egyértelműen az afrikai kontinens a hazájuk, hova mennének? az az otthonuk, minden más helyen bevándorlónak és idegennek neveznék őket.
süti beállítások módosítása