Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

Cigánygulág

Bencsik Gábor 2010.09.02. 20:15

Nem nagyon van ezen mit elemezni. Az a tény, hogy Szegedi Csanád Jobbikos EU-képviselő javaslata a cigányok átnevelő- és kényszermunka-táborokba zárásáról egyáltalán elhangozhatott, a magyar közélet szégyene. Ha eddig nem tette volna, hát legalább mostantól szégyellje magát mindenki, aki az elmúlt szavazásokon – bármilyen meggondolásból – a Jobbikra szavazott, és ezt az őrültet rászabadította Magyarországra és Európára. Ha Szabó Dezsőnek igaza van, és minden magyar felelős minden magyarért, legalább a határokon belül mindannyiunknak pironkodnunk kell emiatt. S nagyon odafigyelnünk arra, hogy hova tesszük az ikszet a legközelebbi választásokon. 
Nem nagyon van ezen mit elemezni. De azért szögezzük le: akár gettónak, akár koncentrációs tábornak vagy gulágnak nevezzük, amit ez az eszelős ember javasol, sem jogilag nem valósítható meg, sem morálisan nem fogadható el, sem pedig eredményre nem vezet. Az elmúlt kétszáz év bebizonyította, hogy Churchillnek igaza volt, amikor megállapította, hogy a demokrácia rossz rendszer ugyan, de jobbat még senki sem mutatott. Ha félre is tennénk a morális meggondolásokat (tisztességes ember persze nem teszi), akkor is be kell látnunk, hogy a társadalmi problémák leghatékonyabb megoldása a szigorú jogállami keretek között tartott demokrácia.
Ebben a blogban eleget szapultam már a modern politikai liberalizmus kártételeit, hazug helyzetértékeléseit, szemforgató javaslatait. A politikai liberalizmus hívei ezzel együtt elfogadott vitapartnerek. A Jobbik többé nem az. Ezzel a pártképződménnyel többé nincs dolgunk azon kívül, hogy demokrataként eltűrjük a létezését. A magam részéről még harcolni sem akarok ellenük. Lerohadnak úgyis maguktól. Mi demokraták, jobboldaliak, baloldaliak, liberálisok pedig megyünk tovább

Címkék: romák jobbik cigányok tábor gulág kényszermunka tábor

40 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr652267480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.09.02. 21:19:49

A Jobbikkal lehet beszélgetni a magyar nemzeti parkok védelméről, a vidéken megtermelt élelmiszerek belföldi értékesítéséről, vagy a kis- és középvállalkozások védelméről. De a cigányokról nem.
Ezt a gondolatukat több emberrel megosztottam, és kivétel nélkül megdöbbentek, és én is. Az még OK, hogy a magyar alkotmányt nem ismeri a Jobbik (csak a Szentkorona-Tant), de sem a többi törvényt, hát még a nemzetközi egyezményeket.
Ez ebben a formában nem több egy tehetetlen embercsoport dühének kieresztésénél egy másik csoportra. Tessék megnézni a TOP100 bűnözőket Magyarországon, hány cigány van a listán? :)

Kartal (rezervált) 2010.09.02. 23:00:11

Kedves Gábor!

Azért ne felejtsd el, hogy az újságok, hírportálok nem kicsit torzítanak. Pont ma barmoltam le az egyik ilyen hírportál vezetőségét, mert olyan címet adott a cikkének, hogy a Jobbik táborba zárná a cigányokat - holott erről szó nem volt, de tény, hogy a Jobbik nagyon barom módon nyilvánult meg. Nem lenne hülyeség a többszörösen visszaeső erőszakos bűnözőket elszigetelni, védendő a többségi társadalmat, de cigányokra kihegyezni az egészet, az bizony baromság volt részükről. Úgy csinálnak, mintha csak és kizárólag cigány etnikumú bűnöző létezne.
De vedd észre, hogy amikor a Jobbikról beszélsz, ugyanúgy általánosítasz a Jobbik minden tagjára, mint amikor a Jobbikos vezetők a cigánybűnözésről beszélnek.

És még egy gondolat: vessetek meg, köpjetek le, de én bizony nagyon jó ötletnek tartom a bűnözők dolgoztatását a börtönben, nevezzék bár munkatábornak az ilyet. Értéket termelnek, el vannak foglalva, és nem dologtalanul csellengenek, mint most, nem gyúráson, verekedésen és bűncselekmények tervezésén jár az eszük. Dolgozzanak, tanuljanak csak, tegyenek valamit le az asztalra!

@Member: rendszeresen figyelem azt a listát, és bizony kevés cigány van rajta, de az a kevés erőszakos bűncselekmények miatt került oda. Tartunk persze a tolvajoktól, csalóktól, szélhámosoktól, de ami igazi félelmet vált ki, az az, hogy a nagymamát összeverik, na adj Isten agyonütik pár forintért, és ilyesmi lassan hetente történik az országban.
Még én is átmegyek az utca túlsó oldalára, amikor egy ordítozó cigánycsapat jön velem szembe, hiába ismerem a Top100 listát, és bizony egyre gyakrabban látok ilyen csoportosulásokat, egyre gyakrabban hallgatom a pályaudvaron a részeg ordítozást, egyre gyakrabban hívják a rendőrséget este 10 után a pályaudvaron garázdálkodó részeg bandákhoz. 25 éve járok naponta tömegközlekedéssel, de az elmúlt 3 évben szaporodtak meg ezek az események számottevően. És egyre gyakrabban féltem a családom, és egyre gyakrabban félek, és emiatt utálom magam, de tehetetlen vagyok. És a tehetetlenség haragot szül.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.09.03. 05:57:46

A börtönökben jelenleg is folyik rehabilitációs célú foglalkoztatás védett munkahelyeken, ahol megfelelő munkadíj jár annak fejében (különben mi lenne motiváló a munkára?).

Valaki írja már meg ezt a nagymamás történetet, mert Szögi Tanár Úr mellett mindenki erre utal és már kezdem kicsit unni. :)

Utóbbira az volna a megoldás, hogy legyen az embereknek értelmes szabadidő eltöltési lehetőségük. Nem tudom, hol laksz, nálunk délutántól lehet kocsmázni meg otthon maradni. És ennyi. Aztán meg vannak lepve, hogy a fiaink az utcát róják késő estig.

Valleyfloydroad 2010.09.03. 07:27:53

Gábor, a mai és a tegnapi bejegyzésed is nagyon tetszett. A maihoz hozzászólva az én véleményem is az, hogy teljességgel képtelenség és aljas gondolat ilyen táborok kialakítása. A véleményem az, hogy csakis jó példával és a kultúrájukban mélyen gyökerező hibás feleletek megváltoztatásával lehet a megoldást valahol keresni.
Számomra az a döbbenetes, hogy az eliten, azaz a művészeiken, zenészeiken kívül alig van jó példa előttük. Egy amerikai filmben mindig van egy jófej fekete orvos, ügyvéd, tanár, pláne rendőr (és az életben is így van). Ha mi ezeknek a helyére cigányokat képzelünk el, akkor ez az eddigi tapasztalatok szerint nagyon erőltetett lenne, mert ilyet alig látni, alig ismerni. Azért üdítő példa a Makula nevű rendőrségi szóvivő, vagy egy-egy Megasztár feltűnése.Becsületes, hétköznapi dolgos cigány persze sok van. De sajnos ők a legtöbbjük szemében nem példa. Hiába beszélnek cigány Obamáról, amikor csak Kolompár Orbánokat,OCÖ-s verőlegényeket és gyerekek pénzén dáridózókat termeltek ki eddig. Nagyon kevesen vannak a Járóka Líviák és az Osztojkán Ágnesek, itt is többen vannak a konfliktuskereső- és termelő Mohácsi testvérek és a Balogh Artúrok.
Nagyon sokat beszélünk a megoldáson, nagyon jó blogok vannak, mint a tiéd Gábor, de mikor jutnak el ezek a gondolatok a megoldásig? Azok a tízezrek, lehet, hogy százezrek, akiknek az élete már nem nevezhető életnek az állandó pokol, megalázottság és félelem miatt, hogy mikor ütik le suhancok, mikor viszik el az utolsó csirkéjét tolvajok, mikor köpik szemben az utcán, mikor verik meg a gyerekét, stb.? Sajnos az ilyen radikális hangok sokkal hatásosabbak, mert azonnali változással kecsegtetnek.Szerintem sincs itt 20 év megint próbálgatni, nyilvánvalóan sürgős megoldás szükséges a probléma kezeléséhez. Azonban a Jobbik ötlete csak súlyosbítaná mindezt, arról nem is beszélve, hogy micsoda moralitáson alapszik az egész őrület?
Memberrel is egyetértek, hogy a cigányokkal kapcsolatos problémakör az utolsó, amiben tárgyalni kéne a Jobbikkal, sőt nem is szabad.Másban persze elképzelhető.
Én is nézegettem már ezt a TOP100-as körözési listát, most megnéztem a legutolsót is. Nem sokat változtak a nevek rajta. Ezek szerint mást is foglalkoztat, hogy hány cigány származású körözött személy lehet rajta. Számomra szomorú nagyon a kép, ugyanis a legnagyobb jóindulattal is 40 körüli ez a szám. Persze ki a cigány? De mindannyian tudjuk, hogy hordoznak bizonyos rasszjegyeket (ahogy egy thai, egy grúz, vagy egy finn ember és mások is), ami miatt nem olyan nehéz a beazonosításuk. Én próbáltam a kicsit is "kéteseket" nem beleszámolni, ezért pláne magas a 40 körüli szám. 2 ok miatt is. A lakossághoz képest ha jól tudom, most olyan 5-7%-ra teszik a számukat. A másik pedig, hogy a TOP100 körözött személy között nyilvánvalóan nem fogjuk megtalálni azokat, akik nap mint nap megkeserítik mások életét lopásokkal, zsebtolvajlással, erőszakkal, tanár- és orvosverésekkel, erdőirtásokkal,fénysorompók kábeleinek ellopásával, zsilipek elemeléseivel stb.. A sérelmet szenvedők nagy része hála Istennek nem gyilkosokkal, fegyveres rablókkal és feketeöves csalókkal fog találkozni. A gyerekek által elkövetett bűntények etnikai vonatkozásairól pedig ne is beszéljünk.

@Member: azt, hogy mit lehet csinálni egy faluban,nagyrészt mi döntjük el. Nem kell másra várni. Értelmes elfoglaltságot, sportolást, kirándulást, bármilyen önképzőkört mi magunk tudunk magunknak kitalálni és véghezvinni. Szerintem a kocsma és az otthoni tévézés között óriási a terep.

Rejtett Változós Elmélet 2010.09.03. 11:46:45

Sziasztok.
Épp tegnap írtam meg egy másik blogra, hogy az örök idők óta erőltetett "integráció" - vegyük végre tudomásul: nem működik. Lehet ész nélkül nyomni bele a pénzt, lehet nagyszabású terveket szövögetni, lehet okoskodni a főváros előkelőbb kerületeiből, de fölösleges és nagyon önálltató hozzáállás.A helyzet tarthatatlan, és egyre veszélyesebb.

Én támogatom a a Jobbik bentlakásos iskola ötletét. Csak akkor lehet "embert" faragni- a szó jó értelmében- belőlük, ha kiszakadnak a felnőtt "példamutatók" visszahúzó közösségéből. Szegregált cigány kollégiumok, sok cigány tanár, és nem mehetnek haza csak évente kétszer, mint az elit angol magániskolák gyakorlatában.
Így a gyerekek fel tudnák mérni mennyivel jobb az az életmód, ami nekik biztosítva van, és milyen reménytelen az élet a putriban. Ha a "jóhoz" vagy szoktatva, tiszta ruha, tetű mentes haj, meleg étel, fürdőszoba, normális wc stb, egy idő után már nem fogsz a a sz@ros, büdös, csótányos telepre vágyni, és elkezdesz vágyni arra, hogy megtartsd ezt az életet. Rájössz, hogy tanulni kell, és dolgozni is. Ezeknek a tanult cigányoknak a gyerekei már más környezetbe születnek bele, és ha elékezdenek deviánskodni, a saját nagy nehezen kitört, keményen dolgozó anyja fogja "eltörni a kezét", ha hülyeséget csinál.

Talán épp Kartal vetette fel a másik blogon, hogy ilyen a Gandhi iskola pl.
Csak a nevelésben és az oktatásban lehet megoldás, egészen fiatal kortól indítva.

Bencsik Gábor · http://www.magyarmercurius.hu 2010.09.03. 13:39:40

@Rejtett Változós Elmélet: Ez nem megy. Milyen ismérvek alapján választanák ki, hogy kinek kötelező ezekbe az iskolákba járnia? Aki cigány? Honnan tudjuk, hogy ki cigány? Aki nyomortelepeken él? Honnan kezdődik a nyomortelep? Akinek az egyik (mindkét?) szülője büntetett előéletű? És akinek csak mezei alkoholisták a szülei? És ki döntene arról, hogy kinek kell oda mennie? És ki választja ki azokat, akik eldöntik? És mi van azokkal, akiknek a szülei nyomortelepeken élő bűnözők, ők maguk viszont saját maguktól jobb életre vágyók, és tesznek is ezért (ismerek ilyeneket)? Végül még egy "apróság": a kisgyerek számára a legjobb kollégium is rosszabb, mint a saját családja. Ez az ötlet embertelen és megvalósíthatatlan. Már Mária Teréziának sem sikerült. Marad a küszködés.
Némi kiegészítés: képzeljük el, hogy a világot Svájc kormányozza. És elhatározzák, hogy a magyar gyerekeket bentlakásos iskolákba küldik - szegregált magyar kollégiumok, sok magyar tanár, és nem mehetnek haza csak évente kétszer, mint az elit angol magániskolák gyakorlatában -, hogy a magyarok végre megtanulják, hogyan kell tisztességesen dolgozni, rendet tartani. Hogy tetszik az ötlet?

AndOr01 2010.09.03. 13:42:30

A közélet szégyene az, hogy évek óta fordulnak elő olyan esetek, hogy 70-80-90 éves mamikat vernek halálra, erőszakolnak meg és rabolnak ki és nem történik semmi hathatós ennek megszüntetésére azon kívül, hogy ezeket az eseteket nem verik nagydobra és próbálják eltitkolni.

Na ez a közélet szégyene!

Nem az a közélet szégyene, ha bármilyen fajú (vagy ahogy tetszik - fajtájú) bűnözők szabadságvesztésének formájáról fogalmaz meg valaki gondolatokat.

Ilyen alapon, ha valakinek holnap az lesz az ötlete, hogy a cigány származású bűnözőket börtönbe kell zárni, akkor azon is felháborodunk és ennek hatására az összes cigány származású bűnözőt kiengedjük a börtönből, merthogy az rasszizmus meg szegregáció? Nevetséges!

A valóság az, hogy az évek folyamán a liberális oldalon kialakult az a nyelvezet mellyel a tökéletesen logikus és normális - a társadalom védekező mechanizmusainak megnyilatkozásait - szégyenteljessé, nevetségessé lehet tenni. Már nem is kell különösebbet tenni, csak kimondani valamelyik szót (rasszizmus, szegregáció, kirekesztés, stb.) és képtelenség tovább bármiről is vitát folytatni, mert ezekkel a szavakkal megbélyegezve valakit már nem vitapartner tovább. Vagy abbahagyja a vitát és nem tudja a véleményét megindokolni, vagy tovább folytatja. Ez utóbbi esetben saját maga bizonyítja, hogy lám-lám, annyira szélsőségesen meríti a megbélyegzés tárgyát, hogy még a "lelepleződése" (megbélyegzése) után sem tudja feladni a "szélsőséges" nézeteit.

Gábor! Annak aki demokráciáról beszél, az attól legalább annyi elvárható lenne, hogy tudja mi az. Tudnia kellene, hogy az azt jelenti, hogy a "Többség uralma a kisebbség felett ..." !!! Ergo minden demokratikus amit a többség megszavaz! Én nem mondom, hogy valósuljanak meg a táborok. Én csak annyit mondok, hogy a demokrácia nevében ne kérje ki magának senki. Ha a többség megszavazná - bármilyen okból is -, hogy ez az ötlet megvalósuljon, akkor az demokratikus lenne. (Bármennyire is fintorognak egyesek.)

Egy rádióműsorban hallottam a statisztikákat azzal kapcsolatban, hogy milyen a cigányság foglalkoztatottsága. Azért, hogy a hallgatók tudják, hogy a cigányság miylen rossz helyzetben van, elmondták:

- A munkaképes cigány származású férfiak 78%-a nem dolgozik.
- A munkaképes cigány származású nők 97%-a nem dolgozik.

Tegyük fel, hogy ez így van. Tételezzük fel, hogy dolgozni akarnak. Jó, érezzünk együtt velük. Tényleg nem lehet jó dolog.

De! Ezek után nagyon szeretném látni végre, hogy az elégedetlenség helyett egyszer végre valaki végig gondolja, hogy miből élnek ezek az emberek. Kik teremtik meg azt a pénzt amiből ezek az emberek élnek. És miért van az, hogy még azoknak kell szégyellniük magukat akik évtizedeken keresztül eltartják ezeket az embereket. Miért van az, hogy azok akik dolgoznak soha nem kapnak köszönetet elismerést ezért. Miért van az, hogy még azoknak az embereknek kell pironkodniuk, megszégyenülniük, akik - egyre nehezebben teremtik meg - ennek a rétegnek az életfeltételeit? Miért kell a magyar többségi társadalomnak - ellentétben pl. a nyugat-európai állampolgárokkal ellentétben - ekkora ballasztot "cipelniük"? A magyar többségi társadalom másodosztályú emberekből áll? Ki kényszerítheti a magyar embereket erre? Miért kell sok millió embernek szerényebb életszínvonalon élnie mint amiért megdolgozott? Miért van az, hogy olyanok mutogathatnak és bélyegezhetik meg Magyarország a többségi társadalmát, akik soha semmit nem tettek a helyzet megoldásáért? Miért van az, hogy azok akik "liberális" hozzáállást mutatnak, semmiféle gyakorlati eredményt nem tudnak felmutatni?

Sajnos a válaszom nagyon prózai és reménykedem benne, hogy egyszer megváltozik, de most nem mondhatok mást:

A "liberális gondolkodás" az esélyegyenlőséget tűzte ki a zászlajára. Mert az szépen hangzik, jól néz ki, vállalható és ennek védelmében jó tetszelegni, megjelenni...

Ugyanakkor - és itt jön a lényeg - eredményeiben sajnos csak az egyenlő esélytelenséget tudta és tudja megvalósítani. Ebből pedig nem kér az ország, nem kérnek az emberek egyre kevésbé fogja szégyenleni magát a "közélet", az emberek.

Kedves Gábor el kellene kezdeni megszokni... Jobb ötletem nekem sincs. Az a világ elmúlt, hogy fanyalogva lesöpörjük a kérdéseket az asztalról és nem is tárgyalunk róla, merthogy maga a kérdés nem elég kifinomult a "mi fennkölt értékrendünkhöz", ahhoz hogy egyáltalán napirendre vegyük.
Játszottuk ezt elég sokáig. Eredménye nem volt. A helyzet csak súlyosabb lett.

Tetszettek volna az uraknak liberálisan megoldani! Nem sikerült! Eredmény nélkül sajnos minden szó súlytalan, értéktelen, demagógia.

Rejtett Változós Elmélet 2010.09.03. 16:30:12

@Bencsik Gábor:
Embertelen????
Légyszíves menj el Hétesre, vagy olyan falvakba ahol NYOMOR van, és utána mondd azt, hogy iskolát, kollégiumot, étkeztetést, tiszta ruhákat, kifogástalan körülményeket, megfelelő tanárokat biztosítani, ezzel kiemelni gyerekeket az éhezésből, a nyomorúságos kilátástalanságból, az embertelen?????

Nem jutok szóhoz.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.09.03. 16:31:01

@Rejtett Változós Elmélet: Pontosan ugyanazt érnéd el, mint a börtönöknél, vagy a szigorú vallásos kollégiumoknál. Megtanulnák a benti normát (a börtönlakóknak is van saját, házirendtől független szentírása), ami lehet, hogy még rosszabb, mint amit hoznak (elvégre rossz magatartású gyerekeket engedsz össze és nem állhat mindegyik mellett nevelő), aztán amikor kilépnek a kapun, jön a "na most mit is kellene csinálnom?" effektus.
Egy ilyen suli befejezése előtt kb. 1-2 évvel meg kellene kezdeni az utógondozást, hogy egyáltalán alkalmasak legyenek a külvilági életre.

Toyotomi Hideyoshi 2010.09.03. 17:48:09

Kedves Fórumozók!

Ahogy egyikőtök említette: a tehetetlenség harag szül. Ez a tehetetlenség szülte a Jobbik cigánypolitikáját is, de azt mindenképpen, hogy bizony a romák által sűrűn lakott területeken ez az ötlet igencsak népszerű. Nekem az a problémám, hogy minden hozzászóló elítéli ezt a haragot, de azt, hogy a tehetetlenség miért van, és hogy mit kéne ellene tenni, azzal senki nem foglalkozik.
Hagyjuk már a Jobbikot a fenébe, a cigányokkal nem azért van probléma, mert ez a párt létezik. Pont fordítva. Azért létezik, mert a cigányokkal igenis probléma van, és igen, nem az összessel, de valamiért azokon a területeken, ahol sokan élnek, ott elkezdődnek a gondok.
Az öreg néni összeverésének esete Gadnán volt, de számos borsodi faluban történt ilyen. Volt egy hírtv-s műsor is, ami ezekkel az esetekkel foglalkozott.
A roma elkövetőkkel nem csak az a baj, hogy lopnak, hanem az, hogy aránytalanul nagy erőszakot alkalmaznak. Ez itt a kulcsdolog, amit valaki írt is: egy mobiltelefonért képesek gyilkosságig elmenni.
Szóval a táborok, meg a Jobbik szidalmazása helyett ki kéne találni valamit tényleg, amit tenni lehetne. Mert TÉNYLEG hatalmas baj van.

Toyotomi Hideyoshi 2010.09.03. 17:56:15

@Member: Ezt most úgy mondod, mintha akárkinek is kötelező lenne börtönbe vonulni, vagy bűncselekményeket elkövetni.
A komoly bűnözőkkel igenis a Tent Citybe! Az, hogy ebből mennyi roma, mennyi nem, nem hinném, hogy ebből a szempontból számítana.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.09.03. 18:07:19

@Toyotomi Hideyoshi: Ezt most úgy mondod, mintha ez egy teljesen tudatos döntés volna és nem egy hosszú folyamat eredménye. :)

Toyotomi Hideyoshi 2010.09.03. 18:10:20

@Member: Na nehogy már elkalandozzunk erre. Valami alapján ítélni kell! Vagy szerinted az igazságos, hogy a bíróság majd ezentúl azt vizsgálja, hogy "szegény vádlott" vajon miért követett el bűncselekményt?
Az, hogy valaki egy mobiltelefonért összever valakit, hogy bandába verődve megfélemlítik az embereket, hogy fenyegetőzik, az, hogy ellopja a vasúti felsővezetéket és a fém gátzsilipet, az teljesen szabad döntés. Az, hogy valaki digi TV-t köttet be a kenyér megvásárlása helyett, hogy a gyereket lopni küldi iskola helyett, tudatos döntés.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.09.03. 19:09:17

Nem vagyok benne biztos, hogy az intézetek kerítésein kívül élő emberek mindegyike cselekvőképesnek volna mondható.
Másrészt meg a börtön nem oldja meg a problémákat, ez olyan, mint elvenni Józsi bácsitól a borosüveget, hogy "alkoholista, ne igyon többet". Inni nem fog, de az ok, amiért ivott, ott marad.

Toyotomi Hideyoshi 2010.09.03. 19:11:15

@Member: Jó, ezt majd magyarázd el egy áldozatnak is.

Toyotomi Hideyoshi 2010.09.03. 19:17:39

@Member: A kérdés, mi a probléma?
Tudod, itt két probléma van, az első az, hogy valakit bántalmaznak, a második az, hogy az illető viselkedése miért vált deviánssá? De a másodrendű is az.
Mint mondtam, kell valami mérce, a társadalom nem értéksemleges. Ez a mérce a törvény. Te sem lennél ilyen megértő, ha mondjuk a törvénysértő a te károdra járna el. Vagy ha kirabolnának és megvernének, te arra gondolnál, hogy szegény bűnös vajon miért tette?

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.09.03. 20:56:28

"Vagy ha kirabolnának és megvernének, te arra gondolnál, hogy szegény bűnös vajon miért tette?"
Mindig az szokott érdekelni, hogy ki mire mit miért lép, szóval valószínűleg igen. Vagy inkább az érdekelne, hogy az ő helyében ezt tettem-e volna, vagy sem.
Szerencsére áltsuli óta nem vertek meg, nem vonzom a veszélyt.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.09.03. 20:57:31

Miért pont egy Japán történelmi hős nevét viseled amúgy? :)

Toyotomi Hideyoshi 2010.09.03. 21:41:25

@Member: Nem tudom, ez jutott eszembe, mikor regisztráltam :)

Rejtett Változós Elmélet 2010.09.06. 09:49:43

@Member:
"elvégre rossz magatartású gyerekeket engedsz össze és nem állhat mindegyik mellett nevelő"

"Pontosan ugyanazt érnéd el, mint a börtönöknél, vagy a szigorú vallásos kollégiumoknál. "

Kibújt a szög a zsákból.
Be is bizonyítottad, mennyire ismered a valóságot, hogy milyen előítéleteid vannak, és hogy a te állításod sokkal radikálisabban "rasszista", mint pl az enyém, aki "embertelen" megoldásokat javasoltam fentebb.

Honnan veszed, hogy ha létrehozol egy bentlakásos iskolát pl cigányoknak, akkor az olyan lesz, mint egy börtön, ahol fiatalkorú, rossz magatarású gyerekek bűnözni tanítják egymást???? Honnan veszed, hogy a fiatal cigánygyerekek (ált.isk elsőtől indul a suli ugye) már bűnözőpalánták????

Amit te kijelentettél, na az az abszolút előítéletesség, mondhatni zsigeri, ráadásul azt is bizonyítja mennyire fogalmad sincs a valóságról.

Tanítottam ált iskolás cigányokat, nyelvtanár lévén egészen kicsiktől a felsősökig. A fiatal gyerkőcök imádnak tanulni- mert elsősorban gyerekek és nem cigányok- érdekli őket minden, pont, mint bárki mást. A baj ott kezdődik, amikor nagyszerű eredményt ér el egyikük-másikuk,majd hirtelen mélyrepülésbe vált át a teljesítményük. Tanárként próbálod megfejteni, mi történhetett, küzdesz értük, majd egyszer csak az egyik könnyek között kiböki, hogy ha ötöst visz haza a nagyobbak megverik, cikizik, a szülei kiröhögik és megalázzák, és ő köszöni, de inkább nem tanul jól, mert nem akarja, hogy ő legyen a család fekete báránya.
Na erre való a bentlakásos iskola. Nem másra. És emiatt kell elsős kortól bent lakniuk, mert akkor még nyitottak, fog az agyuk, nem rettegnek a nagyobbak retorzióitól, és fejlődhetnek képességeikhez képest szabadon.

Egy megjegyzés a szigorú vallásos kollégiumokkal kapcsolatban: mióta azok léteznek,vagyis évszázadok óta,leküzdhetetlen problémát okoz a társadalomnak a megvadult, onnan kikerülő bűnözőhorda , akik sajátos értékeket képviselnek a széteső világban........ Lásd katolikus nevelés. Hol élsz te???

Bencsik Gábor · http://www.magyarmercurius.hu 2010.09.06. 12:23:04

@Rejtett Változós Elmélet: Ez a bentlakásos iskola úgy hangzik, mint ami megoldás lehetne. De nem az. A probléma azzal kezdődik, hogy mi alapján döntjük el, kinek kell oda járnia? Aki cigány? Ki a cigány? Aki azt mondja, hogy ő nem cigány, azzal mit csináljunk? Legyen egy cigányvizsgáló bizottság, amely rasszjegyek alapján dönt? Hát ez aligha menne. Aki cigánytelepen él? Mi az a cigánytelep? Ki dönti el, hogy ez a házcsoport még nem cigánytelep, az már az? Aki bizonyos életvitelt folytat? Milyen életvitelt? Ki dönti el, milyen ismérvek alapján, hogy ez már olyan életvitel, az még nem olyan? Be kellene látni, hogy nincs tisztességes megoldás a kötelezettek körének meghatározására. Csak egy megoldás van: akiről bíróság mondja ki, hogy törvényt sértett, azzal szemben jogszabályokban foglalt retorziók alkalmazandók, a többiek viszont nem kötelezhetők semmilyen intézményben tartózkodásra. A közoktatásban való részvétel kötelező, de ezt a kötelezést nem lehet etnikai csoportokhoz szabva eltérő szabályokhoz kötni.
Ugyanakkor egyetértek azzal, hogy az oktatás és a minta meghatározó. Soós Ágnes kutatásai bizonyították (ha eddig nem tudtuk volna), hogy a telepi életforma lehúz, magához köti a kitörni vágyókat, rombolja a jóra törekvők esélyeit. A gyerekek elé állított vonzó, pozitív minta kulcskérdés lenne, és nagy baj, hogy a cigány értelmiség erre nem figyel, inkább a saját karrierjével törődik. Azt kell mondanom, hogy a cigány értelmiség zöme bűnös mulasztásban van ezen a téren, sokkal szívesebben panaszkodik az üldöztetésről, mint hogy segítené a saját népét a felemelkedésben.
@AndOr01: Nem hiszem, hogy a demokrácia a többség uralma a kisebbség felett. Szerintem a demokrácia - egyebek mellett - a többség által, a kisebbség véleményének kikérésével alkotott törvények uralma a közösség felett. Nem hiszem például, hogy a szlovák nyelvtörvény demokratikus, habár a kormánytöbbség megszavazta. Szerintem a demokrácia alapeleme az önkorlátozás, mások szabadságának és önrendelkezésének tisztelete. Szerintem legkevésbé sem volna demokratikus egy olyan törvény, amely minden cigány gyereket arra kötelezne, hogy bentlakásos kollégiumban tanuljon, még akkor sem, ha a parlamentben megkapná a többséget.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.09.07. 13:09:32

@Bencsik Gábor: Nem fordítva ülünk a lovon? Nem inkább azt kellene törvényessé, hogy a bűnözők (valamint a gyermeknevelési támogatást más célra, alkoholra, dohányra, szerencsejátékra fordítók) mellékbüntetésként megfoszthatóak legyenek a gyermeknevelés jogától is? (Egy orgazda minősítés és a bűnpártolás meg minden tolvaj házastársánál megállhat. Szerintem.)
Természetesen az így nevelő nélkül maradó veszélyeztetett gyerekekről az államnak kötelessége intézményes keretek között gondoskodni...

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.09.07. 16:22:58

@Rejtett Változós Elmélet: Örülök a személyeskedésnek, tipikus jobboldali taktika. :)

Nem azt írtam, hogy a cigány gyerekek mind bűnözőpalánták. Most én személyeskedek: Nem tudom, hogyan taníthattad őket, ha a szövegértés ennyire nem megy. :)
Azt mondom, ha rossz gyereket a jóval összezársz, nem sűrűn a jó a dominánsabb, mivel túlélésre kényszerül. Neki van mit veszítenie, míg a csibésznek kevesebb, hiszen lentebb már úgysem juthat. Most nem mondod, hogy a fogház és a fegyház lakóit volna szíved összeereszteni, hogy egy börtönös hasonlattal éljek?

A bentlakásos iskolákra: Megtanítják, hogyan élj hithű keresztényként egy zárt értékrenddel (ami alapján belül eldöntöd, ki a jó, és ki nem), egy alapvetően "világi világban". Te hol élsz?

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: A gyermekvédelmi törvény alapján a hatósági ellátások legsúlyosabbikánál (tartós nevelésbe vétel) a gyermeknevelés lehetősége megszűnik, ha a szülő hatása olyannyira rossz, a kapcsolattartás joga is.
Másik kérdés: Mivel bizonyítod be, hogy pont a GYES/GYET/GYED/Családi pótlék lett elherdálva, nem a feketemunka bére? :)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.09.08. 10:05:17

@Member: Pl. koszos rongyokban jár az éhező beteg gyerek, csüngő takonnyal, tetves hajjal, se taneszközei nincsenek, se a menza-hozzájárulást nem fizetik be, se a gyógyszereit nem váltják ki. Az nem ez a kategória, ha valaki szegény, de a gyereke tiszta, ha nem is ép, de legalább megfoldozott ruhában jár, tisztán, jól fésülten (legalábbis reggel).
Egy doboz cigi, egy feles és egy sör, meg egy kétszázas az automatába az negyedosztályon is egy ezres. Naponta. Akinek arra telik, az ne kapjon már segélyt a gyermekei éheztetésére!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.09.08. 10:12:09

@Member: A japán csak tulajdonnévként (ország) írandó nagy kezdőbetűvel.
Azt csak félve merem megjegyezni, hogy az agyadba valami goebbelsiánus brossúra utóhatásaként a förtelem helyeként befészkelődött vallásos kollégiumok ma az egyedüli menedéket jelentik a szegregált, elcigányosodott térségekben élő, tanulni, egészségesen, biztonságban élni, iskolába járni és majdan dolgozni kívánó gyerekek számára.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.09.08. 14:58:10

Próbáltad már a másik helyébe képzelned magad úgy, hogy nem az aktuális értékrendedet rendeled hozzá mércének? :)
Minél egyszerűbb és szegényebb vki, annál nagyobb eséllyel fogja kihasználni ezeket az egyszerűbb örömforrásokat, addig a határig, amíg tényleg el nem lehetetlenül az életük. Persze lehet mondani, hogy a támogatásokat természetben adják, de akkor meg simán elcserélhetőek a fentiekre. Talán az volna a legjobb, ha a tankönyveket az osztályban tartanák, ott menne a leckeírás, és lenne külön egyenruha.

Mondod ezt úgy, hogy sokan vallásgyűlölőként jutnak ki az ilyen sulikból és nálunk pl. a gyengébb képességűek járnak oda? :P Persze biztosan vannak helyek, ahol nem betegesen szigorú és elavult szabályok szerint nevelik a fiatalokat, de eddig nem sok pozitív példával hozott össze a sors.

Rejtett Változós Elmélet 2010.09.08. 15:19:45

@Member:
"Most én személyeskedek"
Ezek szerint liberálisok/neoliberálisok is élnek ezzel a taktikával.Gondolom a baloldaliak és a jobboldaliak is. Én inkább konzervatívnak gondolom magam, ha már mindenképpen kategóriákat keresünk és általánosítani próbálunk.

" (elvégre rossz magatartású gyerekeket engedsz össze és nem állhat mindegyik mellett nevelő),"

Helyesen: "sok rossz magatartású gyereket engedsz össze jó magatrtásúakkal, ahol is nem állhat minden problémás gyerek mellett nevelő."
De te nem ezt írtad, nyilván, mert nem is ezt akartad kijelenti.Vagy talán neked vannak nehézségeid a pontos fogalmazással?

"hogy egy börtönös hasonlattal éljek"
Jóformán CSAK börtönös hasonlataid vannak. Érdekes.

"Megtanítják, hogyan élj hithű keresztényként egy zárt értékrenddel (ami alapján belül eldöntöd, ki a jó, és ki nem), egy alapvetően "világi világban". Te hol élsz?"

A keresztény erkölcs és a parancsolatok "zárt értékrendje" valóban idegenül hathat egyeseknek ebben a "világi világban". Ettól függetlenül ezek a civilizált világ pillérei évezredek óta. Attól, hogy ma egyre kevésbé érvényesül a Ne ölj!, Ne lopj! tiltása, mert hála a neoliberalizmus erkölcsbomlasztó hadjáratának az emberek azt hiszik, hogy mindent szabad, nos attól még ez a követendő út, és egyike a biztos pontoknak az ember megítélését illetően.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.09.08. 15:28:26

@Member: Teljesen igazad lenne - ha nem taknyolnék el én is olyan sűrűn a szegénység-küszöbben. Elég vén vagyok (48) ráadásul ahhoz, hogy ismerjem a "tisztes szegénység" fogalmát is. Sőt, mi több: sok ilyen tisztes szegénységben élő cigányt is ismerek.

Az egyházi iskolák egyik legnagyobb "baja", hogy történelmi hagyományaik szerint felvállalják mindenféle "mássággal küszködők", például más vallásúak (köztük ateista hitűek), bűnözők, prostituáltak gyermekeinek a nevelését is, akik már eleve terhelten érkeznek meg egy olyan intézménybe, amely az egészséges, hitben nevelt gyermekek számára is okoz csalódásokat. Nehéz ugyanis elviselni, hogy egy szerzetes(nő) is emberhúsból van, hisztis a menszesz előtt, büdöset sz..., és ha odazárják a kezét a vasajtóval, esetleg csúnya szavakat is mond. Az egyébkén nagyon jó, ha eleve a "gyengébb képességűek" járnak az ilyenekbe, mert ott nevelést is kapnak, és így felzárkózhatnak jobb képességű társaikhoz. Az elitiskolák veszélyesebbek lehetnek az érzékeny lelkű emberkék számára.

Rejtett Változós Elmélet 2010.09.08. 15:35:08

@Bencsik Gábor:
Értem, miről beszélsz.
Megkockáztatom, először önkénteseket lehetne keresni. Vannak olyan cigány családok, ahol a szülők belátják, hogy a gyerekeiknek a tanulás az egyetlen esélye, de az inspiráló környezetet nem tudják biztosítani.
Vannak biztos olyan családok is, akik esetleg nyitottak arra, hogy az ötödik, hatodik gyermek megszületése után hozzájárulnak, támogatják azt az ötletet, hogy valamelyikük nevelését, iskoláztatását átvállalja ez az iskola.
És lassan, de biztosan kialakul egy gyakorlat. Kikerülnek, elhelyezkednek a végzősök, sikertörténetek születnek.
Aztán a leghitelesebb "toborzók" éppen ők lesznek, akiknek sikerült, és a cigányság egyre nagyobb rétegével tudják elfogadtatni a kezdeményezés követését.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.09.08. 16:06:56

@Rejtett Változós Elmélet: Véletlenül nem magyar nyelvtantanár vki? :)

"De te nem ezt írtad, nyilván, mert nem is ezt akartad kijelenti.Vagy talán neked vannak nehézségeid a pontos fogalmazással?"
Ezek szerint minden cigány gyereket ilyen suliba szeretnél szállítani, vagy csak a maga után kívánnivalót hagyó gyerkőcöket? Ha mindegyiket válogatás nélkül odaküldenéd, igazad van, én azt hittem, csak a problémás magatartásúakat fosztanád meg a szabadságuktól. :)

"Jóformán CSAK börtönös hasonlataid vannak. Érdekes." Mivel éppen emberi szabadságjogot sértő intézményekről beszélünk? :)

Emlékeim szerint a tízparancsolatot az ateisták többsége is betartja (még ha a nőt egyenrangú félként kezelik is, az irománnyal ellentétben), csak kicsit túlléptek ezen és az adott állam törvényei szerint élnek. Felesleges mindig az erkölcsösséggel és a keresztény szeretettel dobálózni, amikor utóbbiak nélkül is vallhatja magát valaki kereszténynek (pl. egy kedves ismerősöm, aki össze-vissza zsidózik és a fogyatékosok szerinte bűnt követtek el előző életükben, ezért megérdemlik), és ezekkel együtt is lehet valaki Istentagadó (kivételesen nagybetűvel írom).
Ezeknek elsajátításához nem szükséges, hogy délután ne lehessen elhagyni a kollégiumot, vagy hogy ne kapjon vacsorát, aki 5 percet késik, vagy megverjék, amiért a maradékot felviszi a szobájába.

Azt amúgy sikerült kihagyni, hogy az apácák és papok ingerültek, mert nincsen kufirc, nem csak a menzesz okán. Vagy megoldják másként és vétkeznek? Ha már sztereotipkodunk és eseti példákat általánosítunk. :D

Valleyfloydroad 2010.09.09. 06:25:18

@Member:
Bár nem ez volt a legfontosabb mondanivalója a (másnak küldött) válaszodnak, mégis hadd tegyek egy megjegyzést. Azért meg pláne elnézést kérek, mert a kettőtök párbeszédébe ilyen módon szólok bele. Azzal a "kedves ismerősöddel" valami nagyon sántít,ha előző életről beszél azaz a lélekvándorlásban hisz, ő alapból nem lehet keresztény (az ugyanis teljesen mást tanít). Vagy a sztori maga sántít... Amúgy a lélekvándorlásban hívők tényleg azt vallják, hogy minden állapot valami előzőnek a következménye, jutalma, vagy büntetése, a kersztények azonban nem vallanak ilyesmit. Sok mindennel teljesen egyetértek amit mondasz, de azért az előző hozzászólásodban nem nehéz nem észrevenni egyfajta direkt szúrkálásokat ("íromány","ingerültek", "nincs kufirc") valakik felé, ami nem éppen fair. Remélem, hogy tényleg csak rossz sztereotip példaként hoztad föl ezeket, nem pedig azért mert valami miatt nagyon frusztrált lettél:-)

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.09.09. 08:29:49

Elég sok sztereotip gondolat hangzott már el gypsy-kről, gondoltam, az egyházi személyek is megérdemelnek egy sort. :P

Tudom, hogy a Festő Úr nem komplett, de az övéhez hasonló összeollózott hitet egyre többször hallok, elég feltűnően önimádat rejtőzik a legtöbben. Meg kicsit furcsállom, hogy a Hittel dobálózás mindig akkor kerül elő, amikor le akarnak szólni valamit, ami nem egyezik az ízlésükkel.

Rejtett Változós Elmélet 2010.09.09. 17:43:40

@Member:
Talán a válasz ebben a kommentben keresendő: 2010.09.08. 15:35:08, küldtem BG-nek.

"Ezek szerint minden cigány gyereket ilyen suliba szeretnél szállítani, vagy csak a maga után kívánnivalót hagyó gyerkőcöket? Ha mindegyiket válogatás nélkül odaküldenéd, igazad van, én azt hittem, csak a problémás magatartásúakat fosztanád meg a szabadságuktól. :)"

Aki az iskolába járást, kollégiumi szabályokat, a felelősségre nevelést a szabadság megvonásaként értékeli, az :
a; nagyon fiatal
b; nagyon hülye.

Nem kívánok vitatkozni vallási ügyekről. Nem kívánom megítélni egyes vallások képviselőinek frusztrált cselekedeteit. Nem vallásos emberek frusztrált cselekedeteit sem. Vallások kuszaságában összezavarodott emberek gondolatait sem célom megérteni.
Az erkölcs alapjairól volt szó. És az erkölcs alapjai továbbra is azok.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.09.09. 18:51:59

@Rejtett Változós Elmélet:
"Aki az iskolába járást, kollégiumi szabályokat, a felelősségre nevelést a szabadság megvonásaként értékeli, az :
a; nagyon fiatal
b; nagyon hülye."

Az iskolába járáshoz és a kollégiumi neveléshez nem kell a fiatalt egy épülethez és annak udvarához kötni. :) Nem emlékszem rá, hogy a kollégiumokat cinkeltem volna, bár hallottam már olyan középiskolás kollégiumokról, ahol 4 után gyak. nem lehetett kimenni az ajtón, csak külön engedéllyel.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.09.10. 08:48:11

@Member: Hidd el, egy idő után, némi böjt és imádság révén, meg lehet szabadulni még az állandó genitália-viszketéstől is...
Te egyébkén afféle gyengén sikerült/kezdő női(?) Tóta W-mutáció lennél? Vagy neadjisten magy S. M. trollkirálynő személyesen?

Olyan isten tényleg nincs, mint amilyet elképzelsz. Bővebben: kitalator.blog.hu/2007/04/01/title_4011

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.09.10. 12:39:17

"Hidd el, egy idő után, némi böjt és imádság révén, meg lehet szabadulni még az állandó genitália-viszketéstől is..."
A komolyanvehetőség-faktor erősen csökkenni kezdett, ilyesmik hangoztak el a Magyarok Szövetsége "Egészségügyi Programjában" is.

Amúgy nem, csak én kaptam két pofont, ha a tollbamondásban egy oldalon volt két hiba, a hobbijaimat mindig lekezelték, hogy időpocsékolás, és 16 éves voltam, amikor először elmehettem máshoz szórakozni, és ezért szeretném, ha mások az ilyen röhejes nevelési technikákat megúsznák, mert pokoli érzés volt.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.09.10. 13:40:07

Hoppá, sikerült szó szerint értelmeznem az imént és nemibetegségként felfognom a szóképet.

Miért van az, hogy a világi embert kizárólag a hedonista fogyasztó emberrel sikerül összehozni, nem pedig a törtető, haladó, karrierista típussal...?
süti beállítások módosítása