Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

Megtörténhet-e a csoda?

Bencsik Gábor 2010.11.29. 20:16

Fontos és érdekes konferencia zajlott a közelmúltban Esztergomban a roma integrációról. Ott volt majd mindenki, aki ebben az ügyben számít, meg azok is, akik nem nagyon számítanak. Voltak érdekes és kevésbé érdekes előadások, a hosszú szünetek alatt pedig sok roma értelmiségi beszélhetett egymással. Az ilyesmi akkor is fontos és hasznos, ha semmi lényeges nem dől el. A roma társadalom szövete szövődik ilyenkor, márpedig arra nagy szükség van.
 
Hallva az előadásokat, beszélgetve a vacsoraasztalnál az embernek az a benyomása támad: de hiszen ez az egész a legjobb úton halad a normalizálódás felé. A résztvevők egyre világosabban értik, hogy miről van szó, és egyre egyértelműbb az elszánás. Ráadásul ilyenkor kiderül, hogy milyen sok „háttérember” dolgozik az ügyön: családsegítők, orvosok, papok, és igen, olykor még politikusok is. Ennek a sok munkának eredményének kell lenni. Az nem lehet, hogy ész, erő és oly szent akarat hiába sorvadozzanak egy átoksúly alatt. 
 
Azon gyorsan lépjünk túl, hogy „ezekkel” úgyis hiába, hatszáz éve nem tudnak integrálódni, miért éppen most tudnának. Beszéltünk már róla, de azért szögezzük le újra: a közös hatszáz évből ötszázban integrálódtak, igaz, a maguk módján, de a többségi társadalom éppen erre a módra volt vevő, ezért működhetett a dolog. A bajok csak száz éve tartanak (az sem kis idő), és valószínűleg azért ilyen sokáig, mert Európa a 20. században más dolgokkal volt elfoglalva: fasizmussal, bolsevizmussal, világháborúkkal, világgazdasági válságokkal, hidegháborúval meg más ilyesmivel. A cigányokra nemigen jutott figyelem.
 
Európában igazán csak húsz éve van béke (a volt Jugoszlávia területén még annyi sincs). Történelmi léptékkel mérve az csak egy pillanat. És a „cigánykérdés” valódi mibenlétéről éppen csak most formálódik egy új konszenzus. Igazából csak most gyürkőzünk neki. És ha végre komolyan nekiállunk, akkor csak lesz eredménye. Akkor megtörténhet a csoda, megvalósulhat a cigány integráció. Nem egyik napról a másikra persze, de megkezdődhet a jó irányba való elmozdulás, és a jó folyamatokat fel is lehet gyorsítani. 
 
A társadalomtudományi tapasztalat azonban keserűen kijózanító. A változás a fejekben rettentően lassan megy végbe. Mindnyájan a szokások rabjai vagyunk, szokásainkat – a jókat és a rosszakat egyaránt – a gyerekeinkre örökítjük. A tapasztalat azt mutatja, hogy a népek nem a józan eszüket követik, hanem a tradícióikat. Ahol gyenge a munkakultúra, ott az is marad. Ahol a kemény, kitartó, távlatos célokért küzdő munka a norma, ott az működik tovább. 
 
Ha ez igaz, akkor a cigánykérdés az idő előhaladtával csak egyre súlyosabb lesz. Beszéljünk világosan, még ha nem is píszí: a magyar etnikumok között a cigányok munkakultúrája a legrosszabb, és minimum fenyegető az a jövő, amelyben az aktív korú lakosság fele cigány lesz. Márpedig, ha a dolgok így mennek tovább, az lesz. A nyomor bővítve újra termeli önmagát, amíg össze nem omlik az egész. Polgárháború nem lesz, bárhogy ijesztgetik vele sokan magukat és a többieket – a cigányság nem rendelkezik az önmegszervezés képességével még ebben a formában sem. De lesz iskolázatlan munkanélküliek egyre nagyobb tömege, nem lesz viszont adó, amiből az államot működtetni lehetne.
 
A magam részéről nem hiszek ebben a sötét forgatókönyvben, nem féltem tőle a gyerekeimet. Azt gondolom, hogy az integráció csodája bekövetkezhet, a mi generációnk elvégezheti azt a munkát, amelyet az előttünk járó néhány generációnak nem sikerült elévégeznie. De az érveim nem nagyon acélosak. Több a hit, mint a ráció. Igaz viszont, hogy a hit hegyeket mozgat. És ezt komolyan gondolom.
 

A képen – nézzék meg jól – bábuk láthatók, életnagyságú életkép a millenniumi kiállítás azon részérő, ahol a magyar állam népeit mutatták be. Jól látható, hogy 1896-ban a cigányság még elsősorban mint fémműves nép volt ismert.

Ahogy az egyik kommentelő bölcsen felhívta a figyelmet, számításba kell vennünk a kor egzotika iránti vonzódását, és bele kell kalkulálnunk a közfelfogásba, hogy a cigányokra mint érdekes kuriózumra (is) tekintettek. Az életkép ezt az igényt is kiszolgálja, ugyanakkor hiteles hírt ad arról, milyennek tartották a cigányokat akkoriban.

Címkék: roma integráció cigány kérdés

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr422482087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nik a sok közül 2010.11.30. 10:17:04

"a magyar etnikumok között a cigányok"

magyar etnikum?!

ugye érzed, hogy fasságot írtál

Maisie MacKenzie 2010.11.30. 10:31:10

@egy nik a sok közül:

Szerintem nála a magyar és a magyar állampolgár, magyarországi ember szinonímák, mint Orbán Viktornál! :-)

Amúgy csak egy etnikai kisebbség van jogilag Magyarországon, a cigányság, a többiek nemzetiségi kisebbség és az ő munkakultúrájukkal nincs semmi baj. A svábok és a tótok kifejezetten a dolgosságukról nevezetesek, az ő közösségeikben ez belső norma, a cigányoknál meg a szerencse-hit a meghatározó.
(Köszönésük: Nem a jó munkát! Hanem a legyen szerencséd!)

A szakirodalom másként fogalmazza meg az "etnikum", "etnikai kisebbség" fogalmát, mint a hatályos jog.

A cigányok, nem "magyar emberek", mégha valamilyen szintem magyarok ők is. Nehéz nyelvtani probléma! :-)

(Én sem úgy tartom magamat magyarnak, mint az akinek csak magyar felmenői vannak.)

Maisie MacKenzie 2010.11.30. 12:53:01

"a közös hatszáz évből ötszázban integrálódtak, igaz, a maguk módján, de a többségi társadalom éppen erre a módra volt vevő, ezért működhetett a dolog. A bajok csak száz éve tartanak."

Ja, de ehhez vegyük hozzá azt is, hogy több hullámban érkeztek Mo-ra. Az első hullámból lettek a viszonylag integrált magyarcigányok (romungrók) az utolsó hullám meg a problémásabb oláh cigányoké.

Munkakultúra: azért az átlag magyar is messze van egy japán, vagy délkoreai "munkakultúrá"-jától, de nem is baj. A cigányok egy laza déli, latin, mediterrán vonalat képviselnek, ami azért valljuk be kellemesebb, mint egy marék rizsért, nyers halért gűrizni. Ezt a többségiek sem bírnák.

Szerintem nincs itt semmi komoly probléma, a gazdaságot kell rendbe tenni és a magaskultúrát kell közel hozni a polgársághoz, akkor korrektől, egymást megbecsülve tudunk egymás melett/ együtt élni.
Meg kell értetni, hogy a devianciák bomlasztják a közösségeket. Erkölcsi tartás kell, ezt meg leginkább a protestáns kereszténység tud adni, a maga sokszínűségével.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.11.30. 16:08:50

Az utolsó hullám a váratlanul felzárkózó beás cigányoké, tehát akik véghezvitték a csodát, amiről Gábor ír, éppen akkor, amikor a cigányokra alig figyelt valaki (fasizmusból bolsevikizmusba váltás).

Ha a protestáns kereszténység alatt az unitáriusokra vagy agnosztistákra gondolsz, akkor a poszt többi részével egyetértek, amúgy meg nem. :)

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.11.30. 16:10:37

Pontosítok, az utolsó hullám mind a mai napig tart, migráció formájában, kisebb mértékben. :)

lancelotbéka · http://lancelotbeka.blog.hu/ 2010.12.01. 09:17:21

Integrálódni csak az a népcsoport fog,amelyik akarja is azt a folyamatot és tesz is érte...

Kartal (rezervált) 2010.12.01. 18:33:02

Én bizony az igazat megvallva igencsak tartok a jövőtől, pont az itt felsoroltak miatt.
A polgárháborút nem úgy értelmezem, hogy a cigányok önszerveződnek - bár több helyen megpróbálkoztak már vele az országban -, inkább attól tartok, hogy a magyaroknál szakad el a cérna. Mert akárki akármit mondjon, a fejekben való rendberakást nem csak a cigányokkal kell véghez vinni, hanem a többségi társadalom tagjainál is. Például nem annyira értem, miért beszélünk egységesen cigányságról, mikor népcsoportok által erősen tagolt etnikumról van szó, és a különböző csoportok munkakultúrája eléggé eltér egymástól. Megesik, hogy egy falun belül két telepen is laknak cigányok, akik nem is keverednek egymással, még a nyelvük is különböző. Szóval nem ennyire egyszerű a kérdés. A demográfiai - és ezzel együtt társadalmi-gazdasági - katasztrófát viszont elkerülhetetlennek tartom :(

Maisie MacKenzie 2010.12.02. 08:15:17

@Kartal (fekete mellényben):

"miért beszélünk egységesen cigányságról"

A leggyengébb láncszem!

Ha szlovákokról beszélünk a többségnek Slota neve és a szlovákiai nyelvtörvény ugrik be, nem a pilisi szlovákok akik tudnak ugyan szlovákul, de rendes magyar emberek.

A cigányok esetében sem a fekete hajú, barna bőrű, indiai arcvonású, de kulturált ember képe ugrik be, hanem a problémás, integrálatlan, rasszjegyeikben akár eltérű, de szociokulturálisan mégis egy egységes társaság képe.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.12.02. 09:10:46

Abszolút igaz, a hazai nemzetiségek közül talán a szlovákoknak van a legnagyobb hungarus tudata. Mondjuk az is közrejátszik, hogy őket a török dúlást követően hozták ide, ellenben annak ellenére kitartottak mellettünk, amit Kossuth-ék, aztán Horthy és a többi IQ harcos csináltak velük.

Amúgy nem csoda, hogy egységesen beszélünk mindenről (hajléktalanok, fogyatékosok, férfiak/nők, füvesek, melegek, focisták, etc.), így nem kell mindenkit közelebbről megismerni, hanem összerakjuk a többiek által mondottakból a képet (ami jó közép-kelet-európai mentalitás szerint csak negatív lehet) és elvagyunk ebben a tudatban. Ha most leszólítanék három középiskolást a hajnali buszon, hogy "ti mit gondoltok a zsidókról?", tuti, hogy tudnának fejenként 4-5 nagyon okos mondatot mondani.

Bencsik Gábor · http://www.magyarmercurius.hu 2010.12.02. 12:24:25

@Member: Távol álljon tőlem, hogy védjem a - negatív - előítéleteket, de azt bele kell kalkulálnunk, hogy az az ember gondolkodás legalapvetőbb, legmélyebb tulajdonságaival van kapcsolatban. A megismerés meghatározó módszere a hasonlítás, vagy ha úgy tetszik, a már ismert dolgokkal való párosítás. Mindent nem ismerhetünk meg a maga valójában (egyesek szerint semmit sem ismerhetünk meg a maga valójában), ezért szakadatlanul hasonlítunk, csoportosítunk, fogalmi kategóriákat, ha úgy tetszik, skatulyákat alkotunk, és az új tapasztalatokban ezek segítségével igazodunk el. Az előítélettel akkor van baj, ha téves, ha rossz skatulyába tesszük a tapasztalatot.
És egy másik kérdés: mi rosszat tett Kossuth és Horthy a szlovákokkal? Vannak fogalmaim erről a témáról, tudok a rózsahegyi sortűzről, a szlovák gimnáziumok bezárásáról, a kivándorlásról, egyebekről, de Kossuth és Horthy hogy jön ide?

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.12.02. 12:40:57

Ismerem a megismerés alapjait, de szerintem az emberi értelem ott kezdődik, hogy ezen felülkerekedik (még ha 100%-ban nem is sikerülhet). A másik értelmi kategória, amikor az ember ismeri a kompetenciahatárait, vagy elismeri, hogy téved (ez még nehezebb). Ezt a kettőt szoktam így emlegetni.
Kossuth a '48-as forradalom elbukásáig a totális magyarosítás híve volt, "Elhiszem, hogy több faj van országunkban, de nemzet, csak egy", vagy valami hasonló mondott, annak elbukását követően meg homlokegyenest az ellenkezőjét próbálta elhitetni, a ruszinokat megvettük kilóra, a horvátoknak elszakadást is kínáltunk volna. És ennek a kornak kétségtelenül Kossuth volt a nagyja, az "istenadta nép" feleannyira nem ujjongott Deákért, Eötvösért vagy Széchenyiért, mint őérte. Más bajom nincsen vele. :)
A fajvédő időszakunk meg azt hiszem, erősen no komment.

Bencsik Gábor · http://www.magyarmercurius.hu 2010.12.02. 14:54:11

@Member: Félek, a "felülkerekedésnek" erős korlátai vannak. A cigányoktól sem várom, hogy egyhamar "felülkerekedjenek" saját rossz beidegződéseiken, hagyományaikon, szokásaikon. Azt hiszem, hogy a dolgok hasonlítása, kategóriákba sorolása, ilyenként való megítélése nem az emberi értelem előtt van, hanem annak leglényege. Így működünk. Amit tehetünk, az az, hogy időről időre megpróbáljuk felülvizsgálni egyes "skatulyáink" érvényességét (nem minden dolog hideg, ami fehér), illetve szakadatlanul figyelemmel vagyunk arra, hogy semmi sem illeszkedik maradéktalanul a neki szánt kategóriába - nem minden cigány (magyar, eszkimó, hottentotta) egyforma, sőt igazából egyik sem egyforma a másikkal.
Kossuthtal nekem is fenntartásaim vannak, ez a nemzet dolog azonban összetettebb - óvakodnunk kell a mi mai nemzet-fogalmunkat a százötven évvel ezelőttivel egy skatulyába tenni. Éppen a 19. század közepe volt az, ahol ez a fogalom gyökeresen átalakult, új értelmet nyert.
A fajvédelemhez is lenne egy-két gondolatom (a kort valójában meghatározó politikusra, Bethlen Istvánra sok rosszat lehet mondani, de azt aligha, hogy fajvédő lett volna), mindenesetre Horthynak a szlovákokkal - tudtommal - az égvilágon semmi baja nem volt.

ZéBé 2010.12.03. 12:25:42

Kedves dolog mindig visszautalgatni arra, hogy a cigányság valaha milyen jól beilleszkedett a társadalomba, pl. a fémműves cigányok milyen hasznosak voltak anno.

Csakhogy azóta megváltozott a világ. Manapság a fémművesség nem az otthon-kalapálgatjuk-az-üllőn-a-likas-bográcsot stílusban folyik, hanem a lehúzunk-nyolc-órát-a-szalag-mellett stílusban. Képesek lennének erre? Amíg nem, addig a megoldás beláthatatlanul messze van.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.12.04. 18:31:52

Ha nem edényeket vernének, hanem olyan díszes kapukat, a sznobokat meg tudnák nyerni. :)
süti beállítások módosítása