Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

Berceli szánkó

Bencsik Gábor 2010.12.07. 13:55

Könnyen lehet, hogy az a bercelen autózó vétlen fiatalember az olaszliszkai tragédia körüli hírverésnek köszönheti az életét. Emlékeztetőül: a Nógrád megyei Bercelen egy autós elgázolt két szánkózó kisgyereket, mire a közelből odasereglő rokonok és ismerősök majdnem agyonvertek egy fiatalembert, akinek az egészhez semmi köze nem volt, csak éppen arra autózott. A lincselés megkezdődött, ütötték az autóját, öt magát is, de végül a tömegből valaki leállította az akciót, a fiatalembert elengedték. Talán az illető hallott Olaszliszkáról, és felfogta, hogy éppen ugyanaz a tragédia zajlik.
 
Rendőrségi információk még nincsenek a tragikus baleset körülményeiről, de a híradókban bemutatott helyszíni felvételek alapján elég jól megbecsülhető, hogy mi történt: a gyerekek egy dombról csúsztak le az útra. Egyes hírek szerint oldalról mentek neki az úton haladó autónak, amelynek hátsó kereke gázolta el őket. A tragédiában a sofőr felelőssége szinte biztosan kizárható. 
Az eset a telepi cigányság (nevezzük az egyszerűség kedvéért így a cigányságnak azt a részét, amely elkülönült telepeken, elkülönült kultúrában él) viselkedésének súlyos torzulásaira szolgáltat újabb bizonyítékot. 
 
Az egyik torzulás a bűnös felelőtlenség: egyenesen büntetőjogi tétel eltűrni, hogy gyerekek a kocsiútra csúszva szánkózzanak. A cigányok gyakran és szívesen hivatkoznak arra, hogy az ő kultúrájuk mennyire gyerekszerető. Ez igaz is: a cigány család a gyerek körül szerveződik, a házasság a gyerek születése után válik igazivá, gyerek nélkül számukra üres az élet. Csakhogy ezzel szorosan összenőve ott van az észbontó felelőtlenség is: a gyereket nem nevelik, hanem szeretik és hagyják menni a maga feje után. Amit a jog így nevez: kiskorú veszélyeztetése. A telepi cigány kultúra jószerével nem ismeri a gyerek iránti felelősséget. Félek, azért, mert általában nem ismeri a másik ember iránti felelősséget.
 
Ismeri viszont a féktelen, kirobbanó agressziót. Ne kerteljünk: ez jellegzetes telepi cigány magatartásminta, az ottani szociokulturális konstrukció része. Nincs más nép Európában, amely ennyire hajlamos volna erre a csoportos, brutális, gyilkos indulatra akár ok nélkül is. A telepi cigányság valójában az agresszió csapdájában van, és nem képes kitörni onnan. Agresszív szülők nevelnek agresszív gyerekeket, akik agresszív felnőttekké nőnek. Ráadásul azt tapasztalják, hogy ez az agresszió rendkívül sikeres. „Az ő védekezésük a támadás” – mondja a berceli polgármester – „mindent kiabálással akarnak megoldani, akkor is, ha segélyosztásról van szó vagy ha késve érkezik a pénz”. A kiabálás, a másik megfélemlítése rövid távon nagyon is sikeres, ám a telepi cigányok nem fogják fel, hogy ugyanezzel az agresszivitással kizárják magukat a társadalmi együttműködésből, beszorulnak a maguk telepi világába. Minél hangosabban kiabálnak, minél durvábban akarják megtorolni vélt vagy valós sérelmeiket, annál reménytelenebbül.
 
Hogy vezet innen út kifelé? Talán az egyházaknak van ehhez tudásuk és képességük. Talán azok képesek ezekhez az emberekhez eljuttatni azt a felismerést, hogy a felelősségteljes, cselekvő szeretet és a szelídség a telepről való kiszabadulásuknak, az emberi élet lehetőségének nélkülözhetetlen eszköze. Talán nekik sikerül. 
Végül egy játékos kép, telepi cigányokról. A képeslap 1916-ban futott postán. De hogy hol készült a fénykép, nem tudom. (Ha valaki tudja, kérem írja meg.) A szereplők szemlátomást vígan vannak – de azért ez már a megromlott kultúra, a kiteljesedő nyomor dokumentuma. A képen már a „felesleges nép” gyermekei láthatók, még ha a maguk módján fittyet is hánynak erre a helyzetre.

Címkék: gyerek baleset roma cigány felelősség olaszliszka önbíráskodás

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr522499461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kartal (rezervált) 2010.12.07. 16:13:42

Azzal azért vitába szállnék, hogy a gyereket szeretik, bár lehet, eltérően értelmezzük magát a fogalmat. Ha szeretem a gyerekem, akkor lehet, hogy én nem eszek, de neki enni adok, nem játékgépezem, füstölöm, iszom el azt a kevés pénzt... no mindegy.

Arra szeretnélek kérni, hogy Te, mint szakértő kommentáld az alábbi cikket:
index.hu/kultur/cinematrix/ccikkek/2009/06/09/a_lovari_harry_potter/

Nálam különösen az alábbi mondat verte le a biztosítékot:
"Hogy mi épp a cigány kultúrára húztuk rá ezeket a fogalmakat: egy népcsoport magányát és kitaszítottságát szimbolizáljuk ezzel, egy olyan népcsoportét, ami TÖBB EZER ÉVE megérkezett Európába, de valójában még mindig úton van."
Szerinted?

Hjozsi 2010.12.07. 17:51:23

Pár dolog megütötte a szemem ebben a posztban.
már az első:az egyik sérült nem cigány hanem "magyar"

"Az egyik torzulás a bűnös felelőtlenség: egyenesen büntetőjogi tétel eltűrni, hogy gyerekek a kocsiútra csúszva szánkózzanak"
A riport szerint véletlenül túl csúsztak.A lényegen nem változtat persze.Nem hinném ,hogy csak cigány gyerekek szánkóztak ott.

"A telepi cigányság valójában az agresszió csapdájában van, és nem képes kitörni onnan. Agresszív szülők nevelnek agresszív gyerekeket, akik agresszív felnőttekké nőnek."

azért ezt ön sem gondolja komolyan nem túl általános ez?Most akkor minden cigány telepen lakó gyilkos agresszor?

Az képről meg annyit,hogy valószínűleg vályogvető cigányokat ábrázol akik a napi kemény munka után bolondoztak kicsit,vagy akármi.

Szóval én még csak szociológus sem vagyok, még csak nem is járok terepkutatásra.

Üdvözlettel Hj

Bencsik Gábor · http://www.magyarmercurius.hu 2010.12.07. 17:57:16

@Kartal (fekete mellényben): Nem tudok fennakadni ezen a cikken. Egy nép öndefiníciója meglehetősen összetett dolog, a cigányoké ráadásul most formálódik - ebbe sok minden belefér. Tény, pontosabban erősen valószínű, hogy a cigányok 8-900 éve érkeztek az európai kontinensre (a bizánci birodalom európai felére), és kereken 600 éve lépték át a keleti és a nyugati kereszténység határát - éppen a déli magyar határon. De miért ne lehetnének ettől eltérő gondolatkísérletek? A magyar őstörténet kísérletező szerzőitől sem szoktam kiakadni. Egy dolog mégis: komoly hibának tartom, ha a cigány értelmiség az üldözöttségben és kitaszítottságban leli fel a cigány önazonosságot. Ez ugyanolyan hamis negatív önkép, mint a sorsüldözött magyarságé. De tudom, hogy az igazsággal nem könnyű szembenézni, és sokszor nem is igazán fontos. Mint ahogy egy ember önképe is tele van megszépítő elemekkel, és jó is, hogy így van.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.12.07. 20:03:19

A cikk bővelkedik igazságtartalomban, én nem a cigányokban lappangó erőszakot emelném ki ilyen kontúrosan, hanem a kettős mércét. Minél tanulatlanabb valaki, annál inkább hajlik arra, hogy másként ítélje meg a cselekedetet, ha azt maga (náluk inkább ők), vagy mások követik el. Ha a tanár pofozza fel a gyerekét, az brutális bűn, ellenben ha a gyerek azt, akkor csak magát védte. Ezen volna ildomos végre változtatniuk.

@Kartal (fekete mellényben): Ennyire kőkeményen azért ne általánosítsunk. Miért kell mindenkit egy kalap alá venni, aki nem a saját csoportodhoz sorolsz? Mellesleg, a játékgépezés pszichológiai hátterét gondolom ismered. :)

@Bencsik Gábor: Mindenkinek önön maga a szép. az okos, aki ha elbukik, csakis más miatt veszhet, sőt, egyenesen összeesküdtek ellene. Engem érdekelne, mi történne, ha nem fordítottan gondolkoznánk, hanem valóban megismerni kívánnánk magunkat.

Maisie MacKenzie 2010.12.08. 08:08:38

Jó poszt!

"Félek, azért, mert általában nem ismeri a másik ember iránti felelősséget."

Szerintem is így van, a valódi felelőség fogalma ismeretlen a köreikben, van helyette valami törzsi (családi, nagycsaládi) összetartozás tudat, amely hamis biztonságot ad, de valójában csak visszafogja a kitörni vágyokat, megbélyegzi őket.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.12.08. 11:03:01

OFF

"a magyar EU-elnökség úgy fejeződik majd be, hogy lesz egy elfogadott európai romastratégia"

Ezt OV mondta. Tudunk erről valami konkrétumot esetleg? Csak duma, vagy tényleg készül valami?

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.12.08. 11:53:18

@Maisie MacKenzie: Mert a magyarokban nincsen valami összetartozástudat, ami hamis biztonságot ad? :P

Bencsik Gábor · http://www.magyarmercurius.hu 2010.12.08. 14:22:33

@mistinguett: Nem off ez. Tudtommal Balog Zoltán államtitkárságán elég intenzív előkészítő munka folyik, de a tartalomról még nem jött ki semmi. Pedig akár ki is jöhetne. Az interaktivitás ebben is működhetne.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.12.08. 14:30:35

@Bencsik Gábor: Kösz az infót, akkor erre majd oda kell figyelni.

Maisie MacKenzie 2010.12.10. 12:27:14

@Member:

Hamis ez az ellentétpár, hogy cigányok - magyarok.
A posztban is "telepi cigányokról" van szó. Lehetne elemezni a magyarságot is, alábontani pl. "gárdista magyarok"-ra, de az is hamis eredményre vezetne.

A magyarok többsége integrálódott a zsidó-keresztény (mára már euróatlanti) kultúrkörbe, úgy élünk, mint bármelyik, a fejlett államok közösségébe tartozó nép. Az integrálatlan cigányok, meg nem tartják a közös normáinkat. Az integrált cigányok, meg mivel integrálódtak a magyarságba és ezzel automatikusan a tágabb kultúrkörünkbe is, velünk egy sorsközösségbe kerültek.

A "magyar" egy teljes társadalom: a takarítónőtől az akadémikusig. Államalakító, államfenntartó.

A "cigány" pedig csonka társadalom, nincs elit, mert aki kikupálódik, az el is magyarosodik!
Az integrálatlan cigányság rendészeti, szociális probléma forrás az állam számára.

(etnikailag meg vegyes mindkét csoport, mert lecsúszott lúzerek elcigányosodtak/nak, igyekvő cigányok és más nemmagyarok meg elmagyarosodtak/nak.)

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.12.10. 12:35:13

Miért használod a "magyar" szót, ha nem is magyarok vagyunk, hanem euroatlantiak? Ugyanis a "cigány" szót egy életmódra, és nem egy népre használod, míg a magyar népként értelmezed, ez önmagában kirekesztő.
Ha a cigány származás automatikusan nem vonna meg negatív megítélését, az integrálódott cigányok tekintélyes hányada sem tagadná le származását.

Maisie MacKenzie 2010.12.10. 14:22:33

@Member:

Mert magyar nyelven vagyunk euroatlantiak, Magyarország a hazánk, magyar állampolgárok vagyunk. Én ilyen szélesen értelmezem a magyarságot.
Az én őseimnek a többsége nem Vereckénél érkezett, mégis magyarnak tartanak (jogosan), de ha valaki jurta életmóddal azonosítaná a magyarságot, arra furán néznék, mert ahhoz nincs közöm.
A romák is magyarnak tartanak, csak azért mert magyar az anyanyelvem és nem vagyok roma, pedig valahol én is kisebbségi vagyok és valamilyen szintem empatikus is feléjük.

"Ha a cigány származás automatikusan nem vonna meg negatív megítélését, az integrálódott cigányok tekintélyes hányada sem tagadná le származását."

Volt idő amikor a német származást volt elvárt megtagadni, mert akár kitelepítéssel is járhatott. :-(

Bencsik Gábor · http://www.magyarmercurius.hu 2010.12.10. 16:02:12

@Maisie MacKenzie: Hjozsi a szememre veti, hogy hibás a logika, hiszen az egyik sérült gyerek nem cigány. Azt hiszem, ez inkább erősíti a logikát. A telepi életmód nem genetikai alapon működik, noha döntő többségében cigányok élik, és ennek van is oka - nem genetikai, hanem szociokulturális. Amúgy nagyon szorgalmaznám az önbecsülő cigány identitás kialakulását. Gyakorlatilag mindnyájan kettős identitással élünk, legföljebb sokunknak a nemzetiségi és államközösségi identitásunk egybe esik. De semmi akadályát nem látom annak, hogy valaki önbecsülő magyar sváb, magyar szlovák vagy magyar cigány legyen. A telepiek nem ilyenek, de ettől még nem szükséges, hogy az a cigány, aki integrálódott, ne őrizhetné egyúttal a cigányságát is. A magam részéről kifejezetten szeretném, ha őrizné, mert ezzel tudna igazán vonzó példa lenni az identitás-deficites telepi cigányokra.

Maisie MacKenzie 2010.12.11. 08:39:07

@Bencsik Gábor:

"Amúgy nagyon szorgalmaznám az önbecsülő cigány identitás kialakulását. Gyakorlatilag mindnyájan kettős identitással élünk, legföljebb sokunknak a nemzetiségi és államközösségi identitásunk egybe esik. De semmi akadályát nem látom annak, hogy valaki önbecsülő magyar sváb, magyar szlovák vagy magyar cigány legyen."

Így igaz! Csak az a baj, hogy az önbecsülő szlovák, német identitás vissza tud nyúlni valami kulturális örökséghez, ami zömmel egyházi eredető.

A telepi cigányok a kultúravesztés állapotában vannak ez az oka az identitás-deficitnek.

Az eredeti kultúrájuk annyira messze került tőlük, hogy szerintem teljesen mindegy, hogy hatalmas erőbedobással rekonstruáljuk számukra az eredeti kulturájukat, (amely nem a földművelésen alapul*,) vagy valami mást találunk ki az integrálásukhoz.

(A zsidóság kultúrája sem földművelésen alapul, mégis fontosnak érezték, hogy elmozduljanak arrafelé az államalapításnál - kibucok.)

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.12.11. 12:19:03

"A magam részéről kifejezetten szeretném, ha őrizné, mert ezzel tudna igazán vonzó példa lenni az identitás-deficites telepi cigányokra."
Na ennek elérése lesz a legnehezebb. Nagyobb valószínűséggel irigyek lesznek és ha nem kapnak tőlük kézzel fogható segítséget, el is fordulnak tőlük.

"Csak az a baj, hogy az önbecsülő szlovák, német identitás vissza tud nyúlni valami kulturális örökséghez, ami zömmel egyházi eredető."
Nyelv, népviselet, nemzeti ünnepek, népszokások, történelem, ezek egyik sem éppen egyházi. :) Az más dolog, hogy gyakran kötődnek konkrét egyházakhoz és azok végezték a kisebbségi oktatást és könyvnyomtatást.

"Az eredeti kultúrájuk annyira messze került tőlük, hogy szerintem teljesen mindegy, hogy hatalmas erőbedobással rekonstruáljuk számukra az eredeti kulturájukat, (amely nem a földművelésen alapul*,) vagy valami mást találunk ki az integrálásukhoz."
Ezzel azért vitakoznék, van történelmük, van nyelvük, van zenéjük, van sajátos vallásképük, csak sajnos nem művelik ezeket, előbbieket halálra is ítélték. Először az íráshoz/olvasáshoz kötődésnek és a jelen helyett múlt és jövő felé fordulásnak kellene bekövetkeznie.

Maisie MacKenzie 2010.12.11. 12:43:48

@Member:

"Nyelv, népviselet, nemzeti ünnepek, népszokások, történelem, ezek egyik sem éppen egyházi. :)"

Nyelv. Nagyon is fontos az Istentisztelet nyelve, pl. Luther teremtette meg a modern német nyelv alapjait, de a szlovák irodalmi nyelv(ek) kialakulásánál is szerepet játszottak egyházi emberek. A Biblia és az imák nyelve azért eléggé meghatározó. A legjobban elmagyarosodott németnek és szlováknak is mond valamit a Vater unser és az Otče naš.
Nemzeti ünnepek. Ilyenek nincsenek a nemzetiségeknél, csak családi és állami ünnepek. De ugye azt érzed, hogy a Karácsony, meg a Szent István-nap azért egyházi eredetű. :-)
A népszokások is ezek köré az események köré szerveződnek, (plusz évszakok változása, születés, felnőtté vállás, elmúlás.)

"van történelmük, van nyelvük, van zenéjük," ez a többi nemzeti kisebbségnek is van.

"van sajátos vallásképük,"
A többiek meg egyszerűen keresztények és ez átszövi a kultúrájukat is.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.12.11. 13:03:15

Csak a szlovák irodalmi nyelv kialakulását ismerem jobban Pázmány Péter és az Egyetemi Nyomda okán. Mivel akkoriban a papok privilégiuma volt az írni, olvasni tudás, eléggé meglepne, ha nem hozzájuk kötődne egy nyelv modernizálása.
A jelenlegi egyháztól elforduló világban szerintem már nem az imák és a Biblia nyelve lesz a meghatározó, az keresztény egyházak szerint elhatárolódás kora leáldozóban (vannak olyan apró kivételek, mint pl. az írek). Most a nemzetek állnak egymással szemben, aztán a nagykultúrák (ortodox, távol-keleti, iszlám, európai, etc.) fognak elhatárolódni. Úgyhogy most már az oktatásban, a könyvnyomtatásban, a helyi ügyek intézésében kellene megjelennie a nyelvnek.

Szerintem nem az egyház alapította államunkat, még ha ők hozták a kereszténységet, hanem a magyar nép, a karácsony sem feltétlen egyházias jellegű már. Sőt, ha nézed, egyre inkább kiveszendőben van a Húsvét, a kisebb ünnepekről is csak a fizetett szabadnak jut eszünkbe.

A végén pedig éppen azt akartam írni, hogy a cigányoknak van ugyanaz, mint a többieknek, csak ezeknek nem kizárólag a gádzsókat kellene foglalkoztatnia. :)

Maisie MacKenzie 2010.12.11. 13:08:21

@Member:

"Szerintem nem az egyház alapította államunkat, még ha ők hozták a kereszténységet, hanem a magyar nép,"

A Magyar Államot Róma alapítatta, pont a nomád magyar nép ellenében és szerintem jól tette, így nem a cigányok sorsán osztozunk.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.12.11. 13:26:00

@Maisie MacKenzie: Akkor mondjuk ki végre: Az egyház meghatározó szakaszát adta történelmünknek és fejlődésünknek, de most már ideje továbblépni. :D

Maisie MacKenzie 2010.12.11. 13:33:42

@Member:

Hová? Miért? Hisz pl. a telepi cigányok MÉG idáig sem jutottak el!

(Nem a hivatalos egyházat védem, hanem a keresztény értékrendet.)

Amúgy az előbb rosszul írtam ezt:

"A Magyar Államot Róma alapítatta, pont a nomád magyar nép ellenében és szerintem jól tette, így nem a cigányok sorsán osztozunk."

Hisz a Magyar Állam megalapításának elmaradása esetén nem minden mai magyar, csak az etnikai magyarok maradtak volna haza nélkül, a nem etnikai magyaroknak csak az anyanyelve lenne más, de nagyon hasonló életet élnének egy másik, de szintén az európai keresztény kultúrkörbe tartozó államban.

A Szent István alapította Haza a közös normáinkat elfogadó romáké is. És ezek a normák nem magyar, hanem európai, keresztény normák.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.12.11. 13:50:23

Nem tartom helyesnek, hogy bejárják ugyanazt a ranglétrát, mert akkor a leszakadási rés nem szűkül, marad a távolság. Abban igazat adok, hogy magukat az alapértékeket át kell adni, de ezeket beépítették a jogalkotók a törvénykezésbe. Bár lehet, hogy az egyházasdi annyiban jót tenne nekik, hogy az érzelmeikre hatna. Az egyszerűbb lelkeket az eszüknél fogva nehéz vezetni.

Maisie MacKenzie 2010.12.11. 14:00:54

@Member:

"az egyházasdi annyiban jót tenne nekik,"

Ezt csak közösen lehetne, mert ha mi megmosolyogjuk az egyházasdit, akkor ők sem vennék komolyan.

Ha mi keresztények vagyunk és tényleg testvérként tekintünk a bármilyen színű keresztény testvérre, akkor műxik a dolog, de oda lökni nekik a vallást, mint a nép ópiumát, hátha nyugton maradnak tőle, de mi meg nem tartjuk be a vallás szabályait, hát az nem hoz eredményt. Én a magam részéről keresztény alapon nem vagyok rasszista. Istenünk sokszínű világot teremtett.
Sajnos keresztény felekezetek, keresztény népek között is van/volt súrlódás. :-(

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.12.11. 21:21:08

Olvasgatom ezeket a kommenteket, de megmondom őszintén, nem értem, hogy ezt így hogy. Nem értem, mit keres itt a kereszténység kérdésköre. Addig világos, hogy a magyar történelem egy része a keresztény Európa története is. Oké. És? Pl. a nemzet eszméje éppen hogy a vallás ellenében virágzott ki, ha jól tévedek. Én úgy tudom, a kereszténység eredetileg kozmopolita (pláne a katolicizmus), csakúgy mint az arisztokrácia. (A Vatikán mind a mai napig soknemzetiségű, hát a pápa se régóta vatikáni, nemdebár.) Az őellenük való (osztály)harcban (jujj) használta a polgárság a patrióta filozófiát (vagy mit). Az én nemzeti identitásomban pl. a kereszténység nem több, mint mondjuk a Habsburg dinasztia vagy a barokk festészet: ja, oda is tartoz(t)unk valamennyire. Meg még egy csomó helyre. És nem hinném, hogy egyedül lennék ezzel. Most komolyan, ez a legfontosabb ma a magyarnak levésben? A vallás? Kötve hiszem. Azt meg végképp nem vágom, hogy a cigány identitás kialakításához mi szükség lenne a vallásra. Ami engem illet, százszor szívesebben küldeném a romákat nyelvet tanulni, mint hittanra meg kosárfonó szakkörre.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.12.11. 23:03:06

MacKenzie nem a magyar nemzettudatra akart utalni (annak inkább a francia forradalom adta meg a hatását, ha Kossuth-ot és Telekit nézzük), hanem a magyarhoni nemzeti kisebbségekre, akiknél való igaz, hogy őrültmód nagy szerepe volt/van a vallásnak. Pl. Erdélyben az ortodox és a keresztény hit egy fő választóvonal román és magyar közt, vagy pl. a rácok azért tudták megőrizni, sőt, követni az anyaföldiek szerbségét, mert az ortodox egyház privilégiumot kapott az egyházi iskolák működtetésére. Később, amikor Tisza István volt kormányon betiltatták az állami iskolákban a kisebbségi nyelveket, az egyháziaktól csak a támogatást tudták megvonni, így azokban köhécselve, de ment tovább a nemzetiségi nyelv.

Cigányok esetén pedig mint már írtam, a vallás egy lehetséges út, ugyanis, bár hithű ateistaként keserű szájízzel veszem tudomásul, a keresztény hitre áttérő önmegtartóztató cigányokkal sokkal könnyebb dolgozni, mint a kirakat-keresztény többségükkel, mert legalább kap valamit, amiben hihet, ha már a jövőben nem tud. Mondjuk nekem továbbra is Gábor cigányfelügyelős telepgondozós ötlete tetszik a legjobban.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.12.12. 00:12:41

Vagy úgy. A példáid azt mutatják, hogy egy kisebbség úgy tudja megőrizni az identitását, ha van egy (kulturális?) terep, ahol megkülönböztetődik (szép szó, ugye? nekem tetszik) a többségtől. Tehát a cigányok mondjuk meghatároznák magukat mint, mittudomén, mormonok, és akkor elkülönülnének a katolikus magyaroktól. Oké, csak a magyarok nem katolikusok. A magyaroknál jelen pillanatban a vallás szerintem sokadik kulturális öndefiníciós faktor, aminél klasszisokkal fontosabb a nemzeti identitás, pl. Vagyis szerintem a valláson keresztül így, a huszonegyedik században, nem tudjuk sem meghatározni, sem elkülöníteni a cigányokat. Érted, az komoly és gyakorlati öndefiníció, hogy én nem eszek disznót, a többség meg igen, hogy én ebbe a templomba megyek vasárnaponként, a többség meg abba. Na de ha a többség nem megy semelyik templomba, akkor az egészet megette a fene.

Az ellen természetesen az ég világon semmi kifogásom nincs, hogy a romák (vagy akárkik) hívők legyenek, sőt akár meg is határozhatják magukat, mint tradicionálisan hívő közösség, és el is hiszem, hogy ez segít. A vallás nagyon sok embernek támasz, használják a cigányok is, persze. Csak abban nem hiszek, hogy a vallás így, ebben a mai Európában sikeres stratégia lehet egy közösség önmeghatározására és felemelkedésére. Persze én nem vagyok hívő, ennek folytán el vagyok fogulva. (Persze, aki hívő, az meg azért.)

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.12.12. 08:56:10

Jól látod, hogy az elszigetelődés csökkenti szinte egyedül az asszimilációt. Magyarországon magyarnak jobban megéri lenni, mint svábnak, ha a nyelvét már alig beszélő kisfrau felmegy BP-re tanulni, már hetek múltán teljesen megváltozik az életszemlélete.

Én is inkább oktatás/nevelés párti vagyok, mintsem a vallási életben látnám a megoldást, ellenben ha meggyorsítva lemenne ez a modernizáció, amin mi is átestünk. Elvégre az emberi azért jutott el idáig, mert képes megtanulni évek alatt azt, amit a felmetői évszázadok során fedeztek/találtak fel.

Figyelj, ha ennyire jobbosodik az ország, nem tartom kizártnak, hogy főbelőnek, ha kihagysz két vasárnapi istentiszteletet egymás után. :D Esetleg lesz saját magyar egyházunk, mert a történelmiek más zsidó uralom alatt állnak!

Mouth Hero 2010.12.12. 21:37:23

Merjük már kimondani, hogy - különösen, ha egy olyan vidéki kistelepülésen történik, ahol nagyarányú cigány kisebbség él - egy baleset után, melynek cigány résztvevője is van, főleg, ha az helyi, akkor jó eséllyek közvetlen életveszélybe kerül az ember. Még akkor is, ha abszolút nem felelős érte.

Kartal (rezervált) 2010.12.30. 12:34:00

@Member: "Mellesleg, a játékgépezés pszichológiai hátterét gondolom ismered." - többet tudok róla, mint amennyit szeretnék. Sajnos.
Egyébként igazad van, nagyon egy kalap alá vettem mindent és mindenkit, igyekszem a jövőben ettől a hozzáállástól óvakodni. Köszi, hogy szóltál.

@Bencsik Gábor: Minden tiszteletem mellett: nem értek Veled egyet! Fontos az igazsággal szembenézni, sőt nem csak fontos, elengedhetetlen. Ha ilyen jellegű nyilatkozatokat tesznek "értelmiségiek", az erősen torzítja a cigányság önképét, ami még csak-csak nem lenne akkora baj. A baj sokkal inkább az, hogy vannak olyan cigány megmondóemberek, akik erőteljesen építenek erre a torzulásra, gondolok itt Balogh Artúrra, Horváth Aladárra, stb.

Szegény megboldogult Szatmári Jenő írta, miután három cigány be akart törni hozzá egy éjszaka: "De hogy nekik akkor is „joguk van itt lenni”. És ezt a tévében is megmondta az egyik roma vezető! [...] megírtam az esetet a Népszabinak és a Magyar Fórumnak egyszerre. Hangoztatva a levélben, hogy Horváth Aladárnak, a nagy roma jogvédőnek a felelősségét is tisztázni kellene végre: milyen alapon jelenti ki, hogy az ekkor már tömeges roma lakásfeltörőknek is igazuk van, mert „valahol nekik is lakni kell”?"

A bajok ott kezdődnek, hogy az ilyen "a cigányság több ezer éve itt van" és ehhez hasonló hazugságokra építve jelentik ki a megmondóemberek, hogy a cigányságnak "joga van" erre is meg arra is. A cigányság erre vevő rétege aztán már felhatalmazva érzi magát bűncselekmények elkövetésére, mivel az Aladár meg az Artúr megmondta, hogy neki "joga van".

Más szavakkal: ez a fajta álértelmiség hazugságokra épített ideológiával bátorítja a cigányság bűnöző rétegét még több bűncselekmény elkövetésére, így kvázi legalizálják a többségi társadalom elleni erőszakot. Hiszen ez így már nem is bűncselekmény, hanem jóformán szabadságharc! Nem aljas rablók, gyilkosok ők, hanem ősi jussukért az elnyomók ellen harcoló hősök! Így lesz sok kis hazugságból sok nagy bűncselekmény. És a legnagyobb baj az egészben, hogy ezek után a bűnelkövetők olyan torzult nézetekkel rendelkeznek, amit nem lehet kijavítani, megváltoztatni. A társadalom hasznos tagjai többé nem lesznek már az életben.

Leköphettek, kitilthattok, de leírom mi jutott ennek kapcsán eszembe: volt a történelem folyamán már egy olyan eszmerendszer, ami ugyanígy hazugságokra építve bolondított meg egy nemzetet. Azt hazudta, hogy az a nemzet fölötte áll az összes többinek, több joga van, mint az összes többinek. Ugyanígy hazudott magának történelmet is, ugyanígy az harsogta, hogy neki "joga van"... mindenhez. Tudjátok mire gondolok. Ha akkor és ott, a kezdeteknél, többen mertek volna a hazugságokkal szembemenni, kimondták volna az igazságot bármennyire fáj is - és az mindig fáj -, talán kicsit másként alakult volna minden.

Ezért én nem tartom elfogadhatónak, hogy hazugságokat hangoztassanak bármelyik oldalon, bármilyen etnikumhoz tartozó személyek. Ezért ragaszkodok görcsösen a valós tényekhez, legyen az a cigányok múltja, vagy a hun-magyar rokonság meséje. Ezért nem fogadom el - de természetesen tiszteletben tartom - a válaszod.
süti beállítások módosítása