Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

Miért születik sok cigánygyerek?

Bencsik Gábor 2011.03.31. 10:43

Az előző posztban az árnyalt, bonyolult igazságokról volt szó. Hát nézzünk egyet. A cigánysággal kapcsolatban a bűnözés után a legtöbb embert foglalkoztató ügy a sok gyerek. Beszéljünk világosan: a magyarok kilencvenkilenc százaléka komolyan tart attól, hogy a cigányok túlszaporodják a magyarokat. Ezt így kimondani egyáltalán nem píszí, de ettől még tény. Ráadásul a probléma valós. Ha a rosszul szocializált, iskolázatlan emberek aránya radikálisan megnő, abból gazdasági és társadalmi katasztrófa lehet. Márpedig a cigány gyerekek között kiugróan magas a rosszul szocializáltak száma. A probléma az összes eddigi erőfeszítések ellenére nem hogy csökkenne, hanem bővítve újratermelődik.
   
De vajon miért születik olyan sok cigánygyerek? Tíz emberből kilenc rögtön vágja a választ: a családi pótlékért. Csakhogy ez téves válasz. Tíz emberből a maradék egy azt fejtegeti, hogy ebben nincs semmi etnikailag specifikus, azonos társadalmi helyzetben minden etnikum azonosan viselkedik. Ez is téves válasz. És tévesek a kétféle válaszból adódó politikai cselekvések is, ezért aztán nem is csökken a probléma.

Minden társadalom bonyolult struktúrákból épül fel. Ezeknek a struktúráknak a megjelenési formája a kultúra, vagy bonyolultabb megfogalmazásban a szociokulturális konstrukció: mindazoknak a tudásoknak, hiteknek, szabályoknak, törekvéseknek és magatartásmintáknak az összessége, amelyek megmondják, mikor mit kell tennünk. Az ember a hardver, a kultúra a szoftver. A különböző népek kisebb vagy nagyobb mértékben különböző programok alatt futnak. Nem is hinnénk, hogy ezek a programok milyen mélyen belénk vannak égetve, mennyire meghatározzák a tetteinket és gondolatainkat.

A program egyik fontos része a családot szabályozza, ide értve a házasodást és a gyerekek számát. Hosszú távon a társadalmak úgy szabályozzák a gyerekek számát, hogy éppen elegendő legyen a reprodukcióhoz. Amikor a késő középkorban véget értek a nagy járványok, és a mezőgazdaság fejlődésével megszűntek a nagy éhínségek, a nyugat-európai társadalom a házasságkötés időpontjának egyre későbbre halasztásával reagált, így csökkentve a lehetséges gyerekek számát.

A hagyományos cigány társadalom „programja” a nagyon magas csecsemőhalandóság és alacsony várható élettartam körülményei között íródott. A követendő minta ezért a korai házasság és sok gyerek lett. A cigányoknak akkor is sok gyerekük volt, amikor nem volt családi pótlék.

A cigány szociokulturális konstrukciónak ez a programeleme (és sok másik) mára, a csecsemőhalandóság visszaszorításával érvénytelenné, irrelevánssá vált – de ettől még teljes erővel kifejti a hatását. A kamasz cigánylány számára a követendő minta a korai férjhez menés és a sok gyerek. Ha húsz éves koráig nem megy férjhez, az a maga és környezete számára a teljes értékűség hiányát jelzi. Ráadásul még ma is gyakori a leányszöktetés, amelynek egyetlen békés kimenetele, ha a pár gyerekkel tér vissza (ennek szociokulturális háttere lényegében ugyanaz).

Ha tehát a cigányoktól megvonjuk a családi pótlékot, csak a nyomort növeljük, belátható időn belül a gyerekek száma nem csökken. Ha viszont adjuk, akkor egy rossz, mára érvénytelenné vált magatartásmintát erősítünk, a társadalom hamis visszajelzést ad.

Mi a megoldás? Először is a segélyezési rendszerhez csak nagyon óvatosan szabad nyúlni, finomhangolással kell óvatos nyomást gyakorolni abba az irányba, hogy a cigány családok ne szüljenek több gyereket, mint amennyit fel tudnak nevelni. Ezzel párhuzamosan meg kell kezdeni a cigány kultúra „átprogramozását”, a cigány kislányok (és kisfiúk) számára vonzóvá kell tenni azokat a női szerepeket, amelyekkel a többségi társadalom él.

És ez teljesen specifikus dolog, nem szegénypolitika, hanem igenis cigánypolitika. Ki kell dolgozni azokat a pedagógiai módszereket, amelyekkel a cigányságot ezen a területen is át lehet segíteni a modernitásba. Tudomásul kell venni, ki kell mondani, hogy a cigányságnak a múltból magával hozott családmodellje érvénytelenné vált, kontraproduktív, és segítséget kell adni ahhoz, hogy a leszakadó cigányok átvegyék a többségi társadalom szerepeit és mintáit. Erre különösen a nők volnának fogékonyak, hiszen a számukra a nyomor mindig kétszer akkora teher, mint a férfiaknak.

Erős kontrasztként egy kép a két háború közötti évekből. A felvételt az Universal Press budapesti irodája adta ki, de többet sajnos nem tudni a készítés körülményeiről. A képen látható asszony képi közhelyek megjelenítője: kócos, kibontott haj, pipa a szájban, nyilvános gyerekszoptatás, amelyben az erotikus momentum is benne rejlik. Egyértelmű, hogy a fotográfus rendezte el így, hogy a feltehetően nyugati megrendelők sztereotípiáinak megfeleljen.

Címkék: kultúra roma cigány születés gyerekvállalás népesség demográfia

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr702787590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maisie MacKenzie 2011.03.31. 11:37:18

"Ki kell dolgozni azokat a pedagógiai módszereket, amelyekkel a cigányságot ezen a területen is át lehet segíteni a modernitásba."

Szerintem nem az a baj, hogy sok cigánygyerek születik és, hogy több cigány lesz, mint "magyar", hanem az, hogy ezek a gyerekek nem kapnak rendes nevelést.

A normális körülmények közé került, integrálódott cigány származású emberek pont annyi gyermeket vállalnak, mint a hozzájuk hasonló státuszú nem cigány származásúak.
Rájuk is ugyanaz a csábítás hat: a munkával megkeresett pénzt az életszínvonal emelésére fordítani, így inkább kevesebb gyereket vállalni.

Tehát nem az integrálódott cigányok harmadik gyerekétől kell félteni hazánk társadalmát, hanem inkább a putrisok ELSŐ gyermekétől!

Yasashi Tanuki 2011.03.31. 22:58:57

Hiteles forrásból sikerült választ kapnom a post címében feltett kérdésre: A környéken lakó cigányok tömören és velősen így indokolták a magas szaporulatot: "hülye a paraszt mer' dógozik én meg a patomból élek."

Brútusz 2011.04.01. 09:22:09

valószínűleg korábban igaz volt, amit ez a cikk ír, csakhogy ma már nincs így. ez a generáció már felismerte, hogy a "hülye paraszt" eltartja, és ezt ki is használja. úgy van, ahogy az előttem hozzászóló is írta. (Keresztapámnak is ugyanezt mondják a cigányok, "Doktor úr, én a faszomból élek!")

nemrég mentem haza a nyíregyi intercity-vel, velem szemben egy velem egyidős cigány ült, az anyósával telefonált, arról beszéltek röhögcsélve, hogy hogy fognak vígan megélni a különböző segélyekből, ezt tervezgették. majd elment a büfékocsiba, és bebaszott, amikor visszajött a helyére agresszív lett, mindenki félt tőle, szerencsére akkor már hamar megérkeztünk...

annyit fűznék még hozzá, hogy egy miskolci szülész-nőgyógyász főorvos pár éve (2éve?) nyiltakozott, hogy sok cigány nő terhesség alatt üti a hasát, hogy lehetőleg fogyatékos/nyomorék gyerek szülessen, amiért jóval több segélyt kap... persze hamar elhallgattatták ezt a főorvost...

Brútusz 2011.04.01. 09:28:01

biztos ez a képregény is légből kapott kitaláció:
cushtybrovs.blog.hu/2010/09/02/adoparadicsom_2478

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.04.01. 10:20:17

@Brútusz: Nettó 670 ezer segély... Csak másodjára esett le, hogy április 1. van.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.04.03. 10:04:45

Tudomásom szerint azért is születik sok gyerek, mert a cigány párkapcsolatnak, ha úgy tetszik, házasságnak legfontosabb eleme a hét évesnél fiatalabb gyerek. Vagy ez már csak a "program" belső kimagyarázása?

Nekem inkább azzal van a bajom, hogy mint írtad, ott születik sok gyerek, ahol alacsony az átlagéletkor és magasabb a gyermekhalandóság, és ez világszinten is katasztrofális ereménnyel jár majd, Iránban és Indiában nagyon "felgyorsultak az események".
De akkor már lehetne rettegni a bigott vallásosok átlagon felüli gyermekvállalásától is, mert az bigott vallásos kölköket jelent. :P
süti beállítások módosítása