Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

Tiszta udvar, rendes ház

Bencsik Gábor 2011.05.31. 15:29

Nemrég egy kedves, jó szándékú cigány házaspárnál jártam, a mama is velük lakott. A házuk a cigánysoron áll, kis kert veszi körül. A mama nyugdíjból, a házaspár segélyből és lomizásból él. Ruházatuk átlagos, semmi különös. A házuk környékén azonban kaotikus rendetlenségben fadarabok, szakadt fotel, valami vasak, lyukas vödör, ilyesmi. Odabent apró szobák. Amiben laknak, az zsúfolt ugyan, de nagyjából rendben van, amiben viszont nem laknak, az közeli bombázásra emlékeztet. Fölszedett, szétrohadt padló, hámló vakolat, törött ablak, egymás hegyére-hátára szórt lomok. Idejük éppen volna, hogy legalább összepakoljanak, de úgy látszik, ez eszükbe sem jut.



Két éve próbálom megérteni és megfogalmazni, hogy milyen okai vannak ennek. De elfogadni akkor sem tudom. Ez így nincs rendben. Még akkor sem lehet kulturális sajátosságként tekinteni, ha ki lehet bogozni azokat az évszázados gyökereket, amelyekből fakad. Nem igaz, hogy szükségszerű dolog koszban élni.

Ezért maradéktalanul egyet kellene értenem azzal, hogy újabban egyre több önkormányzat a lakókörnyezet rendben tartásához köti a segélyt. Ha a közösség pénzt ad valakinek, joggal igényelhető, hogy a megsegített legalább minimális erőfeszítéseket tegyen ezért. Legalább a saját életfeltételeit próbálja rendezni. Ez igazán a minimum.

Vannak azonban aggodalmaim is. Nem kerekedik ki ebből a mindenféle hatóságok túlhatalma? Nem fognak az erre felhatalmazottak rákapni a parancsolgatásra? Nem avatkozik be az állam túl mélyen a magánéletbe? Megáll ez a dolog a tényleg elvárható rend előírásán?

Nem tudom. Egy azonban biztos: semmiért adni a segélyt tovább nem lehet. A telepi cigányságnak meg kell tanulnia, hogy a boldoguláshoz erőfeszítéseket kell tenni. Például rendbe kell tenni az udvart, ki kell takarítani a szobát. Hát majd meglátjuk.

A képen romániai üstfoltozó cigányok láthatók, a felvételt a harmincas években készítette Martin Block (utóbb a néprajz professzora Magdeburgban), megjelent a Zigeuner című kötetében 1936-ban Lipcsében, aztán angolul és franciául is. A szerző szerint egész évben ebben a sátorban laktak. Valóban elég nagy sátor, sokkal nagyobb, mint azoké a magyarországi cigányoké, akik a telet valami épített kunyhóban húzták ki, és csak tavasztól őszig vándoroltak.

Címkék: ház cigány kosz segély higiénia lakhatás

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr382946217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.05.31. 22:14:17

Nekem ezzel a segélyért rendet dologgal egy fenntartásom van: ha a tiszta udvar és a rendes ház az elvárható minimum, akkor miért kötik a segélyhez? Akkor nem az volna a logikus, hogy mindenkinek kötelező tisztán tartania az udvart, és a segélyezettek segélyéből levonják a büntetést, amit a nem segélyezettnek egyszerűen be kell fizetnie? Miért mentesít az udvar rendben tartása alól az, hogy történetesen nem kapok segélyt? Vagyis ha egy dolgozó ember lakik a mocsokban, az oké, ellenben ha egy munkanélküli, azt büntetni kell? Szerintem büntetések kiszabásával leginkább csak cégeket lehet rendre kényszeríteni, de ha már büntetünk, büntessünk mindenkit.

Archenemy 2011.06.01. 14:44:33

"Vagyis ha egy dolgozó ember lakik a mocsokban, az oké, ellenben ha egy munkanélküli, azt büntetni kell?"

nem BÜNTETJÜK hanem KEVÉSBÉ JUTALMAZZUK

Archenemy 2011.06.01. 15:01:01

de nézheted úgy is, hogy miért büntetünk egy munkavégzőt azzal, hogy neki nem adunk pénzt, ha tiszta az udvara, míg a mellette lévő munkanélkülinek meg igen?

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.06.01. 16:02:50

@Archenemy: Kevésbé jutalmazzuk? Mert most jutalmazva vannak a munkanélkülik? Én azt hittem, hogy szolidaritásból ad nekik segélyt a társadalom, hogy ne vesszenek éhen.

Archenemy 2011.06.01. 18:12:09

Felhívom a figyelmedet egy sokkal nagyobb igazságtalanságra!

Képzeld az ÖSSZES (!!!) munkavállalótól meg van vonva az EGÉSZ (!!!) munkanélküli segély, hiába tartják tisztán az udvarukat!

Skandallum!

csodalámpa 2011.06.01. 23:27:15

@Archenemy: hát sztem is ennyi, aki sok HUF-ot becsenget adóba' felőlem egy dögkútban is strandolhat, ahogy érzi. A zállam csecsén létező segílyes, igenis fizessen.
Mer' vállaltan nátzi vagyok,de egy segílyesnek ne járjon már alanyi jogom az occsóbb/ingyen strand.
Sztem az nem létszükséglet.

Maisie MacKenzie 2011.06.08. 15:30:30

@mistinguett:

"szolidaritásból ad nekik segélyt a társadalom"

Így van, de kikkel szolidárunk? Azokkal akik olyanok, mint mi, a mi ismerőseink, barátaink, rokonaink, akik a mi NORMÁINKAT követik.

A mi normáink szerint meg nem normális dolog szemétdombon élni.

Aki szemétdombon él, az nem követi a mi értékrendünket, tehát szolidaritást se várjon tőlünk!

És a rendrakás még csak az első lépés!

Tanuljanak viselkedni, köszönni pl. a gyermekeiket a normák tiszteletére nevelni!

Igyekvőknek segítség, normaszegőknek büntetés!

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.06.08. 17:30:54

@Maisie MacKenzie: Ez is egy hozzáállás, de nekem a szolidaritás nem ezt jelenti. Inkább valami olyasmit, hogy azt, aki szarban van, azt megsegítjük. És én ezt a segítést nem kötöm semmilyen feltételhez, ezt én keresztényi öööö emberbaráti szeretetből gondolom.

Pl. én tudok szolidarítani a szomáliai nyomorultakkal is, meg a pakisztáni árvízkárosultakkal is, pedig alig hiszem, hogy bármi közük lenne a normáimhoz.

Maisie MacKenzie 2011.06.09. 08:21:58

@mistinguett:

"én tudok szolidarítani ... a pakisztáni árvízkárosultakkal is."

Azokkal én is. Mindenkivel, aki önhibáján kívül került szarba, de aki eltaszatja a segítő kezet, akiről lehull a segítő szó, az egye meg amit főzőtt!

Persze nem tehet arról, hogy oda született, de a lelkiismeret szerintem mindenkiben munkál, tud választani a jó és a rossz között.

Egy szomáliai nyomorultnak sokkal kevesebb a lehetősége, mint egy magyarországi romának!

Élni kellene a lehetőségekkel, nem kifogásokat keresni!

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.06.09. 11:31:58

@Maisie MacKenzie: Hidd el nekem, ha egy utcában laknál a pakisztáni árvízkárosulttal, mindjárt megváltozna a véleményed arról, hogy kell-e szolidarítani vele. És ennyi.

grupi 2011.06.23. 17:27:45

@mistinguett: Ezek segílyezettek nem károsultak, hanem léhűtők.
Nem kell Pakisztánig és Szomáliába menni, van itt elég probléma a közelben.
De folytathatunk népesség cserét is és akkor a pakisztáni, a szomáliai biztos elvállal olyan melót, amit a mi derék cigányunk nem. Ez is egy megoldás, mert ez esetben nem segélyt, hanem bért kapna a csereszabatos. A kiküldött munkatársunk meg boldogulna úgy pakisztáni és szomáliai mód, hiszen ott nem a porta rendbetartása jelentene elsődleges gondot.
süti beállítások módosítása