Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

A lomizás védelmében

Bencsik Gábor 2011.09.07. 09:18

 

Harcot hirdetett a főváros a lomizók ellen. Vége lesz a félévente kialakuló csatatérnek, a tervek szerint a szemétbegyűjtők házhoz, sőt lakáshoz mennek.

Elég nagy kár. Amit a lomizók – kilencven százalékban cigányok – ilyenkor csinálnak, az elég ronda munka, ez nem kétséges. Húsz deka vasért gondolkodás nélkül szétvernek egy ruhásszekrényt, a romokat szétszórják, sokszor lépni sem lehet a szeméthegyektől. Ez mindenképen az ügylet negatív része.

De van pozitív is. A lomizás valójában az újrahasznosítás egy formája. A guberálók kiszedik a szemétből azokat az anyagokat – elsősorban fémeket –, amelyeket a gazdaság újra tud használni. Nélkülük a vas, réz, alumínium mind menne a szemétbe, a következő párszázezer évre kikerülne a termelésből. Egy közgazdász egyetemista szerintem két nap alatt ki is tudná számolni, mekkora értékről, hány tucat milliárdról van szó. Nem is beszélve az újrahasznosítás elvi fontosságáról.

És az sem elhanyagolható szempont, hogy a lomizás révén pártízezer honfitársunk olyan jövedelemhez jut, amely máshonnan nem hiányzik. És ha a lomizásból nem csinálhatnak pénzt, a társadalomnak kell valami módon pótolni a hiányt. Itt megint milliárdokról van szó. Az már csak a cseresznye a torta habján, hogy a guberálók csökkentik a szemét mennyiségét.

Nem jó, ha a gazdagok azért kergetik el a szegényeket, mert koszosak és rendetlenek. Félreértés ne legyen: a maguk alá vizelő alkoholisták koszlott rongyainak semmi keresnivalójuk az aluljárókban – de még az absztinensekének sincs. Nem tűrhető, hogy az úgynevezett hajléktalanok koszfészket csináljanak a belvárosokból. A lomizás azonban más dolog. A két napig tartó kellemetlenséget el kellene tudni viselni a nyilvánvaló előnyökért.

A fényképen medvetáncoltató látható, a felvétel 1939 decemberében készült Aradon. Hogy cigány-e az illető, azt nem tudjuk bizonyosan, de valószínű, minthogy ez a mutatványos mesterség jellegzetes cigány foglalkozás volt a Balkánon, elsősorban Bulgáriában és román területen. Hozzánk medvetáncoltatók ritkán jöttek, a 19. század legvége előttről nem is tudok erről adatot, utána viszont eljutottak egészen Skóciáig.

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr493208295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kirby a parancsnok 2011.09.07. 14:07:56

Nem akarok túl okosnak tűnni, de amennyire tudom, a kukásautók nem egyszerűen kidobják egy szemétkupacra amit elvisznek (már mindenütt szemét lenne), hanem átnézik és szelektálják, és amit lehet újrahasznosítanak, így a vas sem kallódik csak úgy el... Ez már más dolog, hogy ebből a cigányság jórésze vígan éldegél, rendes munkája nem lévén, de azért én nem örömködök, hogy néhány napra teljesen élhetetlenné válnak a lomtalanított területek.

Sodan 2011.09.08. 07:44:38

Jó látni, hogy a nélkülöző emberek lomizásnak köszönhetően pár napig tudnak főzni és ételt adni a gyerekeiknek. Mivel munkát keresnek és mert látszatra is roma, kevés az esélye, hogy munkát talál még szakmával is nem még nélküle.
Ma ilyen időket
élünk. Mindannyian érezzük a válságot de a romák többszörösen megérzik és ez nem az ő hibájuk.

Maisie MacKenzie 2011.09.08. 09:08:54

Szerintem nem spórolható meg a rendetlenség, mert lomtalanításra szükség van: űríteni kell a pincéket, padlásokat időként és ez csak kampányszerűen gazdaságos (ingyenes a lekosságnak), tehát lesz egy pillanat amikor az utcára kerül a sok lom.

Esetleg biztonsági őröket állítanának minden kupac mellé? Nem életszerű.

Csak a gyorsasággal, szervezettséggel lehet felvenni a versenyt a rendetlenséget okozók = halmokat széttúrók ellen.

Megfigyelésem szerint már csak tényleg csak egy napig tart a lomtalanítás, de az tényleg pokoli!
A környéket ellepik olyan lények (is) amelyeket csak rémmesékben lehet elképzelni, ők a biztosítók pl. elszipúzgatnak a lomok mellett, így védve azt, amíg jön a teherautó.

Érdekes lenne egy elemzés a lomis hierarchiáról: kisteherautós fémesek, fások, utánfutósok, rongyosok (textílgyűjtők) helyszín biztosítok (ezek a legdurvább arcok!)

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2011.09.08. 15:04:57

A gond azzal van, hogy hatalmas szemetet csinál minden egyes lomizós brigád. A dolgokat szétveri és szétszórják a környéken, hetekig szemetet hord a szél ilyenkor. Sokszor tényleg a kirakott szemét mellett élnek, sőt gyakran erőszakosak vagy tolakodóak. Azon túl, hogy akár szemet is lehetne hunyni ezek felett - úgy persze egyszerűbb, ha másik kerületben csináljál éppen - de ha belegondolunk abba, hogy valaki megszervezi a lomtalanítást, az várhatná azt, hogy a hulladékhasznosításból visszajön neki valami, ehelyett viheti a már senkinek nem kellő törmeléket és szemetet, mert a használható dolgokat rég kiszedte belőle más.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2011.09.08. 15:07:22

Amúgy meg arra lennék kíváncsi, hogy hogyan éri meg valakinek a közel 400 forintos gázolajár mellett napokig körözni teherautóval a városban ócskavasra vadászva úgy, hogy még haszon is marad a fém leadása után? Hogy lehet ezt úgy kihozni, hogy maradjon rajta haszon? A sima fémhulladékot nem hinném, hogy olyan drágán vennék át..

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.09.11. 14:47:34

Nálunk a lomizás a településen élők egyik fő bevételi forrása, a fémet a Csoki átveszi, majd ha nagyobb mennyiség gyűlik össze, felviszi Dunaújvárosba és leadja haszonréssel. Mindenki csinálja, nem csak a cigányok. Ezt hozza a válság.

Én azért megkérdőjelezném, hogy a kukáskocsiból bármit is szétválogatnának, különben ugyanaz a cég miért vállalná a szelektív szigetek felállítását? Tippem szerint kockákat préselnek belőlük és tárolják őket, hacsak nem éghető, akkor meg "értékes" CO2-t termelnek a levegőbe, hogy a hajléktalanok télen ne fagyjanak meg.

jó arc a lóarc! (törölt) 2012.10.02. 09:11:26

A tulajdon fogalma ismeretlen a cigányoknál. A kitett lom nem az övék és nem is a közé: a hulladékgazdálkodási cégé. Azért, mert nem ismerik a törvényt, még az vonatkozik rájuk is. A cigányok tehát lopnak, megkárosítják a céget, amelynek lényege: minden értéket kiszednek, ellopnak a lomból és tényleg csak a szemetet, a költséget hagyják meg a hg cégnek. Nem csoda, hogy jövőre, ha kijön az úh hg tv., ha nem, akkor két év múlva, de megszűnik végre a ma ismert lomtalanítás.

Ráadásul a cigányok a társadalmi terhekhez nem járulnak hozzá, tb-t, adót, összességében semmit sem fizetnek az összegyűjtött, de később újra ilyen-olyan utakon a kereskedelmi forgalomba visszakerülő tárgyakért, vasért stb.

A lakosságot eközben szabályosan terrorizálják, már a kapuban kirántják a kezéből a lomot, de sokszor nem csak azt. Ha nyitva marad egy kapu, betolakodnak a magánterületre is, ott zaklatják, fenyegetik a lakókat, tulajdonosokat, de terror alatt tartják az egész utcát, megszállják azt, ott laknak napokig, kocsiban, sátorban, bodegában. A közbiztonság már napközben is odavész. Hangos ordítozás veri fel napokra az utcát, mely éjjel sem csillapodik, sőt, akkor esnek csak igazán neki a fémek megszerzésének, a bútorok szétverésének. Hiába zsákol be a tulajdonos mindent tüchtig módon, nem érdekli őket: széttépik a zsákot, kiborítják - de vissza már nem teszik bele. Az eredmény mindent elborító szeméttenger. Az üveget, tükröt, porcelánt, bögréket, poharakat izzé-porrá zúzzák, még évek múlva is üvegcserép jön elő a földből.

A lopások, rablások száma nő, nem egy esetben az is elviszik magukkal, ami nem lomként került ki. Megrongálják, kifosztják az autókat, törnek a tükrök és más elemek, karcolások érik a kocsikat, akár azon végzik a bontást, darabolást. Az utcában füst száll fel a kábelégetésből.

A helyzetet az állam rendfenntartó szervei sem képesek kezelni, a rendőri vagy a közterületfelügyelői intézkedés percekre hoz csak békét.

Egy módon kezelhető az egész: a jelenlegi formában való felszámolással, ellenőrzött, kontrollált átvétellel, mint nyugaton.
süti beállítások módosítása