Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

Mi ne legyen

Bencsik Gábor 2013.01.08. 13:04

Bayer Zsolt indulat-hullámokat joggal verő cikke (Ki ne legyen? – Magyar Hírlap, 2013. január 5.) rossz cikk. Ez az utolsó mondatából világosan kiolvasható.

„Legyen minden Oláh Gergő, és éljen velünk boldogan. Az állatok meg ne legyenek. Sehogyan se. Ezt kell megoldani – de azonnal és bárhogyan!”

A „bárhogyan” már eleve elfogadhatatlan. Sem mások miatt, sem önmagunk miatt. A „bárhogyan” kizárólag a diktatúrák módszere, a náciké vagy bolsevikoké, az egyre megy. Aztán az „azonnal” sem működik. Mert az is a diktatúrák fegyvere. A demokrata a demokráciában soha nem akar semmit azonnal, mert tudja, hogy tisztességesen semmit sem lehet megoldani azonnal. Igazából még nem tisztességesen sem. Azonnal csak gyilkolni lehet.

Az már csak ráadás, hogy „ezek állatok”. Dühében mond ilyet az ember. De nem írja le, mert a leírt szó olyan, mint a nehéz kő: ki tudja, hol áll meg, s kit hogyan talál meg. Az írás felelősség, Bayer cikke viszont felelőtlen. Súlyosbítja a dolgot, hogy tudatosan felelőtlen. Tudatosan kiszolgálja az emberek azon igényét, hogy a bonyolult kérdésekre egyszerű, egyszólamú feleletet kapjanak.

Pedig ha van bonyolult ügy, akkor a cigányoké az. Igen, a hagyományos cigány kultúra romlott kultúra, amelynek a belső agresszió-szintje rendkívül magas, és tömegével termeli a fiatal, gátlástalan ragadozókat, akik csak az erőszak kultúráját hajlandók elfogadni. Igen, az ilyen-olyan jogvédők, politikai haszonlesők, belvárosi széplelkek rengeteget rontottak ezen a helyzeten, felbátorították a cigány agressziót és – ne féljünk kimondani – élősködő életmód követésére bíztattak.

Ebből azonban a legkevésbé sem következik az, amire Bayer jut.

„A tények pedig ezek: a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. Nem alkalmas arra, hogy emberek között éljen. A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik.”

Ezek a mondatok úgy hangzanak, mintha állítások volnának. Valójában kocsmai hőzöngés az egész. Értelmezhetetlen. Éppen ezért nem vezethető le belőle semmi.

c_blog_20130108_2.jpg
„Nem tolerálni kell és megérteni, hanem megtorolni.”
Megint egy látszat-mondat, ami népszerűséget szerezhet ugyan, de valójában üresen kong, mint egy bádogkanna. Mit jelent az, hogy megtorolni? A késelők letartóztatásban vannak, el fogják ítélni őket, éveket ülnek majd. Ezen kívül még milyen megtorlás legyen? Magyarország jogállam: akire bűnt bizonyítanak rá, azt megbüntetik. Ezen kívül még milyen megtorlás legyen?

Ne sumákoljunk: lágerbe zárás nincs, falhoz állítás nincs, kitoloncolás nincs. A nagyon ostoba embereken kívül mindenki képes belátni, hogy a cigányokkal hosszú távon együtt kell élnünk. Milyen válasza van erre Bayer Zsoltnak? „Nem tolerálni kell és megérteni, hanem megtorolni.” Üres blöff, ami alkalmas arra, hogy indulatokat szítson, de teljesen alkalmatlan arra, hogy bármiben is előre vigyen.

Ezúttal egy érdekes zenekar képe zárásul. Nem tudom értelmezni az egyen-köpenyt, mintha valami katonai banda volna, talán az első világháború idejéből. Akinek van ötlete, írja meg.

Címkék: politika kultúra program rasszizmus késelés integráció Magyar Hírlap Bayer Zsolt Cigányok Szigethalom Romák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr495005255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása