Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

Tulajdonságok nélküli cigányok

Bencsik Gábor 2013.01.18. 20:39

Rövid tanulmányt tett közzé a Haza és Haladás blogon Újlaky András. A közzététel helye arra utal, hogy a Bajnai-csoport szellemi műhelyének termékéről van szó, még nem választási program, de vállalt vélemény, amelyből akár program is kinőhet. Miután gyakorlatilag biztosra vehető, hogy Bajnai pártja bekerül a következő országgyűlésbe, politikai tényező lesz, oda kell rá figyelni.

Az írás alapján úgy tűnik, hogy az új párt minimális elmozdulással folytatja a balliberális vonalat. Az elmozdulás az adatgyűjtés szükségességének kimondásában van: érdemi cigánypolitika részletes társadalmi adatok nélkül nem folytatható. Örvendetes fejlemény, még ha tudjuk is, hogy nagyjából mindenki ezt gondolja már, az adatgyűjtés tiltásának kora úgy látszik véget ért.

A többi azonban a régi nóta. Már a mottó is sokat mondó:
„Milyenek a cigányok? Olyanok, mint mások, sokfélék.”

Te is más vagy, te sem vagy más. A balliberális gondolkodók képtelenek kilépni ebből a hamis körből. Kritikánk felettébb egyszerű: ha a cigányok ugyanolyanok volnának, akkor nem lennének cigányok. Claude Lévi-Strauss több mint fél évszázaddal ezelőtt teljes mélységében feltárta a társadalmi struktúra jelenségét, és világosan bebizonyította, hogy az egyes kulturális közösségek a többiekétől jelentősen különböző társadalmi meghatározottságban élnek: közös hiteik, vágyaik, félelmeik, ismereteik, törekvéseik, értékeik, magatartás-mintáik rendszert alkotnak, és ez a rendszer lényegesen különbözhet más közösségek rendszerétől, azaz struktúrájától.

Természetesen nem az egyes ember meghatározottságáról van szó, hanem a közösségéről. Azt hiszem, ezen a blogon már említettem a dobókocka példáját: ha egyszerre kellően nagyszámú dobókockát vetünk, az átlageredmény elkerülhetetlenül 3,5-höz közel eső szám lesz, de senki nem tudja megmondani, hogy ezen belül az egyes kockák milyen számot mutatnak majd. A meghatározottságot itt a dobókocka hat lapjára egyformán felvitt hat számérték adja.

Minden kulturális közösség rendelkezik ilyen meghatározottságokkal. A hagyományos társadalmi közegben, saját közösségükben élő cigányok ráadásul erős meghatározottságokkal. Tehát a cigányok, mint közösség nem ugyanolyanok, hanem mások, alapvetően különbözők.

A balliberális megközelítés ezt nem hajlandó elfogadni. A cigányokat a gazdasági-társadalmi-kulturális viszonyokban kizárólag passzív, tulajdonságok nélküli szereplőként hajlandó tételezni, és kizárja annak a lehetőségét, hogy a cigányok ezeket a viszonyokat maguk is befolyásolják. A befolyásolás lehetőségét kizárólag a többség számára tartja fenn.

Ez valójában a filantróp  gyarmatosító szemlélete.

És innen kezdve minden további kritika és elemzés meddő. Felesleges tovább zötyögni ezen a sehová sem vezető vakvágányon. Marad a Fidesz félpuha-félkemény, mindenféle elvárásnak utána engedő cigánypolitikája, mint a legkisebb rossz.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr795026136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aszterixagall 2013.01.25. 09:09:16

Kevés a hozzászóló mostanában, de remélem, ez nem veszi el a kedvét. Én mindig érdeklődéssel várom a következő posztot. Ez persze önmagában nem ok arra, hogy folytassa, de azért remélem, hogy megteszi. Azt sajnálom csak, hogy a blog valószínűleg kevés emberhez jut el és nem tudom, hogy ezen hogyan lehetne változtatni. Nagy szükség lenne rá pedig, hogy minél többen olvassák, mert a kérdés kapcsán kialakult két oldal képviselői teljes mértékben elbeszélnek egymás mellett, de az igazságot, szerintem senki sem találja el. Ön a ritka kivételek közé tartozik.

Egyébként elég reménytelennek tűnik a dolog, mert - azt hiszem - hogy a cigányokhoz való hozzáállás Magyarországon abszolút identitásképző, az öndefiníció része - ha használhatok ilyen nagy szavakat - ezért mindenki nagyon nehezen változtatja meg a véleményét, főleg, ha azt előtte nagy hangon képviselte. És az ezzel kapcsolatos álláspontját mindenki nagy hangon képviseli, TGM-től Bayer Zsolton át Zagyva Gyuláig.

Szóval ennyi. Már régóta meg akartam írni.

Keep up the good work :)

Bencsik Gábor · http://www.magyarmercurius.hu 2013.01.26. 11:17:01

@aszterixagall: Nagyon jól estek a sorai. Tényleg, őszintén szólva szükség is volt rájuk. Ami a valóságot legalább közelítőleg leíró gondolatok eredményességét illeti, abban - mondjuk így - realista vagyok. A jelentős társadalmi fordulatok akkor zajlanak le, ha megérett rájuk az idő, előbb nem, ha csak diktatúrával nem. Németh László Széchenyi-tanulmányát olvasom, számomra ebből vált világossá, hogy Széchenyi nem kitalált dolgokat (Akadémiát, Lánchidat, lóversenyt, stb), hanem benne mintegy összesűrűsödött és zseniálisan megfogalmazódott mindaz, ami már évtizedek óta érlelődött a magyar társadalomban. Utólag aztán minden világossá és érthetővé válik, a kortárs számára (ide értve magát Széchenyit is) viszont zavarba ejtő kavargás volt az egész.
Azt szeretném hinni (á lá Széchenyi), hogy cigány-ügyben új kikristályosodás felé halad a közérzület, ennek igyekszem szerény munkása lenni. Hogy ki és mikor viszi ezt győzelemre, kinek a számlájára írja majd az utókor, azt nem lehet tudni.

Valleyfloydroad 2013.01.28. 09:18:22

Kedves Bencsik Úr!

Csatlakoznék, én továbbra is rendszeresen olvasom a blogot, nagyon hiányzik, amikor 2 hét is eltelik egy újabb bejegyzésig. Tényleg nagyon nagy szükség van azokra az értelmes, előrevivő hangokra, amit Ön is képvisel. Talán egyszer tényleg csak kabaréban fogják mutogatni alákevert nevetéssel a Mohácsi Viktóriákat és Zagyva Gyulákat egyaránt.
Saját- és az utódaink (a többségé és cigányoké is) érdeke egyaránt, hogy az Önéhez hasonló gondolatok kerüljenek ki győztesként...

2013.01.29. 15:08:30

Szerintem is hiánypótló a blog, és szívesen látnék gyakoribb frissítést, de a hozzászólók is lehetnének aktívabbak. (Bár a szerző néhány gondolatával nem értek egyet. Ezek azonban inkább szemantikai és szemléleti problémák: A romlott kultúra helyett én inkább a "rontott" kultúrát preferálnám, bár tisztában vagyok vele, hogy ez is félreérthető és negatív konnotációkra adhat alkalmat).
süti beállítások módosítása