Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

Hol van cigányellenesség?

Bencsik Gábor 2013.02.26. 16:11

A szlovák miniszterelnök lényeges dologra tapintott rá: azok oktatják cigány-ügyben Szlovákiát, akiknek az országában alig van cigány. Tegyük mindjárt hozzá: amit Fico javasol, hogy ugyanis a cigány gyerekeket el kell venni a szüleiktől, és külön nevelni – nonszensz. Akkor is, ha Fico mondja, akkor is, ha Gyurcsány, vagy akárki. Kivihetetlen, embertelen és kontraproduktív, csak arra jó, hogy a kettőt meg kettőt összegezni nem képes választói tömegekben rokonszenvet ébresszen.

Az etnikai feszültség azonban valóban az etnikum létével függ össze. Magyarán ott van cigányellenesség, ahol vannak cigányok. Azok pedig azért vannak, mert valamikor befogadták őket. Okot és okozatot érdemes a helyére tenni: egy toleráns nép befogad egy másik népet, ebből szükségszerűen etnikumközi feszültségek támadnak, és a befogadó népben kialakulnak a másik etnikummal szembeni sztereotípiák – mert befogadó volt, vagy az elődei voltak azok. Egy másik, intoleráns nép visszaűzi az új honfoglalók döntő többségét, nem alakul ki etnikumközi feszültség, nem rögzülnek előítéletek – és most előítélet-mentességét fennen lobogtatva oktatja a többieket.

Nagy-Britanniában a berlini fal lerombolásáig, tehát a közép-európai cigányok legújabb nyugatra áramlása előtt ötvenezer cigány élt – kevesebb, mint egy ezrelék. Ebből persze hogy nem lett konfliktus, persze hogy nem lett előítélet. Magyarországon már a 19. században elérte az egy százalékot, azóta folyamatosan növekszik – persze hogy ez konfliktusokat sodor a felszínre.

c_blog_20130226.jpg

A határainkon kívülre került magyarsággal semmi bajuk azoknak az országoknak – Ausztria, Szlovénia, Horvátország – ahol egzotikus kisebbségként élnek, mint valami ritka növény. De ahol az arány meghaladja az egy százalékot, ott persze hogy feszültség támad.

Vajon a Nyugat valaha is képes lesz-e ezt felfogni? Kételkedem benne.

A képen bolgár cigány férfi látható, a fénykép hátoldalán olvasható felirat szerint 93 éves. Azt hiszem, más képet is láttam róla, afféle kuriózum lehetett, akit mutogattak az arra járóknak. Sajnos ma is az lenne: a hagyományos körülmények között élő, telepi cigányok ritkán érik meg a hetven évet. Nyomorult élet az, igazság szerint sokkal több együttérzést igényelne, ha nem venné körül annyi feszültség.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr905106736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.02.28. 11:24:16

" Ebből persze hogy nem lett konfliktus, persze hogy nem lett előítélet."
Hmmm, olvasmányaim alapján úgy tudom, hogy Angliában is volt az ott élő roma népességgel szemben - korszakonként igen erős - előítélet (elég mondjuk a Pettyes Pánt-ot elolvasni Sir Arthur Conan Doyle-tól, hogy ennek irodalmi lecsapódását megtalálhassuk). Mondjuk az igaz, hogy az elmúlt 30 (40?, 50?) évben nem volt nagyon érzékelhető, és korábban sem ők voltak az a csoport, amely a legsztereotipizáltabb volt. (Hanem például az írek: a blogíró ismeri E. P. Thompson-tól az Angol munkásosztály születését?)
(Végső soron minden társadalom, minden korban - kivéve a legkisebb és legelszigeteltebb szigeteket - befogadó és kirekesztő volt valamilyen mértékben).

Bencsik Gábor · http://www.magyarmercurius.hu 2013.03.02. 12:12:14

@Piere de La Croix: Számomra ez így túlságosan megengedő. Még ha ez részükről öntudatlan is, szemforgatással vádolom a nyugatot. Naná, hogy kirekesztők voltak nem is olyan régen (Németalföldön még a 18. században is Heidenjagdokat, magyarul cigányvadászatokat rendeztek a reguláris hadsereg támogatásával), elűzték a cigányokat, és most leckéztetnek minket, amiért mi (az elődeink) befogadtuk, és küszködünk egymással. A Thompson-kötetet nem ismerem, de köszönöm a figyelemfelhívást.

2013.03.04. 16:08:59

@Bencsik Gábor: "Heidenjagdokat" Hmm, ez érdekes, erről szívesen olvasnék többet is, de forrásnak is örülnék. (Bár azért - ismerve nagyon nagy vonalakban a korabeli Németalföldi szociális állapotokat - kétlem, hogy csak cigányok estek áldozatul a "vadászatnak", főleg ha olyan gyakran és sokáig alkalmazták, ahogy a hozzászólásából kitűnik).
"Thompson-kötetet": mivel elég hosszú és kissé nehéz olvasmány, (ha nem tudnám, ki írta, azt hinném, hogy egy, a német egyetemi hagyományokon nevelkedett tudós írta) részletesebben a Második rész (magyarul egy kötetben jelent meg) 12. fejezetét ajánlom.

bispora 2013.03.15. 18:44:40

A Középkor végi-Újkor eleji nyugateurópai cigány-üldözések és pogromok kapcsán azt is érdemes megemlíteni, hogy a nagy népsűrűség és időszakos éhínségek talaján nem volt nehéz azokat a lakosság teljes egyetértése mellett, hatékonyan végrehajtani.
Magyarországon ilyen kényszer- legalábbis a relatíve gazdag élelemforrások és kisebb népsűrűség miatt, nem alakult ki.
A szerző megemlíthette volna a közelmúlt és a jelen nyugateurópai cigányellenes intézkedéseit is: azt pl hogy 1977-ig a svédeknél kormányzati szintű cigány sterilizálási program futott és a francia-olasz tengely is hatékonyan számolt fel cigánytelepeket napjainkban.

zriff 2013.03.28. 13:37:30

Régóta olvasom az oldalt, meg nyitott szemléletű vagyok és szeretnék feltenni egy kérdést. Mekkora a valószínűsége annak, hogy mondjuk valamikor a közeljövőben (20 esetleg rosszabb esetben 10 éven belül)tarthatatlanná váljanak a bevándorlási, és kisebbségi problémák, és a cigányok (mivel legutóbb maga Orbán Viktor mondta hogy ne polkorrektedjünk ezért gondolom nem baj ha így írom) és a muzulmánok, többséggé válva, önálló államokat hozzanak létre, egy hatalmas a befogadó országokra nézve borzalmas jugoszláv szerű népirtás keretében. Nem vagyok összeesküvés hívő, vagy jobbikos vagy bármi, de az olyan híreket olvasva, mint több a szingli, csökkenek a születésszámok, no-go zónák jönnek létre, meg hasonlók után szerintem nem üldözési mánia ilyenekről kérdezni.

2013.03.29. 14:26:22

@zriff: Jelenlegi viszonyok között? 0,00001%.
(Amúgy megjegyezném, hogy mind az Orbán Viktor-féle megjegyzés, mind a többi azt jelzi [no-go zóna: azért ne vicceljünk, ha lehet], hogy ha nem is vagy összeesküvés-elmélet hívő - ez a hozzáállásod becsülendő tulajdonság napjainkban - de legalábbis fogékony vagy rá: 10 és 20 év - na ne már, ha 50-100 vagy legalábbis 30 évet mondanál, több értelme lenne vele foglalkozni. A közeljövőben nem várható radikális átalakulás egyik irányba sem. Lásd eme blog szerzőjének bejegyzéseit. Döntsd el te, hogy ez jó-e vagy sem.)

zriff 2013.03.29. 20:37:40

@Piere de La Croix: Köszönöm a választ, de azért van amit tisztázni szeretnék. A no-go zónák létező dolgok a Wikipédián is megtalálhatók, részletesen róluk a dzsihádfigyelőben lehet olvasni magyarul. Úgyhogy nem viccből írtam oda. Másrészt nem vagyok fogékony az összeesküvésekre, nem hiszem hogy az davis icke féle földönkívüli gyíkemberek,az illuminátosok,opus dei,vagy a szabadkőművesek titokban irányítanék a világot, csak nyitott szemléletű vagyok, és Olaszliszka, meg a többi atrocitás után az ember azért elgondolkodik egy két dologról a világgal kapcsolatban. Gondolom 2005-ben a franciák amikor még hittek a multikultiban sem gondolták volna, hogy megtörténhetnek a zavargások. De nem akarom tovább szaporítani a szót, sem veszekedni, te elmondtad a magad véleményét, én az enyémet. Csak kíváncsi voltam a kérdésemre adott válaszra, ennyi. Távoztam.

2013.03.30. 10:22:20

@zriff: Sóhaj, egyszer tényleg meg kéne tanulnom írni...
1. Nem azt mondtam, de szerintem hangsúlyoztam is, hogy összeesküvés-elmélet hívő vagy, de ember, gondolkozz!!! Te írtad, hogy Olaszliszka (azért az is megérne egy misét, hogy ebből vajh miért tételezed fel, gondolati szinten, hogy talán összeesküvés lehet) esetében nyitott vagy ebben az irányban is. (Mégis ezt hogy másként fejezzem ki, mint hogy fogékony vagy az összeesküvés-elméletek irányába). Én már vitatkoztam kreacionistával, aki arra hivatkozva mondta, hogy tudományos alapon áll, mert nem hisz a Flat Earth Society által hirdetett tanokban. (Ha azt írtam volna, hogy hiszel a kis szürke idegenekben és az X-aktáknak, akkor úgy fogalmaztam volna meg, hogy hiszékeny vagy, nem összeesküvés-elmélet hívő)
2. Egy szóval nem írtam, hogy nem létezik olyan, hogy no go-zóna (bár társadalomtudományi tanulmányaim és kutatásaim alapján ezt a kifejezést használhatatlannak tartom így első látásra). Az európai muszlim közösségek esetében nem tudom, hogy mennyire releváns fogalom (wikipedia még csak-csak, de a Dzsihádfigyelő azért nem éppen egy használható forrás), de hogy a magyarországi cigányság esetében egyáltalán nem, az hótzicher (muszlimok és cigányok együtt: nem Bulgáriában élünk).

zriff 2013.03.30. 16:59:10

@Piere de La Croix: Oké visszatértem és nem akarok kötözködni, csak minden félreértést tisztázni akarok.

1. Azért írtam hogy nem vagyok összeesküvés hívő, meg jobbikos, hogy az eredeti kérdésemről ne hogy azt gondolják, hogy valami holdkóros írását olvassák. Olaszliszkát csak a cigányok által elkövetett erőszak példájaként írtam bele. Az ehhez hasonló esetek, másik példa Kozma gyilkosság, gondolkoztattak el hogy mondjuk elméleti szinten lehetséges lenne valamilyen mint fentebb említettem jugoszláv háború szintű borzalom. Nem gondolom hogy Olaszliszkán összeesküvés volt, vagy hasonló, csak mint még egyszer leírom, példának írtam, hogy milyen tragédiák gondolkodtattak el a nemzetiségi gondokról.

2. A dzsihádfigyelő szerintem eléggé hasznos honlap,ha te nem tartod annak akkor ne tartsd, ez szíved joga, csak hogy nem csak ez az oldal foglakozik a muszlimokkal kapcsolatos beilleszkedési gondokra pl.ISZLÁM FUNDAMENTALIZMUS ÉS POLITIKAI ERŐSZAK ..
www.academia.edu/646071/ISZLAM_FUNDAMENTALIZMUS_ES_POLITIKAI_EROSZAK_EUROPABAN
vagy az origóról:Muszlim erkölcscsőszök zaklatják a londoniakat
www.origo.hu/nagyvilag/20130120-muszlim-erkolcscsoszok-zaklatjak-a-londoniakat.html
szóval vannak gondok itt is meg nyugaton is a kisebbségekkel (bár talán már hívhatnánk többségnek is őket a népesedési adatokat tekintve).

Csak egy demokratikus gondolkodású, a szabad élhető jövőért aggódó ember vagyok, akit aggaszt hogy lehet hogy a világ, és köztük Magyarország a pokolba tart. Őszintén remélem hogy nem voltam túl drámai, és nincs több félreértés, csak nem szeretem ha félreértenek, és még kevésbé szeretem a gyűlölködő komment háborút. További szép napot. Szia.

2013.03.30. 21:11:11

@zriff: "a pokolba tart"
Szerintem itt fejezzük be...
süti beállítások módosítása