Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

Kétszázezer eladó szavazat

Bencsik Gábor 2013.10.01. 11:23

A bajai kínos bukta után mindenki játssza a maga szerepét. Az ellenzék választási csalásról beszél – hasonló helyzetben a Fidesz ugyanezt tenné –, a kormánypártok maszatolnak, és igyekeznek meglapulni, amíg új botrányok félresöprik az ügyet (az új botrányok pedig már itt is vannak). Éppen csak a lényegről nem szól egyik fél sem.

         Arról tudniillik, hogy van Magyarországon kétszázezer eladó szavazat. Nem is drága voksok, darabja egy-két ezer forintért megszerezhető. És mivel ennyi voks bőven elegendő egy választási eredmény megfordításához, egyetlen komoly párt sem engedheti meg magának, hogy az összeset a másik fél vásárolja fel. Ezért az üzletben mindenki benne van. Így volt, így lesz. Egy-két körzetben, ahol nagyon vigyázatlanok voltak, lebuknak, de a legtöbb helyen gördülékenyen megy a dolog. Csak arra kell vigyázni, hogy ne akarjon valaki mindent vinni. Mert akkor a másik fél botrányt csinál.

         Természetesen a telepi cigányok voksairól van szó. Azokról az emberekről, akik a közügyek iránt tökéletesen közömbösek, az életnek ez a dimenziója egyszerűen nem létezik a számukra. Mély szociokulturális gyökerei vannak ennek a magatartásnak (ezen a blogon már több bejegyzés is igyekezett feltárni a hátteret), a lényeg azonban az, hogy a voksok olcsón eladók. Csakhogy mivel tisztán üzleti megállapodásról van szó, és nincs mögötte a legcsekélyebb meggyőződés sem, az egyszerű voksvásárlás (előre vagy utólag adott ajándék, pénz) hatékonysága nagyon gyenge, a függöny mögött a szavazó vagy betartja az ígéretét, vagy nem.

         A biztos módszer a láncszavazás. Ismerik ugye trükköt: az első szavazó nem szavaz, hanem titokban kihozza az üres szavazószelvényt. Azt a szavazatvásárló megveszi, kitölti, és odaadja a következő szavazónak, aki azt bedobja az urnába, a sajátját pedig kitöltetlenül kihozza, azt a szavazatvásárló megveszi, kitölti – innen már gördülékenyen megy a lánc egészen az utolsó szavazóig, aki két szavazatot dob be. Ezért kell az utaztatás, hogy gyorsan, sok fordulóval menjen a dolog.

         Ezt minden párt csinálja. Mert egy sem engedheti meg magának, hogy csak a másik csinálja. És csak reménykedni lehet, hogy nagyjából egyforma sikerrel – hogy a szavazást végül is nem a pofátlanabb voksvásárlás, hanem a lakosok szándéka dönti el.

Címkék: választás Baja láncszavazás

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr895544753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szúrófény 2015.01.24. 07:49:14

Cigány vagyok!

Cigány vagyok,
Cigánynak, születtem,
Száraz kenyeret,
Kukából, ha ettem,
Dögkútból tyúkot,
Azt is néha jó volt!
Egy gatyába, mezítláb
Kiverve határba,
Voltam gyerek,
Mindenhonnan
Elűztek, elvertek!
Rászoktam lopásra!
Mindig meglógásra
Fuss! Innen, odább!
Túléltem legalább!
Jössz te most, okos
Mondod, ne lopj!
De enni nem adtál,
Most már hagyjál,
Anyádnak prédikálj!
Munkát nem adsz,
Kenyeret se kapsz
Nincs pénzed!
Mondjátok,
Napot is lopjátok!
Rossz hírű a fajtám,
Követ vetnek rám,
Rongyos ruhám,
Nem való,
Abba jár a csaló?
Nem úri öltönybe,
Parlamentbe!
Ő nem tör be!
Van mentelmi joga,
Ő a pénzt, nem lopja,
Beruház, Úgy költi!
Bőven marad néki!
10-20%!
Az is „szép pénz”
Ha mégis, hiányozna,
Beszedi adóba!
Hazahordja,
Állam adja,
Nehéz az állása!
Ok lehet, akasztásra!
Már elmúlt, e szép szokás
Államtitkú, a parasztvakítás!
Amúgy jó, megbízható párttárs!
Kirúgták végre, véget ért!
Egy katasztrófával felért!
süti beállítások módosítása