Naptár

december 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Friss topikok

  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő
  • Szúrófény: Munkanélküli fia verse (Ady Endre Proletár fiú verse, ma) Az én apám reggeltől estig, Reménytelen... (2015.01.24. 07:55) A pártok cigány-programja 3. – Jobbik
  • Szúrófény: Ég a hazugságtól, Ég a hazugságtól, a kopár szik, Álmodozó marha, hiába igyekszik, Nem jut előre,... (2015.01.24. 07:52) A düh piramisa

A roma integráció programja 7.

Bencsik Gábor 2009.09.28. 15:06

Munka 3.

Az előző részben arról volt szó, hogy a problémára hogyan hat a többségi társadalom hozzáállása. Most nézzük a cigányokét.

Állíthatjuk azt, hogy nincs semmi különbség a cigányoknak és a nemcigányoknak a munkához való hozzáállása között, ami politikailag nagyon korrekt volna, és el is nyerné a fősodratú szociológia helyeslését – csak éppen nem volna igaz. A népek szociokulturális öröksége a munkához való viszonyban is különbözik. Szicíliában is vannak szorgalmas emberek, és Svájcban is vannak lusták, az átlagot illetően azonban világos különbség mutatható ki: Szicíliában lényegesen alacsonyabb a munka hatékonysága, mint Svájcban. Magyarország ebből a szempontból nehezen belőhető pozícióban van – a magyarok hajlandók nagyon sok feladatot (pluszmunkát) vállalni, munkaintenzitásuk azonban valószínűleg elmarad a nyugat-európai átlagtól, miközben minden bizonnyal felülmúlja a délkelet-európait. Legalábbis valahogy így néz ki az önképünk.

A munkaintenzitásnak egyik fontos, noha nem egyedüli eleme a fegyelmezettség: az adott munka előre megszabott időben, előre megszabott módon, előre megszabott minőségben, előre megszabott keretek között való elvégzése. És a cigányság valószínűleg itt van a legnagyobb hátrányban a többségi társadalommal szemben. A cigányok között az átlagnál többen vannak azok, akik nehezen viselik, ha előre megszabják nekik a munkavégzés idejét, módját, minőségét, kereteit. Ehelyett az olyan munkát részesítik előnyben, amelynek során maguk alakíthatják ki a munkaidőt, a munkatempót és a többiekhez való viszonyt. Van ilyen munka, de kevés. Kosárfonásból, gombaszedésből, lomozásból, régiség-kereskedésből egy egész nép nem tud megélni.

Azt szokták mondani, hogy a cigányság szabad nép, nehezen tűri a kötöttségeket. Csakhogy a modern társadalomban nem lehet nem tűrni a kötöttségeket, mert éppen azok által válik a társadalom modernné. A 19. század folyamán a világ fejlettebb felének lakossága egyfajta alkut kötött önmagával: elfogadja a korábbiaknál sokkal kötöttebb, hierarchizáltabb társadalmi-termelési viszonyokat, a meghatározott munkaidőt, a főnök-beosztott viszonyt, a mindenféle előírásokat – cserébe viszont megkapja a jólétet.

A jólét és a fegyelmezett munkavégzés egymástól nem választhatók szét. Először a cigány értelmiségnek, aztán az egész cigányságnak le kell számolnia azzal az illúzióval, hogy megőrizhetik kötöttség-mentességüket, és ugyanakkor részesülhetnek a jólétből is. Vagy ez, vagy az, mondhatnánk, de még ez az alternatíva is hamis: nem működhet úgy a közlekedés, hogy mindenki jobbra hajt, de a taxiknak a balra hajts is megengedett. Fegyelmezett iskolába járás, fegyelmezett munkahelyi munkavégzés, fegyelmezett társadalmi együttműködés – e nélkül nincs jóléti társadalom.

Ezúttal egy új kép, de régi tárgyról. A képeslap hátoldalán olvasható szöveg szerint ez a „guruló otthon” 1880 körül készült, és egy bizonyos Phoebe királynő nevű cigány asszony tulajdonában volt (aki, bár a lap nem írja, valószínűleg tenyérjós asszony lehetett, hangzatos „művésznévvel”), jelenleg pedig az USA New York államában lévő Stony Brook település múzeumában látható.

Angliában a 19. században ilyen díszes kocsikkal vándoroltak a jobb módú cigányok. Az angolszász országokban a mai napig ismertek ezek a járművek (ottani romani nyelven vardák), és hozzá tartoznak a cigányságról alkotott képhez. Sokan arrafelé azt hiszik, hogy a cigányok kocsijai mindenütt ilyenek voltak, amerikai milliomosok olykor Kelet-Európában próbálnak (olcsón) ilyenekhez jutni abban a hiszemben, hogy itt még használatban vannak. A jelenség jó példája annak, hogy a világ különböző vidékeinek cigány-képe mennyire különböző, és az emberek mennyire nincsenek tisztában azzal, hogy másutt egészen mások a cigányok, mint amilyennek ott ismerik őket.

Címkék: munka roma jólét integráció

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr171412908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baloghartur · Balogh Artúr 2009.09.29. 11:18:57

Szia!

Én pár dologban vitáznék, annak ellenére , hogy alapjában a kiinduló gondolatmenettel egyet értek, mégis ezek a pici másként értelmezések teljesen más színezetet adnak az én olvasatomban.

Szerintem a mai „ember” beleértve a cigányt is, már elfogadja a kötött munkaidőt a főnök beosztott viszonyt, és dolgozik is megrokkanásig csakhogy ezért nem kapja meg a jólétet!

Nem éri meg feladni a szabadságot a megalázásért, és párdeka párizsiért ,amit a Gádzsók adnak mind egymásnak, mind a cigányoknak.

Aránytalanságról van szó, mibe maguk a Gádzsók dőltek bele , a saját kizsákmányolóiknak szó nélkül hajtanak fejet , ( vagy ha nem, akkor meg valamiféle zavaros fajelméletet gyártanak , zsidóznak ) és ezt a birkaságot lefelé is, érvényesíteni akarják velünk szemben.

Kiteszem még ma a blogodat a Hírszerzős oldalamra.

Gonosz Nyuszi 2009.10.01. 08:43:19

Arti!
Szerintem ne vitázz egy nálad sokkal bölcsebbel!
Te már "lejárt lemez" vagy.

Fekete Sámuel 2009.10.04. 06:14:43

Artúrom... az egy másik probléma.

Igen, a munka sok és szar, a pénz meg kevés, de ebbe bele kell mennetek, FEJET KELL HAJTANOTOK, ha ezer éves hagyományaitokkal szakítotok, akkor is!

Mi, gádzsók, szintén utáljuk a Rendszert, de FEJET HAJTUNK, no nem a rendszer, hanem a MUNKA előtt. Dolgozni muszály! Nektek is! Lássátok be! Térjetek be a közénk, a dolgozó emberek családjába!

Mert ha nem, akkor vagy a Fideszkormány veszi el a segélyeket - vagy ha még ők sem, akkor 2014-től jobbik-kormány lesz, és ők aztán már nem fognak szórakozni veletek.

Ezer év "szabadságának", nemdolgozásának van most vége. Vége! Bármi is lesz, VÉGE! Lássátok be! És emeljétek fel magatokat!