Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

Cigány-igazolvány

Bencsik Gábor 2011.05.19. 08:39

A korábbi hosszú bejegyzések után most egy rövid. A képen egy érdekes dokumentum, amelyről bőséges ismertető található a Sulineten.

Ami a lényeg: ez már a megromlott viszonyok dokumentuma. A hivatkozott tanulmány hiteles dokumentumok alapján, de téves szemszögből elemzi a helyzetet. A politika hozzáállása valóban változott, de e változás mögött mély társadalmi változások húzódtak meg, az ilyen-olyan belügyminiszteri rendeletek azoknak csak leképeződései.



Arról van szó, hogy a cigányság az iparosodás nyomán elveszítette létfeltételeit, nyomorba süllyedt → ez magával hozta a kriminalizálódást → ez feszültséget keltett a cigányok és a többségi társadalom között → ez lépéskényszerbe hozta a közigazgatást → amely a maga merev módján reagált. A megoldás körülbelül annyira volt hatékony, mint ha az árvíz ellen a folyóban keresztben emelt fallal védekeznénk.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr852915926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maisie MacKenzie 2011.05.19. 15:18:48

"bőséges ismertető található a Sulineten:

A BURZSOÁ KÖZIGAZGATÁS"

2011-ben, így a Sulineten?!

Bencsik Gábor · http://www.magyarmercurius.hu 2011.05.19. 19:07:54

@Maisie MacKenzie: Igen, ez nekem is tetszett. Csak a proletár internacionalizmust hiányoltam még. Vagy az is ott van?

Baloghnee 2011.05.21. 09:04:35

Nyomatékkal kérem mind a blogírót, mind a hozzászólókat, hogy ne mutassák magukat hülyébbnek, mint amilyenek valójában. Igen! Burzsoá közigazgatás - lévén, hogy amit a nagyeszű Bencsik úr belinkelt, egy 1986-ban megjelent könyvnek az elektronikus változata. Ott meg azért még nem tartunk, hogy átírjuk netes megjelenés előtt a Kádár-korszak könyveit. Bár félek, erre haladunk...

Kartal (rezervált) 2011.05.21. 10:09:12

Bocs, hogy megint belepofázok, de a folyamatábra első két lépéséhez ("a cigányság az iparosodás nyomán elveszítette létfeltételeit, nyomorba süllyedt → ez magával hozta a kriminalizálódást") hadd idézzem Póczik Szilveszter egyik tanulmányának (Magyar és cigány bűnelkövetők a börtönben) egy részletét:

"A cigány származásúak esetében a mai modernizációs problematikák mellé társulnak olyanok, mint a tradicionalitás felbomlása, asszimiláció, integráció. Hiszen körükben a tradicionális cigány minta a megélhetés kultúrájában rendkívül hatékonynak bizonyul, olyannyira, hogy a hazai "cigánykérdés" keletkezése, vagyis idestova 300 éve akadályozza a cigányság integrációját és asszimilációját. Köszönhető ez annak is, hogy a cigányok bevándorlása a trianoni katasztrófáig folyamatos volt, a már beágyazottá vált cigány csoportok helyére és mellé délkeletről (Belső Romániából) újabb és újabb hullámokban jobbára menekülő oláh és beás cigányok érkeztek. Ezek életmódját peripatetikusnak, megélhetésüket - eufemisztikusan - vegyesnek szoktuk mondani, ami nem jelent mást, mint a természeti és társadalmi környezet kóborlás közbeni kiélését, akár kiuzsorázását. Ebben meghatározott helye, értéke volt a bűnelkövetésnek, mint a megélhetés egyik lényeges forrásának is. Ez a fajta magatartás részben máig hagyományozódott és ma is hatékony. Ennyiben valóban van etnokulturális meghatározottsága a cigányok bűnözésének."

Ehhez azt hiszem nem sok kommentár kell.

Bencsik Gábor · http://www.magyarmercurius.hu 2011.05.22. 11:26:21

@Kartal (rezervált): Póczik Szilveszter valódi informáciükat kever masszív butaságokkal. A háromszáz évet például nem tudom, honnan veszi, a cigányok hatszáz éve élnek a Kárpát-medencében. A bevándorlás valós, és tényleg a problém egyik forrása, de a beásokat illetően így téves: a beás nyelv minden valószínűség szerint Dél-Erdélyben keletkezett, a 18. század óta itt élnek a beások. A "a természeti és társadalmi környezet kóborlás közbeni kiélését, akár kiuzsorázását" megfogalmazás pedig emeletes hülyeség - már elnézést a megfogalmazásért. Csak nem képzeli bárki, hogy a 18. század közigazgatása eltűrte volna ezt a magatartást? Ha a cigányok ezt teszik, simán kiirtották volna őket, különösebb lelkifurdalás nélkül. A valóság ezzel szemben az, hogy a cigányok nem kóboroltak, hanem tervszerűen és visszatérően (sokszor egész életükben egy járást sem elhagyva) bejárták a piacukat, amelynek elsősorban fémműves szolgáltatást nyújtottak, másodsorban egyéb kézműves szolgáltatásokat. Ez a megélhetési forma kapott léket az iparosodással, ez a mai problémák gyökere.

Baloghnee 2011.05.22. 23:09:47

No, látom ismét gondjai vannak a mesternek. Segítek!
1) 300 év: Póczik a hazai "cigánykérdés" keletkezése óta eltelt időről szól, nem a cigányság mo-i megjelenése óta elteltről. A cigánykérdés keletkezése pedig a 18. század eleje. 1 pont Póczik Szilveszternek!
2) Beás nyelv nincs! Amit idehaza - egyesek! - így neveznek, román tájnyelvi változatok laza halmaza.
3) Lehet, hogy bonyolult felfogni Bencsik elvtársnak a természeti és társadalmi környezet kiuzsorázását. De piszkosul így van. (Megjegyzem Nagy Pál is hasonlóan fogalmaz több helyen.) Nyert Póczik! :)

Bencsik Gábor · http://www.magyarmercurius.hu 2011.05.23. 10:26:46

@Baloghnee: Akkor még egyszer, lassan, hogy Baloghnee is megértse:
1. Háromszáz éve nem a "cigánykérdés" kezdődött, hanem ettől fogva vannak uralkodói rendeletek is a témában. Ami csupán az uralkodói feladatok felfogásának változását tükrözi, nem pedig a cigányokkal kapcsolatos változásokat.
2. Beás nyelv van. Ami egyértelműen és világosan különbözik a romántól. Magyarországi sváb nyelv is van. A részletekhez ajánlom Orsós Anna publikációit.
3. Attól, hogy valaki azt mondja, hogy így van, még nincs így. Talán tényeket kellene felhozni, mondjuk korabeli forrásokat.
4. Végül a korábbi kommenthez: a "burzsoá közigazgatás" kifejezés már 1986-ban is hülyeség volt.

Baloghnee 2011.05.23. 20:50:11

@Bencsik Gábor: Látom Bencsik úr nemcsak felkészületlen, de rögeszmés is! A "cigánykérdés" az beás-, oláh-, illetve német cigány csoportok hazai megjelenésével vette kezdetét! Elsősorban az oláhcigányok és szintók jelentettek közigazgatási problémát! Pláne nem "az uralkodói feladatok felfogása" változott, hanem rendet kellett amúgy közigazgatásilag az újrabenépesülő, újrabenépesített országban!

Baloghnee 2011.05.23. 20:55:33

Javítok: Pláne nem "az uralkodói feladatok felfogása" változott, hanem rendet kellett rakni amúgy közigazgatásilag az újrabenépesülő, újrabenépesített országban! (Elnézést minden épelméjű olvasótól! Teljesen felhúzott ez a hülye!)

Baloghnee 2011.05.23. 20:59:05

"2. Beás nyelv van. Ami egyértelműen és világosan különbözik a romántól. Magyarországi sváb nyelv is van. A részletekhez ajánlom Orsós Anna publikációit." Mire gondol? Például a beás nyelvtanra, amire a munka első lektora Dr. Tálos Endre az a lektori véleményt adta, hogy "szemináriumi dolgozatként sem tudnék elégségest adni rá"? (A lektori jelentés elolvasható a nyelvtudományi intézet könyvtárában!)
+ A tiszavidéki beások például egyébként sima krisán-románt beszélnek, és simán lehülyéznek bárkit, aki szerint van beás nyelv! Ja, a valóság, az a fránya valóság Bencsik elvtárs!

Bencsik Gábor · http://www.magyarmercurius.hu 2011.05.24. 09:15:56

@Baloghnee: Érdekes emberek vannak. Itt van például ez a Baloghnee, szemlátomást tájékozott, vannak a témáról fogalmai, olvasott dolgokat, erre ide áll fröcsögni a névtelenség védelme mögül. Vajon milyen lelki torzulás indíthatja ilyesmire? Komplexusok túlkompenzálása? Vagy születetten ilyen? Szegény. Sajnálom.

Baloghnee 2011.05.26. 22:43:16

@Bencsik Gábor: "Itt van például ez a Baloghnee, szemlátomást tájékozott, vannak a témáról fogalmai..." És ebben különbözöm kegyedtől! :) "olvasott dolgokat..." Pontosítsunk: kutattam! Már jóval korábban, minthogy holokauszttagadó cuccokat árult volna a Magyar utca kies pincehelyiségében! :)
süti beállítások módosítása