Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

Uzsora

Bencsik Gábor 2011.02.24. 11:06

A minap egy szociológus előadásán voltam, borsodi cigányok helyzete volt a téma (ő szigorúan romát mondott, a cigány kifejezés egyszer sem hangzott el). Az előadó rengeteg hiteles adattal bizonyította, hogy a cigányok jövedelme mennyire alacsony, milyen magas a munkanélküliség és milyen magas az eladósodottság. Egy döbbenetes adat: a társadalom jövedelmi szempontból alsó öt százalékába eső (cigány és nemcigány) családok ötöde ügyfele a Providentnek. Ez valami nagyon sötét ügy, nyílt színen: rengeteg szegény ember kicsi pénzeinek átáramoltatása néhány gazdag emberhez, aminek révén a szegények még sokkal szegényebbek lesznek. Fel nem foghatom, hogy ennek miért nem lehet gátat szabni. Ha a bukósisakot kötelezővé lehet tenni azért, hogy a felelőtlen embereket megvédjék önmaguktól, akkor a törvényes kamatot miért nem lehet emberi szinten maximálni, mondjuk a mindenkori banki alapkamat öt-hatszorosában (beleértve az összes "szolgáltatás" díját)?

Az előadó azzal indokolta a szegény családok ilyen eladósodását, hogy ők ki vannak rekesztve a rendes hitelezésből, és ha szükség hozza, csak ilyen kölcsönöket tudnak felvenni. Szó szerint ezt mondta: „Sokszor az uzsorások mentik meg ezeknek az embereknek az életét. Amikor kórházba kell vinni a gyereket, amikor meg kell venni a gyógyszert, akkor csak ezektől tudnak kölcsönhöz jutni.” Őszintén szólva ebben én nem hiszek. Sajnos senki nem kutatja, hogy ténylegesen mire megy a kölcsön vett pénz, de nagy összegben mernék fogadni, hogy tíz esetből kilencszer nem gyógyszerre.

De ez egy másik történet, szeretnék is visszatérni rá. Most maradjunk annál, hogy meggyőződésem szerint az államnak bizonyos esetekben kötelessége megvédeni a polgárokat saját felelőtlenségükkel szemben is. Többek között azért van erre jogalapja, mert ez a felelőtlenség utóbb nagyon sokba kerül az adófizetőknek. Ismétlem: senki sem vitatja, hogy az államnak joga előírni a bukósisakot, mert nem akar eltartani egy csomó felelőtlen rokkantnyugdíjast. Ugyanígy legyen joga betiltani a mértéktelen kamatot is. Sokat lendítene a mélyszegénységben élőkön, ha végre megszüntetnék ezt a ma még legális anyagi kizsákmányolásukat.

Az indulatos íráshoz egy békés kép, Rohbock Lajos színezett acélmetszete 1856-ból, egy több mint 200 darabos sorozatból. A korban nagyon kedvelt veduta műfaj szép darabja, az ábrázolt vár és település előterében, mintegy díszítve a látképet apró alakok, staffázsfigurák láthatók.

Balra lent egy cigány csoport, amelyet a mezítelen gyerek, mint egyértelműen cigány képi toposz azonosít.

Címkék: bűnözés hitel roma adósság uzsora

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr72687067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.02.25. 12:36:10

Gondolom azért is merik felvenni, mert sokuknak nincsen veszítenivalója. Az egész ingatlanból gyakran csak a DigiTV az, ami elvihető, amúgy meg talán a felvett kölcsön ér annyit, mint az egész telek. Akkor van gond, ha a család nincsen annyira jóban másokkal, hogy át tudjanak lécelni, ha jön a behajtó. Sőt, megkockáztatom, ha jönne, összeszedik az értéket és már el is tűnnek a településről, hátrahagyva egy romos házat, aztán lehet nyomozni, hová is mehettek.

.malacka. 2011.02.25. 13:46:39

Egyetértek. Hagy tegyek ide mégis valamit, ami nagyon elgondolkodtató...: ..."Nekünk nem nehéz belátnunk, hogy végső soron mindig és mindenki ugyanazon az aratáson dolgozik,(...), ha mással nem, tévelygésével siettetve a drámát - (...) - a kifejlet felé."...
és föntebb ugyanott: ..."Ahogy nincs egyéni megváltás, kollektív megváltás sincsen."...(in: Pilinszky János - A "teremtő képzelet" sorsa korunkban - előadás, Poigny, Franciaország )

ralf 2011.02.25. 15:10:00

Az uzsorával kapcsolatban itt írtam egy cikket: wita.hu/index.php?show=post&post=553

Röviden: az állam hozzon létre egy bankot, amelyik szegény embereknek alacsony összegű kölcsönöket biztosít alacsony kamattal és hosszún futamidővel. Az uzsorát törvényekkel nem lehet megszüntetni, de ezzel ki lehet húzni alóluk a talajt.

magyar ember teli szájjal 2011.02.26. 10:59:43

Pont azért nagy a kamat mert sok a bebukó hitel. A Provident pedig profitot akar. Cég, ez a dolga. Sajnos vannak ilyenek, hogy profitorientált cégek.

Egyébként meg a kamat tiltása más kárán (igen, a Provident kárán) óvna meg embereket a saját hülyeségüktől. Gondolom kb. 25 perc múlva lépne a helyébe egy igazi bűnszervezet. A szarnak egy jó nagy pofon.

Tipikus magyar baloldali (Kádári) érvhalmaz a cikk, sajnos.

Netmaster 2011.02.27. 11:42:01

@magyar ember teli szájjal: Lefogadom, hogy a Provident csak a jéghegy csúcsa, és már most is az uzsorázást főleg bűnözők, bűnszervezetek űzik.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.02.27. 14:01:54

@Netmaster: Egyetértek, a Provident legalább legálisan és láthatóan csinálja.

Bencsik Gábor · http://www.magyarmercurius.hu 2011.02.28. 08:58:20

@magyar ember teli szájjal: Kádári egy fenét. Bűnözők persze mindig vannak, de az uzsora kultúráját nem kellene naponta többször hirdetni a televízióban. Nem kellene az élet természetes, sőt jópofa részének sugallni az uzsorahitelt. Egy egészséges társadalomnak van egy fontos tulajdonsága: a jót jónak nevezik benne, a rosszat rossznak. Ettől még van rossz, de nem mások kárán gazdagodók nem hazudják azt, hogy hát istenem, ilyennek is kell lennie. Egy egészséges társadalomban például az emberek képesek megkülönböztetni a tisztességes profitot a nyerészkedéstől.

Koborlovag 2011.03.01. 10:34:34

Azért bár a Provident nevesítve lett, mégsem hinném hogy ő az igazi mumus ebben a társadalmi szegmensben. Nézzetek meg egy Szuperinfót bárhol az országban, szinte tömegével vannak hírdetések: kölcsön akár BÁR listásoknak is! A szar anyagi helyzetből nem hiszem hogy ezek fogják kihúzni a delikvenst, ez nem a halászat megtanítása, ez még csak egy újabb hal.
Hol vannak a társadalmi szerveződések, amelyek esetleg okos tanácsadással és némi tudás átadásával próbálnák ezeket a szegény embereket kicsit "ráncba szedni"? Ugyanakkor néhány okos ember még nem fog újra reményt gyújtani azokban a szívekben, amelyekből a realitás már egy-két évtizede kioltotta.

.malacka. 2011.03.02. 17:46:43

@Bencsik Gábor:
Egyetértek. De mégis mit tehetek én, Te, néhányan? Mondjuk a magunkét és takarítjuk (már ha lehet/tudjuk) a fekáliát...a gyerekemet sem tudom megvédeni a mocsoktól, és csak reménykedem, hogy utóbb majd beérik a vetés...!

magyar ember teli szájjal 2011.03.03. 21:27:12

@Bencsik Gábor: Akkor te elég szarul érezheted magadat ebben a mi világunkban.
süti beállítások módosítása