Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

Olaszliszka, Miskolc, Zámoly

Bencsik Gábor 2009.02.11. 16:11

„Itt van ez a fa – válaszol József a cigánysoron a kertjében egy csenevész akácra mutatva a kérdésre, hogy miért nem képesek jobban elkülönülni az agresszív családoktól. – A törzse maga a cigányság. Ebből nő ki az összes ág, az egyenesek meg ezek a göcsörtösek is. Akármit csinálunk, amíg élünk, mindig ugyanoda tartozunk, egy fa részének látnak minket.“ A fenti idézet az Index „A névtelenek városa” című riportjából való.

Lényeglátó mondatok. Az értelmiségi körökben közkedvelt mondat, miszerint mindegy, kinek milyen a bőrszíne, származása, vallása, mindenkit a saját tettei alapján kell megítélni – nos ez a mondat végleg használhatatlanná vált. A származás, vallás, bőrszín amúgy tényleg nem számít, a személyiségbe mélyen beleivódott tradíciók azonban nagyon is számítanak.

Márpedig ezeknek a tradícióknak a nagy része erősen függ a származástól. Igenis vannak rossz cigány tradíciók, amelyeket nem lehet, nem szabad elfogadni. Hogy mást ne mondjunk, a hagyományos cigány értékrendben szó sincs nő és férfi egyenjogúságáról, a férfi minden körülmények között előbbre való – tessék utánanézni, azokban a szervezetekben, amelyeket cigányok gründoltak maguknak, még mutatóban sincs nő a vezetőségben, egy cigány férfi nem is tudná azt elképzelni, hogy neki egy nő parancsoljon.
 

És ez még a finomabbak közül való. Hogy egy durvábbat vegyünk, itt van az agresszivitás, amely a hagyományos cigány társadalomban sokkal magasabb színtű, mint bármelyik környező etnikumnál. Agresszív szülők nevelnek agresszív gyerekeket, akikből megintcsak agresszív felnőttek lesznek.

Az agresszivitás viszont csapda. Rövid távon hatékony az agresszív ember rövid távon a másik fölébe kerekedik. Hosszú távon azonban kontraproduktív, mert az agresszív embert előbb-utóbb kiszorítják minden közösségi együttműködésből – márpedig a modern társadalmakban csak intenzív közösségi együttműködéssel lehet bármilyen sikert elérni. Az agresszív emberek magukat szegregálják.

Olaszliszka ennek a zabolátlan agresszivitásnak volt tragikus megnyilvánulása. Mellé társult egy másik rossz cigány tradíció: hogy a családod tagjait minden eszközzel meg kell védened, az őket ért sérelmeket mérlegelés nélkül meg kell torolnod. Az európai többi társadalomban nem így van. Ott az a tradíció, hogy köteles vagy mérlegelni, köteles vagy arányos eszközökkel szembeszállni, és köteles vagy az indulataidon uralkodni. A cigányoknak ezt a tradíciót el kell fogadniuk.

Olaszliszka azért különleges eset, mert ott nem bűnözők gyilkoltak, hanem a rossz cigány tradíciók vezettek tragédiához. Ez nem cigánybűnözés volt, hanem az elfogadhatatlan cigány tradíciók megnyilvánulása. Ez nem folytatható. Ennek véget kell vetni.
Miskolc megint más eset. Ott a megtorlatlan apró bűnök eszkalálódtak. Előbb egy kis agresszív hangoskodás – semmi. Aztán egy kis lopás innen-onnan – semmi. Aztán a mobiltelefon elszedése a nyílt utcán – semmi. Aztán a kézitáska letépése – semmi. Hát akkor akár meg is lehet verni az öregasszonyt.

De azért azt lássuk, hogy ez az ág is a cigányok fájából nő. Az ideológiai párnákkal körülpakolt lumpenlétből, abból a tudatból vagy inkább hiszemből, hogy a cigányok üldözött nép, ők a szenvedő fél, a másik hibája, hogy szegények, nem az övék. És hogy az ő normáik védendő normák, azokat megkérdőjelezni senkinek nincs joga.
Veszprém megint ennek a fának egy ága, de megint egészen más eset. Veszprémben nehézsúlyú bűnözők gyilkoltak, akik pontosan tudják magukról, hogy bűnözők. Ők az Olaszliszkától Miskolcon át vezető út egyfajta végállomása, betetőzése. Ahol már normák sincsenek, ahol már rossz tradíciók sincsenek, csak a nyers erőszak, az ököl és a kés.

Ezt a veszprémi ágat most le fogják vágni. De ha a fát nem teszik rendbe, ugyanilyen ág nő rajta megint. A cigányságnak fel kell adnia tradíciói egy részét, el kell fogadnia többségi társadalom normáit.

Különben … nincs különben. Magyarország jogállam, itt nem lehet cigány Gázát csinálni nyolc méteres betonfalakkal. Együtt kell élnünk. Kell. Nincs alternatíva.

Címkék: cigány miskolc zámoly olaszliszka

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr31937135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása