Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

Mit akarnak a gádzsók?

Bencsik Gábor 2009.03.06. 13:55

Mindeddig példátlan összefogásról ad hírt az internetes újság - Fordulóponton a romapolitika . A politikai mezőny jobb- és baloldaláról egyaránt csatlakoztak roma szervezetek ahhoz a közös felhíváshoz, amely alapvetően új romapolitikát igényel, sőt követel a magyar államtól.

Igazuk van. Alapvetően új romapolitika kell. De nem csak a magyar államnak vannak feladatai, hanem az aláíró roma politikusoknak is. Örömteli, hogy végre világosan megfogalmazzák, mit akarnak a roma civilek (hogy vezető roma politikusok mitől civilek, azt nem tudni, de lépjünk túl ezen). De hadd fogalmazzuk meg a másik oldal kéréseit is.

Mit akarnak a roma civilek?

1. A cigányok önkéntes etnikai regisztrációja jogi és intézményi feltételeinek megteremtését, az így nyert adatok beépítését az integrációs célú források elosztásába, felhasználásába, ellenőrzésébe.

Igen, ezt a gádzsók is így gondolják. Legyen végre vége az adatvédelmi tabuk ostoba és kártékony rendszerének. De az adatokat ne csak arra használhassuk, hogy hova kel pénzt adni, hanem a problémák feltárására is. Ne csak azt tarthassuk számon, hogy hány cigánynak kell támogatás, hanem azt is, hogy hányan vannak, akik nem tartják be a társadalom normáit, akik törvényt szegnek.

2. Az uniós és magyar fejlesztési források átcsoportosítását a társadalmi méretű egyenlőtlenség és megkülönböztetés felszámolására.

Rendben. A gádzsók viszont felelős pénzgazdálkodást kérnek a cigány szervezetektől, a ma működő felelőtlenkedés, ilyen-olyan pénzeltüntetések, számlavásárlásos síbolások azonnali leállítását. Akit gazdasági bűncselekményen, vagy akár csak hűtlen kezelésen érnek, annak nincs helye a közéletben, az egy életre lépjen le a színről.

3. A kirívóan magas roma munkanélküliség csökkentését, a cigánytelepek teljeskörű felszámolását, az oktatási szegregáció megszüntetését, mindehhez esélykiegyenlítő (pozitív diszkriminációs) kvótarendszer bevezetését.

Legyen. A gádzsók viszont a korszerű munkakultúra elsajátítását kérik. Továbbá azt, hogy a telepi cigányok kezdjék el tanulni az öngondoskodás elemi tudnivalóit: a konyhakert művelését, a lakóház kisebb-nagyobb hibáinak kijavítását, a háztáji gazdálkodást. Azt is kérik, hogy a cigányok maguk is adjanak esélyt saját gyerekeiknek, küldjék őket óvodába, iskolába, és tanítsák meg őket a gyerek-közösségek alapvető viselkedési normáira.

4. A cigányok emberi méltóságának tiszteletben tartását, a gyűlöletbeszéd szabályainak módosítását.

Az emberi méltóság ügyében egyet értünk. A gádzsók pedig az ő emberi méltóságuk tiszteletben tartását kérik. Amibe nem fér bele az ellenük irányuló agresszió semmilyen formája, még a verbális sem, a tettleges meg különösen nem. A gádzsók azt kérik, hogy a roma civilek minden erejükkel munkálkodjanak a rossz cigány tradíciók, az agresszivitás és a „megélhetési bűnözés” fedőnév alatt sok helyen elviselhetetlen mértékűre növekedett falusi lopás megszüntetésén. A gyűlöletbeszéd vesszőparipájáról pedig szálljunk le mindnyájan. A hatályos magyar jog rendezi ezt a kérdést.

5. A RIT (Roma Integrációs Tanács) működésének gyökeres átalakítását, hatásköreinek kiterjesztését, számonkérhető és felelős vezető (miniszter) kijelölését, a munkájában résztvevő civilek egyetértési joggal való felruházását.

Igen, erről is lehet szó. Mi gádzsók viszont számon kérhető és felelős roma vezetőket kérünk. Akiket valóban támogatnak a cigányok, és nem politikai ügyeskedések, szavazatvásárlások segítségével szerezték a pozícióikat. Akik a politikusi karriert nem könnyű keresetnek tekintik, hanem nehéz szolgálatnak. És akik akkor is megfordulnak a cigánytelepeken, amikor nincs ott a Híradó kamerája.

Végül még egy kérés a gádzsók részéről: a roma vezetők végre törődjenek a saját népükkel is. Ne képviseljék, hanem szolgálják őket. Kennedy elnök szavait aktualizálva: ne azt kérdezd, hogy mit kaphatsz Magyarországtól, hanem azt, hogy mit adhatsz Magyarországnak. Akár gádzsó vagy, akár roma.

Címkék: roma munkanélküliség emberi civilek bűncselekmény romapolitika méltóság

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr58985298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása