Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

Nem lesz polgárháború

Bencsik Gábor 2012.04.23. 11:19

A napokban újra bejárta a magyar médiát a magyar-cigány polgárháború kísértete. Tárgyalják széltében-hosszában, még az országgyűlésben is szóba kerül. Ha már ilyen sok szó esik róla, ideje komolyan végiggondolni. Van ennek akár csak egy szikrányi esélye?

 

Nincs. Egy szikrányi sincs.

 

De akkor miért jön elő újból meg újból? Miért zörög a haraszt, ha a szél egyáltalán nem fújja?

 

A választ az emberi lélek belső, meg nem változtatható tulajdonságaiban kell keresni. E tulajdonságok közül az egyik, hogy az ember könnyen elhiszi azt, amit remél, vagy amitől fél. A nemzetközi lélektani szakirodalom ezt a magatartást wishful thinkingnek, vágykivetítő gondolkodásnak nevezi, abban az esetben is, ha az éppen negatív előjelű, a félt vagy egyenesen rettegett esemény bekövetkezését vetíti előre.

 

Az emberek általában nem is tudják, milyen erős késztetés a vágykivetítő gondolkodás. És egy percig se gondoljuk, hogy csak a műveletlen, alacsony intelligencia-szintű emberek sajátja. A magasan képzett társadalomtudósokra éppen úgy igaz, csak ők meggyőzőbben tudnak érvelni saját véleményük mellett. Amikor a lapokban politológiai elemzéseket olvasunk, akkor a legtöbbet nem arról tudunk meg, hogy mi várható a politikában, hanem arról, hogy a szerző mit szeretne bekövetkezve látni, vagy mitől tart leginkább.

 

A jelenség meglepő módon magára a jövőre, pontosabban az embereknek a jövőt befolyásoló cselekedeteire is erős befolyással van. Ha egy eseményt nagyon sokan vetítenek előre, akkor az emberek elkezdenek úgy cselekedni, hogy az esemény bekövetkezésére számítanak, amivel ki is váltják a bekövetkeztét. Még a ráció birodalmának, a tőzsdének is ez az egyik erős hatótényezője.

 

Fontos hangsúlyozni, hogy a félelemkivetítő gondolkodás ugyanannak a jelenségnek a fonákja. Az ember gyakran a reálisnál nagyobb valószínűséget tulajdonít olyan események bekövetkezésének, amelyektől fél, amelyeket el szeretne kerülni. E jelenség szélsőséges, de a lélekgyógyászok előtt jól ismert esete, amikor valaki a halálfélelem elől öngyilkosságba menekül. Legyen már vége a szorongásnak, jöjjön, aminek jönnie kell – ez az a veszedelmes érzés, amely nem egyszer a szakadék szélére rántott egyéneket, közösségeket, sőt országokat is. Hiszen a társadalom lélektanára ugyanazok a törvények érvényesek, mint az egyénére.

 

Ez az a zűrzavaros, a megnyilatkozók számára sem világos érzéscsoport, amely újra és újra falra festi a cigány-magyar polgárháború rémképét. Nem, egyáltalán nem csupán a félelem beszél azokból, akik polgárháborút jósolnak. Itt bizony a vágy is munkál, még ha az érintettek ezt maguk előtt is letagadják. A politikai baloldal azért vizionál fegyveres konfliktust, mert az által igazolva látná, milyen nagy bajban van Magyarország. A politikai jobboldal viszont a cigányok veszélyességével kapcsolatos nézeteit látná igazolva, ha azok fegyverre kapva borítanák lángba az országot. A cigány vezetők viszont éppen elnyomatásuk súlyos voltát, tarthatatlan helyzetüket igazolnák vele, ráadásul a nagy veszély lehetőségének lebegtetésével saját politikai súlyukat növelik.

 

Hogy a dolog még bonyolultabb legyen, valójában mindhárom csoport fél is a polgárháború bekövetkeztétől – ami paradox módon még jobban erősíti hitüket abban, hogy az bekövetkezhet.

 

Ez a jóslat azonban nem fogja önmagát beteljesíteni. Először is azért, mert nem olyan nagy a baj. Nem akkora az előítéletesség, nem olyan veszedelmesek a cigányok. Másodszor pedig azért, mert a hagyományos cigány társadalom strukturálisan szervezetlen (az asszimilált cigányság nyilván nem áll neki háborúzni). Belső, lényegi tulajdonsága, hogy nem hierarchizált, nem alkalmas nagy létszámú közösség tevékenységének összehangolására. Ez nem a cigány társadalom elmaradottságának a jele, sokkal inkább egy sajátos termelési mód során, évszázadok alatt kialakult túlélési mód. Ennek elemzése messzire vezetne, de a lényeg, hogy a hagyományos életmódú cigányság a hatalmi struktúra hiányának köszönhetően nem vált a befogadó társadalom hatalmi hierarchiájának versenytársává, nem váltotta ki annak ellenreakcióit.

 

Cigányok és magyarok között tehát – bárki bármennyire szeretné, bárki bármennyire fél is ettől – nem lesz szervezett fegyveres konfliktus. Lesz évtizedeken át húzódó küszködés, ezer bajjal és talán ugyanannyi apró sikerrel. És az a legvalószínűbb, hogy ha lassan, a kortárs számára már-már észrevétlenül is, de haladunk a problémák oldódása felé.

Címkék: romák polgárháború jobbik cigányok juhász oszkár gyöngyöspata

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr824468078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2012.04.23. 22:48:58

Háborúhoz három dolog kell.
Ki a fene finanszírozná a cigányokat, honnan kerítenének pénzt a háborújukra? Nonszensz az egész.

Mondjuk szerintem az is marhaság, ahogy ebből most egyesek ügyet csináltak, szerintem mindenki sejthette, hogy Molnár Oszi ilyeneket vizionál családi összejöveteleken és baráti kocsmázások alkalmával, ezeket az elméleteket hallhatta már akárki, aki széljobbereket valaha hallott "politizálni".
süti beállítások módosítása