Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

Csatazaj

Bencsik Gábor 2009.03.25. 10:40

Tegnap még mekkora volt a felfordulás a cigányok körül. Tegnap még mindenki róluk beszélt, polgárháborúval riogatott (vagy abban reménykedett), másról sem szóltak a híradások, mint a cigányok ügyeiről. Mára meg hogy’ feledésbe ment az egész. Lesz új kormány, nem lesz új kormány, ki lesz, hogy lesz, választunk, nem választunk – most ez megy, közben ki figyel oda a cigányokra? 

 A pillanat mindig megcsalja az embert. A pillanat mindig elhiteti, hogy éppen az a legfontosabb dolog a világon, amit éppen elénk forgat. Magán- és közügyeket. Az ember anélkül, hogy végiggondolná, úgy éli meg a pillanat által felértékelt ügyeket, mintha mindig is azok lettek volna számára a fontosak, és azok is maradnának. Aztán jönnek új ügyek, és a régiekre ráhull az avar. Már egészen más dolgok követelik ki a figyelmünket, kiszorítva a régi bajokat és örömeket.

 

Ez rendben is van, az ember nem cipelheti a sérelmeit egy életen át, és nem örömködheti végig az életét. De néhány fontos dolog azért vesztese is tud lenni ennek a szellemi hullámvasutazásnak. A cigányság bajai (amit ők okoznak és amit ők elszenvednek) egykettőre kikerülnek most a figyelem közepéből, holott semmivel sem lesznek kisebbek holnap, mint tegnap voltak, amikor mindenki azokról beszélt. Sok cigány embert megcsalt ez a tegnapi felfokozott figyelem, és most majd nem értik, hogy megint miért nem törődik velük a kutya se’.

 

 Pedig nem nagyon fog törődni. A politika számára a hirtelen feltörő új csatazajban elvesztették a fontosságukat, pontosabban az ellenféllel szembeni használhatóságukat. Most majd megy tovább a régi verkli, alibi-programokkal, nagyrészt pedig semmittevéssel. De talán ennek az éppen lecsengő figyelemnek marad valami hozadéka. Néhányakra tartósan ráragad az őszinte érdeklődés, néhányan komolyan végiggondolják, hogy mit is lehetne tenni ebben az ügyben.

 

Ami engem illet, optimista vagyok. A hosszú béke mindig eredményeket szül. Ezt a blogot most majd kevesebben olvassák, de nekik talán nem csak a pillanat teszi érdekessé.

 

Ráadásként egy kép. 1899-nél nem későbben készült (ekkorról ismert datált variáns), valószínűleg az erdélyi Nagyszeben közelében, vándor oláhcigányokról. Nem tudni, ki volt a fotográfus, de igen sok felvételt készített erről a kompániáról, és azokról sok különböző képeslapot adott ki, az én birtokomban éppen egy tucat variáns van, további fél tucatot ismerek. Ez is utólag színezett kép, ezzel együtt dokumentum értékű, ráadásul látványos is. A sok variáns között ez az egyetlen, amelyről a csoport mestersége is megállapítható: rostások, szitakészítők.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr221024278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása