Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

Cigánytelepek

Bencsik Gábor 2009.10.05. 15:26

Egymilliárd forintot szán a kormány a következő évben száz cigánytelep felszámolására. Egymilliárd forint nagyon sok pénz (legalább tíz végkielégítés, ha kajánkodni akarunk), a dolog elég komolynak hangzik. Pedig nem az. Telepenként tízmillió forintból semmi értelmeset nem lehet csinálni, viszont ki lehet provokálni a falusiak haragját, és még erősebbé lehet tenni a cigányellenességet. Nem gondolom, hogy a kormány szándékosan akar rosszat, de a torz eredmény nem volna kétséges, ha nem hullana a semmibe ez a kezdeményezés is, ahogy annyi elődje. Így járunk jobban.

A telepeket amúgy tényleg fel kellene számolni. Csakhogy ehhez a betegséget kellene gyógyítani, nem a tüneteket elfedni. A telep szörnyű, embertelen, bővítve újra termeli a nyomort, melegágya a bűnözésnek. Csakhogy alapvetően téved, aki azt hiszi, hogy a telepet a házak teszik azzá, ami, és ha a házakat (utakat, közműveket) kicseréljük, ezzel a telepi életforma is megszűnik.

A cigánytelepet a lakói, és nem a holt falak teszik azzá, ami. Van értelme annak a vitának, hogy a telepeken élők miért olyanok, amilyenek, felelősek-e a sorsukért, vagy sem, azt azonban ostobaság képzelni, hogy ha legalább falusi szinten korszerű házakba költöztetik őket, akkor ezzel érdemben előre lehet jutni. Nem lehet. A szociokulturális értelemben lepusztult emberek pusztán a környezet megváltozásának hatására nem képesek megváltozni, inkább magukhoz formálják, magyarán lepusztítják a környezetüket. Nem eleve elrendelésről beszélek, nem azt állítom – sőt minden erőmmel tagadom –, hogy a cigányok nem alkalmasak a civilizáció befogadására. A cigányság lepusztult része (ez a kisebb, bár szem előtt lévő hányad) igenis kihozható a telepi putrilétből. De ez rettenetesen sok energiát és odafigyelést igényel. Ráadásul úgy kell csinálni, hogy mindez (a ráfordított sok pénz, figyelem, kedvezés) ne keltsen ellenérzést a többségi társadalomban, azokban az emberekben, akik az életüket tisztes, dolgos szegénységben élik le, és ezért sem pénzt, sem figyelmet, sem kedvezést soha nem kapnak.
Szóval nem a házakkal kell kezdeni, hanem a benne lakókkal.
 
Eheti képünkön vándor csoport (talán két testvér és feleségük) látható egy képeslapon, amelyet 1914-ben adtak fel Zágrábban. Ha jól tudom, a képen olvasható „Cigani” horvátul van, eszerint is Horvátországban készült valahol a felvétel.

A férfiak viseletén nem látszik jellegzetes vonás, az asszonyoké azonban jellegzetes balkáni cigány viseletnek tűnik. Hozzá kell számítani, hogy a színezés utólag történt, teljesen függetlenül az eredeti színektől, fekete-fehér kép alapján, ám feltehető, hogy a színező ismerte a vidék cigány női viseletét. A lovakon furcsa nyakhám látható, ezt nem tudom értelmezni, ismerni kellene hozzá a korabeli horvát szerszámozási módokat. Az is lehet, hogy a szügyhámot vetették rájuk ilyen lazán, amíg legelnek.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr21429235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kuki123 2009.10.08. 19:04:02

Az én adómból egy fillért se
Ingyen és bérmentve én mikor fogok kapni új lakást ha lelakom?
Amit cigány kapott azt tönkretette, azért meg úgy már végképp drága. Értéket nem teremtenek csak züllesztenek.

Nagy büdös lófaszt a cigányoknak elég volt belőlük kotródjak az országból.
süti beállítások módosítása