Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

Oktatás

Bencsik Gábor 2010.02.18. 09:45

Az Asszimiláció című bejegyzés kommentjében ezt írja Fekete Florin: "Ugyanakkor amiről senki nem beszél, az a kulturális autonómia, és még kevesebb szó esik ezen belül a cigány/roma NEMZETISÉGI oktatásról. Nem az a valódi társadalmi integráció, ha "pepitán" (egy cigány-egy magyar) ültetjük a gyerekeket az iskolapadba, hanem az, ha vannak cigány iskolák, óvodától egyetemig. Nem szegregált cigány osztályok és iskolák, ahol az oktatás színvonala a béka segge alatt van, hanem cigány/roma NEMZETISÉGI iskolák, de legalább tagozatok."

Figyelemre méltó gondolat. Tudnunk kell hozzá, hogy egy évtizede már lezajlott egy igen kiterjedt vita az elkülönült-kontra-integrált cigány oktatásról, és az utóbbi teljes győzelmet aratott. Az alternatíva azonban hamis volt: abból a tapasztalatból indult ki, hogy a cigány osztályok gyakorlatilag gyógypedagógiai osztályokká válnak, ahol fásult tanárok próbálnak túlélni, és ahonnan csak végzetes versenyhátránnyal lehet belépni a felnőtt életbe. Komolyan senki sem vetette fel a valódi, színvonalas nemzetiségi oktatás lehetőségét – mintha ez eleve kizárható lenne. Ehhez képest 1994 óta működik a pécsi Gandhi gimnázium, ahonnan figyelemre méltó számban kerülnek be cigány diákok az egyetemekre is.

A Gandhihoz azonban valamit tudnunk kell: a pécsi, tágabban a baranyai cigány kultúra bázisa az ottani beás közösség. Márpedig a beások mások – ahogy a Heti Válasz szellemes cikkcíme fogalmazott az európai parlamenti választások után (a Jobbik a beások lakta körzetekben az országos átlagnál rosszabb eredményt ért el, ott tehát a cigány-probléma alig létezik), és ahogy magam is írtam a tavaly július 9-i bejegyzésben.

A példa ezzel együtt is eléggé szemléletesen mutatja, hogy természetesen lehetséges nemzetiségi cigány oktatás. Lehetséges és szükséges. Húsz éve meggyőződésem, hogy a cigány kultúra újjáépítése az egyik alapeleme a kibontakozásnak – márpedig egy nép sem állhat kulturális értelemben a saját lábára nemzeti/ségi oktatás nélkül.

Igenis meg kell célozni a cigány (akár cigány nyelvű) óvodák, általános iskolák, középiskolák és egyetemi fakultások létrehozását. Ehhez első sorban jól képzett cigány óvónőkre, tanítókra és tanárokra van szükség. Jó dolog, hogy a közigazgatásba felvesznek kétszáz romát, de még jobb lenne, ha az oktatásba vennének fel kétezer roma tanárt. Nem hiszem, hogy ez reménytelen vállalkozás.

Búcsúzóul egy képeslap, a csehországi Tesinben adta ki Feitzinger Ede, akit bizonyára Eduardnak hívtak, csak a kor szokása szerint magyarította a nevét a Magyarországra szánt kiadványon. Litografált lapról lévén szó valamikor az előző századforduló körüli években készülhetett, jó eséllyel még a 19. század végén. Szepesi cigányokat ábrázol földkunyhójuk előtt. A színezés és a növényzet ábrázolása utólagos, de az alap szemlátomást fénykép, és mint ilyen, hitelt érdemel. Azt hiszem, elmondható, hogy ez nem a nyomor képe, hanem egy különös életmódé, amely azonban – ekkor még – egy több évszázados gyakorlat természetes része volt.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr11768278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bencsik Gábor · http://www.magyarmercurius.hu 2010.02.18. 11:31:25

Bocsánat, kihagytam a Kaji Jag Nemzetiségi és Számítástechnikai Szakiskolát. Nem sokat tudok róla, de mindenképpen említendő.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.02.18. 11:54:20

Létezik máshol is roma nemzetiségi oktatás, de a kényszer vitte rá a nemromákat:

vastagbor.blog.hu/2009/12/17/a_nagy_otlet_a_jovo_elkezdodott

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.02.28. 18:41:00

Létezik/Léteztek még a
-Dr. Hegedűs T. András Alternatív Alapítványi Szakiskola, Középiskola és Kollégium (230 fő, fele roma)
-Don Bosco Szakiskola
-Józsefvárosi Tanoda
-"Collegium Marteineum" Középiskolai Tehetséggondozó Kollégium
-Csapi Térségi Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Kollégium
süti beállítások módosítása