Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

Hírünk a világban

Bencsik Gábor 2010.10.20. 11:38

Egy korábbi bejegyzésben beszámoltam Isabel Fonseca könyvéről. Az Állva temessetek el című kötet a volt szocialista országok cigányainak sorsát beszéli el közvetlenül a rendszerváltás után, így többek között a Romániában az 1990-es évek elején lezajlott pogromokat is. Ezúttal hadd idézzek a kötetből szó szerint (231. oldal).

"1993. szeptember 20-án egy erdélyi faluban, Hadréven egy cigány testvérpár, Rupa-Lucian Lakatus és Pardalian Lakatus összetűzésbe keveredett egy román fiatalemberrel, Chetan Craciunnal és annak apjával, melynek során Chetan halálos késszúrást kapott. Bosszúból más jelen lévő románok vasvillákkal és lapátokkal verték agyon a két cigány fiút. Egy harmadikat, Mircea Zoltant, otthonában "szenesítették el" (a románok által írott angol nyelvű beszámolók szóhasználata szerint). Ezek után egy falusiakból összeverődött csoport felgyújtott tizennégy cigányok lakta házat, tizenhármat lerombolt, lakóikat pedig – összesen százhetvenöt embert, akiknek családja hetven éve él a faluban – elkergették. Az eseményeket számos rendőr figyelte tétlenül, és a tűzoltók is csak éjfél körül érkeztek meg, órákkal azután, hogy felcsaptak a lángok. A tűzoltókat, legalábbis a száműzött cigányok szerint, Hadrév alpolgármestere, Gheorghe Bucur tartotta vissza, aki a gyújtogatás idején maga is ott volt a bámészkodók között."

Hátborzongató történet. Leszoktam már arról, hogy szó szerint vegyem az ilyen, nyugatiaktól származó beszámolókat, de azért itt nagyon kemény dolgok vannak leírva. Szégyen azokra, akik részesek voltak ebben a dologban.

Egy újabb beszámoló azonban árnyalja a képet. Ez most már Magyarországról szól. Egy amerikai filmes csapat dokumentumfilmet forgatott az amerikai cigányokról, és elindult a világba, hogy a különféle országok cigányainak levetítse azt. Derék dolog. A világkörüli út költségeit adományokból fedezik – ez is rendben van, Amerikában így forog a világ, a civil társadalom tudja a kötelességét. Nézzük, mivel harangozzák be magyarországi szereplésüket, mivel csinálnak kedvet az adományozóknak.

"Ezen a nyáron Magyarországra tartunk, hogy bemutassuk a filmet és készítsünk egy filmet. És az Ön segítségét kérjük …

Az a célunk, hogy a filmet szembeszegezzük a "cigány" sztereotípiákkal – sztereotípiákkal, amelyek olyan súlyosak, hogy rendszeres támadások érik a romákat ("cigányokat") pusztán a származásuk miatt. Az elmúlt két évben Magyarországon 8 romát lincseltek meg [have been lynched]. Egész falvakat rohantak meg [have been mobbed], a rendőrség még csak nem is üldözte a cigányok ellen elkövetett bűncselekményeket. A munkaadók nyíltan visszautasítják a cigány jelentkezőket. A gyereket távol tartják az iskolától (ezt tiltják az Európai bíróságok, de mindenki tudja, hogy ez történik). A felnőtteket kitiltják az üzletekből és szórakozóhelyekről. A rasszizmus széles körben elterjedt [rampant] és elfogadott. Az emberek nyíltan mondják, hogy a cigányok "Európa niggerei" (idézem!). A 21. században ez teljesen elfogadhatatlan.

Néhány jótékonysági intézet lassan megpróbál változtatni ezen a helyzeten (és a világ egyik leggazdagabb embere, Soros György számos cigányokért indított programot támogat). De ez nem lesz könnyű, ezért azt hiszem, hogy ideje rákapcsolni. És az előítéletek ellen az egyik legjobb modern fegyver a film."

Kezdjük a végével: a magyarországi romagyilkosságok szörnyű, teljességgel elfogadhatatlan gaztettek, amelyek a legsúlyosabb büntetést követelik. A romániai cigánytelepek felégetésére, az önbíráskodásra ugyanúgy nincs mentség. De aztán szomorúan tegyük hozzá: ezeknek a jó szándékú amerikaiaknak halvány fogalmuk sincs arról, hogy mi és miért történik minálunk. Ahogy a mi esetünkben szemen szedett hazugság, hogy a rendőrség nem üldözi a cigányok elleni bűncselekményeket, valószínűleg ugyanilyen hazugság a román rendőrök passzivitása is.

Hazugság a lincselés, hazugság a cigánygyerekek kizárása az iskolából, hazugság az általános és elfogadott rasszizmus – és ezeknek a lelkes amerikaiaknak ráadásul fogalmuk sincs róla, hogy milyen hülyeségeket beszélnek. Fogalmuk sincs róla, hogy micsoda mély társadalmi feszültségek forrnak a régió társadalmaiban, micsoda szörnyű sorsok, micsoda szenvedések kísérik ezt a forrongást mindkét részről – jönnek a maguk buta, felületes előítéleteivel, és ítéletet mondanak. És mindezek tetejébe azt hiszik, hogy ők most jót tettek velünk.

Képünk legyen a film magyar plakátja. Jó szórakozást.
 

Címkék: magyarország cigány rasszizmus szegregáció lincselés

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr482385686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.10.20. 13:13:08

Mi cserébe induljunk el a "lehetőségek országába" és próbálkozzunk egy hasonló kaliberű kedvcsináló szöveggel, csak éppen négerekkel és mexikóiakkal.

Koborlovag 2010.10.22. 11:50:48

Kicsit off, de azért leírom egy élményemet.

Az egyik televíziós csatornán, Viasat Explorer, megy egy sorozat az USA társadalmi szövetén belüli erőszakról és gyűlöletről. Ide tartozik a közismert Ku Klux Klan, ám arról alig tudni hogy bizony az afro-amerikai népesség körében is van hasonló, az Új Fekete Párducok Pártja. Szóval asszem hogy volna nekik mit megoldani a saját portájukon is, mégis egy számukra ismeretlen területen okoskodnak.

Nem tudom olvastátok-e a riportot ma az index.hu-n, ahol Soros György nyilatkozott a roma felzárkóztatással kapcsolatos, magyar állammal közös terveiről?

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.10.22. 14:57:43

Az ott középen Johnny Depp, jól látom? :)

Lángossütő 2010.10.26. 07:47:25

Üdv,

bocs a zavarásért, de ez a cikk érdekelhet benneteket:
www.alapinfo.hu/?cikk=46&tema=2

A címe: Kit hívunk cigánynak?

üdv:
Géza

Bencsik Gábor · http://www.magyarmercurius.hu 2010.10.26. 08:28:31

@Lángossütő: Elég buta cikk. Az ember a többieket akarva-akaratlanul csoportosítja - ez biztosan finn, az dorogi, ránézésre látszik, hogy kínai (pedig lehet, hogy kambodzsai) stb. stb. Ebben aztán az égvilágon semmi politikailag inkorrekt nincsen. Aztán: vannak szociokulturálisan meghatározott jelenségek - bizony, ha két család üvöltve nekiesik egymásnak, akkor igen valószínű, hogy cigányok (persze lehet, hogy nem azok). Végül: a cigány szó a görög atszinganosz szóból származik, eredetileg eretneket jelent, és a bizánci birodalomban ragadt a cigányokra, onnan hozták ők maguk magukkal. Ugyan hogyan is lehetett volna, hogy Európa közepén kapják meg azt a népnevet, amelyik már akkor általános volt, amikor még be sem tették a lábukat német földre?

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.10.26. 09:57:02

@Lángossütő: @Bencsik Gábor: Nekem se tetszett a cikk, viszont Gábor, szerintem az etimológiával vigyázni kell, mert sokszor tök mindegy, honnan jön a szó, a lényeg a mostani konnotációja. Pl. a paraszt az ma negatív, és kész. A cikk hülyeséget mond, mikor a cigány szó eredetére vezeti vissza a politikai inkorrektséget (képzeljünk el egy romát, amint azt mondja, "engem te ne hívj cigánynak, mert az a német "ziehende Gaeuner"-ből ered"), de valójában mindegy, mert az etimológia egyszerűen nem számít. Bár azért még kijavítani ki lehet, persze.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.10.26. 19:37:19

Nem utolsósorban teljesen változó, hogy ki melyik fogalmat tűri meg jobban, én inkább megvárom, hogy ő maga mondja ki az önmeghatározást. Ha viszont róluk beszélek, én a nép női tagjainak okán a cigány szót preferálom. A parasztnál sem mindegy, hogy az illető hogyan hívja saját magát, nem sok Pista bácsit talál az ember Karakószörcsögön, aki mezőgazdasági őstermelőnek mondaná magát. Nagyapám is annyit mondott az orvosnak, "Egyszerű parasztember vagyok", miután őrjöngött a műtőasztalon.
süti beállítások módosítása