Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

Roma stratégia

Bencsik Gábor 2011.03.29. 08:00

Készül az európai roma stratégia. Ez jó. A fundamentuma az lesz, hogy a problémák nem etnikailag, hanem társadalmilag meghatározottak. Ez már nem annyira jó. Úgy tűnik, hogy ismét sikerül politikailag korrekt módon mellé lőni a céltáblának.

A történelem tele van kényszerű cselekvésekkel. A résztvevők egyszerűen nem tehetnek mást, mint amit tesznek, kényszerűen és szükségszerűen rohannak saját vesztükbe – ahogy azt már a régi görögök is megírták a sorstragédiákban. Úgy látszik, most ilyen történelmi kényszer, hogy a cigányság problémáit ne nevezzük etnikailag meghatározott problémának. Tisztességes ember nem helyezkedhet etnikai alapokra, mert ott tisztességtelen emberekkel kerül össze. Ráadásul a társadalmi alapra helyezkedve a cigányok pozitív megkülönböztetésével szemben is érvelni lehet. Miért csak a cigányokat támogassuk? A nemcigány szegények nem ugyanolyan rászorultak? Dehogynem. Hát ne legyen cigánypolitika, hanem legyen szegénypolitika.

Ez így igaz – csakhogy az igazságnak csupán az egyik fele. A másik fele az, hogy a cigány társadalomban igenis benne rejlenek olyan jellegzetességek, „programok”, amelyekből együttélési problémák fakadnak. A hivatalosságok félnek kimondani, hogy a cigánysággal mint nemzetiséggel – nyelvi-kulturális közösséggel – is bajok vannak, mert attól tartanak, hogy rasszizmussal vádolják őket. A cigány értelmiség pedig köti az ebet a karóhoz: nem bennünk, nem a mi népünkben van a hiba, hanem a környezetünkben. És az európai értelmiségi közvélemény előtt aligha áll meg, aki azt meri mondani nekik: nincs igazatok. A rasszizmust elítélni derék dolog, a gyenge, elesett cigányokat védeni szintén az, bennük hibát lelni viszont csupán egy lépés a nácizmustól. Jobb helyre az olyat be sem engedik.

A történelmi kényszer így hát arra szorít, hogy politikailag korrekt, támadhatatlan és feddhetetlen módon tovább csépeljük az üres szalmát, és továbbra se vegyünk tudomást a cigányság szociokulturális struktúráinak cigányságukból fakadó súlyos működési zavarairól. Ennek folyományaként pedig tovább tűrjük, hogy az igazság bátor kimondása címén vérbeli rasszisták harsogjanak ökörségeket a cigányok genetikai degenerációiról, koncentrációs lágerekről és a cigány nők sterilizálásáról.

Az árnyalt, bonyolult igazságokra pedig nemigen vevő senki. Talán mert árnyaltak és bonyolultak, és komoly szellemi erőfeszítést igényel a befogadásuk, még komolyabbat a képviseletük a „politikailag korrektekkel” és a pedigrés rasszistákkal szemben. Talán nincs is értelme az egésznek. Az élet majd megoldja, végül is előbb-utóbb mindent megold. Vagy így, vagy úgy. Csupán a gyerekei jövendő Magyarországáért aggódik egy kicsit az ember – de hát annyi aggódnivaló van, miért éppen ezzel kelljen küszködni?


A képen cigány szekér látható, a képeslapot a Rotophot Társaság adta ki Budapesten, postán 1909-ben futott. A fénykép finom részletei a sokszorosítási technika akkori korlátai következtében sajnos elvesztek, de az összbenyomás így is hiteles.

Címkék: eu európa unió roma stratégia

53 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr152781008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.03.29. 12:17:49

Konkrétan mit lehet tudni a programról azon kívül, hogy nem etnikai, hanem szociális alapokra épít?

Maisie MacKenzie 2011.03.29. 15:17:25

"a cigánysággal mint nemzetiséggel – nyelvi-kulturális közösséggel – is bajok vannak."

Ezt hiába tudjuk, mi korrekt, józan emberek, az ellenérdekeltek ezt soha nem fogják beismerni.

Ha ne talán tán mégis beismernék, hogy szellemileg, erkölcsileg, mégis van valmi visszahúzó a cigány hagyományokban, mentalitásban, világnézetben, akkor annak is mi lennénk az okai, mert mi más normákat követünk, mint ők! :-(

"Az élet majd megoldja, végül is előbb-utóbb mindent megold. Vagy így, vagy úgy."

Így van. Szerintem az integrációhoz segítséget kell adni, azoknak akik KÉRIK, mert komolyan akarják a változást, a cigánykodni akaroktól meg meg kell védeni magunkat.

Ezért hasznos a cigányok tanulmányozása, mert így tudunk segíteni és VÉDEKEZNI!

Tehát nem finanszíroznunk kell a cigánykodást, hanem segíteni a beilleszkedést és megtorolni a normaszegést.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.03.30. 09:25:55

A bajokkal mindenki tisztában van, de senki sem meri felvállalni, hogy most már politikailag határozott lépések kellenek a probléma megoldására.

A politikusok továbbra is az eddigi finomkodó megoldásokban gondolkodnak, de addig hagyták gennyedni a problémát, hogy ezek már nem hatásosak.

Úgy már nem lehet megoldani a problémát, hogy közben senkinek sem lépünk a lábujjára.

krüger 2011.03.30. 09:26:13

Kiváló cikk, gratulálok hozzá! Sajnos a polkorrektség többnyire átmegy képmutatásba, és több kára van, mint haszna.

Asidotus 2011.03.30. 09:44:32

A posztban említett progam alapja ott bukik meg, hogy Európa legtöbb nemzeti kisebbsége tökugyanúgy tud élni, mint az adott ország nemzeti többsége, a ruhája színén kívül, míg a cigányok (és a muszlimbevándorlók) meg nem.

baliquez 2011.03.30. 09:44:45

"Az árnyalt, bonyolult igazság" az hogy "amíg a gyenge elesett cigányok" egy része hordákban terrorizálják a lakosságot - rassz alapon kiválasztva áldozataikat - addig cseppet álságos a cigányokat ért rasszizmusról beszélni. A rasszismus nem az ami a cigányságot éri, a rasszizmus az amikor az egyszeri polgár - élete és vagyona féltésének okán - átmegy az utca túloldalára ha kettőnél több cigányt lát.

Nagyon szép a képeslap, nagyon szép hogy akadnak még akik a cigánysággal kapcsolatosan az ekhós szekérre asszociálnak. Sajnos a többség másra asszociál, napi gyakorlatból. És teljesen természetes elvárás hogy a XXI. században parazita törzsi alapú életközösségeket és rasszista kultúrákat akár erőszakkal is de integrálni és rasszizmusukból kinevelni kell.

Muster Mark 2011.03.30. 09:53:19

A kinevelés módja egyszerű.

A magyarokat arra kell nevelni, hogy menjen át az utca túloldalára. Menjen át bátran a cigányok között. És arra, hogy a cigánnyal úgy kell beszélni, mintha nem félnél. Mintha rendes ember lenne.

Ezzel megadod neki a lehetőséget, hogy úgy csináljon, mintha tényleg az lenne.

Ez esetben lemond a pénztárcád tartalmáról, viszont cserébe rendes embernek érezheti magát.

És ez a helyzet már csak egy lépésre van attól, hogy tényleg rendes ember legyen a cigányból.

A bűnözőcigányok egy részének megéri.

manager2008 2011.03.30. 09:55:49

Csak eszembe jutott egy érdekesség. Védettek a nagy ragadozó madarak, és valahogy ezt ők is megtanulták. A faluban ahol időnként tartózkodom, a héjja az udvarról viszik el a csirkét, a türelmes háziak szeme láttára.
Mivel puskájuk nincs meg lelőni sem lenne szabad, csak néznek a falusiak és aggódnak. Hiába tesznek panaszt, a károkozás nincs filmre véve, nem hiszi el senki.
Érdekes módon tehát egy állat, a nem túl értelmesnek tartott madár is megérzi hogy ha nincs veszélyben és azt csinál amit akar.
Az egyik falusinak van puskája, mert vadász, néha a levegőbe lő ha jön a madár, ezt a madarak veszélynek érzékelik (valahogy megbeszélik egymás közt) és az ő csirkéit nem viszik el soha.
Fantasztikus felismerés :)

2011.03.30. 09:56:24

Akkor lehetne értelmes "roma programról" beszélni, ha az végre nem a jogaikról meg a további pelenkázásukról szólna, hanem a kötelességeikről és az európai viselkedési normák betartásáról.

Exploiter 2011.03.30. 10:23:27

@Muster Mark:

Ez tök jól hangzik, én se megyek sehova, ha arra vezet az utam, amerre az egyedek vannak, csak épp 190 felett vagyok 90 kilóval.

Nők/fiatalok/idősek: don't try this at home.

nick grabowski · http://fpa-mcc.blog.hu 2011.03.30. 11:09:30

@mistinguett: a stratégia elviekben horizontális lesz, az összes tagállamban a mélyszegénységben élőket célozza meg, a megközelítés elsősorban szociális és gazdasági, de kulturális is. A szociális dimenzióban talán a leghangsúlyosabb az oktatási fejezet lesz + a 'social inclusion' (~társadalmi befogadás/befogadottság) témája.

Treff7 2011.03.30. 11:43:25

@Muster Mark: " A kinevelés módja egyszerű.

A MAGYAROKAT? arra kell nevelni,..."?!? ehem értem.

"...a cigánnyal úgy kell beszélni, mintha nem félnél." Dehát FÉLEK b*zdmeg!

"Mintha rendes ember lenne.
Ezzel megadod neki a lehetőséget, hogy úgy csináljon, mintha tényleg az lenne." Mert amúgy megtiltom neki vagy mivan?

"Ez esetben lemond a pénztárcád tartalmáról, viszont cserébe rendes embernek érezheti magát." miden nap tapasztaljuk....

hülyeség amit írtál ahogy van (szvsz), de én gyanítom mit akarhattál írni. (ha nem akkor bocsánat)

Lukács 6; 27-36

"Nektek azonban, akik hallgattok engem, ezt mondom: Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket, áldjátok azokat, akik átkoznak, és imádkozzatok azokért, akik bántalmaznak titeket. Aki arcul üt, annak tartsd oda a másik arcodat is, és aki elveszi felsőruhádat, attól alsóruhádat se tagadd meg. Aki kér tőled, annak adj, és aki elveszi a tiedet, attól ne követeld vissza. És amint szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is úgy bánjatok velük.

Ha azokat szeretitek, akik szeretnek titeket, miért érdemeltek jutalmat? Hiszen a bűnösök is szeretik azokat, akik őket szeretik. És ha azokkal tesztek jót, akik veletek jót tesznek, miért érdemeltek jutalmat? Hiszen a bűnösök is ugyanezt teszik. És ha azoknak adtok kölcsönt, akiktől remélitek, hogy visszakapjátok, miért érdemeltek jutalmat? Bűnösök is adnak kölcsön bűnösöknek, hogy visszakapják azt, ami jár nekik. Ti azonban szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót, és adjatok kölcsön, semmit sem várva érte: nagy lesz akkor a jutalmatok, mert ő jóságos a hálátlanok és gonoszok iránt. Legyetek irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas. "

manes 2011.03.30. 11:53:21

Nos,én magasról leszarom őket! Dögöljenek meg!

baliquez 2011.03.30. 12:07:07

Eleve nem értem a program nevét: mi az hogy európai roma stratégia? Ugyan miért kellene bármilyen stratégia a romákkal kapcsolatosan? Romának (j. "ember") azt nevezzük aki a társadalom részét képezi, a társadalomban élés kötelességeit teljesíti és így ezzel kapcsolatos jogaival is él. Roma a már sikeresen integrálódott cigány. Nem nekik kell stratégia. Nem velük van baj. A cigányokkal van probléma. Európai cigány stratégia kellene.

Tíz:59 2011.03.30. 12:16:36

Ha ilyen faszán kifejtetted,a nagy semmit, akkor te hogyan oldanád meg?

krüger 2011.03.30. 12:36:02

@Tíz:59: Amennyire tudom, szinte kizárólag vallási úton van példa sikeres cigány integrációra.

Én is ismerek egy cigány embert, aki alkoholista, semmirekellő volt, most pedig rendesen dolgozik, egy kortyot sem iszik, este pedig Bibliát olvas. Tényleg, személyes ismerem.

ver@s kan-tár 2011.03.30. 12:36:48

@Muster Mark: "A kinevelés módja egyszerű."

Magam is úgy gondolom, ahogy leírtad, csakhogy baromira nehéz végrehajtani. Bátorság kell hozzá, nem kevés belátás, valamint idő- és energiaráfordítás. Hogy minimum rizikós, azt sem kell külön hangsúlyoznom. Melyikünk vágna bele pionírként?

és Háccs 2011.03.30. 12:40:45

Én azt sem értem, hogy maga az "integráció" miért nem rasszista kifejezés akkor, ha az a mindenki által elfogadott közhazugság, hogy ők csak szegények, nem pedig mások. Integrálni valakiket valahova, akik nem tehetnek semmiről?

A szegényeket miért kéne integrálni? És hova? Ha a helyzetük hátrányos, de ők normálisak, akkor mi ez a faji alapú megkülönböztetés, hogy őket valahova be kell integrálni?

Ha a szegény nem cigány, akkor őt miért nem kell integrálni sehova? Nem rasszizmus ez is? Én sem vagyok elég gazdag, tessék engem is integrálni pár forinttal.

Ha az én gyerekem NEM kap plusz pontot a felvételin a származása miatt (mert nem cigány), az nem rasszizmus?

"Csupán a gyerekei jövendő Magyarországáért aggódik egy kicsit az ember..."

Én egyébként nem aggódom, hanem elmenekítem innen még a nagy bumm előtt.

manes 2011.03.30. 12:41:09

". Bátorság kell hozzá, nem kevés belátás, valamint idő- és energiaráfordítás." Hosszú-hosszú évtizedek óta ez ment és megy.Semmit se ér.

Publius Decius Mus 2011.03.30. 12:50:29

Ez a szociális, megértő és önosorozó hozzáállás ami ma megy sak mélyíti a bajokat. Leegyszerűsítve ét csoportra lehet osztani a dolog kezelését: Elzárni a segélycsapot, de mindenkinek munkát (bármilyet)és azért adni a pénzt. Két munkára kényszerített generáció után már már kapisgálnák.

A másik, durvábbik típusuk csak az erőszakból ért. Meg kell, hogy kapják, igenis érezzék magukat fenyegetve amíg veszélyt jelentenek másokra.

MagyarZizzi (törölt) 2011.03.30. 13:02:21

@Publius Decius Mus:
Én is ezt akartam írni, de pont megelőztél. :) Az integrációt azzal kéne kezdeni, hogy munkára szoktatják őket, és bármilyen aljamunkát is végeznek, azt rendesen megfizetni nekik, hogy lássák, abból is meg lehet élni, ha dolgoznak. Ha pedig erre sem hallgatnak, durvább módszerekhez kell folyamodni...

átlátó 2011.03.30. 13:11:33

Hálás téma ez. :) Én csak annyit mondok, hogy intelligens nép időben észreveszi a változások hívó szavát és változik a körülményekhez. Ezek nem vesznek észre semmit e téren, mert van amit észre is vesznek, meg el is. Ne, a kivételeket ne. Nem érdekel az, aminek a normálisnak kéne lennie.

MEDVE1978 2011.03.30. 13:13:21

Igazából ez süketek párbeszéde. Bár nagyon nehéz a problémát a franciák vagy a németek szemével nézve. Ott ugyanis nagyságrendekkel több a pénz és hasonló programok mennek a helyi szegények: főként arabok, afrikai négerek és törökök felemelésére. Persze ezek a programok is döntően sikertelenek, ott ugyanis generációkon átívelő szegénység van. Már a gyerek azt látja, hogy az apja munkanélküli segélyből él jó esetben, rossz esetben bűnöző. Utána ezt a példát veszi át és ebből kiszakítani már nagyon nehéz.

Kérdéses, hogy a magyar cigányság mekkora része érte már el ezt a szintet (már nem hajlandó dolgozni, segélyből akar élni, minden előítéletet a többség alaptalan vádjának tekint).
A helyzet nagyon nehéz, mivel a kulcsa szerintem ugyanaz, ami Magyarországon a gazdasági-jóléti növekedés kulcsa is: a foglalkoztatás. Egy olyan cigány család, ahol az apa és az anya dolgozik és eleget keres a lakás rezsijének fizetéséhez, gyerekek iskolában tartásához, már önmagában nem vagy csak kis eséllyel termel ki defektes fiatalokat.

Az unió vezetői valószínűleg értik ezt, de a saját maguk által felállított korlátokba ütköznek: egy támogatásnak az uniós módszertanok szerint verseny semlegesnek kell lennie. Így tehát OK, ha a roma turisztikai projekten dolgozik vagy szemetet szed, de nem ok, ha mondjuk hagymát termel.

Itt az egyik fő baj, ugyanis a minimális számú sikeres roma integrációs modell egy része pontosan mezőgazdasági termeléshez kapcsolódik. Az iskolázatlan tömeget ugyanis legkönnyebb ebbe bevonni. Ez viszont növelné a termelést, ami ellen ugye hiszti van (annak ellenére, hogy már érdemes lenne prioritást váltani, mivel az élelmiszerek ára folyamatosan emelkedik).

Amíg az EU ezt az ellentmondást nem tudja feloldani, addig nem jöhet létre igazán működőképes modell.

A képzési út, amit ilyenkor mindig bedobnak sokkal kevésbé effektív és lassú. Ráadásul a képzésből kijövő roma diákok ugyanúgy szembesülni fognak a társadalom előítéleteivel, valamint saját környezetük lehetetleníti el effektív tanulásukat.

baliquez 2011.03.30. 13:14:21

@MagyarZizzi: "hogy lássák, abból is meg lehet élni, ha dolgoznak"

Nem. Azt kell megtapasztalja végre mindenki hogy CSAK munkából lehet megélni. Egyetlen döntési lehetőség van: szabadon dolgozni vagy bezárva. Az nem egy létező kérdés hogy dolgozzak vagy ne dolgozzak. Olyan nincs.

Pánikszerű sebességgel véget kell vetni - akár kriminalizálva - a "f..szomból megélek" meg a "parasztok eltartanak" hozzáállást. Akár a KMK visszahozásával is.

A másik dolog pedig hogy legyen kötelessége a bírónak eldönteni: más rassz kárára történt-e a bűncselekmény, és ha igen akkor automatikusan járjon a büntetési tétel kétszerese. Ez védené a többséget és a kisebbséget is egymástól, plusz visszavenne a bűnelkövetésből mert nem kicsi visszatartó erő a duplázás, pláne halmazatilag.

vettmalac 2011.03.30. 13:23:27

Tök jó, hogy ismerünk itt is ott is egy-egy cigányt, aki becsületesen dolgozik, meg bibliát, olvas, meg ilyesmi...
Csak ezzel éppen az a probléma, hogy leírjuk ide, mert hírértéke van. Hírérteke pedig annak van, ami szokatlan, meglepő.
Miért nem írunk sose olyasmit, hogy én ismerek egy becsületes norvégot, vagy tisztességesen dolgozó hollandot?
Hm?
Ez az "adjunk nekik munkát, és fizessük meg" duma pedig gyermeki naivitás. Egy országban, ahol az iskolázott, képzett, tisztességes emberek jelentős része sem jut munkához, akkor milyen munkát kellene adni az iskolázatlan, szocializálatlan cigányok tömegeinek?
Nincs munka, ember.
Ha meg van, azt nem az analfabéta, képzetlen tömegek kapják ajándékba.

Lui_78 2011.03.30. 13:32:24

Szerintem a megoldása a dolognak a cigánytelepek felszámolása. Ha egy-két cigány van nem csinálnak balhét. Ha sok, akkor viszont jó eséllyel. (tisztelet a kivételnek persze). Szét kellene őket szórni. Egyedül maradva lényegesen kisebb az elkallódás veszélye, és könnyebb lenne kezelni is őket minden területen.

Mint a rossz gyerekeket, szét kell őket ültetni.
Nem tudom mennyire megvalósítható, gyanítom semennyire, senki nem akar cigány szomszédot.

Viszont ez talán működne ha széles társadalmi réteg támogatná.

Yasashi Tanuki 2011.03.30. 13:36:22

Nekem úgy tűnik, hogy az előző integrációra épülő stratégiák ugyanilyen alapokra épültek. Mielőtt ismét milliárdokat költenének olyan célokra amikre már milliárdokat költöttek egyszer látható eredmények nélkül nem lehetne elemezni az előző stratégia kudarcának okait?

Maisie MacKenzie 2011.03.30. 13:36:33

@baliquez:

"Azt kell megtapasztalja végre mindenki hogy CSAK munkából lehet megélni. Egyetlen döntési lehetőség van: szabadon dolgozni vagy bezárva. Az nem egy létező kérdés hogy dolgozzak vagy ne dolgozzak. Olyan nincs."

Pontosan!

Ha meg eljut arra a szintre, hogy már a pénzéből megél, akkor lazíthat, de ADDIG azt a munkát kell elvállalnia, amelyet felajánlanak neki, ha az nem tetszik, akkor KERESSEN jobbat, ha nem talál, akkor KÖTELES bármit elvállalni.

Közben járhat az agya, okoskodhat, de az államnak mégegyszer nem lehet olyannak lennie, hogy a rafkós cigányok túljárjanak rajta és VISSZAÉLJENEK a támogatásokkal.

Yasashi Tanuki 2011.03.30. 13:43:28

@Lui_78 (egy se kurva mind királylány): "Szerintem a megoldása a dolognak a cigánytelepek felszámolása. Ha egy-két cigány van nem csinálnak balhét. Ha sok, akkor viszont jó eséllyel. (tisztelet a kivételnek persze). Szét kellene őket szórni."

Az általad vázolt stratégiát már próbálták ezt USA-ban. Így lett Bronx és Harlem virágzó középosztálybeli környezetből gettó.

Ahová egy putriból jött cigány beköltözik ott megállíthatatlan a lecsúszás. Az utcában lakók fejvesztve menekülnek a környékről ezért (is) esnek az ingatlanárak ezért olyan emberek fognak odaköltözni akiknek rendkívül kevés a pénze és még kisebb az érdekérvényesítő képessége azaz cigányok. A cigány családok általában 30 év alatt elérik a 100 fős létszámot. Ezért se lehet őket "szétültetni".

Maisie MacKenzie 2011.03.30. 14:10:08

@Yasashi Tanuki:

Szerintem sem ell ölet "szétültetni", inkább ellenkezőleg tömbösíteni kellene, hogy egy helyen legyen a problémahalmaz.

Egy helyről könnyen elérhető legyen a speciális ipari park és a bentlakásos felzárkóztató intézet a fiataloknak.

Speciális lakóépületek kellenének, speciális faluszerkezettel, amely leképzi a cigány hierarchiát, hogy a nagyon hülyékkel nekik kelljen valamit kezdeni, persze ehhez kapnának állami, rendőri segítséget is.

Tíz:59 2011.03.30. 14:12:09

Bencsi Gábor MIÉRT NEM FEJTI KI A MEGOLDÁST???
MOND MÁR EL MIT KÉNE TENNI!!!
Irtál egy hangzatos semmit,feldobva egy témát,TE HOGY CSINÁLNÁD?
Valószínűleg erre ne fogsz válaszolni,mert te sem tudod,csak jártatod a szád,hogy ez nem jó ,az nem jó ,itt a lehetőség,MOND EL HOGYAN OLDJUK MEG A CIGÁNYKÉRDÉST!!!

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.03.30. 17:04:32

@nick grabowski: Köszi, de úgy gondoltam, konkrétumot tud-e valaki, tehát nem az elvi állásfoglalást, hanem, hogy konkrétan mit fognak csinálni. Azért kérdeztem, mert ez az elvi alapon történő nyünyükézés engem borzasztóan fáraszt.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.03.30. 17:09:39

@Publius Decius Mus: "Elzárni a segélycsapot, de mindenkinek munkát" Nincs munka, baszki. A diplomásnak, szakmunkásnak se, nemhogy a mélyszegény cigánynak.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.03.30. 17:11:19

@Tíz:59: Olvasd el a többi posztot, azokból meg fogod érteni, hogy a szerző mit tart jó megoldásnak.

Brútusz 2011.03.30. 17:42:24

az első, legsürgetőbb önvédelmi feladat azonnal megállítani a cigányság elképesztő mértékű és indokolatlan népszaporulatát!!!

hagy idézzem Vona Gábort:
"Itt nem arról van szó, hogy cigánygyerekek születnek, ezzel még önmagában nem volna probléma. Hanem az a baj, hogy nagyon sok olyan cigánygyerek születik Magyarországon, AKI MÖGÖTT SEM GAZDASÁGI, SEM SZOCIO-KULTURÁLIS HÁTTÉR NINCS."

lehet utálni a Jobbikot, teljesen megértem, hogy sokan utálják, hiszen sok "vérbeli rasszista" (hogy a cikkből idézzek) is megtalálható a párt szavazótáborában, ami teljesen érthető, hiszen melyik másik pártot is gyarapítanék ezek az elemek? (akik egyébként minden országban megtalálhatók; nincs olyan hely a földön, ahol ne lenne megtalálható mindenféle szélsőség.)
ugyanakkor lássátok be, hogy ez az egyetlen párt, amely ebből a "történelmi kényszerből" ki akar törni, mert felismerte ezt, és tenni akar azért, hogy a magyarság JÖVŐJÉT megvédje! hogy egyáltalán legyen jövőnk!!!
és Vona Gábor megmondta (pl. az m1 egyik reggeli műsorában), hogy a Jobbik a tisztességes cigány embereknek segítő jobbot nyújt, és én hiszek benne, hogy ezt komolyan is gondolják. meg pl. azt is mondta, hogy a Jobbiknak az a javaslata, hogy a cigányság is állítson magának polgárőrséget!!

tényleg sajnálom, hogy egyrészt a rasszista elemek néha lejáratják a Jobbikot, másrészt hogy a média és a többi párt folyamatosan hazudik és rágalmazza a pártot valótlan dolgokkal.

van más választásunk jelenleg, mint a Jobbik?

Brútusz 2011.03.30. 17:46:34

és hagy osszak meg még egy 10 perces videót, szerintem nagyon érdemes megnézni:

www.youtube.com/watch?v=YsRylYDUhZ4&feature=related

ebben elmondják a gyöngyöspatai emberek, hogy polgárháború készül, és hogy mennyire várják a Gárdát...

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.03.30. 20:10:05

Hmmm, Gábor, ebben a kérdésben nem futottunk már le túl sok kört? Értelmetlen ennyiszer megvitatni.

nick grabowski · http://fpa-mcc.blog.hu 2011.03.31. 07:05:58

@mistinguett: per pillanat én semmi ilyennel nem találkoztam; valószínű, hogy miután az EP elfogadta, a Bizottság malmain lassan átmegy a dolog - és utána érkezhetnek a konkrét projektjavaslatok. Itthon van valamifajta mozgolódás (szerintem pontosan a programok kidolgozása kapcsán), de erről sajnos szintúgy nem tudok semmit.

Maisie MacKenzie 2011.03.31. 08:09:47

@mistinguett:

"Nincs munka, baszki."

Ha napi 8 órás máshol dolgozást értesz ez alatt, akkor olyan tényleg kevesebb van.

Ha értelmes elfoglaltságot, amely hoz valami bevételt, akkor olyan csak akadna, csak keresni kellene.
Persze egyszerűbb várni a sültgalambot, mert ugye az jár. :-(

Miért pusztultak le a tisztes szegény falvacskák, településrészek, mihelyt elcigányosodtak?

Mert még a saját közvetlen környezetüket sem tartják rendben, becsülik meg. Ez belülről jövő igény a többségnél, ők meg elvannak nélküle. :-(

Ezt az igényt kellene valahogy beléjük plántálni.
Kezdjenek magukkal valami értelmeset, neveljenek palántát, faragjanak, kovácsoljanak, drótozzanak, szőjenek, fonjanak, kopasszanak baromfit, ezer ilyesmi létezik ott ahol természetes a munka.

De ehhez erkölcsi alapok kellenek, valami helyes egyensúly a cigánykodás és a vallási fanatizmus között. Nehéz, de nagy kegyelem, ha valaki ezt eléri és nagy az áldás is rajta.

Bencsik Gábor · http://www.magyarmercurius.hu 2011.03.31. 08:23:27

@Brútusz: Nekem továbbra is az a véleményem, hogy a Jobbik csak blöfföl, amit ígér, arról maga is tudja, hogy nem lehet megvalósítani. Viszont alkalmas arra, hogy az emberek legrosszabb indulatait felszínre hozza, és politikai tőkét kovácsoljon belőle. A Jobbik nem megvéd, hanem uszít, nem megoldja, hanem felszítja az ellentéteket. A Jobbik súlyos károkat okoz Magyarországnak, és sok időbe telik majd, amíg ezt a kárt helyre lehet hozni.

Bencsik Gábor · http://www.magyarmercurius.hu 2011.03.31. 08:25:26

@Member: Rosszkedvemben, csalódásomban írtam ezt a bejegyzést, nem gondoltam, hogy címlapra kerül. Már azt forgattam a fejemben, hogy abbahagyom. De nem hagyom. Hátha mégis van értelme.

Brútusz 2011.03.31. 09:48:41

@Bencsik Gábor: nem értünk egyet, szerintem az a megtévesztés, hogy a Jobbik blöfföl. én hiszek benne, hogy ezek az emberek tényleg mindent meg akarnak tenni a magyarságért, és ezért még azt is vállalják, hogy ország-világ előtt rasszistának bélyegezzék meg őket, és ők legyenek a fő ellenségnek kikiáltva... meggyőződésem, hogy őket semmiféle politikai tőke, pénz nem érdekli, hanem éppannyira aggódnak a magyarság jövőjéért, mint én...
érdemes megnézni ezt a dokumentumfilmet a Jobbikról:
vimeo.com/10279639

és engem nem a Jobbik uszít, hanem az, hogy szombaton betörtek a zemplén megyei faluban élő bátyámékhoz fát lopni, és agyonverték bátyámék fiatal magyar vizsláját. de ez csak a legutolsó csepp volt a pohárban, 1000 példát tudnék mondani, kelet-mo.-on él a családom. és a szonda ipsos szerint már 15%-on áll a Jobbik, ez mind kelet-mo.-i ember, akiknek velük kell élniük, de nem tudnak, mert nem lehet, és tudják, mert tapasztalják, hogy csak a Jobbik segít rajtuk!

krüger 2011.03.31. 10:17:34

@Bencsik Gábor: Tökéletesen igaz. A jobbik blöfföl.
Nekem is van egy jobbikos ismerősöm, aki előadta a jobbik cigányügyi terveit. Én csak annyit kérdeztem, hogy OK, rendben van, de azt ugye tudod, hogy törvényesen nem lehet Magyarországon apartheidet csinálni? Akkor pedig hogy képzeled?
Válasz: Szebb jövőt!

Hát nagyjából ez a jobbikos színvonal.

krüger 2011.03.31. 10:36:26

Nincs kétségem afelől, hogy a jobbikosok többsége jószándékú ember (jelzem: a nyilasok többsége is az volt, és amikor még olvastam a kurucinfót, akkor igencsak azt láttam, hogy a jobbik büszkén vallja elődpártjának a nyilas pártot), csakhát a pokolhoz vezető út is jószándékkal van kikövezve.

Számtalanszor megesett, hogy jobbikosok jöttek valami marhasággal. Elmagyaráztam nekik, hogy miért nincs igazuk: szépen sorjában, tényekkel, példákkal, számokkal, racionálisan és kulturált módon. A reakció mindig az volt, hogy aha, biztos, de akkor is. És különben is: Szebb jövőt! Szóval a racionális gondolkodás elutasítását látom a Jobbik köreiben, az pedig nem sok jóra vezet.

Maisie MacKenzie 2011.03.31. 11:25:57

@krüger:

Ha a jobbikosok így ragaszkodnak a megrögzött hülyeségeikhez, akkor a cigányoktól sem várhatjuk el, hogy hopp! egyik napról a másikra tök jó fej emberek legyenek. Hiszen nekik is megvannak az évszázados megrögzött hülyeségeik!

Sajnos a vesztes, társadalmi szempontból fölösleges emberek mindig kifognak találni valamit a saját maguk mentegetésére. :-(

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.03.31. 11:30:39

@Bencsik Gábor: Szerintem ez az egy téma van, amiben igazán érdemes felszólalni (liberális roma stratégia a semmiről). Ha a cigányság kulturális elemeiről írsz olyan cikkeket, vagy olyan emberekről cikkezel, aki sokat tett értük, ám mi mégsem hallottunk róluk, hidd el, sokunk munkáját megkönnyíted vagy csak simán adsz nekünk valami érdekes olvasnivalót.
Viszont ez a "Jobbik megkérdezi a magyarok véleményét", "LMP és MSZP megkérdezi a romák véleményét" összeütközés láthatóan évekig nem fog változni, hiszen az egyik oldal csak a betöréseket, leköpéseket hajlandó észrevenni, a másik meg csak tanulmányokból és egynapos "megismerésekből" tájékozódik.

krüger 2011.03.31. 11:45:22

@Maisie MacKenzie: Ez teljesen igaz, kérdés persze, hogy akkor mit lehet kezdeni.

Kartal (rezervált) 2011.04.04. 10:52:57

@Bencsik Gábor: pont ezt akartam kérdezni: feladod? De látom, hogy nem. Még nem.

Nem a Jobbik hozza elő a legrosszabb indulatokat, hanem pl. az, hogy egy fekete mercis - nyilván éhező és nyomorgó üldözött - cigány ráhúzza a kormányt a zebrán áthaladó terhes feleségedre, aztán röhög. Biztos csak poén volt, de ha én is ott vagyok... hát az nem lett volna olyan poénos.

Hidd el nekem, nem a Gárda és nem a Jobbik szítja ezt a feszültséget, hanem a cigányság egy széles rétegének napi viselkedése, és az ezzel szembeni rendőrségi impotencia. A politika - MINDEN politikai párt - nagy bűne, hogy ezt meglovagolja.

Bencsik Gábor · http://www.magyarmercurius.hu 2011.04.04. 14:47:50

@Kartal (rezervált): Ebben a kommentben néhány elég komoly hiba van.
1. A cigányok 99.9 százalékának nincs fekete mercije.
2. Akinek van, az nem éhezik és nyomorog, ezt természetesen mindketten tudjuk.
3. Aki ráhúzza a kormányt a zebrán átmenő terhes nőre, annak nem az a jellemzője, hogy cigány, hanem az, hogy bunkó állat. Ha egy magyar csinál ilyet - csinál - abból sem következik az, hogy a magyarok bunkó állatok.
4. A rendőrség nem impotens, hanem betartja a törvényeket. Amelyek szerint például az, hogy valaki cigány, nem büntetendő.
5. A valóban meglévő feszültségeket egyedül a Jobbik lovagolja meg, de az keményen. A Jobbik nem véd, hanem uszít, sót szór a sebbe, hogy még jobban fájjon, és még inkább el lehessen hitetni az érintettekkel, hogy itt radikális megoldásokra van szükség. A Jobbik már eddig is több kárt okozott Magyarországnak, mint Torgyán József az egész Kisgazdapárttal együtt tizenkét év alatt. De a vége ugyanaz lesz, csak egy kicsit hamarabb.

Kartal (rezervált) 2011.04.11. 16:23:24

@Bencsik Gábor:
1. számtanba ne menjünk bele;
2. mégis megkapja a szoc. segélyt meg kap közmunkát. Szemben vasazós cigányok laknak, most vettek 1 milkóért (kp-ben) új kocsit, ez már a harmadik nekik (batár fekete kocsi, kisteher a vasazáshoz, plusz egy opel), az asszony mégis bent sír az önkormányzatnál (nem túlzok, ott volt dolgunk, láttam), hogy "aggyanak píííízt, éhezünk", és kap is. Mivel jogsija nincs, a segély utáni napon taxival jön haza a boltból(!). Feleségem hiába nem regisztrált munkanélküli, SEMMIT nem kap. Se munkát, sem segélyt, SEMMIT! A tb-t is én fizetem utána. Feszültségforrásnak ez sem utolsó.
3. Eddig csak és kizárólag cigány csinált ilyet. Ahogy csak cigányokat láttam bandába verődve nőknek beszólogatni ("hé szőke! figyejjé má bazmeg! kinyalnálak, szőke" - bocs a magasröptű szó szerinti idézetért). Ahogy azok is cigányok voltak, akik a feleségemnek is beszólogattak, mert RÁJUK NÉZETT az utcán! Most gondolj bele, ilyen gaztettet! Biztos náci, vagy valami! Ránéz az után bandázó cigányokra! Tűrhetetlen!
4. A rendőrségnek az (lenne) a dolga, hogy rendet tartson. Ahogy az országot elnézem, ez nem igazán megy neki.
5. Figyelj, ahol feszültség van, oda rögtön kivonul az lmp is (élőlánc meg mittomén). Rájöttek, hogy ez jó médiavisszhanggal jár, és a koncból ők is kapni akarnak. Az mszp beégését Szanyival nem is említem...

Tudod, ettől nem fogok nekimenni a cigány haveroknak. De jóformán mindennap szembesülök valamilyen módon ilyen szemétkedéssel, és az elkövető nagyon túlnyomó többségben - mondhatnám mindig, mert egy eset sem jut eszembe, amikor nem - cigány. Ez azért generál egy erős feszültséget, és nem csak bennem. Erre mondtam, hogy nem a Jobbik generálja a feszt.

Leéltem több mint harminc évet az életemből úgy, hogy a cigányokkal semmi bajom nem volt. Ez most is így lenne, ha hagynának élni, ha nem kivételeznének velük, ha nem tőlük lenne hangos a sajtó és az utca, ha nem lenne kötelező elviselnem, hogy büdösek, hangosak, kötekednek, ha nem lenne kötelező SZERETNEM őket.

Végül: nem értelek titeket, liberálisokat. Arról szövegeltek, hogy fogadjuk el, értsük meg, toleráljuk őket, meg minden. De amikor nekem van véleményem, akkor hirtelen ENGEM, dolgozó, adózó magyart nem toleráltok, nem értetek meg, nem fogadtok el. Akkor nekem lehet esni és rasszistának meg nácinak kikiáltani, meg ki lehet oktatni, hogy el kell fogadni, meg tolerálni kell.

Ez visszafelé miért nem igaz? Engem miért nem kell elfogadni? Pláne, mikor csak élni szeretnék, normálisan, rendesen, nem félve a fal mellett, lesunyt fejjel osonni, mert ha ránézek egy cigányra, esetleg megkésel, és ti MÉG NEKI ADTOK IGAZAT...
süti beállítások módosítása