Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

Gyöngyöspata 1.2

Bencsik Gábor 2011.04.22. 12:57

Nagyon-nagyon sötét erők léptek működésbe Gyöngyöspatán. Itt már nem egyes emberek ostoba politikai haszonszerző akcióiról van szó, itt most a történelemben olyan sokszor szerephez jutó „rossz” ördögi köre ragadja magához a szereplőket. Akik csak hiszik, hogy tetteiket maguk irányítják. Valójában önpusztító örvényben forognak, amíg csak az államhatalom képes nem lesz megállítani.



Súlyos hiba volt, hogy a kormány nem talált idejében egyértelmű megoldást a Jobbik különféle néven futó rohamcsapatainak demonstrációira. Igen, a jogállam rövid távon mindig nehézkes, bonyolult – a lagymatag rendőrségi beavatkozást, öt masírozó előállítását a bíróság most is elmeszelte. De ez nem azt bizonyítja, hogy semmit nem lehet tenni, hanem azt, hogy a belügyminiszter csapata nem volt képes megfelelő megoldást találni.

Most a nyakunkon a következmények.

Az persze világos, hogy a cigányok rettegése és evakuálása ugyanolyan politikai haszonszerző akció, mint a náci fazonú jobbikosok masírozása. Nem bántja a cigányokat senki, legalábbis tettleg nem. Viszont ott a világsajtó, a diplomáciai kar, és mire a magyar kormány elmagyarázza, hogy itt roma jogvédők rendeznek rettegés-műsort a külföld számára, hogy ezzel nyomást gyakoroljanak a magyar kormányra – nos, addig már régen rossz nekünk. A politikai hisztéria-produkciók még hagyján. Ám Hans Binder Frankfurtban, vagy John McDonald Aberdeenben így szól majd a felségéhez: anyukám, az idén ne menjünk Magyarországra nyaralni, ott most a fasiszták masíroznak, menjünk inkább a Maldív-szigetekre, ott nyugalom van. És valami hasonló jár az alabamai bróker fejében, amikor arról kell döntenie, hogy az általa kezelt befektetési alap számára cseh vagy magyar állampapírt vegyen. Inkább csehet vesz, mit lehet tudni. És a svájcifrank-alapú lakáshitelek kamata megint elkezd kúszni felfelé.

Nagyjából ez a tét. Most a magyar kormányon a sor, hogy keményen odacsapjon. Ezt az eszement jobbikos randalírozást, véderőstül, csendőrségestül nagyon sürgősen be kell szüntetni. Nagyon sürgősen szálljanak le a cigányokról. Már eddig is túl sokba vannak nekünk.
Valentiny János (1842-1902) képének „Az utolsó kívánság” a címe. A magyar nóta-beli vén cigány van itt megföstve, mérföldekre a való élettől. Tiszta képi közhely az egész, a közönség ízlésének megfelelve. A képről leolvasható attitűd viszont figyelemre méltó: a szemlélet sokkal inkább együtt érző, mint elutasító. A lány szép, a szituáció harmonikus, a jelenet megható. Hol vagyunk ma ettől?

17 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr862847347

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Irodalmi ajánló: Feleségverseny 2011.04.22. 14:05:22

Olvasva a mai híreket, egyre inkább úgy tűnik, hogy Spiró 2009-es regénye nem egy gyilkos szatíra, hanem egyszerűen csak jóslat. Aki olvasta, tudja miért mondom ezt, aki meg nem, annak ajánlom, pótolja.Hasznára válhat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.04.22. 14:41:49

Hát szerintem ez ennél még sokkal veszélyesebb játék. Itt Magyarország most nagyon eláshatja magát, és hosszútávon. Ha most a cigánygyilkosságok után ennek a híre is elterjed Európa-szerte, esetleg még valami súlyosabb dolog is történik a közeljövőben, az összes európai újfasiszta szervezet minket fog bizonyítéknak felhozni, az összes európai emberjogi szervezet velünk fog riogatni, az összes elkötelezett európai demokrata rajtunk fog borzongani. Itt azért jóval több forog kockán, mint az idegenforgalmi bevételek meg a külföldi tőke beáramlása.
Bizonyos szempontokból már eddig is inkább hasonlítottunk a Balkánra, mint Kelet-Európára, ha ez a dolog elszabadul, egy csomóan úgy fognak ránk gondolni, mint a kilencvenes években a szerbekre. Híres fotóriporterek World Press Photo nagydíjakat fognak nyerni gárda-fotókkal, Pulitzer-díjakat fognak elhozni magyar cigányügyi nagyriportok, hosszú időre össze fogunk forrni ezzel a dologgal. Ez olyan szintű égés volna, ami jó időre taccsra tenne minket. Óriási mázli, hogy EU-tagok vagyunk, de lehet, hogy kevés.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.04.22. 18:39:29

Én ezt nem értem. Balog Zoltán nekem egy tök korrekt figurának tűnik. Most olyat szól, hogy Gyöngyöspatán nincs helyzet, csak a "szervezők" tesznek úgy, mintha. Utána meg olyat, hogy már több rendőr van a faluban, mint lakos. Nincs helyzet, de azért kivezényeltek 400 rendőrt. WTF?

Kocsis Máté pedig az ügy kapcsán azt tartja a legfontosabbnak közölni, hogy ha nem volna az LMP, az MSZP és a Jobbik, akkor nyugalom lenne az országban. Lefordítom: ha nem lenne az ellenzék, akkor nyugalom lenne az országban.

És aztán nyavalyognak, hogy a sok hülye nyugati újságíró diktatúra építéséről vizionál, meg úgy beszélnek, hogy nem is ismerik a valóságot. De basszus, ezekből a megnyilvánulásokból az jön le, hogy a kormány meg az ellenzék se méri föl jobban, hogy mi történik a magyar valóságban.

2Lkedő · http://ketelkedj.blog.hu 2011.04.22. 19:44:03

Tisztelt Bencsik Úr!

Üdítő, hogy az Ön által írt blogbejegyzés nem akar a különböző belénk oltott, közhelyeken és sztereotípiákon alapuló, önkényes tartalommal feltöltött fogalomgócokra hatni.

Manapság sajnos az egész közbeszédünket, közéleti "párbeszédeinket" átitatták egy furcsa méreggel, ami megváltoztatja gondolataink anyagát. Így a véleményünk, amit ezekből a mérgezett alkotóelemekből összegyúrunk sokszor igen helytelen és mellőzi nemhogy a józan gondolkodást, de a vélemény kialakításába fektetett erőfeszítést is.

Magyarán mások elhintett gondolatmorzsáit szajkózzuk, azokat vesszük magunkhoz.

Szóval összességében nagyon örülök, hogy egy ilyen józan és szabadgondolkodású bejegyzést olvashattam.

Egy dologgal azonban nem értek egyet. A bejegyzésben túl nagy hangsúlyt fektet Magyarország külföldi megítélésére. Ebbe a hibába (ha ez hiba, szerintem az) a kommentelő 'mistinguett' is "beleesett".

Szerintem nagyon kevesen érzik vagy gondolják, hogy ez az országimázs dolog, Magyarország külföldi megítélése miről is szól igazán.

Egyrészt mi az ami nekünk magyaroknak a "külföld véleményeként" eladnak? Vajon tényleg annyira fontos egy-egy külföldi újságcikk, valamely külföldi politikus véleménye? Nem írnak-e, nem nyilatkoznak-e hasonlókat más országokról?
Másrészt a minket bíráló országoknak is megvan a saját szennyese, amiről a magyar médiumok soha vagy csak nagy ritkán és koránt sem akkora felhajtással tájékoztatnak.

2Lkedő · http://ketelkedj.blog.hu 2011.04.22. 20:20:48

A magyarok nagy hibája, hogy felnéznek Nyugat-Európára, az Usa-ra. A jólétükről, gondolkodásukról, szervezettségükről tévképek kusza hálóját alakítjuk ki.

Csak egy példát mondanék most. A Neuer Züricher Zeitung internetes számában megtalálható Paul Lendvai (Lendvai Pál) Úr egy cikke:

www.nzz.ch/nachrichten/kultur/aktuell/das_einsamste_volk_europas_1.9619697.html

hvg.hu/itthon/20110221_lendvai_magyar_keseruseg_csalodottsag

Nem a tartalma a lényeges, mivel annak szerkesztése, csoportosítása, annak ellenére, hogy sok igazságot tartalmaz, mégsem a felvilágosító célzatú.

Csak azt emelném ki, hogy szerintem milyen logikája van egy ilyen cikk hatásmechanizmusának.

1. A cikkben Lendvai egy sebész vagy pszichológus precizitásával ingerli a magyarság legfájóbb sebeit,és legnagyobb belső félelmeit eleveníti meg.
(szándékosan beszélek magyarságról, mivel szerintem ez nem etnikum kérdése; a magyar nyelv elszigeteltsége miatt ugyanis, akik magyarul beszélnek,gondolkodnak azok bőrszínre és más tulajdonságra tekintet nélkül nagyon közel állnak egymáshoz)

2. A kivetített rémképekre az emberek nagy része nem tudatosan, hanem ösztönösen reagál, mint a rugó, amit lenyomnak... Indulat, méreg, harag lesz az eredmény.

3.Lendvai zsidó származású magyar és emigráns. (nem kezelem tabuként ezt a szót)

4.A cikkét olvasva és tartalmának demoralizáló jellege miatt az olvasók közül aki tud az menekül a magyar identitásától... akik nem tudnak menekülni,mert a családjuk emlékezetéből nem tudnak önkényesen egy "idegent" kiszúrni, azok kiválnak az edény alján és bennük fog összesűrűsödni minden keserűség, amivel a cikkíró a magyarság egészét bombázza.

5. A zsidó származású magyar talán még helyesel is, egy-két féligazságot vagy ördögien elhelyezett igazságmorzsát olvasva. Közülük páran talán bőszen elkezdenek antiszemitázni, fasisztázni.

6. A "maradék" magyar ezzel szemben rögtön kiszúrja Lendvai zsidó származását, ám mivel ő emigráns, aki nagyon messze van, ezért a magyarországi zsidó származású honfitársaira vetíti ki felszított indulatát. Azaz keresi a "zsidót" mindenhol, mindenkiben. Ezzel folytonos paranoia lesz rajta úrrá.

7. A zsidó és nem zsidó származású magyar csoportok között így végletesen polarizálódik a viszony.

Mi lehet a tanulság? Egy svájci lap vajon miért ad le ilyen cikket?

Ezek miatt tartom helytelennek, hogy a külföldi rossz országimázsunktól rettegjünk, mivel a hazai következmények százszorta súlyosabbak.

Bocs a terjengős bejegyzésért.

Tisztelettel,
2Lkedő

2Lkedő · http://ketelkedj.blog.hu 2011.04.22. 20:30:16

Az előbbi példának a hatása szerintem bármely etnikai színezetű aktuális konfliktusra igaz lehet. Persze más szereplőkkel, de hasonló céllal.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.04.22. 21:42:22

@2Lkedő: "Vajon tényleg annyira fontos egy-egy külföldi újságcikk, valamely külföldi politikus véleménye?"
Nem, annyira nem fontos. Amíg egy, azaz 1 darab véleményről, cikkről van szó. És amíg van mellette (-tük) más. A helyzet azonban úgy fest, hogy az utóbbi időben Magyarországnak háromszor sikerült a nemzetközi érdeklődés középpontjába kerülni: a cigánygyilkosságokkal, a vörös iszappal és a médiatörvénnyel. Nem vagyunk kinn a futballvébén, nincs nemzetközileg ismert popsztárunk, nem jeleskedünk semmilyen "divatos" területen, nem hall rólunk soha senki, csak ha baj van. És ez nagyon rossz reklám nekünk.

"Nem írnak-e, nem nyilatkoznak-e hasonlókat más országokról?" De. Pl. Franciaországról, Olaszországról is sok rosszat hallunk, cigányügyben is. Csakhogy Franciaországról senkinek sem a cigánykitelepítések ugranak be, mert Franciaországról mindenkinek van egy kialakult képe. Magyarországról azonban nem tud senki semmit, és ezért könnyen kialakulhat az országról egy rossz kép, elég, ha sorozatosan ilyeneket hallani rólunk. A szerbek is baromi igazságtalannak tartották és tartják, hogy róluk mindenkinek a háborús bűnösök jutnak az eszébe. De ez így működik, ha csak ezt hallják, ezt jegyzik meg, és Magyarország nagyon régóta nem hívta fel magára semmi "jóval" a figyelmet.

Az, hogy mindenkinek megvan a maga szennyese, igaz. Ugyanakkor ha holnap beverem a szélvédőd, és mikor kérdőre vonsz, azt mondom, senki sem tökéletes, akkor ugye joggal gondolod majd, hogy én egy idióta vagyok? Engem nem érdekel a románok, csehek, amerikaiak, zsidók szennyese. Én mindenekelőtt a saját házamban szeretnék tisztaságot.

2Lkedő · http://ketelkedj.blog.hu 2011.04.23. 09:31:17

Kedves mistinguett!

Nem bántásnak szánom, és tudom, hogy van is ráció abban, ahogy gondolkodsz, de az, hogy "divatos" területeken, a pop-iparban stb. nincsenek "sikereink" az szerintem semmit nem jelent.

Ezek ugyanis függetlenek tőlünk magyaroktól. A popzene nem azért sikeres mert zseniális vagy kirobbanóan új, hanem azért mert a lehető legkönnyebben fogyasztható, legprimitívebb, ez pedig félreértés ne essék nem a hallgatókat minősíti, egyszerűen szerintem csak arról lehet szó, hogy így több ember ízlésébe is beilleszthető.

Szerintem egy nép, vagy népek egy szoros közösségének a jóléte nem ezeken múlik, hanem az egyedi dolgokon. Popipar persze mindig lesz, és épp ezért meg kell érteni, hogy az nem rólunk magyarokról szól.

"Az, hogy mindenkinek megvan a maga szennyese, igaz. Ugyanakkor ha holnap beverem a szélvédőd, és mikor kérdőre vonsz, azt mondom, senki sem tökéletes, akkor ugye joggal gondolod majd, hogy én egy idióta vagyok? Engem nem érdekel a románok, csehek, amerikaiak, zsidók szennyese. Én mindenekelőtt a saját házamban szeretnék tisztaságot. "

Te egy önálló személyiség vagy, felnőtt ember, aki felelős minden cselekedetéért. Ha te bevered a szélvédőmet az egy egyedi eset, egyedi körülményekkel, így mind erkölcsileg, mind jogilag is ezek szerint lesz elbírálva.

Egy népet, népcsoportot pedig nem lehet elítélni egyesek bűnei vagy cselekedetei miatt. Még akkor sem, ha egyes történések tendenciózusnak tűnnek, és ez utóbb nagyon hangsúlyos, mivel ez bizony tálalás kérdése sokszor.
pl.: gárdisták masíroznak faluról-falura --> a gárdisták szerint csak ők,de legalábbis a fehér bőrű magyarok igazi magyarok --> a gárdisták feltehetően rasszisták --> a magyarok nagy része fehér bőrű--> a magyarok (nagy része)rasszista --> a magyarok gárdisták ?!?!?

párhuzam:

egy cigány származású férfi betört egy öreg nénihez, megölte és elvitt 10 000 Ftot(fiktív egyedi eset) --> több(konkrétan is megszámlálható) ilyen eset történt --> a többi súlyos bűncselekmény mellett, több (szintén konkrétan kimutatható) más bűncselekmény történt --> statisztikailag kimutatható, hogy magas a bűnözés a cigányság körében --> általánosabban sok cigány bűnözik --> a cigányok bűnözők --> minden cigány bűnöző (és lehetne még fokozni)

A kommentedben írt érvelésed, akárhogy is nézem, egy rasszista érvelésével mutat rokon vonásokat. Ez nem azt jelenti, hogy te rasszista vagy, csupán azt, hogy általánosítasz. Ha a rasszizmus elvetendő, akkor az általánosítás is.

Szerintem nem elsősorban a külföld véleménye a fontos, hanem az, hogy mi valójában hogy állunk a dolgokhoz. A belső problémáinkat nekünk kell megoldani, nem szabad megengedni, hogy külföldi, nemzetközi különböző minősítő szervezetek, országrangsorok egyáltalán érvként felmerüljenek a hazai vitáinkban.

A külföld pedig, ha jobban utána néznénk, szerintem kiderülne, hogy egy meghatározott számú újságírót, vagy tőzsdespekulánst jelent. Ők azt szeretnék, hogy nálunk viszály legyen. Szívesen adnak felületet külföldi újságokban, szívesen állnak egy-egy csoport mellé.
"Divide et impera". Oszd meg és uralkodj.

Üdv,
2Lkedő

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.04.23. 11:11:01

@2Lkedő:
A "divatos" területeken nem azért érdemes mutatni valamit, mert azok "a jók", hanem azért, mert arra figyelnek az emberek. Lehetünk mi világszintű tényezők tárogatózásban meg fogathajtásban, de erről senki sem fog értesülni, mert nem írnak róla a lapok. És nem azért, mert a karvalytőke megakadályozza őket ebben, hanem azért, mert az újságolvasók leszarják a tárogatózást és a fogathajtást. Ezért ha Magyarországról csak cigányzaklatásos hírek jelennek meg külföldön, akkor ennyit fognak tudni rólunk. Igazságtalan, de ez van.

Hogy nem szabad általánosítani, ez evidens, nem mondtam az ellenkezőjét, és nem is vágom, hogy szerinted hol általánosítottam. Én nem azt mondtam, hogy _szerintem_ minden magyar cigánygyűlölő vagy akármi más, hanem azt, hogy a _külföldi_közvélemény_előtt_ kapcsolódhat össze a cigánygyűlölet és Magyarország képe, ha sorozatosan ilyen híreket kapnak rólunk, és hogy ez nekünk, magyaroknak nem jó. A szélvédőbeverős cuccot teljesen félreértetted, azzal én csak azt akartam példázni, hogy az az érv, hogy "nem csak nekünk van szennyesünk" énnálam nem érv, mert a mások által elkövetett disznóságok nem hatalmaznak fel engem a disznóságokra. Én így gondolom, talán nem elég liberális az értékrendem, de hát én már csak ilyen maradi vagyok. :)

A külföldi tőkébe inkább nem mennék bele, nem is tartozik a tárgyhoz.

2Lkedő · http://ketelkedj.blog.hu 2011.04.23. 14:18:48

@mistinguett:

"A "divatos" területeken nem azért érdemes mutatni valamit, mert azok "a jók", hanem azért, mert arra figyelnek az emberek."

Lehet, hogy én sem vagyok elég liberális(bár más kérdésben), de én valahogy nem hiszem el, hogy minden ember tudatos döntése lenne az, hogy milyen divatcikket fogyaszt. Persze nyilvánvalóan triviális, de igenis szerintem azért nem érdekli az embereket a tárogatózás mert azt nem úgy tálalják. És ha maradunk ennél a példánál, nem kell régre visszamennünk, amikor a tárogató vagy rokona a klarinét igen fontos eszköze volt a széles körben népszerű magyar nótának, aminek a legjobb művelői történetesen cigányok voltak.

Persze, legyünk realisták. Ma nem ez a divat. De a divat változik magától is, de változtatható is. Az egész azon múlik, hogy mi mit tartunk fontosnak. Hogy a "karvalytőke" létezik-e vagy nem azt nem tudom. Azt viszont igen, hogy vannak széteső közösségeink, és vannak elmérgesedő problémáink.

A kommunikáció viszont alapvető jelentőségű. Beszélgetni kell egymással. Helyi szinten kicsi, lokális terjesztésű újságokat kellene indítani, ugyanis ezeknek a tartalmát igazán a helyi igények szabnák meg. Ezen a gondolkozásmódon elindulva juthatna el a közigény, a közízlés a megyei, regionális és ország szintre.

Mert szép dolog, hogy kimennek a Transparency-sek, meg a Bp. belvárosi értelmiségiek tüntetni a felvonuló gárda ellen valami alföldi kis faluba. Nagyon is szép, végre kimoccannak a főváros hazug díszletei közül. Akár mennék is velük tüntetni a gárda ellen, de félek, hogy tíz perc után sarkon kéne fordulnom, mert elkezdenének különböző baromságokat skandálni: Nácik, Rasszisták,...stb. Néhány helyi lakos szépen beáll is közéjük és teli pofával nácizza le a másik táborhoz beállt szomszédját, aki meg "cigánybűnözőzik",és mocskos cigányozik.

A gárdisták elmennek, a civil jogvédő értelmiség elmegy. A két szomszéd pedig éljen együtt.

Aztán meg jön egy amcsi és "kimenekíti", "kirándulni" viszi cigány családokat. Hát ez minden esetre jó kis média szenzáció megint. Talán kevésbé lenne érdekes, ha egy kis csoport (cigány és nem cigány magyarokból), szakképzett, kommunikációhoz, akár a mediációhoz/vitarendezéshez értő emberekkel egy asztalhoz ültetné a polarizált viszonyban lévő helyi közösségek vezetőit. Kiderítenék, hogy kik is a faluban a bajkeverők, majd ellenük és a magyar gárda ellen együtt lépnének fel.

Bocs, ha félre értettelek és az alapján írtam dolgokat, meg azért is, hogy kifolyok a téma keretei közül, de sok tennivaló lenne, ám egyik fél sem úgy nyúl a dolgokhoz, ahogy kéne.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.04.23. 14:37:55

@2Lkedő: Divatról. A divatot vagy követed, vagy diktálod. Vagy egyik sem, akkor nem kerülsz be a lapokba. Te azt tartanád helyesnek, ha jól értem, ha diktálnánk a divatot. Legyen. De egyelőre Magyarország egészen biztosan nem divatdiktátor, és megkockáztatom, hogy még legalább 10 évig biztosan nem is lesz az. Addig akkor próbáljuk meg úgy intézni, hogy csak minden második, az európai köztudatba bekerülő hírünk szóljon cigányüldözésről meg diktatúraépítésről.

A dolog helyi rendezéséről írtakkal én nagyjából egyetértek, csak hinni nem hiszek benne. Szép volna, de nem hiszem el, pedig alföldi gyerek vagyok, és szívből utálom a pesti nyomulást. De láttam azt is, mire elegek a helyi erők.

Kartal (rezervált) 2011.04.24. 11:48:59

Tisztelt Bencsik Úr!

Nagyon szomorú lettem a bejegyzés elolvasása után. Minden tiszteletemmel együtt - ha hiszi, ha nem, Ön az egyetlen vitapartner, akire tisztelettel tudok tekinteni - kénytelen vagyok azt javasolni, vizsgáltassa meg magát.

Vizsgáltassa meg magát, mert az, hogy demokrataként diktatúrára áhítozik, nem egy normális dolog.

A "masírozók" ugyanis egy normálisan bejegyzett polgárőr egyesület tagjai voltak, őket bevinni teljes mértékig jogellenes volt. Ezt a bíróság másodfokon is kimondta, és nem jókedvében tette, hanem mert a törvények értelmében nem tehetett mást.

A magát Véderőnek nevező - egyébként a Jobbikkal semmilyen kapcsolatban nem álló - militáns banda tábora magánterületen volt, ott pedig a rendőrségnek semmi keresnivalója nincs, az előállítások teljességgel jogtalanok voltak.

Elhiszem, hogy Ön jobban örülne egy diktatúrának, ahol az államnak nem kell betartani semmilyen jogszabályt, kénye-kedve szerint viheti be a neki nem tetsző elemeket - nagyjából már most is ez zajlik, bár egyelőre nem mernek nyílt diktatúrát hirdetni -, de arra még várnia kell egy kicsit, és nem tudom, azt az új rendet mi különbözteti meg majd a nácizmustól, valamit Ön mint "nagy demokrata" hogy fogja magát érezni benne.

De térjünk át egy kicsit a dolog gyökerére!
Nézzük Gyöngyöspatát, ahol az elmúlt 5-10 évben durvult el ennyire a helyzet.
"A cigányokon kívül az [origo] által megkérdezett helyiek közül valamennyien örültek annak, hogy a polgárőrség a faluban tartózkodik. "Az utóbbi időben rendszeressé váltak a lopások a cigányok részéről, állandóan rettegek, ha meghallom, hogy ugatnak este a kutyák" - mondta egy 29 éves férfi, aki nem messze lakik a cigányok által lakott résztől. Szerinte mióta Gyöngyöspatán vannak a polgárőrök, visszaesett a bűnözés, és a cigányok nem is nagyon járkálnak az általuk lakott utcákon kívül. "A polgárőrség a megoldás, olyan szintű a változás, hogy azt fel sem tudom fogni. Ha ilyen maradna az élet, teljesen jó lenne itt" - tette hozzá.
A legtöbb nem roma megkérdezett szerint az okozta a gyöngyöspatai helyzet eldurvulását, hogy semmilyen szankció nem követte a bűneseteket. Szinte valamennyien felsoroltak olyan eseteket, amikor meglopták őket, de hiába tettek bejelentést, semmi nem történt."
vagy
"A folyamatos fenyegetettség és félelem, valamint megalázottság lett része számos, főleg idős ember mindennapjainak, főként a falunak azon a részén, ami az említett, társadalmi normákat megszegő családok közelében található. Kialakult a félelemkeltésnek és bűnözésnek egy fojtogató hálója: a deviáns csoportba tartozó gyerekek, tinédzserek nappal, a miséről vagy éppen a boltból hazatérő idős embereket nyíltan szidalmazzák, sok esetben le is köpik, táskájukat rángatják, őket kővel dobálják. Majd éjszaka bemennek a kertjükbe, fészerükbe, ahonnan ellopnak kisebb és nagyobb javakat.
Lehet ezeket „apróbb lopásnak” is nevezni, de a tevékenység olyan gyakori és módszeres, hogy a végeredmény tragikus: sok létminimum közelében élő idős ember kerül lehetetlen helyzetbe, amikor éppen ellopják tűzifáját, vagy annyira fosztogatják a kertjét, hogy föl kell hagynia a termeléssel. De a legfájóbb a pszichés hatás: a folyamatos rettegés miatt a megérdemelt nyugodt öregkor helyett mindennapi félelem és létbizonytalanság lett osztályrésze sok-sok embernek."

Vagy Hajdúhadházat:
"A fiával élt a néni. Betonkerítést épített, arra szögesdrótot húzott, mégis bejártak hozzá. Egyik nap hallják, hogy valaki matat a kertben. Kinézett a Józsi, rögtön leütötték. Ment utána az anyja, őt is. Aztán otthagyták mindkettőt a mínuszban vérbe fagyva az udvaron. Öten voltak, tizenhat-tizennyolc éves suhancok, cigányok. Fogtak két tyúkot, elfutottak, de az egyikük utóbb még visszament, és összepakolta magának, ami a kezébe fért. Átlépdelt az ájult testek felett, eszébe nem jutott mentőt hívni. A mama három hónapig agonizált a kórházban, csoda, hogy a Józsi felépült." [...] "Idejárnak vízért és fürödni is a cigányok, a szaros pelenkát meg bedobják szembe az árokba, megnézhetik. Olyan az, mint egy naptár. Segélyosztásnál energiaitalos dobozzal van teli, aztán ahogy fogy a pénz, sörösüveggel. Csak a Libero állandó. De a felnőttek is ideszarnak. Közel a kocsma, indulnak haza részegen, eddig bírja a belük. Mit csinálhatok? Dobok fél lapát földet a piszkukra. A kerítés melletti virágot is kihugyozták. Szólni nem lehet nekik, mert földig leverik az embert." [...] "Majd’ mindegyik házba betörtek már, viszik, amit érnek – így a farmeres. – A múltkor hallom, hogy matat valaki a szomszéd ház padlásán. Beszóltam a kapitányságra, azt mondták, nem érnek rá. Aztán egy fél óra múlva, amikor elindultak a tolvajok, valami vasat szedtek össze, dobálták ki a kerítésen, és tolták el biciklire pakolva, telefonáltam a rendőröknek, hogy most már ne jöjjenek. Egyik haverom itt dolgozik az őrsön, kérdeztem, miért nem csinál valamit. Azt felelte: az én fiam is ezen az utcán jár az iskolába, hülye lennék kötözködni velük. Nekem három nagy kutyám van, havi harmincezer a táp, de így sem érzem biztonságban a családomat." [...] "Három kutya van a szomszédban is, „bullmastiff, az kemény, bár időnként megmérgezik őket”. A vaskerítést rácsavarozott farostlemezt teszi átláthatatlanná, rajta szögesdrót rozsdáll, afölött szalagfűrész fehérre kent, csorbult szalagja fut. „Felváltva alszunk az urammal – így az asszony. - Ő amúgy is koránfekvő, fél nyolckor már ágyban van, éjfélig pihen, addig én eltévézek, aztán cserélünk, és hajnal négykor megint. Ha nagy ritkán elmegyünk itthonról pár órára, felkapcsoljuk a villanyt és a rádiót.”
Az apró fürdőszobaablakok mindenütt rácsozva. „Ott szokták betolni a kisgyereket, az meg kinyitja belülről az ajtót. Vettem egy gázpisztolyt, ha rám törnek, beléjük eresztem a tárat. Nem félnek ezek semmitől, de én sem. Meg nekem amúgy is mindegy, éltem már több mint hatvan évet, dolgoztam annyit, mint egy állat, ha agyonvernek is, viszek magammal párat a túlvilágra."

Mennyire lehet elkeseredve egy ember, hogy ilyet mondjon? Hogy lehet ép pszichével túlélni ilyen dolgokat minden egyes nap? És hol az a fene nagy liberális tolerancia és empátia, amikor arról van szó, hogy Magyarországon a MAGYAROK rettegnek nap mint nap a cigányoktól. Nem fordítva. Gondoljon bele, ilyen körülmények között mennyi feszültség, fájdalom, kín, tehetetlen düh munkál az emberekben. Mennyire torzulhat az így élők pszichéje? Ezt miért nem írta meg a Washington Post? Önnél, kedves Bencsik úr, ez miért nem érte el az ingerküszöböt?

Ezt nem a Jobbik csinálta. Ezt az elmúlt húsz év elbaszott politikájának, és a cigányság egy igen széles, a társadalmi együttélési szabályokat magasról letojó rétegének köszönhetjük. A Jobbik meglovagolja a helyzetet, szítja a feszültséget, azt aláírom. De ilyen körülmények között sem lehet élni nap mint nap.

Egyébként nem tudom miért nem hír, hogy a Jobbik Magyarbánhegyesen volt, ott járőrözik az SZJPE. Talán mert ott egy magyar gyerek gyilkolt. A Jobbik mégis odament tiltakozni. Furcsa, nem?

Ahogy elnézem a helyzetet, elkéstünk. Romastratégia 20 éve kellett volna. Ez a vonat már elment.

Kartal (rezervált) 2011.04.24. 13:07:48

Itt a következő:
www.teol.hu/tolna/kozelet/puskaporos-hordo-lett-a-falubol-robbanasig-feszult-a-helyzet-372855

A Jobbik a falu közelében sem volt, de a falu már most puskaporos hordó. Miért is? Az együttélés szabályait betartani nem kívánó cigány kisebbség cselekedetei miatt.

Jó lesz valamit tényleg gyorsan lépni, mert ha ez így megy tovább, elkerülhetetlen az önbíráskodás. És nem, NEM A RENDTEREMTŐKET kell elvinni a "rendőrségnek". Hanem a bűnelkövetőket!

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.04.24. 14:18:57

@Kartal (rezervált): Nem azzal van baj, hogy valaki rendet akar teremteni, hanem azzal, hogy bizonyos dolgokat kizárólag az állam tehet meg. Pl. az államon kívül senki nem börtönözhet be senkit, senki nem verbuválhat hadsereget, senki nem szedhet adót, stb. Az államnak muszáj fellépnie mindenkivel szemben, aki a monopóliumait veszélyezteti, mert ha egy civil szerveződés, bármilyen nemes szándékkal, elkezdhet mondjuk magáncsendőrséget szervezni, az rövid úton anarchiához vezet, ami kb. a legrosszabb dolog a világon.
Teljesen igazad van abban, hogy ez egy nagyon mély probléma, és igen, el vagyunk késve a megoldással. De egy jogállamban senki nem engedheti meg magának, hogy átvegye az állam szerepét, mert akkor az egész berendezkedést dobhatjuk a szemétre. Bűnözők mindig is voltak, mindig is lesznek, de az állam dolga, hogy felvegye velük a harcot, nem a gárdáé.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.04.25. 10:54:00

Jöttem, mert szóltak, hogy létezik ez a blog. Jöttem, és mondok valamit, mert úgy érzem, van mondanivalóm. Elsőként azzal kezdeném: igen, a "demokráciából" átalakuló diktatúra még mindig jobb, mint ez a mostani demokráciának hazudott közelhogy "egypártrendszer", ahol az előző rezsim jogtalanságainál súlyosabb bűnöket követ el (és fog elkövetni) a jelenlegi diktatúra. Tudom, ez most így erős volt, ezért finomítsunk kicsit!

A cigányok nem szorulnak védelemre. Sokkal inkább azok a magyar születésű, magyar neveltetésű magyar emberek (a különbséget nem értők innentől balra el), akik napi szinten élnek/éltek rettegésben a cigányok által. Én tudom, milyen érzés úgy lenni/élni/dolgozni, netalántán pihengetni a saját portádon, hogy nem tudhatod, mikor jön a Gazsi meg a Leonszió, hogy "valamit tegyenek" (lopjanak, fenyegessenek, hangoskodjanak, kiröhögjenek tehetetlenségedben, esetleg megöljenek). Tudom, milyen érzés a gyomrodban az a súlyos kő, amivel képtelen vagy mozogni, ami megakadályoz benne, hogy tegyél valamit magad és szeretteid érdekében.

Ez a kő nem a félelem köve. Hanem a jogtalanságokat egyre inkább demokráciának beállító "törpediktatúra" által odahelyezett bizonytalanságé. Lét- és életbizonytalanság. Jövőbizonytalanság. Lehetünk átkozott liberális ketsegek, és vagdalózhatunk kitalált szavakkal: "félelemhurrikán", "aggódásrogyás", "tettremerészség"...

Felesleges.

Jelen pillanatban egy Nagy Törpe (mint Nagy Testvíír) figyel bennünket, és ha kell, odacsap - akár magánterületen is. Ez (az ő diktatórikus szemszögéből) elkerülhetetlen és jó. Erre mondják a "hozzáértő" bloggerek és magukat újságírónak képzelő négymondatos senkiházik, hogy ennek így kellett történnie, hiszen pár emberke miatt szükségessé vált evakuálni egy fél falut, az összes "patai" cigányt, akik menekülés közben még össze is rondították a gatyájukat, bőszoknyájukat, annyira féltek.
Annyira bizony.

Az ilyen blogoknak van és lesz is létjogosultsága, hiszen hogyan rettegjünk budai villáinkban, külvárosi, védett birtokainkon, hogyan rettegjünk a Parlamentben, fönn az Elnöki Rezidencián, illetve a különféle összetrombitált sajtóiroda mélyén? Hogyan rettegjünk a média különféle területein - akár még a portaszolgálat szintjén is? Hogyan, ha nem mondják meg, nem mutatják az irányt? Amennyiben ugyanis teljesen logikus és emberileg követhető, megmagyarázható álláspontot köpnénk elő, abban a pillanatban fennállna a veszélye egy olyan eltolódásnak, erők és viszonyok, érdekek és a valóság központi irányba egységesítésének, ami nem kedvezne ennek a "demokratikus diktatúrának", és úgy általában véve: Magyarországnak. Hiszen akkor ki jönne hivatalosan rettegni? Ki védené meg a mocskot, a szemetet, az élősködőt? Ki lenne élharcosa egy olyan világ megteremtésének, ahol nem csak a jogaidat, hanem már a múltadat is eltörölték?

Ajánlott olvasmányok a blogomon. Természetesen én vagyok a "náci", a "fasiszta", az "uszító", esetleg én lennék a "szélsőjobbos", aki mindig csak a rosszat vizionálja. Senkinek sem jut eszébe, hogy én vagyok a gondolkodó, aki lát is, hall is, és mikor összerakja a kirakós kockáit, sokszor azt veszi észre, hogy megint billent a mérleg. Egyelőre nektek áll jobban a széna.
Egyelőre.
Aztán változások érkeznek, mert a világ ilyen. Már elkezdődtek, ez miatt vannak az ilyen blogok (ez miatt vannak az enyémhez hasonlók is), de mindketten tudjuk, hogy milyen idők várhatók.

Nem a hivatalos rettegőké.

agymosott.blog.hu

Kellemes ébredezést a blogomon!

Maisie MacKenzie 2011.04.26. 09:41:00

Magyarországnak azt kellene bemutatni, hogy milyenek a cigányok (a problémás csopotjaik!) valójában!

Emberi értékrendből kivetkőzőtt, morálisan végtelenül lealjasodott, élősködésre berendezkedett, a munkától, tisztességtől teljesen elszokott társaságról van szó!

Szigorú rendészeti intézkedések szükségesek! (Persze párhuzamosan szociálisak is, de mindenképpen demonstrálni kell az Erőt, a Rendet!)

Nem a bőrszín, a származás az üldözendő, hanem ez a mentalitás:

"lusta, az emberek gyengeségét, elesettségét kihasználó rendívül kártékony emberek akik életükre úgy tekintenek hogy csak a jót, a legjobbat minden különösebb erőfeszítés nélkül.

Van egy mondásuk amit kevesen ismernek, így hangzik: "Ki az a hülye cigány ,aki elmegy dolgozni mikor fele annyi idő alatt százszor többet kereshet."

Miért nem léteznek, cigány szentek? Önfeláldozó, mindenükről lemondó cigányok? Remeték? Teréz anyák?
Miért nem fér össze a cigányság ezekkel?

Hans Binder Frankfurtban, vagy John McDonald Aberdeenben sem szereti az élősködőket!

Tökéletesen megértenek minket.

Maisie MacKenzie 2011.04.26. 10:01:40

@2Lkedő:

"aki meg "cigánybűnözőzik",és mocskos cigányozik."

Sajnos a szavak is ellenünk fordultak, a beszéd, amely azért van, hogy megértsük egymást, már pont az ellenkezőjét teszi. :-(

Lépjünk túl a szavakon, ne nyelvtani problémák miatt ne tudjuk megítélni, hohy mi a jó, a helyes és mi a rossz!

Hisz mindenki tudja, hogy melyik viselkedési forma gyarapítja a közösséget, melyik épít és melyik amely rombol, öl!

Maisie MacKenzie 2011.04.26. 10:10:56

@Kartal (rezervált):

"A magát Véderőnek nevező - egyébként a Jobbikkal semmilyen kapcsolatban nem álló - militáns banda tábora magánterületen volt, ott pedig a rendőrségnek semmi keresnivalója nincs, az előállítások teljességgel jogtalanok voltak."

Ebben az esetben tényleg jogtalan volt, mert csak a terepszínű gyakorló által keltett félelmet tudták felhozni, az meg elég karcsú, de a rendőrség igenis intézkedhet magánterületen is, de ehhez azért komolyabb indok kell!

Tényleg nem lehet megérteni, hogy a neveletlen cigányok hordája jóval indokoltabb félelmet kelt becsületes, dolgos emberekben?!

Csak nőnek fel a cigánypurdék, a koszban, retekben, szocializálva az élősködésre. Meddig mehet ez így?

"Véderőnek nevező - egyébként a Jobbikkal semmilyen kapcsolatban nem álló"

Több ilyen polgári, öntevékeny csoport kellene, igyekvő, normális cigány(származásúak)ok bevonásával.
Ahol a gyerekek, fiatalok rendet, bajtársiasságot, tisztességet tanulhatnak és nem kallódnának, mint a cigányok meg a kereskedelmi tévék szarjait (valóvilág, nagyduett) nézők.

Sajnos a cserkészet tök visszaszorult, pedig az sem lenne rossz.
süti beállítások módosítása