Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

Hányan vannak a cigányok?

Bencsik Gábor 2011.10.20. 09:50

Nagyjából egy év múlva megtudjuk, hogy az idei népszámláláson hányan vallották magukat cigánynak. Amint az adat nyilvánosságra kerül, megkezdődik majd a vita arról, hogy mennyire megbízható. Menjünk elébe ennek a vitának, kezdjük meg máris.

Szó volt már arról, hogy szerintem a magyarországi cigányok létszámát mindenki felülbecsüli. A cigányok azért, hogy fontosabbak legyenek, a cigányellenesek azért, hogy még nagyobbnak fessék a fenyegető veszedelmet, a jogvédők azért, hogy nagyobb fontosságot adjanak saját munkájuknak. Cigány értelmiségiek mostanában már egymillió magyar cigányról beszélnek, ami nyilvánvalóan tévedés. De a jogvédők hat-hétszázezres becslése is téves. Meggyőződésem, hogy a valós szám félmillió alatt van, és a növekedés lassabb, mint azt sokan hiszik.

Két fontos tényezővel kell ugyanis számolnunk. Az egyik az a közismert jelenség, hogy a jólét növekedésével fordítottan arányos a gyerekek száma. Ebből a szempontból a cigányok pontosan úgy viselkednek, mint a többi nemzetiség. Aki kikerül a hagyományos cigány kultúrából, és átlép a többségi kultúrába, annak ugyanolyan kevés gyereke születik. Márpedig ez a kultúraváltás – minden ellenkező feltételezés dacára – folyamatosan zajlik. Ráadásul majdnem teljesen egyirányú folyamatról van szó, a többségi kultúrából a cigány kultúrába való visszacsúszás mértéke elenyésző.

A másik tényező az asszimiláció. Ismeretlen ütemben ugyan, de szakadatlanul zajlik a cigányok teljes, az etnikai hovatartozást is magában foglaló kultúraváltása. Ugyanez visszafelé pedig végképp nem működik: ritka esetben bekerülhet egy magyar egy telepi cigány családba, de magyar volta akkor is megmarad, számon tartja mindenki. Esetleg a gyereke lehet cigány, de a valószínűbb, hogy a gyerek inkább az ő identitását választja, nem a másik, cigány szülőét.

Végül zajlik valamilyen mértékű kivándorlás is, bevándorlás viszont szinte egyáltalán nincs. Mindezek miatt a magyarországi cigányság lélekszámának növekedése évtizedek óta csökkenő ütemű, lassan a vízszinteshez hajló görbével írható le. A most zajló népszámlálás valószínűleg háromszázezer és négyszázezer fő közötti, magát cigánynak valló állampolgárt talál majd, közelebb az alacsonyabb értékhez. És nem is távol a valóságtól.
Mindez nem jelenti azt, hogy a cigányság ügyének megfelelő kezelése nem az egyik legégetőbb feladata a magyar társadalomnak. De a szorongásaink hőfokát egy kissé lehűtheti a valósággal történő szembesülés.

Végül egy megjegyzés: sajnos ez a mostani népszámlálás sem tesz különbséget az egyes cigány közösségek között, így továbbra sem tudjuk majd, hány oláhcigány, beás, kárpáti, romungró él közöttünk. Pedig erre alapvető szükség volna. Nem kellene félni külön megcsinálni egy profi cigányösszeírást, és az adatokat felvinni egy sok lapból álló problématérképre. Végre nem lózungokra van szükségünk, hanem részletes adatokra.

Megint kép a szöveghez, 1884-ből, az Über Land und Meer című német újságból, az évfolyam 764. oldaláról. R. Schmidt rajza romániai cigány telepet ábrázol. A képen látható emberek egyértelműen nem vándorok, ez az állandó lakóhelyük, ahonnan kiindulva bizonyára kisebb-nagyobb vándorutakat tettek.

Hasonló földkunyhók ismertek Magyarországról is, egészen a 20. század derekáig. Feltűnő, hogy a rajzoló kerülte a nyomor jelképeit, senkinek nem szakadt a ruhája, nincs rendetlenség a telepen. A másik feltűnő elem a fejfedő: csak az egészen kis gyerekek láthatók hajadonfőtt, mindenki más visel valamit a fején. Ez szintén a rendezettség jele. A baromfiak és a malacok szerény háztáji gazdálkodásra utalnak, tovább erősítve a pozitív attitűdöt. Ez a kép tehát még a cigány társadalom megroppanása, útvesztése előtti idők tanúja. Ez érthető is, hiszen Románia modernizációja a magyarországihoz képest is megkésve zajlott, a cigányság itt tovább élhetett a megszokott premodern viszonyok között. Hasonló szemléletű képeket a magyarországi újságokban két évtizeddel korábbról ismerünk, az 1880-as években nálunk már a társadalmi feszültség jelei mutatkoztak.

Címkék: roma cigány migráció népszámlálás néppesség

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr853316908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sodan 2011.10.20. 20:57:00

Magyarországon a cigányok száma ha a vegyes házasságokat is beszámítjuk az egymilliót bőven meghaladja.Sok cigány annyira beilleszkedett, hogy még a szomszédai se sejtik, hogy a szomszéd cigány származású.A cigány magyar vegyes házasság is több százezer lehet.

Bencsik Gábor · http://www.magyarmercurius.hu 2011.10.21. 08:34:57

@Sodan: Igen, erről beszélek. A furcsa kettős önijesztgetésről. A cigányok részéről, hogy több jogot követeljenek maguknak, és a cigányellenesek részéről, hogy azonnali radikális cselekvést követeljenek, amíg még nem késő. A kettő közötti többség pedig elhiszi, hiszen mindenki ezt mondja, aki - önmaga szerint legalábbis - ért hozzá. A lélekszám felülbecsülésében a Jobbik és a liberális cigányvezetők és szociológusok érdeke közös. Az egymillió cigány egy kettős blöff. Csak egy részlet: a cigány-magyar vegyes házasságok aránya nagyon alacsony, és tízből kilencszer csak akkor marad tartós, ha a cigány hasonul a magyarhoz. Ebben nincs semmi rendkívüli, ez a mindenkori kisebbség eróziójának egyik fő okozója - a magyarokénak is Erdélyben, egyebütt.

Sodan 2011.10.21. 12:29:59

Bencsik Gábor :....Ismerek olyan vegyes házasságot többet is aki inkább a kisebbséggel azonosul és a gyerekek is inkább a cigányokhoz húzódnak, persze lehetnek fordított esetek is, de vidéken ahol élek ez jellemző. A családhoz kötődés a romáknál nagyobb.Nékem a vejem nagy többségi magyar és olyan mintha cigány lenne a gyerekei szintén inkább a cigányságot válassza, de becsületesen keményen dolgozik, mindenhez ért és anyagi gondjaik nincsenek.A családomban több a nagy többségi házasság de mind jó viszonyban van a cigánysággal.

Bencsik Gábor · http://www.magyarmercurius.hu 2011.10.21. 12:53:49

@Sodan: Be kell vallanom, a nem városi vegyes házasságokról nem vagyok kellőképpen tájékozott, pedig, lám, fontos volna megismerni ezeknek az asszimilációs mérlegét. Megint egy jelenség, amit pontosan fel kellene tárni, hogy világosan értsük a problémát. A kommentet tehát köszönöm.

Sandman (Karakum) (törölt) 2011.11.12. 16:41:55

@Bencsik Gábor: megnyugtatlak, Sodan sem kellőképpen tájékozott, csak vaktában vagdalkozik. Nagyjából Te vagy az első, aki komolyan veszi.

Más: erről a kanadai botrányról nem akarsz kicsit bővebben írni? Nem csak az emberrablási, rabszolgatartási és lopási ügyekről, hanem úgy általában: miért épp Kanada? EU tagországként mehetnének bárhová az EU-ban. Mégsem teszik.

Anita12-3 2012.06.15. 14:21:43

Az én családomban megtörtént az asszimiláció. Én félig cigány, félig magyar vagyok. nem tudom mennyire jellemzőek a vegyes házasságok itt Magyarországon, mert a cigányok zárt közösséget alkotnak, és általában maguk közt is házasodnak...
süti beállítások módosítása