Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

A roma integráció programja 2.

Bencsik Gábor 2009.06.19. 12:08

Nem, még ne kezdjünk bele a leltárba. Előtte még egy átfogó szempont. A nemzeti önkép szerepe egy nemzet emelkedésében vagy süllyedésében.
   
Balról gyakran ostorozzák a jobboldali embereket (sokszor nem alaptalanul), hogy magyarságukat az áldozat szerepében fogják fel, a külvilág áldozataként, amely „elrabolta” országát, jövőjét, földjét, ami rossz történik velünk, azt a külső világ okozza. Jobbról ezzel szemben (szintén nem alaptalanul), hogy a baloldali, még inkább liberális értelmiségiek egyre a magyarság hibáit, sőt bűneit mutogatják, azok következménye, hogy ott tart az ország, ahol tart.
   
Pedig a reformkor, mindenekelőtt Széchenyi István óta tudható, hogy ebben az ügyben a bölcs egyensúly a siker egyetlen záloga. Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók (ezt ugyan Zrínyi írta a Török áfiumban, de Széchenyi eszméihez is illik), hibáinkat azonban fel kell ismernünk, be kell vallanunk és meg kell próbálnunk kijavítani azokat.
   
A mai magyar roma értelmiség ebből a kettősségből szemlátomást semmit sem ért. Soha egyetlen szavuk sincs arról, hogy saját népüknek miben kellene változnia, kizárólag az áldozat szerepében hajlandók látni és láttatni a cigányságot.
   
Így nem jutunk előre. Amíg a roma értelmiség nem hajlandó szembenézni a magyarországi cigányság hibáival, és nem hajlandó néven nevezni azokat, egy tapodtat sem jutunk közelebb a kibontakozáshoz. Cigány Széchenyi kelletik, nem pedig „jogvédők”.
   
E heti képünkön az „I. bajai czigány banda” látható, valamikor az 1900-as évtizedből (aki ért a korabeli divathoz, talán közelebbi dátumot is tud mondani).

Két hangszer is érdekes a képen. A kisbőgő (cselló) legalább a 19. század eleje óta hozzá tartozott a zenekarhoz, a nagybőgő csak a század végén kezdte kiszorítani – itt az a ritka pillanat látható, amikor mindkettő szerepel. A háttérben pedig fuvolás látható. Ez a hangszer a 19. század második felében elszórtan felbukkant a cigánybandákban, de hamarosan ki is kopott onnan, a 20. század elejéről már alig van nyoma.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr591195211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Piroska50 2009.06.19. 22:53:19

Nem könnyü téma, de nagyon tárgyilagos. Az a véleményem, hogy a sok negatív dolgot a media gerjeszti, és igen van sok tudatlan ember aki nem ismeri a másik oldalt és nem is hajlandó erről semmit sem meghallani. Bár én sem értem, hogy miért nem mentek el az EU parlamenti választásra.

emzperx 2009.06.22. 21:57:13

1-2 tipp:

A lecsúszott rétegek készpénzes segéllyel történő hospitalizációjának megszüntetése.

Bármilyen - nagyon, nagyon indokolt okból - pénz kifizetése kizárólag az addig befizetett adó mértékéig.

Ez bőrszíntől, származástól függetlenül mindenkire vonatkozzon!

Komolyabb támogatások feltételekhez kötése:

Lakásépítés támogatása kizárólag építőanyag/adott ideig államilag fizetett szakember kiutalásával - hogy a saját verejtékét is adja bele amiben lakni fog! Ha valaki munkanélküli, van ideje megfogni a lapátot a kutyafáját!

Napi háromszori ingyenes étkeztetés, ruha-, fejenkénti összeghatárig limitált rezsi hozzájárulás, amit nem készpénzben hanem a számla ekkora összeggel csökken. Ha ezeket valaki megkapja akkor nincs szüksége készpénzre legfeljebb minimális (cigi és más apróságok) költségekre. Cserébe bejár szakmai képzésre. Jelentős igény lenne különféle mesteremberekre. Munkát nem tudok neki adni mert azt nekem is keresnem kell. A gyereke ne azt lássa, hogy apu/anyu a hasát vakargatja és ügyeskedésen-, feketézésen-, bűncselekmény elkövetésén töpreng, hanem, hogy reggel felkel és megy a dolgára!

A vázolt intékedések komplex szervezést és nehezen lenyúlható (mivel nem pénz) erőforrásokat igényelnek. Ezért a magát szociológus szakmának hazudó neokommunista megélhetési bűnözőbagázs ezerrel fog támadni arra hivatkozva, hogy ez a "romákat sújtó burkoltan rasszista intézkedés". Az cseppet sem fogja őket zavarni, hogy éppen ők tesznek - eufém módon - egyenlőségjelet a megélhetési bűnöző és a roma közé.

Ezeket az alakokat mihamarabb el kell zavarni valamelyik putriba, hogy kapáljanak egy kicsit.

süti beállítások módosítása