Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

Breivik és a cigányok

Bencsik Gábor 2011.07.29. 15:03

Szörnyű ügy ez, legjobb volna egyáltalán nem is beszélni róla. De itt tolakszik az orrunk előtt, hát ne kerüljük meg, dolgozzuk fel – ezen a blogon a cigányokkal kapcsolatos részt. 

Ezt írja a norvég tömeggyilkos: „Fennáll a veszélye annak, hogy a cigányok súlyosan üldözöttekké válnak Kelet-Európában. Mi több, népirtás is előfordulhat. Hogyan akadályozhatjuk ezt meg? Reális megoldást egy saját állam biztosítása jelenthetne a számukra. Területeket kellene adni számukra Kelet-Anatóliában, miután a század végére felszabadítjuk Nyugat- és Kelet-Anatóliát. A probléma megoldódna, és a potenciális jövőbeli népirtás meg lenne előzve.”


Nyilvánvalóan őrültség a harmadik hatványon, mégis elgondolkodtató. Anatólia „felszabadítása” körülbelül akkora marhaság, mint a Kárpát-medence szlávok általi felszabadítása a magyar megszállás alól, vagy esetleg a kelták (például walesiek) általi felszabadítása a szláv megszállás alól, a kelták elődeiről már nem is beszélve – ezen nincs mit rugózni. Az „adjunk a cigányoknak saját országot” hasonló ökörség. A magyarországi cigányok országa Magyarország, a romániaiaké Románia, és így tovább.

Az viszont legalábbis meglepő, hogy ez az eszement gyilkos realitásnak tekinti a kelet-európai cigányüldözéseket. Nem másról szól ez a pár sor, mint hogy a Lajtától nyugatra a cigányok kelet-európai (félreértés ne essék, Magyarországot ide értve) elnyomását, üldözését bizonyítékokat nem is igénylő ténynek tekintik. Onnan nézve ez így néz ki, a nyugat-európai emberek – politikusok, értelmiségiek, közemberek – ezt így látják. Jobb, ha tudjuk: ez a feltételezés, vagy nevezzük nevén: előítélet mélyen benne van a nyugati gondolkodásban, amire az elmúlt húsz év panaszpolitikája bőven rá is erősített. Igen, a cigányokkal szemben rasszistának látnak, tartanak minket – legföljebb akadnak nem is kevesen, akik ezzel a rasszizmussal egyetértenek, abban a meggyőződésben, hogy velünk értenek egyet. Mint Breivik.

Vajon ki tudunk bújni valaha ebből a sztereotípiából? Félek, hogy belátható időn belül nem. A történelem malmai zavarba ejtően lassan őrölnek, ha a népek közös hiteiről van szó. Ez azonban a legkevésbé sem ok arra, hogy feladjuk. Nekünk akkor is ki kell küszködnünk a rasszizmust száz százalékig tagadó megoldásainkat, ha ezt a nyugat közvéleménye nem díjazza, talán észre sem veszi. Önmagunknak tartozunk vele.

Zárásként egy szép cigánylányaz előző századelőről, 1916-ból. Az osztrák Rudolf Fuchs (1868-1918) festménye cigány képi toposzok gazdag gyűjteménye, mindenekelőtt ott az igéző, csábító szép lány, pipa a szájában, aztán ott a sátor, a jóskártya, a földön ülés, a mezítlábasság, valami üstféle. A levágott tyúk talán az osztrák-német kultúrkörben kapcsolódik a jövendőmondáshoz, a magyarban nincs meg. 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr943109856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alfonso 2011.07.30. 17:31:55

"Reális megoldást egy saját állam biztosítása jelenthetne a számukra."
Pár éve beszélgettem erről egy cigány emberrel, aki az értelmesebb és szocializáltabb fajtából való volt. Szóba kerültek a palesztinok, mint analógia a cigányság helyzetére, úgymint, nem lenne-e jobb nekik, ha lehetne egy saját országuk, ahol is egymás között lennének. Egészen mélyről, zsigerből ellenkezett, bár nem tértünk ki a részletekre, de értettem. Valóban nem lenne életképes a dolog, nincs meg a kellő árnyaltság a cigányságszerepvállalásában, a tásadalmon belül. Nincsenek vezetőik, (a "díszcigányokat" leszámítva), nincs egység közöttük, csak széthúzás, a legtöbbje nem lát messzebbre, mint a saját kis mikrokörnyezete és a leglényegesebb, a tanulatlanság. Vízió: Ergo, csak a királyság jöhetne szóba, mint államforma, az apparátus felépítése is egyszerű lenne, a behajtók és az uzsorások same as APEH, a bürokrácia biztosan nem lenne túl nagy és királynak jelentkező meg lenne bőven. Európa rettegné őket... cigány hordák járnának portyára... reszkess művelt világ!

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.07.31. 21:22:45

Szerintem nincs abban semmi, hogy ez a majom várható cigányüldöztetésekről hadovál. A polgárháborút vizionáló keleti haverjaitól olvasta valami széljobb fórumon, hogy a helyzet már annyira reménytelen, a cigányok már annyira terrorizálják a többségi társadalmat, hogy hamarosan eljön a tisztítótűz.

Maisie MacKenzie 2011.08.01. 10:20:12

@alfonso:

Szerintem a cigányok valami kiváltságos, védett kaszt szeretnének lenni az országon belül.

Integrálódni, magyarosodni nem akarnak, nem akarják elveszteni cigány sajátságukat, de önállósodni sem akarnak - az nem cigány sajátosság!

Menleveles vándorlók voltak, azok is akarnak maradni. Egy viszonylag zárt közösség, patrónussal. Nem a vándorlás a lényeg, hanem a zártság!
Mindig a legfelső körökből kerítettek maguknak patrónust a történelem folyamán, (pápai menlevél, császári, király engedélyek) a legutóbbi partónusok a szoclib ideológia volt.

Ha lenne egy cigány állam - szerintem a mai Macedónia lenne a legalkalmasann erre, akkor a cigányok mexünnének cigányok lenni, a kiváltságos patronált kaszt szerepük nélkül.

Kellene egy cigány Theodor Herzl!

Herzl sem volt egy tipikus zsidó!

alfonso 2011.08.01. 22:53:29

@Maisie MacKenzie:
Érdemes egy kicsit mélyebbre ásni, mert egy picit árnyaltabb a dolog. Három teljesen elkülönülő törzsről kell beszélnünk a cigányoknál, a magyar cigány(rumungró), az oláh cigány és a beás cigány. Legrégebben a magyar cigányok élnek velünk, nyelvüket nem beszélik Mária Terézia rendelete óta, aki keményen megtorolta, ha a cigány a saját nyelvét használta nyilvános helyen. Ma már egyáltalán nem beszélik, csak a magyart. Asszimilálódtak némileg, a kádári törekvések is ezt erősítették, amikor frissen épült panellakásokba telepítettek be cigányputrikból családokat. Lett is emiatt elég kalamajka. Felszedett- eltüzelt parketta, szemétledobó helyett az ablakon kilapátolt szeméthegyek. Ettől függetlenül, a rumungrók igyekeztek beilleszkedni és többségük magáévá tette a közösségi normákat, tanítatták a gyermekeiket, a javak megszerzésének egyetlen módját is elfogadták, a munkát. Elfogadták azt is, amikor még elviselhető mértékkel voltunk kirekesztőek velük szemben, a bőrszín, avagy a másságuk miatt. Azt azonban nehezen, hogy a magyar egy kalap alá vesz minden cigányt.
A legellenségesebbek velünk szemben, az oláh cigányok. Teljesen öntörvényűek, egymás között, belterjesen "házasodnak", sokan közülük vérfertőző kapcsolatban élnek. A félreértelmezett emberijogi törvények miatt kihasználják az adódó lehetőségeket és minden juttatást felvesznek az államtól, amellett lopnak, rabolnak, gyilkolnak. Az a fajta parazita, amely megöli a gazdaállatot, majd továbbáll. Sőt a magyar cigányt is "gádzsónak", magyarnak, nem cigánynak tartják. Emiatt, jó szövetségesünk lehetne a rumungró, ha megkülönböztetnénk őket, mint a társadalom hasznosabb tagjait és nem használnánk pejoratíve a cigány, hanem csak a magyar cigány kifejezést rájuk.
Elnézést, hogy egy kicsit hosszabb lett. Lényegileg az "oszd meg és uralkodj" elvére gondoltam.
"Kellene egy cigány Theodor Herzl!" -Jót mulattam, tőlem lehet az illető akár a Győzike is, ha legalább az oláh cigányokat kiviszi az országból, haza Romániába. Cigány jogászt nem ismerek... :)

Bencsik Gábor · http://www.magyarmercurius.hu 2011.08.03. 17:06:13

@alfonso: A hatszáz év óta itt élő cigányok leszármazottainak egy része ma is beszéli a cigány (romani) nyelv kárpáti nyelvjárását. Ha tehát a romungró csoportosítást származás szerint vesszük, akkor nem igaz, hogy nem beszélik a cigány nyelvet. Ha viszont azt tekintjük romungrónak, aki nem beszéli a cigány nyelvet, akkor az oláhcigány származásúak többsége is ide kerül.
süti beállítások módosítása