Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

Cigány szervezetek

Bencsik Gábor 2009.02.04. 14:13

Szóval vajdarendszer nincs a cigányoknál. De mivel ezt a gádzsók nem tudják, egy csomó cigány férfiember szépen kinevezi magát vajdának, esetleg megkéri az unokatestvérét, hogy az nevezze ki, amiért cserébe ő kinevezi az unokatestvérét. Így aztán bele lehet kerülni a tévébe, ami igen tekintélyes dolog, márpedig a cigány értékrendben a tekintély elől áll, egy férfiember számára a legfontosabb cél, hogy tekintélyt szerez elsősorban magának, másodsorban a fiainak, harmadsorban a lányainak, és végül, bár ez nem olyan lényeges, a feleségének, hogy a felesége tekintélye az övét emelje.

A tévébe kerüléshez az kell, hogy az önkinevezett vajda olyat mondjon, amit más nem mond. Ha egy cigány azt mondja, hogy a cigányok lopnak, ez tuti siker, mert lehet rá hivatkozni, lám, már ők is mondják. Más cigányok ennek nem örülnek, de hát az kit érdekel.
 
Azt írja a hírportál, hogy a Dunántúli Vajdaszövetség elnöke elhatárolódik a cigány gárdától. A hülye gádzsók meg kajálják a hírt. Amiben az a szép, hogy egy: nincs cigány gárda, csak fél tucat ráérő cigány férfiember, aki úgy akar bekerülni a tévébe, hogy azt mondja, megalakítják a cigány gárdát, kettő: nincs Dunántúli Vajdaszövetség, csak fél tucatnyi ráérő cigány férfiember, akik úgy akarnak bekerülni a tévébe, hogy először kinevezték magukat vajdának, aztán meg kinevezték magukat szövetségnek, egyikük lett az elnök, másikuk az alelnök, a többiek meg elnökségi tagok.
Magyarországon legalább háromszáz cigány szervezet működik, de az is lehet, hogy ezer. Ezen szervezeteknek csak egy töredéke van bejegyezve, és a bejegyzetteknek csak egy töredéke működik valóban, könyveléssel, tagdíjakkal, jegyzőkönyvekkel, ilyesmivel.

Értsük meg jól: a hagyományos cigány társadalom nem hierarchizált, a családon kívül nem fogadja el az alá-fölérendeltségi viszonyt. Aki akar valamit a közéletben, alapít magának egy szervezetet, és eszébe sem jut, hogy a másik szervezetében tevékenykedjen.

Cigány párt is van több tucat, a legtöbb nem egyéb egy asztaltársaságnál, be sincs jegyezve, csak az újságíróknak szól. De amelyik be van jegyezve, az sem működik, mert nincs mögötte támogatottság. A 2006-os választásokra az Országos Cigány Önkormányzat teljes anyagi és logisztikai-szervezési támogatásával, jelentős média-háttérrel megalakult az MCF Roma Összefogás Párt, lényegében az Országos Cigány Önkormányzat politikai leképeződése. Ez a párt összesen 29 egyéni jelöltet állított, ami azt jelenti, hogy minimálisan 21.750 kopogtató cédulát gyűjtöttek. Ehhez képest a választásokon országos összesítésben 4459 szavazatot kaptak, a cigányoknak nagyjából egy százaléka szavazott rájuk.

Ahány cigány szervezet, az mind az összefogást hirdeti. Ahány cigány közéleti rendezvény, ott minden felszólaló az összefogást hirdeti. Összefogás azonban nincs. Szervezetek sincsenek. A cigányokat úgy együtt, nemzetiségként nem képviseli senki, sem ők magukat, sem mások őket. Nem mellesleg ez a problémák egyik gyökere.
Ez a médiabeli vajdázás amúgy igen jellemző arra, mennyire nem ismeri az ország a cigányokat. Nagyjából fogalma sincs senkinek arról, kik ők, miféle tradícióik vannak. Ez meg a probléma másik gyökere.

Van még néhány gyökér. Úgy hogy folytatom.

Címkék: cigány ocö szervezetek vajdarendszer gádzsók mcf

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr81922318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása