Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

Úr és szolga

Bencsik Gábor 2009.05.25. 19:46

Minden jel arra mutat, hogy a választók szavazataiért folytatott politikai küzdelemben éppen most bukik meg az a fajta, önmagát baloldali liberálisként definiáló szemlélet, amely a cigányság problémáit elsősorban segélyezéssel oldaná meg. Éppen most veszítik el politikai hátországukat azok a „jogvédők”, akik azonnal rasszizmust kiáltanak, ha valaki a feszültségekért akár csak részben a cigányokat okolja, és akik minden fórumon fennhangon követelik, hogy még több embernek még több segélyt kell adni, és aki ezért ellenszolgáltatást várna, az szélsőjobboldali.

Sok ága-boga van ennek az ügynek, sokat is beszélnek-írnak róla, egy szempont azonban rendre elsikkad. Hogy ugyanis a nyakra-főre segélyt osztók a lelkük mélyén farizeus emberek. Csak látszólag filantrópok, valójában a jótevő álságos pózában igyekeznek tetszelegni, újra és újra át akarják élni a segélyező erkölcsi fölényét a segélyezettel szemben, konzerválni igyekeznek ezt az állapotot, maguknak sem bevallva, de újra és újra ki akarják provokálni a segélyezettek képzeletbeli kézcsókját. Segélyező és segélyezett közt nem partneri, hanem úr-szolga viszony van, még akkor is ha a segélyezett agresszív módon követeli a segélyt, abban a meggyőződésben, hogy az jár neki.

A segélyezés kifinomult és kiterjedt rendszere nélkül modern társadalom nem létezhet. De ha egy társadalom nem vigyáz, ugyanez a segélyezés a lélek sötét bugyraiban lappangó erőket is kiszabadíthat, megrontva a segélyezőt és a segélyezettet egyaránt. A karitász, a jótékonykodás a világ egyik legnehezebb mestersége, ezt soha nem szabad elfelejteni.

Ismét egy kép, medvetáncoltató oláhcigányok Skóciában. A romániai cigányrabszolgaság eltörlésével, az 1860-as évektől kezdve többszázezres, talán milliós nagyságrendű cigány népesség indult el nyugat és részben észak, északkelet felé. A legtöbben a közeli országokban, Magyarországon, Lengyelországban és Oroszországban megálltak, a vándorok száma a távolság növekedésével rohamosan csökkent. Néhány család azonban a távoli Skóciába is eljutott, ahol meglehetős feltűnést keltettek. Magukat ursarinak mondták, ami románul nagyjából medvést jelent. A figyelmes szemlélő meg is láthatja a medvét a kép bal oldalán, a kalapos fiú előtt – szegény jószág jó nagy utat talpalt végig a Kárpátoktól idáig. A fényképet Andrew McCormick készítette a skóciai Hazlewood közelében, 1896-ban.


 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr651143405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tuttitiz84 2009.06.09. 21:51:22

Ha olyan nagy bajuk lenne nálunk a réti négereknek akkor a vajdák elrángatták volna a hétvégi szavazásra őket. Ha pedig mindegyikük elment és a cigány pártra szavazott akkor sóhajthatunk egy nagyot, hogy nincsenek is olyan sokan. A szavazás végeredményét nézve, nekem az a következtetésem, hogy vagy nem elégedetlenek a sorsukkal, vagy valaki másoknak a jól felfogott érdeke gerjeszteni az elégedetlenkedést az "oszd meg és uralkodj" elvén. Nem lehet, hogy igazat beszélnek azok a cigány értelmiségiek akik azt állítják, hogy nagyon sok időre van szükség az asszimilációhoz, ha egyáltalán lehetséges. Ugyanis a cigányság nagy része foggal-körömmel ragaszkodik a félnomád létformához és a büdös életben sem fog sehol letelepedni. A magyarok legnagyobb hibája, hogy megpróbálták letelepíteni őket. Hagyták volna csak menni tovább a karavánt. Aki maradt volna az önszántából maradt, és mint látható, aki akart és tudott is beilleszkedni az megbecsült tagja bármely nemzetnek.

MTeddy 2009.06.10. 08:38:51

@tuttitiz84: AZ az érzésem, hogy te semmit nem fogtál fel a blog írásaiból (feltéve, ha elolvastad azokat).
Ez a blog olyan tárgyilagosan írja le a cigányságról a tényeket, amire szerintem nem sok példa van. A pártok alapvetően a politika miatt nem tudnak tárgyilagosan beszélni erről a témáról, míg az emberek azért nem, mert fogalmuk nincs arról, hogy miről beszélnek (és ebbe beleértem a magyart, a svábot, a bolgárt és a cigányt is).

Azt javasolom neked, hogy olvass el kb. 10 cikket erről a blogról, gondolkozz el rajtuk, majd utána kezdj réti négerezni. Tévedés ne essék, én sem tartom magamat a cigányok nagy barátjának, első találkozásom velük öt (5) évesen, Csobánkán történt, aminek "meglepő" módon az lett a vége, hogy elvertek és elvették a játékomat (gyakorlatilag kiraboltak).

De az itt leírtak világítottak rá számomra olyan tényekre, amelyek fényében már minden egyes mozdulatuk, tevékenységük érthetővé vált számomra.

Egyetlen dologban vitatkoznék veled. Azt írod: "a büdös életben sem fog sehol letelepedni". Azért az, hogy a 15. század óta itt élnek velünk a mi kis medencénkben, az nem igazán arra mutat, hogy nagyon nem tudnak letelepedni.
Letelepedni tudnak, csak földet túrni nem bírnak, mint mindenki más.
süti beállítások módosítása