Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

Cigányvadászat

Bencsik Gábor 2009.08.03. 18:48

Ez valami egészen penetráns dolog. Most Kislétán lőttek agyon egy roma asszonyt, a lányát pedig életveszélyesen megsebesítették. Mindenki emlékszik a hátborzongató tatárszentgyörgyi esetre, Tiszalökön is agyonlőttek egy férfit, Nagycséscsen egy házaspárt, és a sornak még nincs vége.

Ez az egész valahogy nem stimmel. Éjszaka berúgni az ajtót, agyonlőni a bent lévőket, majd eltűnni – ennek sehogy sincs logikája. Mi az indíték? Mi ez a hidegvérű cigányvadászat?

Nem, ez nem rasszizmus, bármennyire is szeretnék annak értelmezni különféle cigány szervezetek és liberális jogvédők. Ami nem jelenti azt, hogy az elkövetők nem cigánygyűlölők – de ha azok, ha ez az indíték, akkor elmebetegekkel van dolgunk, nem pedig rasszistákkal. Volt már ilyen a történelemben: nappal, a külvilág számára dr. Jekyll, a köztiszteletben álló polgár, az éjszaka leple alatt azonban Edward Hyde, a gyilkos szörnyeteg. Mondhatnák persze – olykor mondják is –, hogy dr. Jekyllből az elharapózó rasszizmus hívja elő a szörnyeteget, hogy a társadalom ilyen irányú torzulása adja a végső lökést Mr. Hyde-nak, csakhogy ez nem így működik, a beteg léleknek nincs szüksége külső támogatásra, hogy a gonosz hatalmába kerüljön.

És valahogy ez az őrült-dolog sem áll össze. Az őrültségnek van ugyanis egy szétfeszíthetetlen ketrecként ráfeszülő rendszere, az őrült nem képes másképp viselkedni, mint ahogy a maga torz logikája kényszeríti. (Őrült beszéd, de van benne rendszer, mondá Polonius.) A őrült szörnyetegek rendszerint azon buknak le, hogy a nyomozók előbb-utóbb megfejtik ezt a rendszert. Itt azonban nem mutatkozik ilyesmi.

Nemrég egy írás kerek-perec a szlovák titkosszolgálatot gyanúsította meg a gyilkosság-sorozattal. Ebben volna logika: a két ország sok tekintetben verseng egymással, akadhatnak olyan szlovák politikusok, akik azt tartják, hogy Magyarországot hátrányos helyzetbe hozhatják ebben a versenyben, ha a rasszista gyilkosok országának sikerül beállítaniuk. Azért valljuk be, elég hajmeresztő ez a feltételezés. Akkor is, ha mondjuk román vagy szerb titkosszolgálat a gyanúsított. Vagy valamilyen délszláv katonai sejt, amely nem képes leállni a gyilkolászással.

Vagy lehet, hogy a magyar rendőrség téved, amikor azt állítja, hogy a gyilkosságok összefüggenek, és mind-mind a maga logikája szerinti, különálló gyilkosság, amilyenből sajnos kétszáz esik meg évente? Egyáltalán, el lehet-e még egy szavát hinni a magyar rendőrségnek, Draskovics ki tudja hányadik ócska blöffje után?


A mai napra egy kedves kép a nehéz téma után, Berner Ádám pozsonyi ügyész Csabai csárdás-kottájának címképe 1805-ből, rajta egy teljes cigányzenekar. A kép maga úgynevezett kompiláció, Stock János 1776-ban közreadott rézkarc-sorozatának alakjait hozta össze egyetlen kompozícióba az ismeretlen metsző. Érdekes megfigyelni, hogy a zenészek magyar nemesi öltözetet viselnek – a nem nemesek között ez csak a cigány muzsikusok számára volt megengedett.

Címkék: gyilkosság draskovics nagycsécs kisléta cigányvadászat

1 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr291286527

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ha 2009.09.01. 18:20:06

Sosem gondoltam volna, hogy a korábban Kisléta kapcsán írt poszt akár ennyire közel is eshet a valósághoz. Évtizedünk egyik legnagyobb tragédiája, hogy mindet “Akár”, “Ha a hír igaz” jelzőkkel kell kezdenünk. Eljutottunk oda, ho...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arvisura · turoczi.blog.hu 2009.08.03. 21:09:47

Azért tényleg elgondolkodtató, hogy a rendőrség milyen tehetetlenségi nyomatékkal dolgozik. FBI szakembereket hozattak még a múltkori cigánytragédia után, de se híre, se hamva, se eredménye. Az is belekerülhetett pártízezer dollárba (naponta). Most százmillió a megfejtő díja. Miért nem eresztik szélnek a 25 év után láblógálásra engedhető rendőrséget? legalább a kutyaütő vezetőik közól meneszteni kellene a szájöblögetésből élőket! Kezdhetik Draskovics miniszter úrral.
süti beállítások módosítása