Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

A roma integráció programja 7.

Bencsik Gábor 2009.09.28. 15:06

Munka 3.

Az előző részben arról volt szó, hogy a problémára hogyan hat a többségi társadalom hozzáállása. Most nézzük a cigányokét.

Állíthatjuk azt, hogy nincs semmi különbség a cigányoknak és a nemcigányoknak a munkához való hozzáállása között, ami politikailag nagyon korrekt volna, és el is nyerné a fősodratú szociológia helyeslését – csak éppen nem volna igaz. A népek szociokulturális öröksége a munkához való viszonyban is különbözik. Szicíliában is vannak szorgalmas emberek, és Svájcban is vannak lusták, az átlagot illetően azonban világos különbség mutatható ki: Szicíliában lényegesen alacsonyabb a munka hatékonysága, mint Svájcban. Magyarország ebből a szempontból nehezen belőhető pozícióban van – a magyarok hajlandók nagyon sok feladatot (pluszmunkát) vállalni, munkaintenzitásuk azonban valószínűleg elmarad a nyugat-európai átlagtól, miközben minden bizonnyal felülmúlja a délkelet-európait. Legalábbis valahogy így néz ki az önképünk.

A munkaintenzitásnak egyik fontos, noha nem egyedüli eleme a fegyelmezettség: az adott munka előre megszabott időben, előre megszabott módon, előre megszabott minőségben, előre megszabott keretek között való elvégzése. És a cigányság valószínűleg itt van a legnagyobb hátrányban a többségi társadalommal szemben. A cigányok között az átlagnál többen vannak azok, akik nehezen viselik, ha előre megszabják nekik a munkavégzés idejét, módját, minőségét, kereteit. Ehelyett az olyan munkát részesítik előnyben, amelynek során maguk alakíthatják ki a munkaidőt, a munkatempót és a többiekhez való viszonyt. Van ilyen munka, de kevés. Kosárfonásból, gombaszedésből, lomozásból, régiség-kereskedésből egy egész nép nem tud megélni.

Azt szokták mondani, hogy a cigányság szabad nép, nehezen tűri a kötöttségeket. Csakhogy a modern társadalomban nem lehet nem tűrni a kötöttségeket, mert éppen azok által válik a társadalom modernné. A 19. század folyamán a világ fejlettebb felének lakossága egyfajta alkut kötött önmagával: elfogadja a korábbiaknál sokkal kötöttebb, hierarchizáltabb társadalmi-termelési viszonyokat, a meghatározott munkaidőt, a főnök-beosztott viszonyt, a mindenféle előírásokat – cserébe viszont megkapja a jólétet.

A jólét és a fegyelmezett munkavégzés egymástól nem választhatók szét. Először a cigány értelmiségnek, aztán az egész cigányságnak le kell számolnia azzal az illúzióval, hogy megőrizhetik kötöttség-mentességüket, és ugyanakkor részesülhetnek a jólétből is. Vagy ez, vagy az, mondhatnánk, de még ez az alternatíva is hamis: nem működhet úgy a közlekedés, hogy mindenki jobbra hajt, de a taxiknak a balra hajts is megengedett. Fegyelmezett iskolába járás, fegyelmezett munkahelyi munkavégzés, fegyelmezett társadalmi együttműködés – e nélkül nincs jóléti társadalom.

Ezúttal egy új kép, de régi tárgyról. A képeslap hátoldalán olvasható szöveg szerint ez a „guruló otthon” 1880 körül készült, és egy bizonyos Phoebe királynő nevű cigány asszony tulajdonában volt (aki, bár a lap nem írja, valószínűleg tenyérjós asszony lehetett, hangzatos „művésznévvel”), jelenleg pedig az USA New York államában lévő Stony Brook település múzeumában látható.

Angliában a 19. században ilyen díszes kocsikkal vándoroltak a jobb módú cigányok. Az angolszász országokban a mai napig ismertek ezek a járművek (ottani romani nyelven vardák), és hozzá tartoznak a cigányságról alkotott képhez. Sokan arrafelé azt hiszik, hogy a cigányok kocsijai mindenütt ilyenek voltak, amerikai milliomosok olykor Kelet-Európában próbálnak (olcsón) ilyenekhez jutni abban a hiszemben, hogy itt még használatban vannak. A jelenség jó példája annak, hogy a világ különböző vidékeinek cigány-képe mennyire különböző, és az emberek mennyire nincsenek tisztában azzal, hogy másutt egészen mások a cigányok, mint amilyennek ott ismerik őket.

Címkék: munka roma jólét integráció

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr281412908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baloghartur · Balogh Artúr 2009.09.29. 11:18:57

Szia!

Én pár dologban vitáznék, annak ellenére , hogy alapjában a kiinduló gondolatmenettel egyet értek, mégis ezek a pici másként értelmezések teljesen más színezetet adnak az én olvasatomban.

Szerintem a mai „ember” beleértve a cigányt is, már elfogadja a kötött munkaidőt a főnök beosztott viszonyt, és dolgozik is megrokkanásig csakhogy ezért nem kapja meg a jólétet!

Nem éri meg feladni a szabadságot a megalázásért, és párdeka párizsiért ,amit a Gádzsók adnak mind egymásnak, mind a cigányoknak.

Aránytalanságról van szó, mibe maguk a Gádzsók dőltek bele , a saját kizsákmányolóiknak szó nélkül hajtanak fejet , ( vagy ha nem, akkor meg valamiféle zavaros fajelméletet gyártanak , zsidóznak ) és ezt a birkaságot lefelé is, érvényesíteni akarják velünk szemben.

Kiteszem még ma a blogodat a Hírszerzős oldalamra.

Gonosz Nyuszi 2009.10.01. 08:43:19

Arti!
Szerintem ne vitázz egy nálad sokkal bölcsebbel!
Te már "lejárt lemez" vagy.

Fekete Sámuel 2009.10.04. 06:14:43

Artúrom... az egy másik probléma.

Igen, a munka sok és szar, a pénz meg kevés, de ebbe bele kell mennetek, FEJET KELL HAJTANOTOK, ha ezer éves hagyományaitokkal szakítotok, akkor is!

Mi, gádzsók, szintén utáljuk a Rendszert, de FEJET HAJTUNK, no nem a rendszer, hanem a MUNKA előtt. Dolgozni muszály! Nektek is! Lássátok be! Térjetek be a közénk, a dolgozó emberek családjába!

Mert ha nem, akkor vagy a Fideszkormány veszi el a segélyeket - vagy ha még ők sem, akkor 2014-től jobbik-kormány lesz, és ők aztán már nem fognak szórakozni veletek.

Ezer év "szabadságának", nemdolgozásának van most vége. Vége! Bármi is lesz, VÉGE! Lássátok be! És emeljétek fel magatokat!
süti beállítások módosítása