Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

Kisebbségi bűnözés

Bencsik Gábor 2010.05.03. 06:26

Rosta Andrea rövid tanulmányt közöl az „Ami rejtve van és ami látható” című, a 65 éves Gereben Ferencet köszöntő kötetben (Pázmány Társadalomtudomány 10. Piliscsaba 2008, 427-440. oldal). A „Gondolatok a kisebbségek bűnözéséről a hazai tudományos kutatások tükrében” című tanulmány elsősorban a roma kisebbség bűnözésével kapcsolatos kutatásokat igyekszik rendszerbe foglalni, emellett említést tesz a bevándorlók, külföldiek és vendégmunkások kriminalitásának kutatásáról is. Ez utóbbiak nálunk nem relevánsak, inkább a nyugat-európai párhuzam miatt érdekesek.

A tanulmány igyekszik érzékeltetni a probléma bonyolult voltát, de ezen az érzékeltetésen valójában nem lép túl. Mint aki tojásokon lépked, olyan óvatosan fogalmaz, ezért aztán kevés érdemi információval szolgál azon túl, hogy 1974 és 1989 között a bűnügyi statisztikákban számon tartották a cigány származást, azután viszont nem. Annál meglepőbben fogalmaz az alábbiakban:

„Követve a téma egyik hazai klasszikusát (és összhangban a nemzetközi szakirodalommal) a kisebbségek bűnözésével kapcsolatos problémák hagyományosan három megközelítésben kerülnek tárgyalásra. Ezek a kategóriák nem képezik – szigorú értelemben – a téma önálló értelmezéseit, hanem jellemzően összefonódnak, egymás átfedik. A három kutatási megközelítési irány:

  1. a rasszista, faji megközelítés,
  2.  a bevándorlók kriminalitásának vizsgálata,
  3. illetve a külföldiek, vendégmunkások és a bűnözés viszonyának kutatása.”

Ezek szerint tehát a honos etnikai kisebbség és a bűnözés kapcsolatának vizsgálta kizárólag rasszista, faji megközelítés lehet. Amiből logikusan következik, hogy aki nem akar rasszista lenni, az ezt a vizsgálatot nem folytathatja le. Ha a nemzetközi szakirodalom valóban ezt a tilalmat állítja föl, az elég nagy baj a nemzetközi szakirodalomra nézve. Valószínűbb azonban, hogy a tilalom nem létezik, csupán a fősodratú szociológia konstrukciója.

Gondolhatnánk, hogy a szerző a „rasszista” kifejezést ezen a helyen morális tartalom nélkül alkalmazza, meglepődésünk tehát alaptalan. A következő sorok azonban sietnek eloszlatni a kétségeket. „A rasszista, faji megkülönböztetés lényege, hogy az emberek egyes csoportjait a többitől külső, öröklött fizikai jellemzők (hajszín, bőrszín, szemek színe) alapján különbözteti meg, és e csoportokat a bűnözéssel kapcsolatos előítéletekkel sújtja, stigmatizációs mechanizmusokkal terheli.” (A szerző itt lábjegyzetelve Tauber István: A deviancia mint kisebbség, a kisebbségek devianciája című tanulmányát idézi.) A rasszista megközelítés egyenlő előítéletekkel sújtás. Pont.

Be vagyunk kerítve. Ha összefüggést keresünk az etnikai hovatartozás és a bűnözés között, akkor a vizsgált etnikumot stigmatizációs mechanizmusokkal terheljük – mivel ilyet értelmes ember nem tesz, egyetlen lehetősége marad: nem kutatja az összefüggéseket.

Ebből a zsákutcából ki kell végre farolni. Még akkor is, ha elfogadjuk a szerző azon állítását, mely szerint „bizonyítást nyert az is, hogy a cigányság bűnözése rétegspecifikus, és arányában nem tér el a vele azonos szinten élő társadalmi csoportok kriminalitásától.” Az embernek kétségei vannak azt illetően, hogy ez tényleg bizonyítást nyert-e, különösen annak fényében, hogy 1989 óta nincs adatgyűjtés a bűnelkövetők etnikai hovatartozásáról. Te tegyük félre ezeket a kétségeket. Arról még így is bőven volna mit beszélni, hogy a cigányság körében miért olyan kiugróan magas a kriminalitással terhelt társadalmi rétegbe való tartozás, és miért megy olyan nehezen az onnan való kiemelkedés. Az nem válasz, hogy a hátrányos megkülönböztetés az oka, magyarán hogy a gonosz többség oda szorítja az előítéletességet elszenvedő cigányságot.


Végül egy kép egy olyan cigányról, aki aligha volt halmozottan hátrányos helyzetűnek nevezhető. Rigó Jánosról van szó, a híres Rigó Jancsiról, akinek románca bejárta a korabeli világsajtót. Történt, hogy egyik párizsi turnéja során, 1896 nyarán Rigó Jancsi elszerette a belga Chimay herceg feleségét, egy amerikai milliomos leányát. Az ifjú asszony elvált főúri férjétől, és feleségül ment a fekete szemű magyar prímáshoz. Tíz éven át járták együtt a világot, a hírek szerint ezalatt elköltöttek nyolc millió dollárt (ez ma dollárban is milliárdos nagyságrend lenne – ha igaz), ám a szerelem kihűlt, az asszony Nápolyban elhagyta Rigó Jancsit egy még feketébb szemű olasz pincérért, azt nemsokára egy hotelportásért. A családja kitagadta a nyughatatlan természetű asszonyt, aki elszegényedve halt meg. Rigó Jancsi életpályája is megtört, éttermi muzsikálásból igyekezett megélni itthon és külföldön, egyre kisebb sikerrel. Fényképünk a fénykorból való, a hátlapján olvasható felirat szerint Aradon készült 1905. augusztus 7-én, „az aradi híres Rigó est” alkalmából.

Címkék: rasszizmus deviancia cigánybűnözés

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr81970246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.05.03. 09:49:54

Cigány úriember bocskaiban, de groteszk ez mai szemmel. :D

Andrea megfogalmazása valóban merész, ezzel a kijelentéssel még azokat a kutatásokat is kizárja, akik esetleg cáfolatra próbáltak gyúrni. Vagy aki azt kívánja kutatni, hogy az évtizedek alatt továbbadott viselkedésmátrixban rejlik-e a kriminalitás, elvégre náluk nem egy család él mélyszegénységben hosszú évtizedek óta.

Bencsik Gábor · http://www.magyarmercurius.hu 2010.05.03. 18:04:01

@Member: Az az öltözet, amit ma bocskainak mondunk, az 1920-as években alakult ki, elsősorban Ferenczi Ferenc (ha jól írom a nevét) formálta. Hajdu Tamás A kismagyar című kötetében ír részletesen róla. Amit Rigó Jancsi visel, az egy többszörösen stilizált öltözék. A cigány muzsikusok (legalábbis a sikeresebbek) a 18. században kezdték hordani a magyar kisnemesség ruháját, ami a 19. század második felében fokozatosan stilizálódott, hangsúlyos vitézkötésekkel, élénk szövetszínekkel. Ez az előző századfordulón a huszár egyenruha felé tolódott, különösen a nyugaton turnézó bandák esetében, hiszen Nyugat-Európában a közönség nem tudott különbséget tenni a nemesi és a huszár viselet között, ezt az egyveleget fogadták el magyarosnak. A sajátos kreáció a huszadik században tovább stilizálódott, és tulajdonképpen ma is él, de többnyire már csak egy zsinóros mellény formájában.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.05.03. 20:11:14

Akkor csak hasonlítanak, köszi a felvilágosítást. :P

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.05.03. 21:21:45

Kisebbségi bűnözésről beszélni szerintem marhaság, egy csomó kisebbséghez semmiféle bűnözés nem kötődik, még sztereotípiaként sem. A melegek, a vakok (mostanában mindig velük jövök :)), a nyomorékok, a nők pl. nincsenek bűnözőként számon tartva. Az viszont igen elgondolkodtató, hogy mind a három felsorolt csoport a társadalom alján található. Én is hallottam már többször ezt az érvet, hogy a romák között azért sok a bűnöző, mert sokan élnek közöttük mély nyomorban. Ami azt illeti, szerintem ez így igen logikus lenne. Ez persze nem jelenti azt, hogy akkor biztos így is van, de szerintem mindenképp érdemes volna ezt a nyomot követni, és vagy alátámasztani, vagy megcáfolni a gondolatot, mielőtt egyéb magyarázatokat keresünk. Én legalábbis így szoktam kutatni, ha van egy logikusnak tűnő érv, akkor annak utánamegyek. Még akkor is, ha az érv egy csomó ember szájából inkább hangzik mantrának, mint érvnek.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.05.03. 22:15:50

Aki mélyszegénységben él, annak általában valami alternatív forrásból kell megélnie, mivel a segélyezés az éhenhalásra elegendő. Ide tartozik a koldulás, a feketemunka (főként nyáron, mezőgazdaságban, építkezéseken), és a bűnözés is. Cigányok esetén ott van az ütőérv, hogy miért is felesleges próbálkozniuk a munkaerőpiacon és az iskolákban, hiszen cigányok és úgysem engedik őket érvényesülni. A másik két kategória is hasonlít, elvégre a legtöbben nem jómóddal költöznek új hazába, hanem enyhén elszegényedve, és idejönnek 0 kapcsolati tőkével, gyakran teljesen képzetlenül, a helyi törvényeket és rendeleteket nem ismerve.

A nőket én nem nevezném kisebbségnek, 35 év felett fordul a nemek aránya a háborúk és forradalmak, nameg a férfiak korai halálozása okán és minden 1/3 ember nyugdíjas, ergo elöregedő társadalom vagyunk. :)

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.05.03. 23:04:13

@Member: Van olyan bevándorló is, aki gazdag, csak az Svájcba vándorol be meg Monacóba, nem hozzánk. :)
Abban lehet valami, hogy a cigányok talán könnyebben demoralizálódnak, mondván, úgyse sikerül, mert cigány vagyok. Illetve ez nyilván könnyű mentség is lehet, hogy miért nem is kell megpróbálni.

Hogy a nők kisebbségnek számítanak-e... erről a nőket kell megkérdezni. De társadalomban kisebbségen nem szám szerinti kisebbséget szoktunk érteni, hanem a domináns norma által "elnyomott" embercsoportot. Hiába voltak Husszein alatt számszerű többségben a síiták, kisebbségnek számítottak, hiszen a szunniták uralkodtak rajtuk. A nők a mai magyar társadalomban szerintem még kisebbségnek számítanak: egy sor olyan dolgot nem tehetnek meg, amit a férfiak igen, egy sor olyan dolgot elvárnak tőlük, amit férfiaktól soha, és mindezt sokszor az ő akaratuk ellenére. Amíg a lakosság hatvanakárhány százaléka szerint a nőnek "otthon a helye" (a férfinak pedig nem), addig szerintem nincs igazi emancipáció. De hát ez mellékvágány.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.05.03. 23:16:50

@mistinguett: Ebben a formában valóban kisebbségben vannak a nők. Férfitársaimnak illene megtanulnia, hogy a házimunkát/gyereknevelést 50:50 csináljuk, ha már félig mi raktuk össze, és hogy az maradjon otthon a gyerekkel, akinek kevesebb a bére/bizonytalanabb a munkahelye.
Gondolom ez az eddigi elnyomottság eredményezte a 40 év feletti vérrideg, empátiamentes ügyintéző nőket a TOn. :)

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.05.03. 23:34:23

@Member: Na jó, de a TO-s nők legalább nem bűnöznek. :)

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.05.03. 23:52:56

Csak az ember méltósághoz és méltányosan gyors ügyintézéshez való jogát sértik rendszeresen, de sebaj. ;)

begyek 2010.06.17. 15:01:15

A cigányokat a világ összes államában megtaláljuk.Egyformaságukat,egymáshoz való hasonlatosságukat csodálatosan megőrizték,de a más nemzetiségekbe beolvadni nem voltak képesek.Mindenütt egyforma foglalkozást űzetek,illetve még ma is.
Jóslás,kártyavetés,lókereskedés,zenélés és lopás.
Ami a jellemüket illeti,lusták,bosszúállók,kegyetlenek,arcátlanul hazudnak,mert szégyenérzetük hiányzik és gyávák.
Szeretik a szabad életet,szeretnek mások felett uralkodni,de engedelmeskedni nem.
Tisztelet a nagyon kevés kivételnek.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.06.17. 15:15:10

@begyek: Kiváló, csak azt felejtetted ki, hogy nem fürdenek, viszont hosszú a farkuk.

ValleyFloydRoad 2010.06.18. 06:00:05

@mistinguett:
Nem, nem, ne haragudj mistinguett, csak a csíkosaknak hosszú, a kockásaknak köztudottan nagyon rövid :-)

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.06.18. 09:48:58

[Galla Miklós mode]Begyek, te most mindenki begyébe akarsz lenni?[/Galla Miklós mode]
Mi a fenének kell beírnod minden post-ra ugyanazt a jobbikos klisét? Döbbenet, azért a többi párt szavazóit nem lehet ilyen könnyen felismerni az ismételgetett gondolataik alapján, tisztelet annak a "nagyon kevés kivételnek", aki csak jelezni akart a volt kormánypártoknak, hogy "nem szeretünk benneteket".

"A cigányokat a világ összes államában megtaláljuk." Hülyeség. Japánban pl. egy db cigányról nincsen bejegyzés.
Európa legtöbb országában megtalálhatóak és rengeteg különbség van mind a fennmaradt szokásaikban, mind a beilleszkedettségükben. Azért hasonlíts már össze egy román kalderás és egy olasz szintó cigányt egy francia mánussal pl., vagy hazánkon belül egy pécsi beást egy borsodi kárpátival!
"Ami a jellemüket illeti,lusták,bosszúállók,kegyetlenek,arcátlanul hazudnak,mert szégyenérzetük hiányzik és gyávák." Vagy inkább félnek a magyaroktól, hatalomfosztottnak érzik magukat, nem ismerik a saját erőforrásaikat és alja munkákat végeznek feketén/közmunkában?
"Szeretik a szabad életet,szeretnek mások felett uralkodni,de engedelmeskedni nem." Imádom a szektád ezen mániáját, hogy a magyarokon uralkodik a többi nép és mindenki összefogott ellenünk.

Vagy van már egy B sejtésem, hogy egy nettroll vagy, mert aki annyira sötét, mint te, a gépet is szakócával kapcsolná be, nemhogy gépelne.

mistinguett: Persze, hogy nem fürdenek, hiszen arra a hosszú farokra mekkora vízszámla kell már. :D

begyek 2010.06.18. 12:36:31

@Member:
Jobbikos? Nem vagyok.Sötét? Ha úgy látja,legyen.Szekta? Mire gondol?
A demokráciákban nagyon sok embernek kell együttműködni,ha úgy akarnak együtt élni,mint egy simán működő társadalom. Úgy gondolja,Önnel ez lehetséges lenne? Mert ha nem vagyok Fideszes,akkor még jogom sincs itt lenni,nem hogy a véleményemet elmondani?
Olykor hivatásos propagandista gyakorolja a hatást a közvéleményre,máskor erre a feladatra kijelt amatőr.
Ön hova sorolná magát?

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.06.18. 12:45:10

Hmmm, bizonyos kommentszám felett tudnám, miért nem tölti be őket mind.

A többit a "Balogh Artúrnak" cikk alá válaszolom, oda jobban illik.

begyek 2010.06.18. 13:12:33

Úgy látom,hogy valójában a "rendszerváltó" pártok a magyar nemzettel szemben,képletesen szólva,egy iszonyatos mértékben megbundázott focimeccset játszanak.Amibe,kivűlről,bekerülésre való ácsingózással,mint például az 5% elérése,a Magyar nemzetnek segiteni,nem lehet.Mert,ez nem más,mint a szabályaik,a bunda mérkőzésük elfogadása,bármelyiket,bármivel,támogassák is,akárkik.
Hiszen,bunda meccsen nincs ilyen vagy olyan oldal,egyek,ezért bunda,csalás,hazugság az egész.
És ez leginkább az amúgy is szegény cigányságnak nem használ.
Persze ez nem mentség a bűnözésre.
süti beállítások módosítása