Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

Csete

Bencsik Gábor 2011.08.24. 11:16

Szó volt már itt is a cigány gazdálkodó programról. Arról, hogy telepen élő cigányok vetőmagot, naposcsibét, malacot, kisnyulat kapnak, talán így rákapnak a háztáji gazdálkodásra, megtermelik az élelemnek legalább egy részét. A magam részéről nem nagyon hiszek ebben, de erősen drukkolok a sikernek – ha bejön, az igazi áttörés lehet.
 


Azért tamáskodom, mert a paraszti gazdálkodás szerintem strukturálisan idegen a cigány kultúrától. Nem arról van szó, hogy nem szokta a cigány a szántást, hanem arról, amit a nemrég közölt tanulmány-félében igyekeztem megfogalmazni: hogy ugyanis a földhöz, a földműveléshez való kötődés elutasítása tette lehetővé a cigányság megmaradását. Ezért ez az elutasítás egyfajta életmód-irányító programmá vált.

A vadnövény-gyűjtés viszont nagyon is illeszkedik a cigány életmódhoz. Sokan ma is érdemleges jövedelmet szereznek belőle, például a bodza, tájnyelvi nevén a csete virágjának és bogyójának gyűjtéséből. Ha több bodza lenne, több bevétel lenne.

És miért ne lehetne több bodza? Miért ne lehetne kifejezetten telepíteni ezt az igényesnek aligha mondható növényt? Miért ne lehetne akár közmunkában ültetni annyit, hogy abból jelentős bevétel származhassék? Én bizony nagyon tudnék támogatni egy cseteprogramot.

Látom az aggályokat is persze. A legfőbb ezek közül, hogy vajon nem ad-e a társadalom rossz jelzést ezzel a dologgal? Egy nép hosszú távon nem élhet gyűjtögetésből, a cigányságnak a premodernitás és a modernitás közötti senkiföldjéről át kell érniük a modernitásba, ahol az ember alapvetően munkahelyen, beosztottként, kötött munkaidőben, szakmai ismeretek birtokában szerzi a jövedelmét. A rövid távú haszon azonban – azt hiszem – megéri a dolgot. Akár pártízezer ember jövedelmi viszonyai javulhatnának ezáltal, olyan munka révén, amit szívesen csinálnak, örömük telik benne.

Mostani képünk egy 1833-ban megjelent francia újságból (Musée des Familles) való, felirata szerint a 15. században ábrázolja a cigányokat. Valójában a 19. század elejének képi felfogása látható rajta, még ha a dáma hiteles középkori öltözetet visel is. A cigányokhoz köthető képi toposzok közül a sátor és a mezítlábasság mellett a tenyérjóslás az igazán hangsúlyos. Nyugat-Európában (Spanyolországot nem ide véve) egyértelműen ez a legerősebb cigány toposz, képben és szövegben egyaránt.

Címkék: munka földművelés cigány.gazdálkodó

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr353175515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

.malacka. 2011.08.24. 13:23:59

@gábor:
Valamelyik régebbi posztod kommentjeiben már 1x beszélgettünk erről, s Te magad írtad más helyütt, hogy fontos lenne meglépni a cigányságnak a másféle szemlélethez vezető lépéseket, mostanában pedig folyamatosan felmented őket ezek alól a dolgok alól...a magyar parasztság nagy részének hónapjai is alig voltak anno, amikor egy archaikus társadalmi modellből hirtelen másféle modellhez illeszkedett a 1940-es évek végén; miért gondolod, hogy a cigányságból hiányzik az effajta alkalmazkodási képesség? Hiszen egész ismert történetük éppen ellenkezőt mond! Tudod mi hiányzik? A kényszer. Amíg más módon (is) lehet nem éhen dögleni, addig ez nem is lesz másképp...a szabadságnak mindig nagy ára volt, de ma már nagyobb a tét: a megmaradás, de mindkét oldalnak, hiszen az a szemlélet, amit éppen nálad is nehezményezek, csöppet sem segít...amíg a társadalom helyi szintjei nem tehetik a megteendőt, addig ez így is marad...amíg egy-egy jelenség politikai érdekszférák kereszttüzében, hátsó szándékok tömkelegével terhelten lesz kezelve, semmi változás nem remélhető!
A minap hazafelé cipekedtem, az egyik szatyrom füle elszakadt, ezért letettem magam elé a földre, hogy egy másikat elővegyek...délután 5 óra volt, a helyi markeckirálynő, éppen szabadlábon, elém pattant (amióta jó idő van, állandóan az utcán vannak sokan), erőszakosan felém hajolt, már nyúlt a táskámért és a szatyraimért, csak hangos méltatlankodásomra ment arrébb, a léhűtő kompánia röhögött, a nő mocskolódva kiabált. A szomszéd házban lakom.
Hiába van bekamerázva a környék, a fa alatt, ahol tanyáznak éjjel-nappal, nem látszanak...nincs olyan idős asszony a házban, akit legalább 2x ki ne raboltak volna. A kompánia és a nő történetesen cigány volt. De ez csak Budapest, vannak más történetek is, sok jó hír és remek kezdeményezés, amiről mindig hírt adok, mert nemcsak a rosszat kell terjeszteni. De a jó hírek mindig arról szólnak, hogy elszánt és tudatos emberek önfeláldozó társadalmi munkájából mi minden tud kikerekedni...amíg a hivatalos trendek minden irányba eleget akarnak tenni az érdekeiknek, addig nem lesz változás, és egyre nagyobb lesz a veszélye az önbíráskodásnak, aminek a következményeibe nem szeretek belegondolni.
Ezért írtam ezt a kommentet! Amit írsz, jó, fontos és hiánypótló. Mégis, azt gondolom, nem szerencsés a tudományosság érdekében elfogultságokat teremteni/támogatni!
az ominózus rész:
"Azért tamáskodom, mert a paraszti gazdálkodás szerintem strukturálisan idegen a cigány kultúrától. Nem arról van szó, hogy nem szokta a cigány a szántást, hanem arról, amit a nemrég közölt tanulmány-félében igyekeztem megfogalmazni: hogy ugyanis a földhöz, a földműveléshez való kötődés elutasítása tette lehetővé a cigányság megmaradását. Ezért ez az elutasítás egyfajta életmód-irányító programmá vált."
Ez igaz és fontos, de EZ A MÚLT, a jelen most az égető.
Nem szeretném, ha bármelyik oldali fajvédők felhasználnák...a szervezett munka is strukturálisan idegen volt a cigányságtól, mégis működött évtizedekig az átkosban - ma a legfontosabb mindenkinek egyénileg felmérni, hogy milyen lehetőségei vannak, s azzal mit tudhat kezdeni.
S ebben lehet segíteni!
Az engem ért támadást azért írtam le, mert ezt a fajta kiszolgáltatott magára hagyottságot ma már cigányok és nem cigányok egyaránt átélik, és ez már régen nem cigány - magyar kérdés, hanem össz-társadalmi gond.

Sodan 2011.08.24. 20:58:26

Igen tisztelt Bencsik úr, ön téved,mert a minden gyerek lakjon jól programban sok cigány kapott csirkét kacsát stb...Örömmel látom,hogy azok a mély szegény családok akik eddig nem nevelhettek baromfit,most előszeretettel nevelik és már látni milyen szépen fejlődnek az állatok. A kerteket legalább a 60%műveli azok akik a programba részt vettek.És a látványa erőt ad a többi cigánynak az állattartásra és a földművelésre. Ha látta volna Bencsik úr, hogy ezek a romák hogy kapáltak és este munka után kiültek a kert végébe nem akartak be menni a szobába ott beszélgettek,mondjunk meg őszintén boldogok voltak.További ilyen kezdeményezést én magam is támogatom a közeljövőbe.

saq 2011.08.25. 10:03:39

Nagyszerű ötlet! az állam pénzén ültessünk bodzát, hátha a gyűjtögető ősembernek kedve támadna leszedni!

támogatom!

Sodan: én meg azt hallottam, hogy sok csirkász még aznap éjjel a fazékban végezte, illetve az is előfordult, hogy misztikus úton borrá vált az állat.

énis szeretnék boldog lenni. énis szeretnék ingyen házikót, ingyen vacsorát, ingyen vetőmagot, ingyen csirkét!

Sodan 2011.08.26. 00:34:45

@saq: Én meg nem szeretnék olyan helyzetbe lenni, hogy bármit is ingyen kapjak. Viszont inkább olyan helyzetbe szeretnék lenni,hogy adhassak minden rászorultnak cigánynak és mindenkinek aki a szükséget szenvedi.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.08.26. 16:12:36

Gombászni is szoktak a cigányok, csak az a baj, hogy az apró szegfűgombát némelyek lusták összeszedni, gereblyézik, amivel szétrombolják a spóratelepeket. De nem csak ez van, Nyugat-Európában nagy divatja van pl. az ehető vadnövényeknek. A gyermekláncfű vagy a tyúkhúr ilyen pl., mindkettőből rengeteg van mindenütt, csak össze kell szedni. Ez nem "ősemberség", pl. az egyik legdrágább magyar étterem, a Chateau Visz is tart az étlapon vadnövénysalátát.
"A recept azt a remélt jövőbeni állapotot tükrözi, amikor majd nagyobb számban jelennek meg "fű- és levélspecialisták" a frisspiacokon, a szakácsok érdeklődő része képezni tudja magát ezen a téren, tanfolyamok és tréningek lesznek "vadon növő fűszernövények és ehető virágok" témakörben."
buvosszakacs.blog.hu/2008/04/29/jogszeru_fagylalt
süti beállítások módosítása