Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

Uzsorások és széplelkek

Bencsik Gábor 2011.09.05. 09:56

Vonjuk le a hírekből az ilyenkor szokásos túlzásokat. Akkor is mellbevágó, amiről olvasni lehet: hogy most már pályázaton elnyert közpénzekből, a szegények bankja hiteleiből megy az uzsorázás, a legfőbb uzsorások pedig a kisebbségi önkormányzati vezetők. Az ember azt hinné, hogy ilyesmi csak Szomáliában esik meg, az ilyen-olyan hadurak ott adják pénzért a segélyként küldött élelmiszert saját éhező honfitársaiknak. Ha eddig nem tudtuk volna, most már nem lehetnek kétségeink: nem csak Szomáliában esik ez meg.


Amiből több dolog is következik. Az első, hogy fel kell végre fogni: a cigányság körében mutatkozó különböző devianciáknak (agresszivitás, bűnözés) elsősorban maguk a cigányok az áldozatai. A bűnöző nem válogat származás szerint, hanem megy a legkönnyebb ellenállás irányába. A jómódúak általában képesek megvédeni magukat, többek között azzal is, hogy tudnak kettőig számolni, és nem vesznek fel kölcsönt havi száz százalékos kamatra. A védtelenek általában a nyomorultak, a butaságba beleragadt, iskolázatlan szegények, az uzsorások őket sarcolják a legkönnyebben.

A második, nem kevésbé fontos tanulság, hogy széplelkű altruizmussal könnyebb ártani, mint használni. Pakisztánban működhet a szegények bankja, mert ott a gazdaság egészének szerkezetével van baj, nem az egyes közösségekkel. A magyarországi cigány kisebbségi rendszerben viszont a nem nagyon szigorúan ellenőrzött pénzek jelentős része egészen rövid idő alatt a bűnözőknél köt ki. A helyi cigány önkormányzatoknak nem elhanyagolható része valójában a helyi maffia pontos leképeződése, legitim megnyilvánulási formája keresztapával, alfőnökökkel, behajtókkal. És ez a maffia elsősorban a saját közösségén élősködik. A felelőtlenül odaengedett pénz a maffia struktúráját erősíti, és ezzel többet árt, mint használ.

A cigány kisebbségi önkormányzati rendszer a jelen formájában megbukott, visszacsinálni mégsem lehet, mert az még többet ártana. Egy megoldás van: minden fillért szigorúan nyomon követni, és minden törvénytelenséget durván megtorolni. A cigányság ellen követte el a legnagyobb bűnt a mindenkori kormányzat, amikor kiengedte a cigánypénzek gyeplőjét a kezéből, amikor gyakorlattá tette, hogy a lenyúlások, síbolások vagy egészen egyszerű, direkt lopások felett szemet huny. Ennek nagyon határozottan véget kell vetni, a sikkasztó kisebbségi vezetőket börtönbe kell juttatni – ha több százat, hát több százat.

A „rasszista magyarok bántják a szegény cigányokat” korszaka szerencsésen lezárult. De nem hogy előre nem jutunk, inkább még rosszabb helyzetbe kerülünk, ha az arrogáns liberalizmus helyébe a felelőtlen széplelkűség lép, naposcsibékkel, ellenőrizetlen kölcsönökkel.

Továbbra is meggyőződésem, hogy érdemi eredményt csak a helyszínekre telepített koordinátorokkal lehetne elérni, olyan helyben lakó emberekkel, akiknek egyetlen feladata a cigány ügyek vitele, napi nyolc órában, és akik erre nagyon alaposan fel is vannak készítve. Annak örülnék, ha egy állami intézmény szervezni ezt a munkát, de akár az egyházakat is meg lehetne bízni vele. Azoknak ugyanis vannak már igen értékes tapasztalataik.

Képünkön a letelepedés kezdeti fázisában élő cigány közösség látható, a képeslap Nagyszebenben készült Emil Fischernél, 1910 körül. Ez a társaság még nem a megroppant társadalom képviselője, a képen világosan érzékelhető a modernitás előtti korszak rendezettsége. Erdélyben a cigányok mindig is más körülmények között éltek, mint akár a Királyhágón inneni Magyarországon, a modernitás nem olyan drasztikus módon lépett át rajtuk. Ennek köszönhetően a mai napig élnek ott cigány közösségek a hagyományos életkereteik között, a többi etnikumhoz illeszkedő módon, őrizve saját kultúrájukat, életmódjukat, viseletüket.

Címkék: önkormányzat roma támogatás állami kissebségi uzsorás

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr943203520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hirokin 2011.09.06. 23:10:45

Szerintem egy nagyon fontos dolgot érintettél ebben a posztban: a cigányság legfőbb ellensége nem kívülről jön (fúj, csúnya magyarok), hanem a cigányság legnagyobb ellensége önmaga, a saját vezetőik. Saját maguktól kéne megvédeni őket, és ez demokratikus módon teljesen lehetetlen.
Egy Malcolm X szerű prófétára volna szükségük. És az egyházak valóban sokat segíthetnének, de nem a keresztény egyházak, hanem a muzulmán. Csak a muzulmán egyházban van meg az a betonkemény erkölcsi tartás, ami egyszerre elkülönít, felemel és összetart. A keresztény egyházak túl gyengék.

Maisie MacKenzie 2011.09.08. 14:32:05

@hirokin:

"hanem a cigányság legnagyobb ellensége önmaga, a saját vezetőik."

A saját hülyeségük a legnagyobb ellenségük, a hülyéket meg az húzza le aki a legközelebb van hozzájuk. A leghülyébb cigányokhoz a náluk gógyisabb unokatestvéreik vannak, tehát ők használják ki leginkább őket.

"A keresztény egyházak túl gyengék."

A himihumi felekezetek tényleg gyengék, de a hit erős. Betonkemény erkölcsi tartás elméletileg Krisztusban is lehetne, de a kereszténység tényleg le lett járatva. Az iszlám haragos, támadó arca meg nem igazi megoldás, bár tényleg egy fokkal tuti felemelné a romákat, de az talán (nekünk) még rosszabb lenne. (Borsod békésebb, mint Gáza.)
süti beállítások módosítása