Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

A sajókazai út meg a kaposfői

Bencsik Gábor 2012.02.27. 10:52

Bontsuk akkor tovább ezt a sajókazai gubancot, higgadtan, hátha jutunk valamire. Először rögzítsük a tényállást. Sajókazán komoly feszültség van a cigányok és a nemcigányok között, ez egy régóta elromlott viszony, ami újabb és újabb konfliktusokat teremt. Ismerem a magyar vidéki embereknek a cigányokról alkotott véleményét: az előítéletesség ehhez túl finomkodó kifejezés. A parasztok lenézik, megvetik őket, többnyire úgy beszélnek velük, mint az állatokkal – cserébe a telepi cigányok sokszor tönkreteszik azoknak az életét, akik nem tudják megvédeni magukat. Ez egy klasszikus ördögi kör, a gonosz játszótere.

A cigányok ebben a konfliktusban minden látszat ellenére a gyengébbik fél, mert mellettük nincs ott sem az állam, sem a tudás hatalma. Segítségre szorulnak, ez nem is vitás. Úgy látszik azonban, hogy ennek a segítségnyújtásnak két útja alakult ki Magyarországon: a konfrontatív és a kooperatív.

A konfrontatív út lényege, hogy az elnyomott cigányokat fel kell szabadítani, meg kell ismertetni őket a jogaikkal, ki kell harcolni mindazt, ami jár nekik, vállalni kell velük és mellettük az ütközést az előítéletes, rasszista vagy legalább rasszizmusba hajló helyi és országos hatalommal. Aligha véletlen, hogy a sajókazai budhista iskola igazgatója, Derdák Tibor egy cikluson át SZDSZ-es képviselő volt – ez a szabaddemokraták ma is jelen lévő romapolitikája. Szerintem ez a téves út, amely növeli a cigányok elutasítottságát. Ezért téves, amit Horváth Aladár vagy Daróczi Ágnes képvisel és cselekszik – népüket bezavarják egy zsákutcába, ahonnan nincs tovább semerre. Ami Sajókazán történik, ennek a kulturális zsákutcának a kifejeződése.

A másik út szerint a cigányok ügye mellett elkötelezetten, de a többségi társadalom vélt vagy valós sérelmeit is figyelembe véve, tűrve és sérelmeket is nyelve lehet előre jutni. Ezt az utat járja például a kaposfői tanoda, ahol egy évtizede cigány gyerekek fölzárkóztató oktatása és nevelése zajlik. Egy percig sem állítom, hogy Kaposfő lakossága szereti a tanodát. A legtöbb helyi lakos szerint „ezek” nem érdemlik meg a törődést, nem érdemlik meg még a köves utat sem (az m1 hiradójában a napokban ország-világ láthatta a vadászdombi cigánysor utcájának sártengerét), de tudomásul veszik, hogy van tanoda, és eszükbe sem jut rendőrt küldeni rájuk. Nem mellesleg etnikai béke van Kaposfőn.

Reményre ad okot, hogy a konfrontatív út körül lassan elfogy a levegő, már csak a nyugati sajtót lehet belerángatni újabb és újabb cikkek írásába, de előbb-utóbb az is abbamarad. A magyar közélet pedig fokról fokra hozzászokik ahhoz, hogy a kooperatív úton kell tovább menni.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr464213706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morcos Kartal (törölt) 2012.03.10. 16:55:04

"A parasztok lenézik, megvetik őket, többnyire úgy beszélnek velük, mint az állatokkal" - ezzel még nem találkoztam, de az ellenkezőjével naponta.

Nem vagy te előítéletes a magyarokkal szemben? És mi ez a szemét általánosítás? Mi az, hogy "a parasztok"? Elhiszem, hogy vannak parasztok, akik így viselkednek, de abban teljesen biztos vagyok, hogy nem minden paraszt ilyen. Akkor honnan a bátorság, hogy MINDEN parasztra általánosíts? És ha már megtetted, hogy van képed rászólni a cigánybűnözésről beszélőkre, hogy ne általánosítsanak, mert NEM MINDEN CIGÁNY BŰNÖZŐ??? Szerintem te egy inverz jobbikos vagy. Azért köpködöd őket, mert belül te is pont olyan vagy mint ők kívül.

No mindegy, nézzük a másik felét a dolognak. Pont tegnap szállt fel a buszra egy cigány kölyök, ismerem régről, kőművesnek tanul. A többi tanonc futva érte el a buszt az utolsó pillanatban - egyik sem volt cigány. Szövegükből kiderült, hogy aznap kaptak valami ösztöndíjt, vagy mit. A cigány szövege a következő volt:
- Mennyit kaptá'? Fasszopó, mé' kaptá' ennyit? Leszállunk szétütöm a fejed fasszopó! Te mennyit kapá'? Fasszopó, bazmeg mé' kaptá' többet mint én?... - és ez a szöveg ment vagy tíz percig. A többi kölyök sem volt épp csöndben, ment az ökörködés, hülyéskedés egymás között, de egyedül a cigány volt aki ilyen rosszindulatú ocsmány ordenáré fenyegető szöveget ordítozott a buszon. És mivel havi szinten lebuszozok több mint 1000 km-t, van "szerencsém" hallani eleget ilyet.

Miért a cigányokkal vannak ilyen bajok az esetek kiemelkedő többségében??? Tudom, szociokulturális konstrukció, meg amit akarsz. De nekem is elegem van az így viselkedők mocskos pofájából.

Ja, és a harmadik: én L. Ritók Nóra munkásságát ismertem meg közelebbről, és bár nem értek vele mindenben egyet, roppant módon tisztelem azért, amit a cigányságért és a szegényekért tesz nap mint nap.

Bencsik Gábor · http://www.magyarmercurius.hu 2012.03.12. 09:12:09

@Kartal (reinkarnálódva): Nem hinném, hogy a magyarokkal szemben előítéletes lennék. Hálás vagyok a sorsnak, hogy magyarnak születtem, de persze lehet, hogy ha bolgárnak születek, azért lennék hálás. Ez a blog pedig arról próbál szólni, hogy a bajokért első sorban a cigányok tehetnek, de annak oka van, hogy miért ilyenek, és ha javítani akarunk a helyzeten, szembe kell néznünk ezekkel az okokkal - például, számos egyéb ok mellett az előítéletességgel.
süti beállítások módosítása