Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

A vajda, aki nincs

Bencsik Gábor 2009.01.25. 21:31


Aki valaha is hallott már cigányokról, az azt is tudja, hogy a vezetőiket vajdának hívják időtlen idők óta. Tudják ezt a cigányok is, van közöttük egy csomó vajda, akik időnként megszólalnak a médiában, máskor meg hivatkoznak rájuk.
   
Ehhez képest érdemes tudni, hogy a cigány vajda intézménye nem létezik. Illetve vanni van, de még sincs. Rengeteg cigány vajdáról tud a történelem is, mindjárt az elsőt Luxemburgi Zsigmond magyar király sokat emlegetett, amúgy korabeli hamisítvány menlevele említi 1422-ben. Ismeretes az erdélyi fejedelemségből az országos cigány vajda tisztsége, erről azonban korabeli törvény mondja, hogy „valamely fundamentum nélkül való abusustól csúszott volt be némely időkben”, és különben is magyar nemes viselte, míg meg nem vonták tőle. Mária Terézia egyenesen megtiltotta, hogy a cigányok vajdát válasszanak maguknak, mert úgy gondolta, hogy ez akadálya lehet az általa szorgalmazott beolvadásnak.
   
Szóval vajda sok volt, és sok van ma is. Vajdai intézmény azonban nincs. Nincsenek szabályok arra, hogy hogyan lesz valaki vajda, nincsenek szabályok a jogaira, kötelességeire, megbízása hatályára időben és személyeket illetően – nincsen semmi, csak egy ködös elképzelés, ami alapján időnként valakik valahol valakit vajdává tesznek, vagy még inkább valaki valahol vajdának kezdi nevezni magát.
   
Ennek mély társadalmi okai vannak. A hagyományos cigány társadalom ugyanis a családon túl nem ismeri a hierarchiát, egyetlen felnőtt embernek sincs a másik felnőtt felett jutalmazó, büntető és kötelező hatalma. Ha megkérdeznek egy cigány embert, hogy vannak-e vajdák, azt mondja, hogy már hogyne volnának. Ha azonban azt kérdezik, hogy ő melyik vajdának engedelmeskedik, önérzetesen vágja vissza, hogy semelyiknek.
   
Hogy mégis létrejött valamiféle vajdaság, annak az az oka, hogy a cigányokat befogadó Európa társadalmai szigorúan hierarchizáltak, és ezt elvárják, sőt megkövetelik a többiektől is. Melyikük a vezető? – ez az első kérdés, ha egy csoport az európai társadalom bármely tagjával találkozik. Vezető a vezetővel akar tárgyalni, megegyezni, nem pedig az egész hangoskodó társasággal. Európa kikövetelte a cigányoktól a vajdát, és ha maguk nem állítottak, hát a helyi hatóság kinevezett egyet, hogy legyen kit elővenni, ha valami probléma adódik.
   
Igen jellemző ez a dolog arra, hogy a vitatkozó felek mennyire nem ismerik a tárgyat, amelyről vitatkoznak (a cigányok sem ismerik saját magukat). Közhely érvekre közhely a válasz, anélkül, hogy nekiállnának mélyebben  megismerni a dolgokat.
   
A cigánysággal kapcsolatos problémáknak éppen az az egyik gyökere (rengeteg másik is van), hogy a hagyományos cigány társadalom belső rendjéből hiányzik a hierarchia. Ezért akar minden érettségizett cigány ember elnök lenni, ezért van olyan megszámlálhatatlanul sok cigány szervezet – a hierarchiának egyetlen elfogadható posztja az első hely, de legalább egy elnökségi tagság. És ezért nincs cigány összefogás, hiszen ahhoz el kellene fogadni, hogy egyetlen ember kivételével mindenkinek van intézményesített felettese, akinek joga van őt utasítani, büntetni és jutalmazni.
   
A vajda intézménye nem több, mint egy romantikus illúzió. Néprajzosoknak érdekes téma, de a társadalmi problémák orvosolására alkalmatlan. Cigány vajda ha van is, még sincs. Vannak hagyományok, amelyeket nem lehet folytatni. A húst sem puhítjuk nyereg alatt.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr66902154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pipas 2009.08.17. 07:02:25

Nem beszélve arról, hogy a cigányok mennyit emlegetik, hogy rájuk ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a nem cigányokra. Akkor kérdem én hogyan lenne lehetséges, hogy nekik nem a független magyar bíróság parancsoljon, hanem egy születési jogon kinevezett vezető? Társadalom a társadalomban? Királyság a demokráciában? Ez igen zavaros, pár évtizeddel ezelőtt letartóztatták volna őket az államforma megdöntésére tett kísérlet vádjával.

Frick László Intézet 2021.04.11. 06:17:10

@Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem is mindig indiai eredetű népek.Az Indiák Négy Egei alól feljöttek? - Akkoriban 4444 néplakta a Nagy-India (Pakisztán+India+Bangladesh+SriLanka) területét és legalább 1600 nyelvet beszéltek.Akik hinduk voltak,ráadásul még kaszt-szerűen is elkülönültek.Ez a kasztrendszer a mai cigányainkközöttmáig megfigyelhető:a "magyarcigányok" a shudra dalit-ok,az érinthetelenek,akikkel a felsőbbkasztbéli tiltja közösködni a gyerekeit. (-> cigány-cigány szegregáció)
A különböző cigány népek és kasztok 1-2 ezer éve vándorolnak,ebbe szocializálódtak,azonnal a "király"-nál kezdik az érdekeik érvényesítését ,rögtön a legmagasabb fórumon, hozzájuk be a táborba senki,őkkifelé az éppen aktuális befogadók közé bármikor.Kicsit alkalmazkodnak,aholazt látják,hogy keresztet vetnek [az "egyiptomiőskeresztények" c.duma -> gipsyes] ,ott kalamolnak a mellkasuk előtt, ahol térgyeplésből a homlokukat a földhöz verdesőket látnak,ott úgy csinálnak.Ebben szocializálódtak.

A cigányok csak élni akarnak,ebben nagyon erősek ésmindig addig mennek el,amíg a többségieket kicselezni tudják + 1 tyúklépésnyit bepróbálkoznak. nemlehet őket birkamód vágóhídra hajtani,akkor inkább próba-cseresznye: elszaladnak. Ha hátba górálják őket?- akkorúgy esett,de karámba oszt nem terelik őket. Biztos voltakkatona cigányok -a csatákban maradtak. Voltakparaszt-cigányok- asszimilálódtak.

Ezért vannak a legtöbben dalitok,mert máigőket űzi-irtja és hajszolja India. Bangladesh meg főleg,demindenütt,Nepálban ismegvannaka "cigány sorsúak" meg Mianmarban (a rohingyák) ésígytovább.A rohingyákpont úgy muzulmánok,ahogy Dénes [másskor László] 2vajda" cigány király voltLuxeburgi Zsigmond előtt.

A Zsigmond menlevele nem hamis: benne van ugyanis Zsigmond hamisíthatatlan cinizmusa:"Én ugyan semmit meg nem hallgattam ezen emberekpanaszából,de azért ti engedjétek be őket a városaitokba!"
süti beállítások módosítása