Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

Új cigány értelmiség

Bencsik Gábor 2009.12.07. 15:51

Az elmúlt húsz évben a cigányügyeket illetően legalább egy jelentős változás biztosan végbement: a cigányokat többé nem lehet kihagyni a róluk szóló döntések meghozatalából. Reprezentatív képviseletük nincs (esett már erről szó, lásd Cigány párt, június 11., és egyebek), növekvő befolyással rendelkező értelmiségi elitjük azonban már van. Komoly kezdeményezés ezen a területen immár nem indítható valamilyen cigány vezető bevonása nélkül.

Ma kétféle cigány vezetővel lehet találkozni. Az egyik a hivatásos politikus. Ilyen az 1990-et megelőző hat évszázadban nem volt, most viszont már van. Teljesítményük legalábbis kétséges (most nem Kolompár Orbánra gondolok, ő inkább egy ficam, baleset, nem szükségképpen a rendszer hibája), ám a közéletben jelen vannak, és legalább a cigányokat érintő döntések során számolni kell velük. Tíz éve még csak az SZDSZ külső köreiben forogtak, most már minden pártnak megvan a maga többé-kevésbé díjazott csapata, amelyet a saját céljai mögé állít. Érdekes módon a szocialista párt inkább a beásokkal tart közeli kapcsolatot, a Fidesz (amely a cigányügyet házon belül nagyrészt áttolta a KDNP-hez) inkább oláhcigány vezetőkkel működik együtt, de ez merő véletlen, lehetett volna fordítva, és persze van átjárás is bőven, a befolyásos rumungrókról nem is beszélve. Van továbbá több száz különböző szintű cigány kisebbségi önkormányzati vezető, ők azonban nemigen vesznek részt a közéletben, energiájukat leköti az önkormányzati pénzek elköltése és a belső hatalmi harcok megvívása. Vannak végül magukat vajdának kinevező emberek, akiknek nem sikerült a hivatalos hierarchiában helyet szakítaniuk, ezért egy másik úton nyomakodnak a hatalom felé, ott fontoskodnak minden zajos esemény körül, hátha sikerül a nyilvánosságon keresztül legitimációt szerezniük, és így bekerülhetnek a díjazottak körébe.

A cigány politikus a könnyebbik eset. Megfelelő érdekeltségi rendszerrel éppúgy meggyőzhető, mint bármely más náció politikusa. Van azonban egy másik csoport is, a valódi, egyetemen iskolázott, versenyképes szellemi tevékenységre képes cigány értelmiség, pontosabban ennek az a része, amely nem lép ki a cigányságából, hanem vállalja és képviseli azt. Ha érdemben előre akarunk jutni – és nyilván azt akarjuk –, ők az érdekesek, nem a politikusok. Őket kell szövetségesnek megnyerni, különben nincs kibontakozás. Lehet díszcigányokat beültetni a frakcióba, lehet vajdákkal bohóckodni, de aki eredményt is akar, velük kell hogy dűlőre jusson.

Legelsősorban abban, hogy mi is a probléma lényege. Az elmúlt húsz évben a cigány értelmiség kialakított egy elgondolást arról, hogy mi a szerepe a cigányságnak Magyarországon. Ez az elgondolás a cigányságot passzív szenvedő félként írja le, minden problémát a többségi társadalom nem megfelelő magatartásából vezet le. A cigány értelmiség nemzeti önképe az áldozaté. Nem kell ezen nagyon megütközni, a magyarság önképében is jócskán benne van az áldozatiság (balsors akit régen tép). A baj azzal van, ha ez az önkép egyfajta kánonná emelkedik, egyedül üdvözítő tanná merevedik. Márpedig az elmúlt húsz évben a politikai liberalizmus képviselői – döntően politikai megfontolásból, a jobboldal lejáratásának szándékával – éppen ezt tették. És mivel a cigány értelmiség bennük talált szövetségest, ez a hozzáállás vált a közéletben az egyedül elfogadhatóvá.

A kiinduló pontunk tehát az, hogy a meghatározó cigány értelmiség nem hajlandó elismerni a cigányság felelősségét a problémák kialakulásában, mi több, még ennek a felelősségnek a felvetését is ellene irányuló támadásként éli meg, amelyet azonnal rasszizmusnak bélyegez és visszautasít.

Hogy lehet innen tovább lépni? Úgy, hogy életre kell segíteni egy olyan cigány értelmiséget, amely képes elszakadni ettől a doktrinér állásponttól, és hajlandó az érdemi együttműködésre. A nagy eszmei viták soha nem úgy dőlnek el, hogy az egyik fél meggyőzi a másikat, hanem úgy, hogy az egyik fél kihal. Azok a cigány értelmiségiek, akik húsz éve egyfolytában szenvedéstörténetként írják le a cigányok történetét, nem fogják megváltoztatni az álláspontjukat. Újakra van szükség, a pártok, az egyetemek, a közintézmények részéről hosszú távon gondolkodó „káderpolitikára”, amely olyan cigány értelmiségieket emel pozícióba, akik képesek kritikusan szemlélni saját népüket.

Mostani képünk nem cigányt ábrázol, hanem cigány festette, Balázs János. Őszintén szólva halálosan idegesítenek a legkülönfélébb módokon ajnározott cigány amatőr képzőművészek, mert szerintem a művészetben egyetlen mérce van, a minőség. Attól, hogy valaki cigány, még ostobaság művészetnek nevezni a dilettáns képeit és fafaragásait.

Állítólag létrejött Magyarországon egy sajátságos cigány képzőművész látásmód – ehhez képest én egy csomó önképzőköri dilettánst látok, akik egymást másolják, és lovagolják a konjunktúrát. Balázs János viszont nem közülük való volt. Bár iskolázatlan, naiv festő (naná, élete nagy részét egy salgótarjáni putritelepen élte), életműve igazi nagy művészet, a magyar kultúra jelentős értéke. Az ő képei nem ahhoz képest jók, hogy cigány volt, hanem az által. Érdekes következtetések vonhatók le ebből.

(Akit Balázs János jobban érdekel, megveheti a róla szóló monográfiát a Kieselbach Galériában Budapesten, a Szent István körúton, a Falk Miksa utca sarkán. Jó drága, de megéri az árát.)

Címkék: mszp fidesz szdsz kdnp cigány értelmiség

65 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr171580579

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Roma gárda alakult? 2009.12.07. 16:54:23

Romák angyalai. Tuti név. Youtubera feltöltjük. És akkor jó lesz. Be fogják szopni nyugi. Szerintem kamu az egész. Blöff. Olyan, mint a megalakult a csendőrség. Hangosan röhögtem mikor a fák mellé felállított célkeresztek mellet harci sorrendeben arcuk...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

epsilonx 2009.12.07. 19:09:32

Hát érdekes mindenesetre ...

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.12.07. 19:26:55

Azon cigány származású arcoknak, akik jómódban, értelmes szülők közt nőttek fel, jobb dolguk is van annál, mintsem a politikának pont ezen mezsgyéjén mozogjanak, vagy ápolják a kapcsolatot a gyökereikkel. Ezért kerülnek mindig jobb híján az alkalmatlan emberek továbbra is pozícióba.

tölgyes 2009.12.07. 19:32:44

Kétségtelenül erre volna szükség.. de a cigányságot IS elárulta a saját értelmisége. Tisztelet a kivételnek.

Bergeroth 2009.12.07. 19:33:02

Ugyanolyanok mint bárki más, amint bekerülnek a hatalomba, azonnal elfelejtik honnan jöttek, hol nöttek fel, és egyből korruptak és pökhendiek lesznek. Legutóbbi példa Kolompár, a sikkasztásos ügyeivel.

izlésrendőrség 2009.12.07. 19:38:25

szerintem ez a kép is dilettáns, de mindegy, kb úgy egyéni, mint a cigányzene hungarikum - sehogy

a cikk egyébként jó meglátás, csak abban bízni, hogy a cigányság akkora számú értelmiségit termeli ki magából, ami aztán érdemileg fordít a komplett cigányság sorsán, kár reménykedni, ezrelékekben sem mérhető most sem, ebben a tempóban kb pár száz év, de addig a dögevő tezsvírek felfalják az országot:(

egy fecske nem csinál nyarat

Kúrcsány Ferenc 2009.12.07. 19:44:25

Cigny értelmiségi? Az olyan mint a zsidó bányász?

lamed 2009.12.07. 19:52:29

Jó írás.
A cigány értelmiség óriási bűne, hogy soha nem foglalkoznak azzal, hogy ŐK MAGUK mit tehetnének a problémáik megoldásáért, hogy ŐK MAGUK (a cigányság) mennyire felelősek mindezért. Kizárólag, 100%-ban a többségi társadalomtól várják a megoldást, ők semmiért sem felelősek, semmit sem kell tenniük, semmit sem kell változtatniuk, csak kérniük és követelniük kell a többségtől a megoldást. Ezzel még az amúgy toleráns emberekben is sikerül óriási ellenszenvet kivívniuk.
Jó lenne látni, ahogy cigány vezetők a cigányságon belül is próbálnának változásokat elérni, a problémáik megoldásához saját maguk is hozzájárulnának.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.12.07. 19:56:27

Ott probléma, hogy a cigány értelmiség is pénzorientált és azon emberek érdekeiben cselekszik aki őket a hatalomhoz hozzásegítette.

Plusz lames sem írt hülyeséget. A cigányságnak kell beilleszkednie, nem nekünk beilleszteni őket.

hepcia 2009.12.07. 19:58:08

@Kúrcsány Ferenc: mindkettő van csak a bunkóból nem lesz szalonna

lamed 2009.12.07. 19:59:19

@Kúrcsány Ferenc: Egyszer számold már össze, hogy óránként hányszor jut eszedbe a "zsidó" szó. Genetikailag van belétek kódolva, hogy mindenről (de tényleg MINDENRŐL!) ez jut eszetekbe?

registraal 2009.12.07. 20:13:57

Hát mit mondjak... Nem egyszerű az eset. Mert vannak már régóta diplomás vagy nevezzük modern felfogású romák, de a saját társadalma, romák és nem romák egyformán tekintenek rájuk: ALIEN

olvasom a kuruc.infót ....nem szarabb az indexnél 2009.12.07. 20:15:45

fogjunk össze... tartsunk gyűjtést...küldjük vissza Indiába....

Dolce Vita 2009.12.07. 20:27:28

miota tiszteli a cigany a sajat ertelmiseget? vagy miota nem tagadja le a fajtajat a cigany ertelmseg? jo az alapgondolat, de nagyon sci-fi. egy atlagos ciganycsalad sajnos eleg belterjes ahhoz, hogy tele legyen erossen ertelmi fogyatekos gyerekekkel, akik a szulok kulturajat lesve messze elvetnek minden opciot egy ertelmisegi irany fele.
SAJNOS!! de en adnek eloszor munkat annak a ciganynak, aki beirna a cv-jebe, hogy o roma es lathato lenne, hogy ertelmisegi.

surayana2 2009.12.07. 20:27:36

Van cigány értelmiség. Na nem olyan "kövércigány", mint ahogy Áládárt nevezik a sajátjai. És nem olyan megélhetési pénzlenyúló, kommunikációs szakon végző, mint mohácsivica és a földbuta testvére, az erzsi. Hanem valóban egyetemet végzett, munkáját tisztességgel végző, családját a Bourdieu féle kulturális tőkével továbbjuttató. Csakhogy ezek nem mennek bele a piszkos politikába. Én magam személyesn ismerek ügyvédet, tanárt, egyetemi oktatót, de még rendőrt is. Semmivel nem lehet Őket megkülönböztetni a többiektől. A bőrük színe nem érdekel, életmódjuk pedig teljesen megegyezik a miénkkel. Ez a lényeg. Meg az, hogy a megélhetésiek elemi érdeke a feszültségkeltés, mert akkor újabb százmilliókat tudnak lenyúlni. Amig valaki/k ad/nak nekik, addig ez nem változik.

preludio12 2009.12.07. 20:33:07

Minden felemelkedés kulcsa a tanulás!Én angliában élek,körülvesz egy csomo indiai,de mind tanult,vagy ha nem,akkor napi 12 orát dolgozik,valamelyik rokona válalkozásában...Abszolute nem hasonlitanak a cigányokra,mert már generáciok ota küzdenek a beilleszkedésért és a többségi társadalom nem is néz rájuk ferde szemmel.A felvetéssel van egy kis gond kedves Bencsik ur,hogy a jobbik elött miért nem volt a cigányprobléma fontos kérdés?Most,hogy veszélyes konkurens társaság,egy kivülállo párt jelent meg a szinen a hatalomért folyo harcban,,és fenyegeti a kényelmes komcsi-narancs váltopártosdit,csak most lett politikai kérdés a valos cselekvés?Husz év alatt felnött egy generácio akit csak a szvazatáért támogattak!

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2009.12.07. 20:37:25

Bele se merek gondolni, hogy mennyi pénzt toltak politikusaink a cigány "elit" magukhoz édesgetésére, kéne nekünk ugyanez mégegyszer?

Kapitány_1 2009.12.07. 20:58:44

Van olyan, hogy roma értelmiség? Az összámukhoz képest azt a 200-300 kiemelkedő embert nem lehet rétegnek nevezni, hanem legfeljebb kivételnek.
Ja és hogy mondta Hofi? Nem adhatunk mindegyiknek vonót a kezébe, meg kellene fogni a lapát nyelét is.
Vagy önként tanulni, a szó teljes jelentésének megfelelően. És alkalmazkodni a jelenlegi többséghez és nem kivételezni velük. Volt jópár évük, hogy ezt megtanulják. Nem lehet évtizedeken át sajnálni, segélyezni és védeni Őket, kivételezni velük, ha Ők meg semmit nem változtatnak.

Rendszerhiba 2009.12.07. 21:06:57

Napjainkban nem igazán tekinthető épelméjűnek az a cigány származású értelmiségi, aki kiállna a saját fajtája mellett.
Végre kiküzdötte magát a ganéból, és most azokkal foglalkozzon, akik még benne vannak? Azok, akik maradtak a putriban, büszke népek, hiszen fehérek csicskáinak szólítják ezeket!
Ugyan már! Ezt még a magyarok sem tennék meg puszta jószándékból. Max sok-sok lenyúlható pénzért... Mint ahogy erre számtalan példa akad.

Meg kéne tanulni kimondani a politikusoknak, hogy igenis létezik olyan mint: cigány-bűnözés, cigány-maffia, cigány-probléma, cigány-magyar ellentét, cigány beilleszkedési probléma.
Ha ezeket ki tudják mondani, elismerik, sőt felismerik ezeket, onnantól kezdve jön el a problémák megoldásának esélye.
Addig meg lehet kiabálni fajgyűlöletet, kirekesztést, esélyegyenlőtlenséget.
Mert bármennyire is nem tetszik a dolog, de az a helyzet, hogy a többségi társadalom lassan már legalább annyira szenvedő áldozata a cigányügyeknek, mint maguk a cigányok. Sőt!

A tehetetlenül tébláboló két nagy szavazatvadász, a pénzéhes piros és narancsfejű trógerbanda csak csodálkozik, hogy a Jobbik besöpör vagy 25 százalékot. Na, akkor nem csak a cigányság fog szarul járni...

vernyul 2009.12.07. 21:12:26

Az amerikaiak is meg voltak lővé a feketékkel, aztán tessék.

mayfly9 2009.12.07. 21:18:14

Először azt akartam írni, hogy tele van már a nem létező tököm a cigányokkal, meg a róluk szóló ódákkal és azzal is, hogy folyton azt hallom, hogy szegényeket mindenki bántja, pedig ők kiemelkednének varjúdombról, csak mi szemetek nem engedjük.

Ehelyett csak annyit mondok, sosem lesz belőlük semmi. Legfeljebb akad köztük egy-egy kósza lélek, akinek sikerül kicsit feljebb emelkedni valami véletlen folytán és kész, ennyi. A többség megmarad olyannak, amilyen. Egyszerűen ilyenek és kész. És ha a világ pénzét és jóságát is fogjuk beleölni abba, hogy felemelkedjenek, az sem lesz elég, mert röhögnek rajtunk és lehúzzák rólunk a hatszázhatvanahatodik bört is. Ők így szeretnek élni, nem értem miért akarjuk mindenáron kihúzni őket onnan, ahol jól érzik magukat.
Hagyni kellene a fenébe és azt a tenger pénzt, amit rájuk költünk vissza kellene pumpálni a magyar gazdaságba, mert így olyan, mintha sírba tennénk.

Ehh...

registraal 2009.12.07. 21:24:20

Nap mint nap beszélhetünk róla, különböző fórumokon...

Az a roma aki vitte valamire, iskolába járt, netán sikerűlt elvégezni egy főiskolát, a legjobbat azzal teszi, ha nem alacsonyodik le az árok szélén ordibáló, követelőző romákhoz egyezkedni. Nincs miről.

Az oktatás szigorítása, a tanárok kezébe nagyobb hatalmat és lehetőségeket adó intézkedésekben hiszek. Ja, a Mónika Show azonnali betíltása... Minden olyan intézkedés, amely reális példát és cselekvési tervet mutat fel, támogatom.

Lássuk be, Fidesz- Mszp - Szdsz, az elmúlt 20 évben mindenki a saját zsebével volt elfoglalva, a cigányok csak akkor voltak fontosak, ha jött a választás. Szétosztogattak vidéken pár fagyasztott csírkét aztán 4 évre jegelték a témát újra. A vezetőiknek pedig megmutatták, hogyan kell elegánsan, öltönyben lopni. Oszd meg és uralkodj módszerrel pedig minden roma szervezetnek csurrantottak valamit és szépen összeugrasztották őket.

Ennyi...

Őszintén kérdezem, mégis mikor fog itt változás lenni? Tényleg azt hisszük, hogy csak a segély az ami hátráltatja őket? Hogy az elmúlt 20 évben tényleg történt változás? Mitől változnának meg, ha a politikai vezetés sem akar mást tőllük, csak hogy ne legyenek szem előtt és hogy ki ne tudjanak szabadulni a putriból. Ezért a segély, a támogatás, maradj csöndben...

Mindjárt jön a vállasztás...

Közben ott is kialakul a bűnözés erősebb változata, megjelennek a cigány maffiák, uzsora hitelekkel szorongatják egymást, belekényszerítik őket, hogy lopjanak nekik, stb... Persze nem kell nekik kétszer mondani, de a kiszakadásra tényleg csak az elszökés otthonról által lehetséges sokszor.

Ennyi, ez a véleményem.

Working Class Hero 2009.12.07. 21:31:37

@vernyul: De az amerikai négerek nem várták meg míg a szájukba repül a sült galamb, volt egy Martin Luther King-jük, Malcolm X-ük, és felemelt ököllel lettek niggerből, büszke négerek(már amelyik). Küzdöttek azért, hogy tanulhassanak, dolgozhassanak, elismerjék őket. A rétiniggerek valahogy mások, persze lehet én vagyok szemét rasszista náci.:|

Kék_hagyma 2009.12.07. 21:34:55

Vannak - ha nem is sokan - értelmes cigány értelmiségiek. Csak az a nagy probléma, hogy a sittesek (K.O. és társai) nem engedik őket a zsírosfazék közelébe.

Forgács István
hetivalasz.hu/visszhang/ocsu-es-buza-21953/
(van még több jó írása is),

Kamarás István,

és még majd eszembe jut....

preludio12 2009.12.07. 21:44:40

Na azért az afrikai négerek,itt angliában inkább a segélyt lesö,narkot árulo,verekedös késelös kissebséget képviselik,persze itt is vannak kivételek,a muszlimok.Attol függetlenül nem igazán szeretik öket,mert hasonlitanak a cigokra,lusták és agresszivek.Megszokták hogy támogatást kapnak börszinük jogán,kivételezett helyzet a többséghez viszonyitva.A cigányok mit akarnak?husz év mulva többen lesznek mint a magyarok,ki fog dolgozni?Földet müvelni?Kitöl fognak segélyt várni?egy millio dolgozo magyartol 5millio segélyre váro analfabéta?

Fat Jew Biatch 2009.12.07. 22:21:10

Most akkor ennek az a gondolati íve, hogy a cigányokat többé nem lehet kihagyni a róluk szóló döntések meghozatalából - tehát a legjobb amit tehetünk az, hogy veszünk egy drága Balázs-monográfiát Kieselbachéknál? Figyu, engem meggyőzött. Én veszek kettőt. Egyet magamnak, egyet a kutyámnak Chuzzlewitnak. Meg egyet a Steiner Kristóf kutyájának. Feladom postán Izraelbe. Most ezen ne múljon a kritikus cigány értelmiségiek pozícióba emelése.

Dr.Hook 2009.12.07. 22:25:31

A helyzet durva,de nem teljesen reménytelen, sokat dolgozom roma emberekkel,nem culágerek, pont olyanok, mint bármely másik nem magyar entitás. Azt gondolom, hogy ők nem mennek vissza Indiába, ugye ezt senki nem gondolja komolyan; tehát maradnak a polgártársaink, akkor egy verzió van, magunkhoz kell emelnünk őket, akkor is ha nehezen jönnek, ha így maradnak akkor a gyerekeinknek annyi. Tanulás, ebben lehet az egyetlen kiút, vagy a hypo, ők a bőrfehérítést választanák, de ez még sem az igazi út...

preludio12 2009.12.07. 22:31:17

Ja,döntöttek rolam is eleget,apeh,biztosito,bankok,rendörség stb.. biztos jot akartak,csak én éreztem ugy,hogy a börömet is lenyuzzák.Nem dönteni kellene rolluk,hanem megtanitani öket az öngondoskodásrol,mert nem lehet mindent elvárni az ugynevezett többségtöl.Nekem is vannak elvárásaim,most mit tegyek?kezdjek tüntetni?ki a faszt érdekel ha egy melozo,adot fizetö,törvényeket betarto csoport kifejezi az elvárásait?Az mszp-fidesz egypártot nem.Talán egyedül a jobbikot!

Fat Jew Biatch 2009.12.07. 22:37:41

Egyébként én értelmiségi alatt valahogy Tölgyessy Péter vagy TGM kalibert értek. Az, hogy valaki napi öt ilyen mázolmányt leken (Salgótarjánon innen vagy túl) az egy más jellegű kompetencia. Művészet lehetne, de hát... ezt hagyjuk. Apropó cigányművész - Karfiáth Orsi (értelmiségi alatt?) pl. kurvajól mutat mint cigánylány. Lehet, hogy őt kéne pozícióba hozni ezzel a... misszióval. Lehetne egyfajta... misszionárius. Vagy van olyan cigányértelmiségi pozíció, hogy... doggy?

Sziszifusz 2009.12.07. 22:51:11

Nem lehet, hogy a magyar értelmiségnek is sok mindenen kéne változtatni, és hogy ők is ugyanolyan merev dogmák mentén beszélgetnek a cigányokról?

preludio12 2009.12.07. 23:05:18

Szögi Lajos is értelmiségi volt,jol el is beszélgettek vele a toleráns cigányok.Miért gondolja mindenki,hogy az ö szemükben van különbség a"gádzsok" között?Látogassátok meg a balogh artur féle "értelmiségi"blogot és képet kaphattok a romák valodi énjéröl,éjsötét apszolute fajgyülölö a késeiket rátok fenö horda,akik alá az elmult husz év pátyolgato politikája adta a lovat.Már az uj honfoglalásrol beszélnek,persze nem indiában!

nincs kecmec 2009.12.07. 23:22:56

@Kúrcsány Ferenc: Cinikus, rovidlato hozzallas.
A feketek USA-beli valamikori helyzete hasonlo volt. Nem kell megvarni hogy oljenek , gyujtogassanak mint az USA-ban
a hatvanas evekben. Fel kellene emelni oket, meg kell adni a lehetoseget a felemelkedeshez. Allami vallalatokat , es az allamnak dolgozo vallalatokat , hivatalokat , hadsereget , rendorseget stb. kotelezni kellene hogy bizonyos %-ban cigany szarmazasu allampolgarokkal toltson fel poziciokat.
Kialakulhatna a cigany ertelmiseg es kozep osztaly aki sokkal tobbet tehetnenek es peldajuk osztonzhetne a cigany tomegeket. Mikor lepunk ki ebbol a rasszista oroltsegbol , mindig olni kell valakit ?!

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2009.12.07. 23:30:27

Kívülről nem lehet a cigányokon segíteni.

registraal 2009.12.07. 23:33:00

@dali80: @nincs kecmec: Épp most akartam erről írni...

@Môžeš mi pomôct'?: @preludio12: Ti fogtok a legtöbbet szenvedni, mert akár tetszik akár nem, kis halak vagytok ahhoz, hogy "majd ti elintézitek"... Ha hagyjuk hogy így menjenek tovább a dolgok az egész ország belebetegszik. Az oktatás és akár a kötelező kiemelés, amit "nincs kecmec" említ, annak ellenére, hogy az is egy egyfajta megkülönböztetés, de annak van értelme. Ki lehet járni az utcára masírozni, de bármilyen politikai gittegylet csak eszköz a pártok kezében.

A parlagfű meg csak nő, pedig istenbizony felesküdtek páran rá, hogy mennie kell...

registraal 2009.12.07. 23:36:16

Magyarországnak van ALKOTMÁNYA, tagja az EURÓPAI UNIÓNAK, vannak normák amiket követnie kell. A jobbik ámít és előre hazudik, hogy bármit is tudna ezügyben tenni...

nincs kecmec 2009.12.07. 23:41:45

@Dolce Vita: En gyakran talalkozom
szorgalmas cigany szarmazasu szakemberekkel. Hogy boldoguljanak el kellet jonnijuk az USA-ba, mert M-on
amikor meglattak hogy roma mar nem is kerultek szamitasba a felvetelnel.Ilyen es hasonlo hozzaallas utan mit varsz toluk.A feketek USA-beli valamikori helyzete hasonlo volt. Nem kell megvarni hogy oljenek , gyujtogassanak mint az USA-ban
a hatvanas evekben. Fel kellene emelni oket, meg kell adni a lehetoseget a felemelkedeshez. Allami vallalatokat , es az allamnak dolgozo vallalatokat , hivatalokat , hadsereget , rendorseget stb. kotelezni kellene hogy bizonyos %-ban cigany szarmazasu allampolgarokkal toltson fel poziciokat.
Kialakulhatna a cigany ertelmiseg es kozep osztaly aki sokkal tobbet tehetnenek es peldajuk osztonzhetne a cigany tomegeket. Mikor lepunk ki ebbol a rasszista oroltsegbol ?!

nincs kecmec 2009.12.07. 23:49:18

@registraal: Eggyet ertek veled.Hidd
el amirol beszelek elsosorban a mi erdekunk a tobbsege. Itt az USA-ban az ittenieke, M-on a tobbi magyare.Nem szeretnenk egy orokos problemaval kuzdo orszagban elni. Itt ez a megoldodni latszik.

registraal 2009.12.08. 00:08:43

@nincs kecmec: Én úgy látom, hogy bár más országokkal példálozódni valóban nem szerencsés, de nem kellen nekünk is keresztűl menni azokon a targédiákon amit az USA egyszer már átélt ezen a téren. Senki sem állítja, gondolom te pedig saját szemeddel láthatod, hogy nem tökéletes semmi sem, de legalább van esélyük változtatni rajta, és ez alatt az igazi esélyre gondolok. A Társadalom egészének szüksége van erre az eélyre.

guy 2009.12.08. 00:17:11

@nincs kecmec: nem megy, nincs annyi munkára képes cigány, először oktatni kéne őket, ahhoz kiragadni a gyereket az otthoni közegből, vagy az otthoni közeg élet- és szellemi színvonalát javítani - pénz, pénz, pénz, ami ennek a kis országnak már az egészségügyre sincs, nemhogy cigányokra, persze meg kéne oldani - de most nem lehet.

A cigányok jogaiért küzdők meg olyanok, mint az érdekképviselők általában manapság - mindenre, ami nem találkozik teljesen a fantaszta nézeteikkel, arra simán zsigerből nemet mondanak - így viszont nem lehet előrelépni. (a politika erről abszolút tehet, nincs politikai kultúránk, csak meg kell nézni egy parlamenti közvetítést, kész majomház)

nincs kecmec 2009.12.08. 00:19:03

@registraal: Okos ember a mas peldajan
tanul. Gondolod M-on ez megtortenik bekesen ?! Bar ugy lenne. A trappolok pedig csak arra jok hogy szitjak a kedelyeket es elobb-utobb hadat uzenjenek az oroszoknak mint tettek a II
haboruban. Persze aztan jon a kanyar /Don/

nincs kecmec 2009.12.08. 00:24:18

@guy: hosszu folyamat, ha mar meg kezdodott volna elorebb lennenk.

guy 2009.12.08. 00:29:50

@nincs kecmec: ha elkezdenék, akkor meg az ellenkező oldal jönne vele, hogy mennyi pénzt költ a másik oldal cigányokra, mikor ott van az oktatás, egészségügy, nyugdíjasok, köztisztviselők, stb. Itt ma nem lehet semmi érzékeny témához hozzányúlni, mert rögtön demagógiát csinálnak belőle, akármelyik oldalról nézzük. Nyilván csak úgy lehetne jót tenni a cigányokkal, hogy az elején fájjon nekik, kíváncsi vagyok, ki is merné bevállalni drága hazánkban, szerintem még a jobbik sem.

nincs kecmec 2009.12.08. 00:44:05

@guy: Igen az ellenzek a nagy " biralo "
Meg okos otletet nem igen hallottam toluk. Viszont a "semmi sem jo"- otlettel mit lehet kezdeni ?

guy 2009.12.08. 01:07:19

@nincs kecmec: nem csak az ellenzékkel van baj szerintem. Mindenesetre a cigányság vagy magától kimászik a szarból, vagy ottmarad - persze ez csak az én véleményem, remélem, nincs igazam.

Clinian (törölt) 2009.12.08. 03:16:10

Mérsékelten előítéletes, de legfőképp buta írás, a szerző nem sokat érzékel a társadalom működéséből. Mindenesetre jobb, mint a kommentelők nagy részének elvakultsága; félszeműnek is kell lenni a vakok között, Gábor.

nincs kecmec 2009.12.08. 03:18:16

Magatol, persze ugy marad , de ha meg tapossak is , hatha megdoglik , ez megoldas ?

Joe84 2009.12.08. 03:21:36

Életre kel segíteni a cigány értelmiséget??

Kaptak ők már tőlünk elég segítséget, túl sokat is, most már segítsenek magukon, ha meg nem, akkor ott a börtön. Mi is csak magunkra számíthatunk, cigányoknak miért járna plusz segítség?

Szalahadin 2009.12.08. 06:29:18

@nincs kecmec:
Nagyszerű, hogy az USA-ból osztod nekünk az észt és emlegeted azt a hazug közhelyet, hogy a magyarországi cigányok helyzete analóg módon kezelhető az USA-beli feketék helyzetével. Ennek a párhuzamnak a valószerűtlenségét talán az érzékelteti legjobban, ha belegondolsz, hogy a bronxi gettóban megkérdezel 10 gyereket, mi akar lenni? Amit én olvastam a témáról, azok alapján vagy valamelyik híres színészt, NBA-sztárt vagy rappert szokták emlegetni. Kérdezz meg valahol Borsodban 10 cigánygyereket, mi akar lenni, egy se fogja azt mondani, hogy Daróczi Dávid kormányszóvivő. A favorit a kigyúrt, terepjárós, dögláncos bűnöző, mondjuk bodzagyűjtő iván, Marian Cozma egyik gyilkosa.
Amúgy minden itt rasszizmusról okoskodónak kötelező olvasmány Solt Ágnes 2008-ban végzett kutatása, ahol a szerző rendkívül bátor módon, a píszí idiótizmus terrorja közepette is le merte írni, hogy a mélyszegénységben élő cigányok felemelkedésének legnagyobb akadálya ŐK MAGUK. Aki ezt nem képes megérteni, az ne ossza tovább az igét, mert rossz filmet néz, az alapján pedig nem lehet eljutni a jó megoldásig. A másik, amin a hülye rasszistázóknak el kellene gondolkodni, hogy aki csak segélyre és/vagy bűnözésre berendezkedetteket lát maga körül, abból vajon hogyan lenne cigány értelmiségi? Ha nem lesz, akkor nem a rasszisták miatt nem lesz, hanem mert a saját környezete brutális vagy kevésbé brutális módon visszarángatja abba a mocsokba, ahonnan indult. Miért is? Mert ha sok példa lenne arra, hogy kitartással, szorgalommal, tanulással és munkával egy cigány valamire viheti Magyarországon, akkor esetleg nekem is felteszik a kérdést, hogy hát te miért csak a segélyért ácsingózol, miért nem termelsz legalább 1 Ft GDP-t? Ha pedig ezt a kérdést sűrűn felteszik, vége annak a kornak, hogy elegendő néha megdugni az asszonyt és ebből megél a család. A másik csapat, aki nagyon fél ettől a forgatókönyvtől, azok a mindenféle szakértők, akiknek szintén kényelmes a mostani helyzet, egyfolytában szakértik a problémát, hangsúlyozzák annak fontosságát, mennyire nagy szükség van a 2763. közhelyeket és frázisokat pufogtató tanulmányukra. Egy a lényeg, folyamatosan fenn kell tartani az igényt a saját semmittevésük iránt is, a probléma látszatát keltve. Ők egyébként ugyanolyan élősködői a témának, mint maguk a cigányok, s ezért a második legfontosabb akadályai annak, hogy valami tényleg történhessen cigányügyben.

egyenes labirintus 2009.12.08. 07:07:52

A közelmúltban építkeztünk. Úgy alakult, hogy a mesterek közül egy cigány kőműves árajánlatát fogadtuk el. Voltak fenntartásaink -kinek ne lenne- de sok pozitív visszajelzést kaptunk a brigádról, megnéztem előtte a munkáikat és ár tekintetében is kedvezőbbek voltak a többitől.
Summa summarum, az egyik legdolgosabb, legbecsületesebb embereket ismertem meg bennük az építkezés hónapjai alatt, tökéletes munkát végeztek és egy rozsdás szöget sem vittek el kérdés nélkül.
Vannak ilyen romák is csak sajnos nagyon kevesen. Ennek ellenére a postban leírtak alapján még mindig nem látom, hogy a maradék 90% miért nem fog kirabolni vagy meglopni, mitől változna a megítélésük, a világban elfoglalt helyük, ha ezt ők maguk nem akarják. Mert ez a legnagyobb probléma, hogy nem akarják! Jó így nekik. És ezt nem csak én mondom,
hanem az a dolgos cigány kőműves aki a legjobban szenved ettől. Egybemossák velük.

Szűcslaci 2009.12.08. 07:31:43

Azért ne vonjunk már párhuzamot Amerika négerei és a mi cigányaink között. Majd ha bebizonyosodik, hogy láncra verve, akaratuk ellenére, erőszakkal idehoztuk a cigányokat - na majd akkor.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.12.08. 07:46:34

@Szűcslaci:

Pontosan!

A magyarországi romák inkább az USA-beli illegális bevándorló latin-amerikai bűnőzőkre, vagy az ausztrál bennszülöttekre hasonlítanak.

Cigány értelmiségi nincs, mert ha valódi értelmiségi (nem politikus, hanem orvos, tudós) válik egy romából, akkor automatikusan elmagyarosodik.

volesojinka 2009.12.08. 08:03:36

Azt hiszem nincs sok értelme az ilyen posztoknak, a kommentelő közönség - csak bízhatom benne, hogy nem képezi le igazán a társadalmat, hanem egyfajta sajátos halmazt mutat - csak meglátja a "cigány" szót, légyen az bárhol, bármilyen összefüggésben, és azonnal odahányja az összes ostoba, szoft- vagy keményrasszitsa sztereotípiáját.
Ezek között visszatérő - és még a jobb szándékúak közé tartozó - momentum, hogy a cigányoknak tanulniuk kellene, miközben az a helyzet, hogy a többségi társadalomnak kellene NAGYON, de NAGYON tanulnia, hogy mit jelent egy demokratikus társadalom, mit jelent a tolerancia, és - hogy hagyjuk az altruizmus és humanizmust, noha bízom benne, hogy azért ezek nem elvetendők - mit jelent a legönzőbb gazdasági érdek, ami miatt mindannyiunk számára szükségszerű, hogy a cigányokat ne taszítsuk a pária-létbe, ahonnan csak valami dacos és kétségbeesett bűnözés kínál számukra kiutat.
Látszólag gondolkoznak ezek a kommentelők, viszonylag értelmes szavakat írnak egymás után.....és mégis kétségbeejtően ostobák.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.12.08. 08:34:41

@volesojinka:

"a többségi társadalomnak kellene NAGYON, de NAGYON tanulnia, hogy mit jelent egy demokratikus társadalom, mit jelent a tolerancia"

Ja, a tanulás mindenkire ráfér.
Azért a romák jobban le vannak maradva, ezt lásd be.

Senkit nem érdekel, hogy őseink Svábföldről, a Pripjáty-mocsarakból vagy Indiából jöttek, nem érdekes, hogy szőke vagy vagy barna, vörös, vagy fekete. Egy érdekes csak normálisan viselkedsz, vagy nem.
Miért nem lehet innen kiindulni?
(A normális videlkedés, versenyképes, fenntartható, nem élősködésre berendezkedett viselkedést jelent)

2009.12.08. 08:35:23

@volesojinka: "dacos és kétségbeesett bűnözés"

Pénzes Henrietta, Szögi Lajos, Marian Cozma, csak hogy azokat az ismertebb eseteket említsem, ahol cigányok gyilkoltak vadállati kegyetlenséggel...a "dacos" és "kétségbeesett" bűnözés mintapéldái...

A többségi társadalom meg évtizedek óta végtelenül türelmes a hordával szemben. Talán inkább a cigányoknak kellene végre megtanulni, hogy mi az emberi viselkedés, a munka és a jog.

Idet 2009.12.08. 08:55:37

@volesojinka: Igazad van abban, hogy a demokráciát még nagyon tanulnunk kell. De melyiket? A Ny-európait, az amerikait, vagy talán egy sajátot kellene megvalósítani? Ezek az országok kétszáz évvel járnak előbbre a saját "új" társadalmuk kialakításában -- a rendihez képest, úgy értem --, és az alapvető ismérveken kívül már meglehetősen különböznek egymástól. A másolás nem vezet sehová, ahogyan láthatjuk. Ami nem a sajátunk, az nem fog meggyökeresedni, sajnos, a történelmi fejlődés fázisai nem átugorhatóak.
Cigány honfitársainkat nem "felemelni" kellene,(a többségi társadalom jó részének is lenne még hova) hanem, hozzájuttatni a munkához és a tanuláshoz, ami nem megy egy kis violencia nélkül. Bünözők, szegények, restek pedig mindig is lesznek, ahogyan mindig is voltak. Azt csak a szocializmus képzelte úgy, hogy egymás kezét fogva, egyenletes vonalban felfejlődve, fényes tekintettel vonulunk a szebb jövő felé.
A pária-léttel kapcsolatos gondolataiddal is egyetértek.

Idet 2009.12.08. 09:03:09

@volesojinka: És még: kérlek, ne ostobázd le azokat az embereket, akikkel éppen beszélgetsz, vagy eszmét cserélsz. Sokat ront a hiteleden, egy. Kettő, nagyon-nagyon sok a rossz tapasztalat, ezt ne felejtsd el.

Akinek a gyerekét megverték, kirabolták az utcán, őt magát megtámadták, vagy csak látja a kövér láncosokat és a megélhetési cigányokat, nem fog szociológiai és politilógiai érvek alapján a megtérni a toleranciához.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2009.12.08. 09:06:42

@volesojinka:
Az a helyzet, hogy a 600-as merci sötétített üvege nagyon eltorzítja az erre a témára való rálátást. Valószínű azért látod Te ilyen furán ezt a helyzetet. Illetve még talán azért, mert a budai villák elég messze vannak a valós problémáktól, és a távolság köde is torzíthat.

Idet 2009.12.08. 09:32:22

@Szalahadin: Igen, csakhogy Solt Ágnes megállapítása minden mélyszegénységben élő rétegre igaz. A gyerekek így szocializálódnak, és külső segítség nélkül nem tudnak kikeveredni ebből az áldatlan helyzetből, akkor sem, ha okosak és tehetségesek. Az észnek és a tehetségnek valahogyan napvilágra kell jutnia, különben elvész. A letakart láng nem világít, nyugodtan felejtsük el a könnyes amerikai self made man-történeteket. Egy részük puszta legenda, és az más világ volt, most is más világ, ahogyan te is írod.

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2009.12.08. 09:53:48

@Jobb híján MDF-es: "A magyarországi romák inkább az USA-beli illegális bevándorló latin-amerikai bűnőzőkre, vagy az ausztrál bennszülöttekre hasonlítanak."

Hat, mar a latino hasonlat is santit, de az Aboriginalokkal aztan a hulyreseg uj magassagaiba emelkedtel ugyanazon a mondaton belul. Gratu!

registraal 2009.12.08. 10:08:11

@egyenes labirintus: Erről beszélek, ne csodálkozzatok ha vakinek sikerül kitörnie egy cigánytelepi közegből és nem akarja a lustább és kényelmesebbjének magyarázni, egyezkedni velük, hogy mit kellene, lehetne tenni maguktól is.

Nekem ugyanezt mondta egykor az egyik roma barátom, hogy ő jobban utája még a skinheadeknél is őket, mert miattuk szenved a legtöbbet !

@Idet: Erre az igazi megoldás az oktatás segítése, nem csak a romák számára. De, hogy mit mondjak, lehetne pl ingyenes napközi, kötelező heti 2 alkalommal könyvtárba vinni őket ott olvastatni őket, mutatni a kultúrát, foglalkozni a gyerekekkel, felnyitni a szemüket, lásság a lehetőséget, amihez nem is pénz kell, hanem akarat. Aki nem akar haladni a többivel, azt nem tudod "megmenteni", de hidd el főleg a gyerekek esetében egy elenyésző.

Nem 1 nap alatt oldódik meg a probléma, főleg nem akkor ha erővel, pusztítással akarja valaki "megoldani"

Egyébként nem értem, miért gondolják sokan, hogy a roma fiatalok buták. Annak idejéne egy budapesti szakközépbe jártam, és akik oda jártak, teljesen egyforma képességüek voltak mindenkivel. Ha a romákról beszélünk, sokaknak azok az emberek jutnak eszükbe akik a falu végén a telepen laknak. Tévhit, hogy csak ők léteznek. A városokban, főleg Budapesten több száz ezren laknak szerintem, akiknek jelentős részét észre sem lehet venni, mert teljesen beilleszkedett, "elmagyarosodott".

És végülis nem ez a cél ? Vagy azzal is bajvan? Döntsük már el végre mit akarunk.

Annak idején elhangzott egy ilyen mondat amit mindenki tudja ki mondott:

"lehet itt még tesze-toszáskodni.... csak ez a ... ország többet érdemel!"

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.12.08. 10:41:38

@KennyOMG:

Minden hasonlat sántít egy kicsit.
Többféle roma van, van latino gengszterszerű is, meg abo-szerű totál véglény.
és vannak a totál elmagyarosodottak (elglobalizáltak?), ha csak olyanok lennének, akkor nem is beszélnénk romakérdésről. Mint ahogy sváb kérdés sincs.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2009.12.16. 15:04:47

"Szeretem" a kommentekben olvasható negatív, felelősségátruházó szövegelést, ami csak kritikát tartalmaz, de javaslatot nem. Egy értékelhető jövőkép kell, hogy a tanulmányokat érdemes elvégezni (a telepen azt látva, hogy már a diploma sem ér semmit, a szakmunkásokat is bocsátják el, miért ne válassza az ottani a nihilizmust, ha a szüleinek is sikerült így túlélnie?) Ez sokkal komplexebb probléma, mint "cigánykérdés".
Vannak cigány értelmiségi barátaim, de én egyikben sem azt láttam, hogy gyűlölné a származását. Mindhárman megjárták a "hadak útját", de végül diplomához jutottak/fognak jutni. Mindhármuk életében volt egy pont, ahol azt mondták "elég", nem bírják tovább. Szerintem egy olyan helyzetnek kell beállnia a fiatalok életében, egy olyan lejtőnek, ahol még meg lehet ragadni őket, és egy pozitív példát látva tanulni kezdenek, mert egyszerűen nincs más út.
süti beállítások módosítása