Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

Nem lát, nem hall, nem beszél

Bencsik Gábor 2010.01.08. 11:42

Rendkívüli események a politikában is előfordulhatnak, mégis az a legcélszerűbb, ha arra készülünk, hogy a következő kormányt a Fidesz adja. Négy évig ők irányítják majd az országot, és nyilván nem mindegy, hogyan. Például hogy mit kezdenek a cigányokkal. Milyen a Fidesz cigánypolitikája? Miért, van neki olyan? A rövid válasz: nincs. A bővebb: a Fidesznek az az alaposan meggondolt és megfontolt cigánypolitikája, hogy ilyenje nincs neki. Hogy cigányügyben ki sem nyitja a száját. Hallgat, mint a csuka, hogy egyebet ne mondjunk. Ugyanis fölmérték, hogy ebben az ügyben nem tudnak olyat mondani, amivel ne veszítenének több szavazatot, mint amennyit nyernek.

Nem mintha az eddigi kormányoknak és pártoknak lett volna rendesen végiggondolt, felépített és végrehajtott cigánypolitikájuk. Az MDF nem is igen érzékelte a problémát, a szocialisták olyan szavazókként tekintettek a cigányokra, akik segélyekkel viszonylag olcsón (még a nyugdíjasoknál is olcsóbban) megvehetők, a liberálisok számára a jobboldal folyamatos rasszistázásának ürügyeként szolgáltak, a Fidesz pedig eddig sem mondott semmit, azt is halkan, nehogy baja legyen belőle.

Persze, különféle kormányzati programok azért voltak, jó szándékú erőfeszítések is történtek, sokmilliárd forintot elköltöttek, de hogy milyen eredménnyel, azt ma látni világosan. Húsz éve, a rendszerváltás idején a legtöbb ember nem is értette, hol itt a probléma. Ma pedig azt nem érti, hogyan lehet ebből a szörnyű helyzetből kilábalni. Húsz éve a cigányellenesség alig-alig volt jelen Magyarországon, ma általános. És ami például Solt Ágnes tanulmányából is tudható (Lásd HVG idei 1. szám 18. oldal), a cigányok körében egyre nő a magyarellenesség. A balliberális értelmiség húsz éven át szellemi autodaféra küldött mindenkit, aki akár csak említeni merte azt, hogy a cigányok maguk is felelősek a kialakult helyzetért – az ügy őszinte kibeszélésének elfojtásával azt érte el, hogy mára az ország lakosságának döntő többsége kizárólag a cigányokat tartja felelősnek. Ez a többség a titkos választásokon a történelmi süllyesztőbe dobta ugyan  az SZDSZ-t, de a hatalomba emelte azt a Jobbikot, amely kimondta, amit egyre több ember gondolt, de nem mert kimondani.

Itt tartunk most. Nem azért szavaznak "csupán" fél millióan a Jobbikra, mert ennyien vannak a radikálisan cigányellenesek, hanem mert ennyinek veszi be a gyomra a Jobbik egyéb penetráns megnyilvánulásait. Ami a cigányság ügyét illeti, megkockáztatom, hogy a választók nyolcvan százaléka a Jobbikkal ért egyet.

Ebben a helyzetben a Fidesznek, ha meg akarja nyerni a következő választásokat, cigányügyben nincs módja megszólalni sem. A Jobbik retorikáját és eszméit nyilván nem veheti át, azon kívül viszont bármit mond, szavazókat fordít el magától. Mint a híres három majom: nem lát, nem hall, nem beszél – nem hibázik.

Mindebből egy nagyon fontos dolog következik: a cigányság ügyében addig előremozdulás nem lesz, amíg a közhangulat az irányukban nem változik. Amíg a döntési helyzetben lévő politikusok meg nem győződnek arról, hogy ha ezzel foglalkoznak, nem csökken, inkább nő a támogatásuk. A róbertbácsis segélyosztogatás kudarcot vallott, a lakosságnak a rasszizmus furkósbotjával való folyamatos ütlegelése szintén. Húsz év alatt sikerült sokkal rosszabb helyzetbe jutnunk, mint ahonnan elindultunk, és ahhoz, hogy visszajussunk legalább a kiinduló ponthoz, a többségi társadalomban felgyülemlett feszültségeket kell először csillapítani. Csöndes, aprólékos, gondosan felépített, kitartó munkára volna szükség, semmi látványos akciózás, radikális reform, inkább szívós menetelés a kijelölt irányba az oktatásügyben, a munkahely-teremtésben, a kultúra-építésben, a bűnüldözésben.

Vajon ilyen titkos, fiók mélyén őrzött cigánypolitikai koncepciója van már a kormányra készülő Fidesznek? Attól tartok nincs, még egy pármondatos fecni sem. De szép is lenne, ha tévednék.

Következzék egy sokat reprodukált kép, amelyről azonban kevesen tudják, mi a forrása. A 19. század utolsó harmadában, valamikor 1880 körül megszületett a többé-kevésbé térhatású sztereofénykép műfaja. Kirobbanó sikernek bizonyult, a következő bő fél évszázadban többtízezer ilyen kép született, az erre specializálódott kiadók (köztük a mellékelt képet kibocsátó Keystone View Company) szinte az egész világot „leképezték” több tucat, olykor több száz darabból álló sorozatokat adtak ki.

Külön cigány sorozat nem készült, szórványosan jelentek meg képek a különböző országokkal foglalkozó sorozatokban. A mi képünk, amint a felirata elárulja, Orsova közelében készült 1920 után (hiszen a dél-erdélyi Orsovát Romániába helyezi – a pontos dátumot nem tudom, Keystone-gyüjtők összeállítottak már különféle katalógusokat, de nekem nincs ilyenem). Az asszony mozdulata kissé beállított, a szituáció azonban eredeti, a kép becses, hiteles dokumentum

Címkék: fidesz szdsz mdf jobbik segély cigánypolitika

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr701656454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ValleyFloydRoad 2010.01.18. 04:02:54

Szerintem elsőne nem is lenne kis előrelépés az, ha a jelenlegi nonszensz rendszer megszűnne. Csak belegondolni merünk,aztán inkább gyorsan be is fejezzük, hogy mi lesz itt 20-30 év múlva, ha minden úgy folytatódik, ahogy most mennek a dolgok a cigány ügyek tájékán.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.19. 16:00:28

"Ami a cigányság ügyét illeti, megkockáztatom, hogy a választók nyolcvan százaléka a Jobbikkal ért egyet."

Ha kenyér nincs, legalább cirkusz legyen.

Bemmbemm · http://nemzeti-radikal.blog.hu/ 2010.01.25. 01:34:53

Valamit had kérdezzek kedves blogíró. És ezt most nem gúnnyal írtam, mert értelmesen írod le a véleményed.
Hol vannak az igazi, becsületes cigány értelmiségiek? Van az országnak 1 millió cigánya. Miért nem tudják az értelmesebbek rendbe szedni a többit? Minden évben milliárdok tűnnek el a felzárkóztatásra és nem történik semmi. De ki tudja mennyi pénz megy el segélyre, amiért nem kell megdolgozni. Tudod mi a baj? A magyar inkább nem vállal gyereket, ha tudja, hogy nem képes eltartani. A cigányok nagy része azért vállal gyereket, mert ebből él. Aláírom, hogy nem ők találták ki ezt a rendszert, de gusztustalanul kihasználják. Az embereknek elege lett. Hidd el nem rasszista a magyar. Ennyire toleráns nép kevés van a világon. De 20 év alatt szépen elege lett az egyszerű, dolgozó embereknek, hogy a cigányok tönkreteszik az életüket vagy kiröhögik őket, amiért ugyanannyiért gürcölnek egész nap, amennyit ők segélyként kapnak. A Fidesz egy birkapárt lett az évek során. És egyben biztos vagyok: a Jobbik ha hatalomra kerülne sokat tudna változtatni. Az más kérdés, hogy akar e minden cigány dolgozni, becsületesen és normális emberi körülmények közt élni.

Minden a rasszizmusra van fogva, mert az a legegyszerűbb. Közben csak beleuntak az emberek a nyilvános megcsúfolásukba.

És igenis vannak rendes, becsületes, dolgos cigányok, de sajnos túl kevesen. Bizonyos szempontból azt is el kell fogadni, hogy a cigányok nagy része nem képes ezt a civilizációt befogadni. Nemhiába vándoroltak folyamatosan évszázadokon keresztül. Erre bedugták mindet szociális bérlakásokba, amikre 1 hétig nem tudtak vigyázni.

Nem csak nálunk van baj a cigánysággal, Európa többi nemzete ezerszer keményebben bánik velük. Itt jelenleg mindenki rasszizmust kiált, de kánaán van.

Bencsik Gábor · http://www.magyarmercurius.hu 2010.01.26. 10:45:39

@Bemmbemm: Kedves Bemmbemm, jelentős részben egyetértünk, de a Jobbikot illetően nem. Én két dolgot nem tudok erről a pártról elképzelni: hogy hatalomra kerül, de ha mégis, hogy sokat tudna változtatni. A Jobbik franciakulccsal javítaná a lefagyott számítógépet - szerencsésebb volna, ha erre nem kapna lehetőséget. Rettenetesen bonyolult dolog ez, nincsenek rövid távon hatékony megoldások, csak hosszas küszködés. Az azért biztató jel, hogy a "liberális" véleménydiktatúra megbukott, és lassan el lehet kezdeni kimondani azt, amit gondolunk - még akkor is, ha időnként tévedünk.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.26. 10:53:03

@Bencsik Gábor:

A jobbik nem kerül hatalomra, nem olyan a külpolitikai környezet.
Ha parlamenti párt lesz (ha!) akkor csak a sajtónyilvánosságnak fog szerepelni.

A rendpárti programját meg az uralkodó párt (fidesz vagy a szocik) fogja végrehajtani, mert erre lesz társadalmi igény.
Tuti, hogy mindenképpen új fejezet fog nyílni a cigányság életében. Új stratégiák, új szövetségesek kellenek.

Bencsik Gábor · http://www.magyarmercurius.hu 2010.01.26. 12:34:24

@Jobb híján MDF-es: Hogy szerintem nem kerül a Jobbik hatalomra, azt úgy értem, hogy nem lesz tagja vagy vezetője a kormánykoalíciónak, minthogy nem lesz koalíció. Ennek a külpolitikai helyzethez nem sok köze van, egyszerűen többséget kap a Fidesz (ha nem kétharmadost, akkor egyszerűt), és innen kezdve ugyan miért bonyolítaná az életét egy társbérlettel? Tudom, jobbikos körökben él az illúzió, hogy majd ők rászorítják az elpuhult fideszes barátaikat a kemény lépésekre, de egy parlamenti többséggel rendelkező pártra az ellenzék az égvilágon semmit sem tud rákényszeríteni, ez nyolc év alatt világosan kiderült. Éppen ezért elég aggasztó, hogy semmit nem tudunk a Fidesz cigány-politikájáról. Már ha van neki ilyenje.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.26. 12:51:30

@Bencsik Gábor:

"majd ők rászorítják az elpuhult fideszes barátaikat a kemény lépésekre,"

Szerintem rá fogják koalíció nélkül is, sőt ha ne talán maradna a szocik kormánya, akkor ők is keményebben lépnének fel a romákkal szemben.
Társadalmi igény van rá.
süti beállítások módosítása