Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

Vajdák Sajóbábonyban

Bencsik Gábor 2009.11.16. 12:20

Már megint ez a vajdaügy! Írják a lapok, hogy a sajóbábonyi balhéban ilyen-olyan vajdák jártak el, velük egyezkedtek a rendőrök. Valahogy a rendőri vezetésnek (is) tudomására kellene hozni, hogy abban az értelemben, ahogy ők gondolják, nincsenek cigányvajdák Magyarországon. Beszéljünk világosan: NINCSENEK CIGÁNYVAJDÁK. Akik vannak, azok olyan önjelöltek, akikre a kutya sem hallgat, akikkel teljesen felesleges bármit is megbeszélni, mert nincs semmilyen eszközük arra, hogy betartassák a megállapodást. Tessék végre leszámolni ezzel a komolytalan illúzióval, tessék végre szembenézni a tényekkel. A cigányok többsége rendes, törvénykövető ember, akiknek ügyes-bajos dolgait éppen úgy kell rendezni, mint bármelyik más állampolgárét, nekik vajdára semmi szükségük, és az önjelölteket eszük ágában sincs komolyan venni. A törvényekre és normákra fittyet hányó kisebbség pedig a magukat vajdának feltolókra is fittyet hány. Éppen ez a bajok egyik gyökere: hogy a magyarországi cigányok között van egy kisebbség, amely nem fogad el semmilyen szabályt és elöljárót, hanem megy a maga indulatai után. Még jó, ha a saját nagycsaládján belül elfogad valamelyes hierarchiát, de gyakran még azt sem.

Amúgy Lakatos Attila jópofa ember, pont úgy néz ki, mint amilyennek az emberek egy cigányvajdát elképzelnek (jó kövér, nagybajuszos, széleskarimás a kalapja), arcra is olyan jó cigányos, beszélni is tud, a hatalma azonban nemigen terjed túl a saját termetes pocakján. Békéltetőnek talán olykor-olykor elmegy, mert kedvelik a szülőföldjén, kötelezettség-vállalónak azonban alkalmatlan, senki nem veszi komolyan, a borsodi cigányok sem. Kállai Csaba országos vajdasága pedig egy vicc. Aki azt képzeli, hogy a magyarországi cigányok (beások, oláhok, romungrók) közös országos vajdai intézményt elfogadnak, annak fogalma sincs erről a népről.

Oda kellene figyelni végre erre a dologra, és évszázados tévképzetek alkalmazása helyett legalább felületesen megpróbálni megismerni a cigányokat. Sokat segítene.

Végül pedig, hogy ellentmondjak önmagamnak, egy vajda képe, a Magyarország és a Nagyvilág című képes hetilap 1872. évfolyamának 567. oldaláról. Nem igazi önellentmondás persze, hiszen a vajdai intézmény – ahogy arról már volt szó korábban – valóban létezett, sokféle tartalommal. Ráadásul aki a képet készítette, valószínűleg éppen úgy nem volt tisztában a dolog mibenlétével, mint a mai közönség. Találkozott egy látványosan öltözött, tehetős kalderás férfival, lefényképezte, és a fénykép alapján elkészítette a metszetét. A kalderások egyébként igen érdekes csoportja a cigányoknak, az oláhcigány törzshöz tartoznak, és elsősorban fémművességgel foglalkoztak.

Magyarországon a romániai cigány rabszolgaság eltörlése (az 1850-es évek) után jelentek meg, de többségük nem maradt itt meg, tovább vándoroltak Lengyelországba és Nyugat-Európába. A 19. század végi források rátarti, kizárólag munkája után élő, vándor életmódjához ragaszkodó népcsoportként írták le. Jellegzetes szokásuk volt az ezüst presztízsékszerként való bőséges alkalmazása. A férfiak olykor ökölnyi ezüstgombokat viseltek a kabátjukon, ezek már persze nem gombolásra valók voltak, csupán díszként szolgáltak.

Címkék: magyar erőszak cigány jobbik gárda sajóbábony cigányvajda

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr581528982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hozzánemértőkedő 2009.11.18. 12:08:49

Nem vagyok cigány ember. Lehet, hogy Lakatos Attila nem igaz vajda, nincs igazán hatalma. Az is lehet, hogy ma már nincsenek vajdák! De szerintem szóvivőnek jó! Eddigi nyilatkozataiban megpróbált mindkét fél fejével gondolkodni. Amit tesz, hasznos. Nem gerjeszti, hanem oldani próbálja a feszültségeket.
Szerintem még fizetést is érdemelne. Van olyan jó mint a kormány szóvivői!

Bencsik Gábor · http://www.magyarmercurius.hu 2009.11.19. 12:40:56

Igaz, Lakatos Attila szereplése (kísérlet a vajdai intézmény újraélesztésére) többet érdemel egy rövid elutasításnál. A közhatalom emberei nyilván azt gondolják magukban, hogy tőlük herkópáternek is hívhatják, csak legyen végre valaki, akivel szót lehet érteni, aki közvetíteni tud, akivel értelmesen lehet tárgyalni.
Az ugye világosan látszik, hogy a cigány kisebbségi önkormányzati rendszer nem működik, mondhatnánk teljes csőd. Lehet, hogy valami egészen más lép a helyébe, utóvégre a cigányoknak és a többségnek is szüksége van legitim cigány képviselőkre.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.11.23. 10:53:28

"Beszéljünk világosan: NINCSENEK CIGÁNYVAJDÁK."

:-) Ez a hét vicce.

Továbbá magyar Gárda sincs, hisz feloszlatták.
süti beállítások módosítása