Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

A pártok cigány-programja 2. – MSZP

Bencsik Gábor 2010.04.01. 10:42

Az MSZP programja érthetően az elmúlt nyolc év eredményeivel kezdődik – minden kormánypárt ezt teszi. Mi mégis hadd mondjuk ki: amit eddig csináltak, az igen kevés. A múltat inkább zárjuk is le. Nézzük, mit ígér a már el is kezdődött szocialista jövő.

„A szocialista kormány által elindított telepfelszámolási program 2014-ig 100 telep felszámolását célozza.” Célozni célozza, de nemigen találja. Eredményt ígérő, legalább részleteiben kidolgozott telepfelszámolási tervet eddig még nem láttunk, és amíg ilyen nem készül, addig kidobott pénz az egy-egy telepre szánt tízmillió forint. Nem hiszem egyébként, hogy egy komolyabb telep valódi felszámolása, az ott lakóknak a társadalomba integrálása százmillió alatt megúszható, és csodálkoznék, ha öt évnél rövidebb idő elég volna hozzá.

„A leghátrányosabb régiók és az ott élők településeinek komplex fejlesztését szolgáló „Nem mondunk le senkiről” programra 2013-ig 122 milliárd forint jut.” Ez tényleg sok pénz, ebből akár ki is jöhet valami. Például néhány telep felszámolása.

Valamilyen okból az MSZP is szükségét érzi, hogy elsüssön néhány üres közhelyet. „A magyarországi cigány lakosság bekapcsolása a társadalmi-gazdasági együttműködés hálózataiba nemzeti érdek. A megoldást a munka, az oktatás és a saját erőfeszítések ösztönzése jelentheti.” „A cigány kisebbség és a többségi társadalom sorsa és jövője elválaszthatatlan egymástól.” Nyilván.

Most egy érdekes mondat: „A kisebbségi társadalomnak tisztelnie szükséges a többség által vallott és követett normákat.” Úgy látszik, az MSZP egyfajta jellemfejlődésen ment keresztül, vagy pedig a képviselő-jelöltek a végekről szóltak a pesti fejeseknek, hogy azért valamit erről mondani kellene. Hát szóltak, de hogy félreértés azért ne legyen, rögtön ez után bő hetven szavas bekezdés ítéli el a romákkal szembeni előítéletet, és követeli a gyűlöletbeszéd büntethetőségének megteremtését. Meg is teremtették. Aminek a cigánypolitikához ugyan semmi köze, és az emberek véleménye a cigányokról semmit sem változik, viszont jól hangzik.

„Továbbra is kiemelten fontosnak tartjuk a 2005-ben indult Roma Integráció Évtizede nemzetközi programot.” Kár, hogy az ilyen „éve” és „évtizede” nemzetközi programok nemigen érnek semmit. Inkább ártanak, mert a politikusoknak megadják a lehetőséget, hogy látszattevékenységekkel, konferenciákkal, médiakampányokkal letudják az ügyet.

„A romák felemelkedésének és öngondoskodásának kulcsa az oktatás. Elérhetőbbé kell tenni az oktatás minden lépcsőfokát.” Hadd jelezzük, hogy eddig sem az elérhetőséggel volt a baj. Arra nem sikerült válaszolni, hogy miként váljék a cigány fiatalok körében a tanulás követendő mintává.

„Növeljük és összehangoljuk a roma ösztöndíjprogramokhoz nyújtott támogatásokat. Jóval több óvodai férőhely és pénz jut a leghátrányosabb kistérségek óvodáira.” Ez két konkrétum, és ráadásul értelmes is. Nem mintha eddig nem akadozott volna az ösztöndíjprogram, de ha bővül a keret, az jó. Az óvoda talán még fontosabb. Ha ezt az ígéretét az MSZP komolyan gondolja, az nagyon jó. Vajon eddig miért nem vette komolyan?

„A cigánygyermekek számára a többiekkel közös oktatás jelenti a kitörés lehetőségét.” Azért ez nem ilyen egyszerű. Nem biztos például, hogy a többiek számára a cigánygyermekekkel közös oktatás jelenti a kitörés lehetőségét, és az ugye nem elegáns megoldás, hogy a hátrányos térségekben élő gádzsó gyerekekkel fizettetjük meg a roma integráció árát. Azonkívül a színvonalas nemzetiségi iskolákról is jó volna mondani valamit – vajon ha az összes többi nemzetiség képes ilyeneket működtetni, a cigányok miért nem? Amúgy képesek, csak ehhez az integrált oktatást nem szentségként kellene tisztelni, hanem az egyik lehetséges megoldásként elfogadni.

„2013-ra az alapfokú végzettséggel rendelkező romák aránya akkora legyen, mint a nem romák közötti, és mindegyiküknek legyen szakmája.” Na ez jellegzetes pártprogram-blöff. Ezt a mondatot nem lett volna szabad leírni. „Van és kell, hogy legyen roma elit, 200 diplomás roma fiatalt fog felvenni az államigazgatás.” Ez a 200 diplomás, ez megint jó dolog. „Továbbá kezdeményezzük a roma diplomás program fokozatos kiterjesztését az államigazgatás további szintjeire, további intézményeire (pl. rendőrség, területi közigazgatási szervek, állami fenntartású ügyfélszolgálati munkát ellátó intézmények.” Az MSZP nyilván a saját kliens-cigányszervezeteiből toboroz, ahogy a Fidesz is azt teszi majd, ha ilyesmire adja a fejét. Nem baj, fő hogy cigány értelmiségiek helyzetbe kerüljenek. Ez tényleg pozitívum. Még szebb lett volna, ha nem a választások előtt két hónappal jut az MSZP eszébe. De hát istenem, a választásoknak vannak előnyei is.

„A jelentős részben romák által lakott 33 leghátrányosabb helyzetű kistérség fejlesztése az Új Magyarország Fejlesztési Terv egyik kulcsfeladata.” Hát igen, a kormányzás egyik kulcsfeladata a kormányzás, a problémák kezelése. Úgy látszik, ilyen semmitmondó mondatok nélkül nem létezhet pártprogram.

És ami nincs benne a szövegben. Nincs egy szó sem a segélyekről, szociális támogatásokról és a közbiztonságról. Ezek az ügyek még nem férnek bele a szocialista párt világképébe. Már nem mondják, hogy pénzt mindenkinek, de még azt sem bírják kiejteni a szájukon, hogy jogok és kötelességek egyensúlya. Már nem beszélnek megélhetési bűnözésről, de még a törvény szigorú betartatásáról sem. Lehet, hogy egyszer még ezt is meg merik tenni?

A képen üstfoltozó kalderás kompánia látható, a képeslapot Divald Adolf, a híres fényképész, Divald Károly bátyja adta ki Bártfán. Évszám nem szerepel rajta, de minthogy Divald Adolf 1891-ben elhunyt, a lap legkésőbb ebben az évben készülhetett. A kalderás törzsnek – amely a férfiak jellegzetes, hatalmas ezüst gombjairól jól azonosítható – kevés nyoma van Magyarországon. A 19. században a nemcigányok még alig-alig ismerték az oláhcigányok törzsi tagolódását, ezért az erre vonatkozó írásos emlékek ritkák. A korabeli képek tanúsága szerint a kalderások a romániai cigány-rabszolgaság eltörlése után, az 1860-as évek elején bukkantak fel Magyarországon, és nagyjából 1900-ra el is hagyták, részben észak, részben nyugat felé. A korabeli források relatíve jómódú, rátarti, kizárólag egymást közt házasodó (endogám), fémművességből élő vándor népként írták le őket. A kép a viszonylagos jómódot híven demonstrálja.

Címkék: mszp program cigányok

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr161886348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.04.04. 16:32:31

"addig kidobott pénz az egy-egy telepre szánt tízmillió forint." Nem beszélve arról, hogy gyakran csak még kintebb költöztetik a településtől a cigányokat, vagy azok visszaköltöznek aztán a telephelyre, vagy újat alapítanak. Szerintem azt el kell fogadnunk, hogy ők a továbbiakban is így, egymás közelében szeretnének élni, inkább az igényeik növelése és a foglalkoztatásuk, oktatásuk célbe vevendő.

"vajon ha az összes többi nemzetiség képes ilyeneket működtetni, a cigányok miért nem?" Gondolom a jóval magasabb számuk, és a túlduzzadt szakadék a gádzsók és a cigányok között az, ami okán nem megy. De a beások szép eredményeket értek el, ezért a fenti mondat nem feltétlen helyes.

"Nem baj, fő hogy cigány értelmiségiek helyzetbe kerüljenek." Remélem, hogy valóban cselekvőképesek lesznek és nem felejtik el, honnan jöttek. Ámen.
süti beállítások módosítása