Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

Bal-jobb (Programposzt)

Bencsik Gábor 2010.07.27. 17:38

Ritka eset, hogy az ember valami egészen újat talál ki. Az újnak tűnő gondolatokról többnyire bebizonyosodik, hogy már mások is hasonlóra jutottak. Rendben is van ez így. Nem előreszaladni kell, hanem szinkronban lenni. Verne Gyula sem a jövőt látta előre, hanem saját korának a haladásba, vagy ha úgy tetszik, a jövőbe látásba vetett hitét fogalmazta meg zseniálisan. Ezáltal lett örök érvényű.
 
Nem én találtam ki, hogy a cigánysággal kapcsolatos eddigi mainstream megközelítés – az a bizonyos píszí, a cigányság sorsát szenvedéstörténetként leíró, a többséget gyógyíthatatlan rasszistaként értelmező felfogás és beszéd - téves. A különböző kultúrák együttélésével kapcsolatban valószínűleg az egész euroatlanti civilizáció felfogása fordul éppen. Mikor ezt a blogot elkezdtem írni, az lebegett a szemem előtt, hogy hozzájáruljak a probléma olyan, mondjuk így jobboldali megközelítésének kiformálásához, amely legalább annyira érvényes, mint a modern liberalizmusé. Vagy még érvényesebb. Hogy a cigánysággal értelmesen, empatikusan foglalkozás ne legyen egy bizonyos szellemi irányzat kizárólagos felségterülete. Most már látom, hogy rám is érvényes, amit Berzsenyi írt Napóleonra: Nem te valál győző, hanem a kor lelke, szabadság. Bizony, a kor lelke. Mindig az a győző.
 
A kor lelke pedig – úgy látom – azt mondja, hogy az a modern liberalizmus, amely talán a hatvanas évek hippi- és diákmozgalmaiban gyökerezik, és amely szembefordult az apák (és anyák, hogy píszík legyünk) világveszejtő konzervativizmusával, nacionalizmusával, sőt etnocentrizmusával (és amely azóta is kacérkodik az ezekkel szemben állónak tekintett kommunizmussal), tehát ez a modern, a 19. századi szabadelvűségtől meglehetősen messzire távolodó liberalizmus mára egyre kevésbé képes érvényes válaszokat adni a nagy társadalmi kérdésekre. Gabonájából mára kiperegtek a szemek, csak szalmát csépel nagy buzgalommal, üres sablonokat hajtogat, és nincs érvényes válasza a valódi problémákra. Nagyszerű, hogy Európa befogadja a világ menekültjeit, csakhogy azok időnként a befogadókra gyújtják a várost. Szép, hogy Európa toleráns az ide érkezőkkel, csakhogy azok egyre nagyobb hányadának eszében sincs toleránsnak lenni a befogadókkal szemben. Derék, hogy Európa törődik a nagyvárosok hajléktalanjaival, csakhogy azok egyre nagyobb része disznóólat csinál a környezetéből, és köp a többség normáira. Szívmelengető, hogy Európa gondoskodik a szegényeiről, csakhogy egyre többen potyautasokká lesznek, és szemrebbenés nélkül élősködnek a többségen.
 
A hetvenes években másodmagammal autóstoppal jártam be Nyugat-Európát. Egy linzi srác, aki történetesen felvett, kezembe nyomta a lakása kulcsát, ő nem lesz otthon, együnk amit a hűtőben találunk, reggel dobjuk be a kulcsot a levélszekrénybe. Egy francia srác – életében akkor látott először, amikor Nantes előtt felvett – meghívott párizsi lakásába, öt napig nála laktunk a barátommal (a felesége nem volt boldog, az igaz), ő is adott lakáskulcsot, jöjjünk, menjünk, amikor tetszik. Szabad, nyitott, vonzó multikulti világ volt, különösen nekünk, akik a létező szocializmusból jöttünk.
 
Csakhogy azóta eltelt több mint harminc év. Ami akkor igaz volt, ma nem az. Aki a mai kérdésekre akkori válaszokat ad, téved. A magyarországi modern liberalizmus gyűjtőszervezete, az SZDSZ nem azért omlott össze, mert vezetői rosszul politizáltak, hanem mert eszmei zsákutcába került. Nem az elvtelenség lett a veszte, hanem elvei érvénytelensége.
 
A cigányokkal kapcsolatban a hazai és nemzetközi mainstream média látszólag még mindig ugyanazt képviseli. Még mindig a cigányok elnyomásának okait kutatja, és leli fel a többségi társadalom rasszizmusában. De ennek már nincs foga. Viszont az új, érvényes megközelítés sincs még kimunkálva. A szellemi vákuumban pedig ott grasszálnak a tényleges rasszisták és a problémákat primitíven leegyszerűsítők. Velük elbánni sem lesz könnyű. Úgy hogy bőven van itt gondolkodni és megfogalmazni való.
 
Képeslapunkat 1900-ban adták fel Marosvásárhelyen, méghozzá Lányi Hermin úrhölgynek, Szarvasra. A kiadója bizonyos A. von Palocsay Brünnből (Brno), a felvétel gyulafehérvári – egy kis ízelítőül a Monarchia működéséről (további adalék: a marosvásárhelyi posta szeptember 10-én vette fel, és Szarvasra érkezett 11-én, másnap).
A kép mintha ablakot nyitna a múltra, a gyenge reprodukciós technika ellenére híven idézi az erdélyi város egykor volt pillanatát. Az idős cigány embert nem a néprajzi figyelem állította a fényképezőgép elé, inkább a kuriózum keresése, mégsem érezzük úgy, hogy akár a legcsekélyebb feszültség is érződne a szituációból. Azért ez már a leszakadás kora, az erdélyi cigányság növekvő hányada – tudjuk más forrásokból – ekkorra éppúgy kiszorult a társadalmi együttműködésből, ahogy a magyarországi társaik. Ez a kép, ez a megállított pillanat még a cigány szempontból is jó emlékű „békeidők” dokumentuma.

Címkék: szdsz liberalizmus cigányok rasszizmus

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr542180380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.07.28. 07:58:57

Van benne igazság, amit írsz, de én nem nem vigyorognék a liberalizmus temetésén, szerintem még nem halott ügy. Az SZDSZ összeomlása is azért következett be, mert sokkal többet beszéltek, mint amit tettek, az ígéreteiket rendre nem tartották be. Ez pedig elfogadhatatlan.
Még írtál a kommunizmus felé kacsintásról, ha a gazdasági hozzáállást nézzük, kevés ember fog liberálisan szemlélődni, mivel a szabad versenyes kapitalismus egyszer csúnyán elbukott. Ezért vannak, akik számára inkább az enyhén jobb, mások szerint az enyhén bal hozzáállás elfogadható. Számomra utóbbi fér össze a liberális nézetekkel.

Tegnap jártam Kaskantyún, ahol egy integrált szociális intézményben a szenvedélybetegek önellátóan magukra termelik meg a húst, zöldséget, gyümölcsöt, az intézmény számára ott készítik el a bútorokat az asztalos végzettségűek, nonprofit céggel szerződve egyszerű kétkezi munkáért fizetést kapnak, olyan szabadságrendszerrel, mint egy rendes munkahelyen, a karbantartást is ők végzik javában.
Szerintem az ilyen intézményekben lehet a jelenlegi hátrányos helyzetű csoportok jövője, csak településekre kiterjesztve.

b p 2010.07.28. 14:47:21

Az SZDSZ szerintem sem az alapvető társadalmi folyamatok legjobb példája. Ők gyakorlatilag már nem foglalkoztak társadalmi kérdésekkel, csak a gazdasági (neo)liberalizmust képviselték. Véleményem szerint a kettő konfliktusban is áll egymással. Nem véletlen az új-baloldali mozgalmak erősödése. Másutt...

@Member: A települési szintű önellátás tényleg jó irány lehet. Például, ha lopja egy közösség a tűzifát, szerintem jó megoldás lenne nekikadni egy erdődarabot, meg tudást, és gazdálkodjanak vele. Afrikában például sikeres program volt, amikor volt orvvadászokat bíztak meg természetvédelmi őrnek. Nyilván az ördög a részletekben bújócskázik...

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.07.28. 14:53:19

Azt becsüli csak meg az ember, amiben munkája rejtőzik, amit kap, az ajándék. Volt már rá példa, hogy telepi cigányokat közmunka keretében megbízták, hogy tartsák tisztában a telepet, utána ha valaki ki mert az udvarra hajítani egy elromlott TVt, az kapott az arcába.

Bencsik Gábor · http://www.magyarmercurius.hu 2010.07.29. 17:03:32

Mégis azt hiszem, hogy az SZDSZ (kábé 1996-ig a kedvenc pártom) nem a gyakorlati lépései és mulasztásai, hanem eszmei kiürülése miatt omlott össze. Miközben a párt működött, az eszmei tartalom kiporladt alóla. Kis János még szilárd alapokon állt - még ha nem is azok voltak az egyedül üdvözítő tanok -, Kuncze valahol félúton járt a mezei liberális és a hatalomtechnikus között, Kóka viszont szellemi értelemben már csak egy üres héj volt, ráföstve néhány liberális lózung a cigányokról, melegekről, füvesekről. Valamint megmaradt még a pártban az az erős hit, hogy Pisti hülye, Julcsi hülye, csak én vagyok okos, mert nekem a seggemben is fejem van.
Meggyőződésem, hogy fáradságos szellemi munkával kidolgozott - és karban tartott, megújított - eszmei alapok nélkül egy politikai párt sem lehet hosszú távon sikeres. És az eszmei alapok között igen jelentős szerepe van a mindenféle kisebbségekhez való viszonynak.

b p 2010.07.31. 10:40:58

@Bencsik Gábor: Ez nagyon eltalált diagnózis az SzDSz-re. Ettől függetlenül még nem írnám le teljesen a baloldali eszmerendszereket. Kicsit persze most, érthető okokból, kiment a divatból nálunk, de föl fog még tűnni a hiánya. Persze lehet, hogy egy érdekes hibrid liberál-konzervativizmus formájában kel életre. Nem lenne feltétlenül baj. A baj talán csak az, hogy a politikai erők marketingesei mára megtanulták, hogy semmit sem számítanak az időtálló elvek, napi taktika, és kommunikációs trükkök kellenek a szavazatmaximalizáláshoz. A roma- és világmegváltó jó ötletek meg maradnak a seggük helyén is fejjel rendelkező, az SzDSz-ből is kiábrándult bölcsészeknek... :(

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.07.31. 11:21:15

"A roma- és világmegváltó jó ötletek meg maradnak a seggük helyén is fejjel rendelkező, az SzDSz-ből is kiábrándult bölcsészeknek... :("
"az SzDSz-ből is kiábrándult bölcsészeknek"
"bölcsészeknek"

wat? Hol itt az összefüggés?

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.08.01. 15:41:33

Az szdsz-t liberálisnak mondani szerintem a legnagyobb sértés a liberálisokra nézve. De azt nem értem, hogy ennek most milyen aktualitása van? Miért érzi szükségét annyi ember, hogy még mindig a szadeszt rugdalja? Kinyúlt, vége van. Várom a jobboldali válaszokat.

Kartal (rezervált) 2010.08.01. 21:28:20

@Member: Az szdsz azért omlott össze, mert jól láthatóan kinyalta a bűnözők fenekét, az áldozatokat azonban nem tudta megsajnálni, és ebből mindenkinek elege lett. Ennyi.

@mistinguett: "Az szdsz-t liberálisnak mondani szerintem a legnagyobb sértés a liberálisokra nézve." - teljesen egyetértek.

b p 2010.08.04. 11:07:10

@Member: A mondanivalóm lényege az volt, hogy a kampánystratégák által irányított pártok szarnak az időtálló elvekbe. Ez éppúgy igaz (volt) az SzDSz-re, mint amilyen igaz a Fideszre. Ha Mo-n a taktika is elég jópár cikluson keresztül, akkor minek menjenek bele olyan veszélyes, szavazatmegosztó dologba, mint az elvek?

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.08.04. 11:27:58

Csak azt nem értettem, hogy miért csak a bölcsészeket emelted ki. Én sem vagyok az, sőt, egy ismerősöm sem a témában. Sőt, liberális villanyszerelőt is ismerek, aki jelölt is lesz.

A kampánystratégiás résszel egyetértek és ez nem is fog változni, amíg a helyi csoportoknak semmi hatalma nincsen. Megyei szinten nem lehet települési szintű problémákat megoldani.

b p 2010.08.05. 11:37:49

@Member: ja, semmi. nincs jelentősége. nemtom mér azt írtam
süti beállítások módosítása