Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

Mi a cigány?

Bencsik Gábor 2010.09.13. 13:07

Mielőtt bárki félreértené, a kérdés abban az értelemben szól, ahogy a „Mi a magyar” kérdést szokás feltenni. Miben áll a cigány lét, mi teszi a cigányokat egymáshoz hasonlóvá és a többiektől különbözővé? Nem azért fontos ez a kérdés, hogy Magyarország etnikumai között határvonalat húzhassunk – ez sem nem lehetséges, sem nem jogszerű –, hanem hogy megtudjuk, egymásnak feszülő problémáinknak merre húzódnak a gyökerei.

Voltam bátor azt állítani, hogy a cigányság, mint minden etnikai közösség, éljen bár a „nép” fogalmának laza keretei között, vagy államalkotó, netán kisebbségi nemzetként, történelmi múltból örökölt szociokulturális konstrukciójában él. Ennek a konstrukciónak egy része tudatos, egy része viszont öntudatlan, spontán viselkedésnorma vagy nézet. Itt mindjárt leszögezném: a konstrukció a legkevésbé sem statikus jelenség. Miközben egyes összetevői meglepő állandóságot mutatnak (ezáltal marad meg a többitől elkülönült konstrukciónak), más részei folyamatosan változnak.

Itt azonban egy fontos megkülönböztetést kell tennünk. Meg kell fejtenünk, hogy egy bizonyos magatartás vagy nézet maga a konstrukció-e, vagy pedig csupán egy mélyebb meghatározottság felületen megnyilvánuló formája.

Azt írja Mistingett az előző poszthoz fűzött kommentjében: „szerintem ennek az archaikus szocio-kulturális izének a feladása már megkezdődött, én pl. Franciaországban láttam először "igazi" vándorcigányokat. A cigányról nekem sokkal inkább jut eszembe a belvárosi piac körül lófráló seftes, a falusi napszámos vagy a külvárosban nyomorgó takarítónő, mint a vándor fémműves.”

Nem szeretném az elmélethez igazítani a logikai levezetést, de lehet, hogy a fémművesség és a vándorlás csupán mélyebb meghatározottság felületi megnyilvánulása, és ez a meghatározottság akkor is hat, ha a szokott formában már nem létezik. Határozottan állítom, hogy a cigány szociokulturális konstrukciónak maga a vándorlás (a szabadság szeretete, természetközeliség, más efféle romantikus idea) nem fundamentális eleme. Annál inkább a föld iránti gyakorlati és spirituális közömbösség. Szerintem abban, hogy a legtöbb cigánytelepen az ott élők minimális háztáji gazdálkodást sem folytatnak, hogy a saját környezetük iránt is nemtörődömséget mutatnak, ez a meghatározottság, az adott helyhez nem kötődő ember attitűdje rejlik. Ismét, nem először hozzá teszem: a cigányság ennek a közömbösségnek köszönheti a létét, hiszen így kimaradhatott a földért folytatott küzdelemből, amelynek csak két kimenetele lehetett: győzni vagy legyőzetni.

Ha ez a levezetés igaz, akkor a cigányság a mai napig hordoz egy olyan szociokulturális meghatározottságot, amely hátráltatja az integrációját – nem képes bekapcsolódni a falusi önellátó élelmiszertermelésbe.

A fémművességről hasonlót gondolok, még akkor is, ha meggyőződésem, hogy a fémművesség a cigányság etnogenezisének kulcseleme. Azt hiszem, hogy a mélyben meghúzódó szociokulturális konstrukció a termelés módja: a külvilágtól elkülönülő, családi közösségben, egyenrangú résztvevők által végzett munka. Állítom, hogy noha ma már cigány fémművesek nincsenek, a nagy termelési hierarchiákba való illeszkedéstől való távolmaradás ugyanolyan meghatározó maradt. Megint egy meghatározottság, amely hátráltatja az integrációt.

És van még más is. Például a gyerekszülés tizenéves korban. Ez nem valami lumpenizálódás következménye, nem is segélyek és támogatások miatt történik (noha e két hatás erősítheti vagy gyengítheti a folyamatot), hanem a cigány viselkedésnormák egyik mélyen rögzült eleme. Amely megint csak hátráltatja az integrációt, hiszen a tizenéves anya számára gyakorlatilag elvágja a társadalmi termelésbe, és azzal a jövedelemszerzésbe illeszkedés lehetőségét. Ráadásul a gyerekek olyan családban nőnek fel, amelynek tagjai felkészületlenek a szülői szerepre.

Más példa. Szó volt már itt a blogon arról, hogy a cigány pártok, politikusok a választásokon képtelenek mérhető eredményt elérni. Miközben Európa tele van etnikai pártokkal (baszk, katalán, déltiroli, finnországi svéd, kisebbségi magyar, stb.), és az érintett lakosság fegyelmezetten felsorakozik mögéjük, a cigány politikusoknak saját közösségükön belül sem sikerül egy-két százaléknál több szavazatot szerezniük. Ez nem azért van, mert a cigányok buták, műveletlenek vagy széthúzók, hanem mert szociokulturális meghatározottságuk a képviseleti demokráciát nem tudja értelmezni. A tradicionális cigány társadalom a mi értelmezésünk szerint olyan bázisdemokrácia, amely csak a maga kisközösségén belüli tagolódást ismeri. A cigányság legalább egy évezreden át úgy élt, hogy kívül maradt a környezeti társadalom hatalmi hierarchiáján (ezért maradhatott fenn), kompániánként alkotott teljes és kifelé zárt hierarchikus egységet. Tehát a kompániák között sem alakult ki alá-fölérendeltségi viszony. Csakhogy a modern tömegdemokrácia nem így működik. A képviseletet itt olyan emberekre kell bízni, akivel a választónak nagy valószínűséggel semmilyen személyes kapcsolata nincs. Ha a cigányság ezt nem képes megérteni, képviselet nélkül marad.

Mindez csak nagyon csekély töredéke a lehetséges válaszoknak arra a kérdésre, hogy mi a cigány. Nagyon hiányoznak például a pozitívumok. Csakhogy a poszt így is túl hosszúra sikerült. Ha kedvük, kedvetek van, folytassuk. Van mit kibontani.

A mostani kép címlapja egy kiadványnak, amely a skót Andrew McCornick fotóit tartalmazza a 20. század legelejéről. Az eredeti füzet 1906-ban jelent meg, a hasonmás kiadást az Amazonon vettem, akit érdekel, maga is meghozathatja.

A 40 oldalas füzetben ugyanannyi fénykép található olyan cigányokról, akiknek a családja már generációk óta élt Skóciában, és olyanokról, akik nem sokkal korábban érkeztek Kelet-Európából. A címlapon az előbbiekhez tartozó Stewart család látható. A nevüket is tudjuk (balról jobbra): Thomasina, kisebb Thomasina, Isabella, előtte Janey (Thomasina lánya), Maggy, nem ismert leány, Jack és a fia John.

Címkék: cigány párt etnikum

334 komment · 6 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr82292658

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Cigánydeportációk: a repülőterek nem gyűjtőtáborok 2010.09.15. 15:36:01

Elutasítja a francia kormány Viviane Reding igazságügyi EU-biztos Párizst elítélő kijelentéseit. A francia kabinet Európa-ügyi államtitkára szerint elfogadhatatlan az a hangnem, amit Reding hazájával kapcsolatban használt.

Trackback: Cigány-magyar gyökér 2010.09.13. 21:54:45

A közös népies múltat egy gázrezsó, egy teáskanna, pár bogrács és egy bükkfateknő is jelképezi a nemzetközi kiállításon, amely a hónap végén nyílik Londonban. A kiállítási anyag a "The Gipsy Furniture Collection" vagyis a "Cigány bútor...

Trackback: Cigány-magyar gyökér 2010.09.13. 21:51:28

A közös népies múltat egy gázrezsó, egy teáskanna, pár bogrács és egy bükkfateknő is jelképezi a nemzetközi kiállításon, amely a hónap végén nyílik Londonban. A kiállítási anyag a "The Gipsy Furniture Collection" vagyis a "Cigány bútor...

Trackback: Cigányok 2010.09.13. 21:45:46

Népcsoport. Külső ismertető jegyeik közül a legszembetűnőbb, hogy az átlagosnál sötétebb a bőrük. Ennek egyik következménye, hogy a sötétben rendkívül jól tudnak rejtőzködni. A cigányok igazi életművészek, hiszen gyűjtögető életmódjuk révén, a jég hát...

Trackback: Cigányok 2010.09.13. 21:38:05

Népcsoport. Külső ismertető jegyeik közül a legszembetűnőbb, hogy az átlagosnál sötétebb a bőrük. Ennek egyik következménye, hogy a sötétben rendkívül jól tudnak rejtőzködni. A cigányok igazi életművészek, hiszen gyűjtögető életmódjuk révén, a jég hát...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.09.13. 16:13:55

A kérdés nagyon jó, mert azaz egy biztos, hogy nem nemzet, és nem is nemzetiség. Végül is "roma", de ha szó valódi jelentését vesszük, akkor meg mindenki "roma". Meglehetősen embertelen dolog lenne ugyanis - ha a romázó cigányok ellentettjeként - az egy településen élőket úgy osztanánk föl, hogy ott pl. 20% roma és 80 % ember él...

Volt szerencsém olyan társaságban lenni, ahol mind a négy, Magyarországon jelentős számban élő népcsoport képviselői jelen voltak, sőt volt rigómezei és (ha jól emlékszem) hollandiai cigány is. Az egy szintó besimult az oláhcigányok közé, akik nagy része cigánynáci volt, magasról lenézték a szintén jelen (egyikük meghatározó pozícióban) lévő magyar cigányokat (romungrókat) és a beásokat. Érdekes volt, hogy a náculás nem életszínvonal- és iskolázottság kérdése volt, illetve a legdurvább, gyilkos paranoid nacinalista kijelentéseket a legszegényebbek és a leggazdagabbak tették.

Definíciószerűen én sem tudom meghatározni, mi a cigány. Én még azt sem, ránézésre, hogy ki is cigány, hiszen a több, egymástól küllemében markánsan eltérő csoportjuk azért egymással és a környező népcsoportokkal erősen kereszteződött és kereszteződik a mai napig. Elhangzott azonban egy történet a fenti konferencián, amely számomra mindennél jobban megvilágította a cigányok "másságát".
Történt valamikor azelőtt, hogy egy faluban a pénzbeni gyermekellátási segélyeket azért akarták természetbeni támogatássá átalakítani, mert a segélyosztáskor néhány napig a cigánygyerekek csipszet és kólát tömtek magukba egész nep, utána meg, amikor elfogyott a segély, semmit. Éheztek.
Még az önkormányzat elé kerülés előtt az egyik (egészégneveléssel is megbízott)pedagógus kikelt ez ellen, merthogy egyrészt az alatt a pár nap alatt a margarinos kenyeret evő nem cigány gyerekek csak epekedtek az agyonreklámozott élelmiszer-ipari hulladékok iránt, utána meg a cigányok nyelték nagyszünetben a nyálukat (meg vették el a kicsiktől a "zsírosdeszkákat"...), másrészt és elsősorban azért, mert ettől ártalmasabb menü nem létezik egy gyerek számára. Szerencsére a tanárnő nem volt ott, mert helyben meglincselték volna. (Én is majdnem úgy jártam, be is fogtam gyáván a pofámat. Szerintem csak azért nem bántottak, mert nekem volt a legtöbb gyerekem a jelenlévők közül, és emiatt már korábban afféle szegény bolondnak nyilvánítottak maguk között.)
A döntő különbség tehát szerintem ez. És ez a jelenség nem magyarázható az aktuális szegénységgel, vagy jómóddal. Amikor mi hatodikosok voltunk ('73) Borsod közepén, az osztályunkból egyetlen gyereknek volt valódi farmernadrágja és kazettás magnója. Lajcsinak, a prímás fiának, akik összességében semmivel sem voltak gazdagabbak, mint mi, a "parasztok", de sokkal jobban álltak (és sokkal magasabb nívón, igényesebben éltek) mint a többi cigány. Ezt meg is kellett mutatnia.

Az egész emberiség, minden népcsoport átvészelt kialakulása során több-kevesebb éhezést, nincstelenséget. Erre többféle válasz rögzült be a magatartás-mintákba. Az egyik szélső érték a minden áron történő felhalmozás-beosztás, amely oly gyakran vezet kényszeres, önsanyargató zsugorisághoz, a másik véglet pedig a "villantás", az okádásig zabálás, a taxival az ország másik végéig való parádézás. (Valahol mindkettő egy, újabban ismét emlegetett "égbekiáltó bűn" megnyilvánulása: "a szegények megszégyenítése", szerintem.)

A két - stabil - véglet között meg van az élet, az emberség. Az a nép, amely nem képes valahol a kettő között egy instabil, csak dinamikusan fenntartható egyensúlyszerű értékrendre, az valójában "gádzsó". Azaz nem ember...

deflorator 2010.09.13. 21:33:41

Az a cigány, aki annak tartja magát. Ez pedig "kultúrálisan" (azaz annak hiánya által) meghatározott.

Ora Lis · http://irrumatio.blog.hu 2010.09.13. 21:40:51

Mivel nem akar működni a trackback ide linkelem a cigányokról írt rövidke posztot.

irrumatio.blog.hu/2010/09/06/ciganyok_10

Rwindx 2010.09.13. 21:41:41

Én teljesen máshogy közelítem meg a "Ki a ....?" és joval egyszerűbben. Egyrészt deflorator véleménye nem állja meg a helyét, mert ha én mától azt mondom német vagyok, és annak tartom magam attól még marhára nem leszek német.

Az a cigány (és ide tetszőleges etnikum neve beírható) akit a környezete (rokonai, barátai, szomszédjai, munkatársai, stb, stb) cigánynak tart.
Ennyi.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.13. 21:47:10

@deflorator:

Ezt, hogy mindenki olyan nemzetiségű, amilyennek vallja magát - gyakran szokták mondani, de ennyi még nem elég.

Az is számít, hogy a környezet, az adott nemzetiség tagjai, illetve az azon kívüli emberek melyik nemzetiségbe sorolják az embert.

Ha pedig nincs összhang az egyén deklarált nemzetisége és a külvilág róla alkotott értékítélete között, akkor abból konfliktus van, azaz valaki téved.

Én hiába mondanám magamat kínainak, attól még nem lennék az, a kínaiak megmosolyognának, de egyikük sem fogadná el, hogy én kínai vagyok, hiába hajtogatnám naphosszat.

Szóval nem árt, ha z egyén önmeghatározásánál figyelembe veszi az őseit, az anyanyelvtét, a születési országát stb.-t.

Ha nem teszi, és máshogy határozza meg magát, akkor téved, és a környezetének a véleménye róla lesz inkább reálisabb, és nem új nemzetiségre, hanem inkább pszichológusra van szüksége a tévedőnek.

Aron M 2010.09.13. 22:06:42

Két idézetet szeretnék a posztolótól kiemelni:

"történelmi múltból örökölt szociokulturális konstrukciójában"
ez azt hiszem bárkire igaz lehet.

"A tradicionális cigány társadalom a mi értelmezésünk szerint olyan bázisdemokrácia"

ezek szerint a bázisdemokráciát az erő(szak) teszi azzá. ennyi erővel a tálib uralom alatti törzsi területek is a bázisdemokrácia mintái.

stratez 2010.09.13. 22:10:42

Cigányrejtélyt már sokan próbálták megfejteni, de egyre inkább úgy tűnik, ez egy olyan egyenlet, aminek nincs megoldása, csak következményei...

deflorator 2010.09.13. 22:21:36

@Rwindx: Azaz összegezve a tényeket, mondhatnád ugyan, hogy német vagy, MÉGSE mondod, tehát igazam van.

|||||||||||| 2010.09.13. 22:21:37

gyakran emlegetett dolog, hogy "az a cigány/magyar/sváb aki annak tartja magát, illetve a környezete annak tart". az a gond, hogy elfelejtitek azt, hogy az emberek nagy általánosságban idióták, csak egy objektív elme tud bírálni.
az univerzumban egyedül én vagyok objektív.
mivel fizikai problémákba ütközik, hogy majd' 7 milliárd ember elém járuljon azon célból hogy meghatározzam etnikumát, örökre eldöntetlen kérdés marad, ki cigány és ki nem, ki magyar és ki nem, ki sváb és ki nem.
ebből is látszik, hogy a probléma kulcsa én vagyok, az én személyem. ha nem léteznék, tényleg nem lehetne objektívan meghatározni ki-ki etnikumát, irrelevánsá válna a kérdés, már-már most is az.
sőt.
csak egy pillanatra tekintsünk el attól, hogy minden titkok tudója vagyok.
ha 100%ig nem dönthetjük el (nem akarom magamat ismételni, szóval tudjátok na), akkor végső soron belátnánk (belátnátok), hogy ezek a részhalmazok nem is léteznek. bocsi srácok, nem vagytok magyarok. CSICSKÁK VAGYTOK

Joe84 2010.09.13. 22:27:52

"...a gyerekszülés tizenéves korban. Ez nem valami lumpenizálódás következménye, nem is segélyek és támogatások miatt történik..."

Jaaaj. Persze, a gyönyörű kultúrájuk miatt van, mint az erőszak, meg a bűnözés, ezzel minden magyarázható és elnézhető nekik.
Ezt még a cigányok sem hiszik el, csak a szociológusok.

Nge Swazili Mbeko 2010.09.13. 22:28:55

Azt hiszem, hogy minden tudományos kutatás és definíciókeresés után egy dolog mellett vagyunk hajlamosak elsiklani, amit egyébként a posztoló is megemlített, csak nem fejtett ki teljes egészében.
Ez pedig a korai szülés ténye. A cigányság, a cigány társadalom egyszerűen túl gyorsan reprodukálódik ahhoz, hogy beidegződjön egy napjainkban (vagy talán korábban is) helyesnek vélt felnőtt viselkedésmodell.
Gyakorlatilag a cigányság 0-tól 80 éves korig gyerekekből áll. Neveletlen és fékezhetetlen gyerekekből. Áldott szép állapot, mondhatnánk, pedig talán nem az.
Gondolj vissza a gyerekkorodra: az idő fogalma nem létezik, ergo gazdálkodni sem kell sem az energiával, sem a javakkal.
És igen, a gyerek nemcsak féktelenül jó tud lenni, hanem végtelenül kegyetlen is. Mert nincsenek kialakult erkölcsi korlátai, semmiben.
Szerintem ez az, amire rá kell tapintani: kiemelni őket ebből az örökös gyermekkorból. Hogy hogyan, azt persze nem tudom.

Frank Columbo 2010.09.13. 22:34:12

Ki a cigány: az európai emberhez képest sötétebb bőr, fekete szem, sötét haj (bár a keveredések miatt láttam már szőkés cigányt is), jellemzően ápolatlan, koszos, büdös külső, tanulatlan, igénytelen, kultúrálatlan primitív emberek, ezen jegyek még a jobb módú cigányokon is látszódnak ízléstelen öltözködésükön, megjelenésükön és gátlástalan barbár viselkedésükön, általánosan jellemző rájuk a társadalmi normatívák be nem tartása, a bűnözés már egész fiatal korban történő elkezdése és életük végéig folytatása. Általában falkákba verődve, járnak, gyakran sok gyerekkel, kiknek gondját nem viselik, csak a családi pótlék miatt szülték őket nem ritkán a családon belüli fajtalankodás eredményeként, persze ha kérdik tőlük akkor azt válaszolják, hogy ők nagyon szeretik a gyerekeket és mindent megtesznek értük. Dolgozni persze nem akarnak, de ha kérdik tőlük miért, akkor azt válaszolják, hogy ők tisztes becsületes emberek és csak a magyarok tehetnek arról, hogy ők nem dolgoznak. Más országokban is ugyanez a helyzet, csak a magyarok helyébe értelemszerűen az adott ország nem cigány lakosságát kell behelyettesíteni, cigány az sosem tehet semmiről. Ha csapatostul felszállnak a buszra, villamosra biztos, hogy jegyük, bérletük nincs, viszont gátlástalan, felünően erőszakos zsebtolvajlásba kezdenek. Lakhelyük jellemzően a vidéki falvak, ugyanis a magukra valamit is adó nagyvárosok polgármesterei már rég belátták azt amit Sárközy és általában már rég kizavartá a cigányokat az általuk jogtalanul elfoglalt megüresedett házakból. Mégis időről időre be látogatnak a nagyvárosokba különös tekintettel a lomtalanításokra, de van, hogy csak úgy becsengetnek, hogy ők vasat gyűjtenek, és adjak már nekik 500 Ft-ot mert nincs pénzük vonat jegyre, ha nem adok akkor elátkoznak rugdossák a kaput stb. A cigány lányok már tizenéves koruktól prostitúcióba keverednek általában szüleik, vagy egyéb rokonuk futtatják őket, esetleg a cigány uzsorás. Külön érdekesség egyes falvak esete: ahonnan kizavarták a cigányokat, az a település szép tiszta nyugodt falu lett, míg a szomszédos falu ahova sikerült őket elzavarni hamar pusztulásba kezd. Furcsa anomáliák alakultak ki a gyurcsány kormány alatt a cigányokal kapcsolatban, az akkori magyarellenes kormány több esetben kész, berendezett családi házakat ajándékozott a munkanélküli, primitív cigányoknak, míg a magyar fiataloknak öreg korukig kell dolgozniuk, hogy lakáshoz jussanak. A cigányok ezen házakat a következő képpen értékelték: a szoba közepébe szartak, a fürdőszobát szétdíbolták, rendeltetésszerűen használni nem tudták, a kapott berendezést leamortizálták, az egész házakat tönkrevágták, tüzet raktak a konyhában, a butorokból. A mindenkori magyar kormány tehetetlenségéből kifolyólag magyarország keleti területén lévő kissebb településeken már fehér embert csak mutatóba lehet látni, általában a cigányok uralják ezen falvakat, rettegésben tartva az ott lakó nem cigány lakosságot és az átutazó autósokat. A nyugati megyékben a jobb módú cigányoko pedig maffi szervezeteket hoztak létre rettegésben tartva a túristákat is. Olyan iramban szaporodnak, hogy már jóval több mint 10%-át teszik ki a magyarországi népességnek, de mivel túlnyomó többségük nem dolgozik és gyermekeiket sem erre nevelik és semmiféle hajlandóságot nem is mutatnak erre, viszont a segélyezettek legnagyobb számát ők teszik ki ezért boritékolható, a magyarországi demográfiai és szociális katasztrófa. Az önkormányzatok azon törekvése, hogy segélyt csak közmunka fejében adnak kudarcba fulladt a cigányok által megszállt településeken, inkább rablásba,tolvajlásba, gyilkolásba kezdenek. A magyar kormány tenni nem akarásából kifolyólag a nem cigány lakosságnak magukat kell megvédeniük a fosztogató cigány hordáktól és mikor ez kiderül akkor nem a cigányokat, hanem a védekező magyarokat itélik el. Nahát kábé most ennni jutott eszembe, hogy mi alapján lehet felismerni a cigányokat.

Joe84 2010.09.13. 22:36:29

@Pém: Igen, nem léteznek részhalmazok, legyen mindenki egyenlő!

Akkor nincs szükség cigány önkormányzatokra, mert nem kell megkülönböztetni őket, meg "roma ösztöndíjra" se lenne szükség (tényleg nem!), meg "felzárkóztató programokra".
Minden feltétel adott, lehet iskolába járni, tanulni, keményen dolgozni, mint a többi ember. Bűnözni sem muszáj és akkor nem lesznek részhalmazok.

Igen, csicskák. Ez az "intézmény" is ismert ebben gazdag kultúrájú etnikumban. Csicska, aki megcsinálja helyettük a munkát, adja a segélyt és ha ez nem elég őt lehet kirabolni, megölni.

Kuruttya 2010.09.13. 22:43:14

@Joe84: az, hogy valaminek megpróbáljuk megtalálni a racionális okát (és nem elégszünk meg annyival, hogy "mert rossz emberek"), az nem jelenti azt, hogy elnézhetőnek, vagy megbocsáthatónak nyilvánítjuk amit tesznek. Viszont hozzásegít ahhoz, hogy megoldjuk a problémát.

Minden férfi, akit csalt már meg nő akit szeretett megérti, hogy miért ölné meg valaki a szeretőt, mégsem tartjuk ettől elfogadhatónak.

Giniszpáj 2010.09.13. 22:54:31

Amikor én kisgyermek voltam (70-es évek), még láttam vándorló cigányokat. A kisváros határában telepedtek le néhány hétre, hónapra. Osztálytársam is volt kb. 4 hónapig egy Csuri nevezetű.
Nagyapám óva intett attól, hogy a cigánytábor közelébe menjünk; "Nem emberek ezek, fiam"...
Később, mikor moziba jártunk, szembesültünk a letelepedett cigányok életstílusával. Mivel a moziból a hátsó kapun át lehetett távozni - ami a helyi cigány lakásokra nézett -, láttuk, amint részegen zenélnek, verekednek, fajtalankodnak. Egy idő után már senki nem járt moziba (pedig vaskerítést is készített a tulaj, de hiába).
Később mindent elloptak a tiszai nyaralónkból (többször), és majdhogynem élőben láttam, a Kozma-gyilkosságot.
Érdemes megnézni a bűnözési statisztikákat is...
Szerintem a cigányok nem emberek és az EU kegyet gayakorolna, ha valajol romániában kijelölne nekik egy területet (hasonlóképpen, mint a zsidóknak), ahol kedvükre kqrhatnak, ihatnak és ölhetik egymást - mert mást úgysem tudnak...

Giniszpáj 2010.09.13. 23:14:25

@Frank Columbo:
Ez mind igaz és nagyon szomorú.
Talán, ha lágerekbe zárnánk az állatokat...
Előtte azért én is cigánynak vallom magam, megigényelek egy házat a Tündér-sziklánál, meg Mercedes-Vitot, hogy legyen mivel szállítani a purdékat, továbbá szintén megigénylek ingyenes MINDENT.
Ha nem kapom meg, RASSZISTA, NÁCI, FASISZTA, CIGÁNY-GYŰLÖLŐ, ZSIDÓGYŰLÖLŐ, HOLOFAUSZT-TAGADÓ, KÖZELLENSÉG, TERRORISTA jelzókkel illetek mindenkit. Akkor biztosan megkapom én is...
Vagy nem? MERT ÉN "CSAK" MAGYAR VAGYOK?

Giniszpáj 2010.09.13. 23:32:30

Ja, ez még az eszembe jutott: azoknak az embereknek, akik kiállnak a cigányok mellett, soha nem volt cigány szomszédjuk. Először talán meg kellene ismerkedni a "körülményekkel", aztán írni, nyilatkozni.
Én is írhatnék az onyangai amor törzsről, hogy milyen kiszolgáltatottak, nem törődik velük senki, pedig milyen békés, dolgos nép, aztán amikor odamegy valaki, elöször a nemiszervét vágják le, aztán a beleit ontják ki, majd a resztelt májnak valót is kiveszik szegény áldozatból.
Persze ők nem bűnözők, nem kannibálok, csak a körülmények szerencsétlen áldozatai...

amize 2010.09.13. 23:43:12

Illene valmi kultúrszöveget írnom, miért is nem szeretem őket. Sajnos nekem csak rossz tapasztalatom volt eddig mindig, ahányszor csak élő kapcsolatba kerültem velük. A tv és rádióműsorokban pedig olyan szimpatikusnak mutaják őket.

Giniszpáj 2010.09.13. 23:51:05

Ha szeretnél te is ingyen lakást, ingyen áramot, gázt, benzint, többszázezres családi pótlékot, segílyt és büntetlenséget, azaz te is szeretnél cigány lenni, nincs más dolgod, csak regisztrálj a legyelteiscigany@freemail.hu oldalon.
Mi nem ígérünk semmit, lehet, hogy magyar létedre csóró cigány maradsz életed végéig, de legalább megpróbáltad...
Orkok kíméljenek!!!!!

Rwindx 2010.09.13. 23:55:05

@deflorator:
Vannak olyan emberek akiknek nem okoz lelkiismeretfurdalást az ha aktuális érdekei úgy diktálják másnak vallja magát.
Német vagyok, ezt reggel 9-ig fenntartom! Tehát reggel 9-ig akkor most valóban német vagyok? Holnap lehetek holland is?
Mi van, ha apám képen töröl és márpedig azt mondja magyar vagyok? Mert ő is az és anyám is az. Apám akkor elnyomja a német identitásom?

Nincs igazad :)

átlátó 2010.09.13. 23:57:23

Horda, kannibál, primitív, agresszív, buta, gyáva, gerinctelen,...szóval ilyen szavak jutnak eszembe. Tapasztalatból. Nem érvelek, nem vitatkozok, mert unom, mert hasztalan. Nem akarok tudni róluk. Takarodjanak.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.14. 00:02:56

@Giniszpáj:

"az EU kegyet gayakorolna, ha valajol romániában kijelölne nekik egy területet (hasonlóképpen, mint a zsidóknak), ahol kedvükre kqrhatnak, ihatnak és ölhetik egymást"

Az a gond, hogy az ötlet elvileg jó, de gyakorlatban nem működne.

Izrael hiába jött létre a többségük azóta is külföldön él, és nem akar ott élni. Akkoriban jött létre, és akkoriban költöztek oda, mikor máshol életveszélyben voltak.

Úgyhogy Romaisztánba - vagy hívják akárhogy - sem élne szívesen a cigányok többsége.

Nem saját hazát, nem saját országot akarnak, hanem olyan országot, ahol a helybeliek dolgoznak. A számukra is.

Egy saját országban ki termelné meg a segélyek árát?

Úgyhogy ahogy az elmúlt 700 évben sem volt "politikailag korrekt" megoldás a problémára, úgy valószínűleg a következő 700-ban sem lesz.

Giniszpáj 2010.09.14. 00:04:08

A legyelteiscigany@freemail.hu nem vicc.
Az az eltökélt szándékunk, hogy minél több magyar vallja magát cigánynak, hogy megillessen minket az összes romákat illető segély, stb. Ha megkaptuk, akkor visszavonjuk az identitásunkra vonatkozó előzetes megállapításokat. Végül is a hazugság a romáknál nem elítélendő, merthogy hozzátartozik a népcsoport sajátosságához.
Ténleg nem vicc!
Terjeszd te is!

Giniszpáj 2010.09.14. 00:10:10

@Akitlosz:
Persze tudom, hogy ez nem megoldás, de az ember nem meri leírni, hogy igenis ki kellene irtani minden egyes orkot, meg a gyapjasakat is.
Ezt is csak azért írtam le, hogy mit nem lehet leírni.

baliquez 2010.09.14. 00:12:55

Szubhumánok. Talán pont miattuk kell hamarosan újradefiniálni az ember fogalmát világszerte.

Giniszpáj 2010.09.14. 00:24:18

Én már régóta gondolkodom azon, hogy elköltözöm Ausztráliába, Új Zélandra, vagy valahová a környéken.
Előbb-utóbb nem lesz jó vége Európának, sem az USAnak.
Hogy Madzsarisztánnak KONEC, azt az ominózus plakát óta tudjuk.
Én Írországban élek, de már ennek is vége van, mint a botnak.
Szóval aki fiatal és beszél angolul, azonnal vegye meg a repjegyet - mielőtt még túl késő lenne...
Ja nem; előtte cigányként vegyen igénybe minden támogatást, amit lehet!!!

fingerbangs 2010.09.14. 00:29:45

az a cigány aki otthon azt tanulta, hogy a többi polgárt megfélemlítéssel lehet irányítani, és ezt alkalmazza is, valamint csak akkor bátor ha többen vannak, olyan cigányt még nem láttam aki egyedül lett volna fenyegető, ha egyedül vannak gyávák
a jobbik cigány-táborainak ötletét pedig támogatom, vagy kapjanak saját országot

Pignon 2010.09.14. 02:38:16

A cigány az cigány, ugyanúgy, ahogy a zsidó zsidó, az eszkimó eszkimó, a kínai kínai. Lehet itt szenteskedni, meg nyomni a nagy liberális demokrata lófaszt az emberek szemébe-fülébe, de attól ez még így van.
Na már most a gond ott van, hogy a cigányok azok, na azokba semmi pozitívum nincs. Max. a cigányzene, de azt meg ugye maguknak csinálják, szóval erről ennyit. A retekklub "üzenet" c. rövidke, reklámok közti műsorának egyik klipjében fejtegette egy lány, hogy a cigányok történelme, így meg úgy, nincsen nekik, mert ők mindig mentek mindenfele, stb. Kéremszépen ezeknek azért nincsen történelmük, mert buták mint az állat. Könyvet nem írtak soha, én legalábbis régi cigány íróról még nem hallottam. Ha volt is vagy lett volna könyvük, enciklopédiájuk, akármi, papíron, azt úgyis elégették. Egy teljesen felelőtlen, korlátozások nélküli, a normálisnak tekinthető, ösztönös emberi viselkedéstől teljes mértékben eltérő emberi fajta. Se múltjuk, se jövőjük.

Mi is volt Shakira egyik számának a címe? I'm a gypsy. Tehát ő arról énekelt, hogy egy cigánylány, aki énekel, utazik, stb. erről szólt a szám. Ebből is látszik, hogy a külföldieknek fingjuk nincs a cigányokról, zenés utazó népnek tartják őket. Laknának pár napot cigány-fertőzött területen, egyből más lenne a véleményük.

DeToXXX 2010.09.14. 02:51:07

hogy miért tetvedék nép a cigány? mert nekik így jó. nekem ezt mondták. ők maguk. atomot nekik...

Kivancsi 2010.09.14. 03:21:28

A két - stabil - véglet között meg van az élet, az emberség. Az a nép, amely nem képes valahol a kettő között egy instabil, csak dinamikusan fenntartható egyensúlyszerű értékrendre, az valójában "gádzsó". Azaz nem ember...

Azt a vegletet mely "minden áron történő felhalmozás-beosztás, amely oly gyakran vezet kényszeres, önsanyargató zsugorisághoz"

Nost ezt inkabb ZSIDO-nak hivanam...

:):):)
Igy megkaptuk a manapsag ket nagy vitara okot ado nemzetseg deffiniciojat!!
:):):)

Kivancsi 2010.09.14. 03:28:27

@Frank Columbo:
ez jo ossze volt foglalva....

Eggyetertek!!

nestrot10 2010.09.14. 05:56:27

Mi a cigány?--Nem szeret dolgozni, hazudik, lop,...csal,..támad ha sokan vannak, de ha egyedül van kussol...na ez mind MEGTALÁLHATÓ ORSÓS-ban.
Soha nem dolgozott,-( az állam kitanítatta)s aztán az adófizetők pénzén haknizott mindig uszítani, ( meg foci meccsre)hogy beüljön a hatalomba.... Állandóan hazudik, hogy nem hazudik---állandóan csal ( megváltoztatja az alkotmányt és berendezkedést a saját szája íze szerint), és korrupt -és lop--: Tokaj szőlő..( " vigyázzunk ne mi kapjuk a legnagyobb vissza nem téritendő ( köz) pénzt"...na meg az Ezüsthajó és Orbánimázs pénzeltüntetendő központ, stb. Csak a sajátjai előtt pofázik, ......

BKV reszelő 2010.09.14. 06:38:42

Egy újabb álértelmiségi nyavajgás a cigány nevű objektumról...az ember a természet része, a természet meg néha vakvágányra téved. Így történt ez a cigányoknál is...de nem hagyjuk, hogy a természet a szelekciós eljárással kiírtsa a tévedését. Én nem fizetek többet a cigányok eltartására...lehet sírni újabb egy adózó adóforintjainak az eltűnése miatt.

jacks_colon (törölt) 2010.09.14. 07:15:29

Ugy kezeled a tizeneves korban valo gyerekszulest, mintha az termeszetellenes lenne. Holott pont az a termeszetellenes, amit a tarsadalom kenyszerit ra a nyugati vilagra. Az ember tizeneves korban eri el azt a pontot, amikor mindene adott lesz a szaporodashoz. A tobbseg azert nem teszi ezt, mert ez megneheziti a beilleszkedest, es az anyagi es szellemi javak halmozasat. A tabuk arra valok, hogy az emberek mestersegesen kordaban tudjak tartani a termeszetes osztoneiket. Nem az a termeszetellenes, amit a ciganyok csinalnak, hanem az, amit mi. Minnel fejlettebb egy tarsadalom (nyugati mercevel merve), annal jobban kitolodik az az eletkor, amikor a nok gyereket mernek vagy akarnak vallalni. Ugyanis a kulvilag ertekrendje azt sulykolja, hogy fontosabb es jobb dolgok is lehetnek annal, mint a gyerek. Nem vagyok egy tortenelem zseni, de szerintem az ipari forradalom elott idokben teljesen termeszetes lehetett az emberek tobbsege szamara, hogy tizeneves korban mar gyereket vallalhattak a lanyok. Az, hogy ez jo-e vagy sem, az kizarolag a tarsadalmi ertekektol fugg.

Aki azt mondja, hogy a cigany nem ember, mert kizarolag az allati osztoneinek el, az gondoljon bele abba is, hogy az eves es az ivas peldaul ugyanilyen, az allatvilagbol kiemelkedve is megtartott oszone az embernek. Ezzel az erovel az sem ember, aki eszik amikor ehes.

guderian 2010.09.14. 07:35:27

A XXI. század pestise.

|||||||||||| 2010.09.14. 07:41:54

én személy szerint nem hiszek a cigányok létezésében.
még nem láttam soha egyet sem.

|||||||||||| 2010.09.14. 07:42:29

ja igen, miskolcon élek 20 éve.

Jerky_Master 2010.09.14. 07:50:10

A cigány egy nép. Indiában pedig nemzet. Ami pedig atomhatalom, úgyhogy úgy tessék velük packázni.

Amusing 2010.09.14. 07:50:18

a cigányokkal amióta a világon vannak mindig mindenhol gond van. EZ TÉNY!

Jerky_Master 2010.09.14. 07:52:48

@Amusing: TÉNY az, hogy a magadfajtának gond.

VaTi 2010.09.14. 07:54:54

@jacks_colon: jah, vagy a "nyugati" tipusú kultúráltsággal rendelkező nők nem szülnek csak úgy "majd lesz valahogy" gyereket. Felmérik azt, hogy a férjével a munkával szerzett bérükből fel tudják-e tisztességgel nevelni azt a gyereket. Mikor tőlem megkérdezték, hogy mikor szülök már, csak azt tudtam válaszolni, hogy már így is túl sok kölyköt kell eltartanom az adómból, akiket "ezek" szültek, így sajátra már nem marad pénz...
És mikor végül úgy dönt az ember, hogy jöhet a gyerek, akkor sem milliót, mint a patkány, hanem annyit, amennyit becsülettel fel tudunk nevelni. A munkánkból. Nem a máséból. Most pedig lépek, mert ébredezik a 3 hónapos leendő adófizető állampolgárkám, enni kell adnom neki :)

jacks_colon (törölt) 2010.09.14. 07:59:55

@VaTi: De ezt miert teszed? Nem a tarsadalom kenyszeriti rad, amiben elsz? En nem a ciganyokat vedem, hanem azt probalom kifejteni, hogy az sem termeszetes, amerre a mi ertekrendunk halad. Egy velejeig beteg "nyugati" tarsadalom tagjaikent probalunk masokat megitelni es elitelni, mintha egyertelmu lenne az erkolcsi folenyunk.

Amusing 2010.09.14. 08:06:49

@Jerky_Master:
így van, szeretem a szépet, a rendet
a gyerekemet nem fogom engedni cigány osztályba, nem azért mert barnább a bőrük.

jó példa a vasárnap a Naplóba!
lásd még putri telepek. ott a konténer, de képtelen rendet tartani maga körül

erre mondják, még a kutya se szarik a saját helyére, neki több esze van. ez mind tény és vitathatatlan

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.09.14. 08:07:24

szerény meglátásom szerint a cigányok nem teljesen emberek, és ezt igazán nem a rosszindulat és az előítélet mondatja velem, hanem a tapasztalat.

Muad\\\'Dib 2010.09.14. 08:11:13

@Jerky_Master:
"...Indiában pedig nemzet..."
Ennek fuss neki még egyszer. Indiában valóban megtalálhatóak a Kelet-Európai cigánysággal hasonló gyökerű emberek, viszont a kaszt rendszer legalján. Tehát nagyon nem kell úgy beállítani őket, mintha Indiában vezető szerep jutna nekik. Ott, ellentétben Magyarországgal valóban elnyomásban élnek.

VaTi 2010.09.14. 08:19:39

@jacks_colon: A férjem mondja ezt mindíg :) Hogy a szülőképes kor nem 30 év, hanem kb 16, ilyen szempontból valójában igazatok van. Viszont. A társadalom ma úgy működik, hogy termelek anyagi javakat, ezekből élek + eltartom a családomat. Lehet azt is, hogy nem termelek, mert nem az a fő problémám, hogy milyen körülmények között élek, hanem természetközeli módon szülök-szülök-szülök. Utóbbi esetben miért várom el, hogy a meg nem termelt javakat más termelje meg nekem és ajándékozza nekem? Ráadásul feladva ezzel, hogy neki maradjon kölyökeltartásra valója? Ha annyira természetközeli népek, miért nem költöznek ki a természetbe, valahová a pusztába. Beletelepedni egy "nyugati" típusú társadalomba, kiélvezni annak előnyeit, de nem résztvenni a kötelezettségekben? Hivatkozva arra, hogy ez neki nem a kultúrája része? ÁÁÁÁ, akkor dobtam egy hátast, mikor a monoki (jól emlékszem?) polgármester be akarta vezetni a segélyért közmunka dolgot, és háborogtak, hogy ez alkotmányellenes. MI? Doldozni a pénzért? Mert akkor reggel a melóban közlöm ezt a főnökömmel, hogy ha a fizuért dolgoztani akar, az alkotmányellenes :)

CubE 2010.09.14. 08:20:28

@jacks_colon: "Ugy kezeled a tizeneves korban valo gyerekszulest, mintha az termeszetellenes lenne." Igen , természetellenes - az ember huszon éves korára éri el a "kifejlett" kort.

VaTi 2010.09.14. 08:28:48

@jacks_colon: "az sem termeszetes, amerre a mi ertekrendunk halad" értem, amire gondolsz, viszont: megdolgozni azért, amim van, az nekem természetes. Sajnos ma ez azzal jár, hogy későbbre tolódik a nőknél (tanuló-dolgozó nőknél) a szülési kor. Így éppen azok nem "reprodukálják" magukat, akik azt tanítanák a gyereküknek, hogy tanulni, dolgozni kell. Ez a rossz irány.
Talán nem tartozik ide 100%-ig, de elmesélem, mert eszembe jutott. A nagyszüleim földművelésből éltek, a gyerekeket, így engem is kb 6 évesen már befognak a kerti munkákra, persze akkor még a könnyebbekre. Egyszer azt mondta nagyapám, h induljunk vetni. Ment a Tom és Jerry, ezért azt mondtam, hogy én nem megyek dolgozni. Ekkor kaptam életem egyetlen pofonját. Nagymamám pedig odadörmögte: "márpedig aki nem dolgozik, az becsületes ember nem lehet" Ezt azóta is így élem meg. És most nem csak a munkanélküliségre, a munkahelyekre gondolok: dolgozni akkor is tudsz: kigyomlálod az udvarodat, nem rohad koszos edény a mosogatóban, stb. Nem tudom, jól érthetően fogalmaztam-e...

Pipas 2010.09.14. 08:36:42

Hát én egyszer azt találtam mondani néhány indiai csávónak, hogy a cigányok indiából jöttek... Mit mondjak nagyon kikeltek magukból és igen hangosan kezdték bizonygatni, hogy ez egy közismert tévedés, aminek semmi, de semmi valóságalapja nincsen.

Vicces volt. ;)

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.09.14. 08:37:57

"természetes állapotnak" hívják itt egyesek azt, ahogy az ősember élt az erdőben, ész nélkül szaporodva, még mielőtt teljesen kifejlődött volna.. és szerintük az is természetes, hogy 30 éves korában, miután szül 12 gyereket, akiket persze képtelen tisztességesen felnevelni, úgy néz ki egy cigány nő, mint egy 70 éves.. röhej. akik azt terjesztik itt, hogy ez lenne a normális, azok hazudnak.

nem, barátaim, az ember nem ilyen. az ember, amelyik ésszel él, biztosan nem így él. és tudtommal, az embert az esze különbözteti meg az állattól.

Kampec 2010.09.14. 08:40:05

Most nem azért, de cigány és cigány között is hatalmas különbség van, szerintem nem igazán lehet így, átfogóan: "cigány" beszélni róluk. Ráadásul az egyes cigány nem is tudom minek hívjam, népcsoportok között igen éles határvonal húzódik, nem keverednek egymással, más életmódjuk életvitelük van, stb. Nagyon egyszerű és nagyon nem igaz meghatározás ez, hogy a cigányok putriban élnek, nem gazdálkodnak, a cigány családban 12 évesen már gyereket potyogtatnak és stb.

sanyisanyi 2010.09.14. 08:46:43

Ha a cigányoknak valami bajuk van velünk, akkor előszeretettel szidják a magyarokat.
De ha a nekik járó segélyekről van szó, akkor hirtelen rögtön ők magyarnak érzik magukat.

Nagyon kevés kivétellel számító, tolvaj banda, akik visszaélnek azzal, hogy a politikusok mindent megengednek nekik, cserébe a szavazatukért.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.09.14. 08:47:55

@Kampec: Ez mellébeszélés. Szerintem olyat a legelvakultabb cigányellenes ember sem állít, hogy minden cigány olyan. Ugyanakkor mégiscsak van valami alapja annak, hogy ilyen kép él a cigányokról nemcsak a magyar, de minden más nép szemében, beleértve az indiaiakat is. Sajnos az tény, hogy elenyésző kisebbségben vannak tisztességes emberek a cigányok között. Az egyszerűen nem érv a cigányokról negatív véleményt megfogalmazókkal szemben, hogy "nem minden cigány olyan", amikor 99%-uk sajnos nagyon is olyan. Igenis van cigánykérdés, és amíg erről nem beszélünk kendőzetlenül, addig minden csak egyre rosszabb lesz. A cigányok érdeke, hogy végre beszéljünk a viselt dolgaikról, ez lenne az első lépés ahhoz, hogy megoldást találjunk. De amíg mindig előkerül egy szélsőséges liberális agymosott, aki cigányt csak az index.hu-n látott, aki lesápad már a cigány szó kimondásától is, addig nem lesz sajnos előrelépés.

zotyesz66 2010.09.14. 08:48:08

@Giniszpáj: Ezzel maximálisan egyetértek; Európának 50 éven belül vége, hacsak most nem tesznek valamit, márpedig nem tesznek.
Sajnos az ausztrál állampolgársághoz öreg vagyok, ha jól tudom 45 év a határ, ameddig adnak (szigorú nyelvvizsga, piacképes szakma) állampolgárságot.

Szelid sunmalac 2010.09.14. 08:48:19

Imadom a megmondoembereket! Ezek utan mar nem sok mondanivalom maradt, nekem, akinek az edesanyja zeneszcigany es aki epp Indiaban csucsul egy projektet vezetve. Vagy azert szoljak hozza?

Szelid sunmalac 2010.09.14. 08:54:35

@Pipas: Most kerdeztem meg oket. Semmi bajuk vele. Azt mondjak lehet. Mirol is beszelunk?

Fufo 2010.09.14. 09:01:09

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Alapvetően nem arról, hogy honnan jöttek, hanem arról, hogy hová tartanak

Lasombra 2010.09.14. 09:01:48

tudományosan azt mondhatnánk, hogy a cigány az az entrópia antropomorfizált manifesztációja.
káosz, pusztulás, amortizáció. nem külső fenyegetés, belülről emészt fel.
rengeteg hasonlóságot mutat rozsdával, a parazitákkal, vírusokkal: más szubsztanciából táplálkozik, önállóan életképtelen, terjed, és ahol megjelent, amire rátapadt, az devalválódik.

egy önálló cigány állam is pár éven belül ilyen lenne:
www.youtube.com/watch?v=iB11GVKTK1w
a koszt, mocskot, igénytelenséget és agressziót nem lehet a szegénységre fogni. az túl kényelmes kifogás.

misinator 2010.09.14. 09:03:30

Az előttem szólókat csak kiegészíteném:
Cigány az , aki a közvélekedésben kialakult sztereotípiák szerint él, viselkedik, vagy annak vallja magát.
Nekem volt cigány szomszédom: soha rosszabb szomszédot, illetve van cigány barátom, aki pl. a zsolcai árvíz idején a cigányok ellenében védte a településrészt.
Mindkét személy közös jellemzője - illetve volt, hisz az egyik sajnos már nem él - hogy becsületes, szorgos élet, rendezett környezet, higiéniai igényesség.
Ja, és a legfontosabb: a cigányok gyűlölete, hisz a z európai értékrend és életvitel miatt "néptelenné" váltak, hisz a magyar a jellegzetes fizimiska cigányként bánt, bánik velük, a cigány meg már kitagadta.
De ők karón varjú, fehér holló, csepp a tengerben stb.

Ui:
Sokat gondolkodtam a cigány meghatározásán, s megtaláltam:

Emberszabású

hasonlóan néz ki, mint az ember, hasonlóan beszél, stb, de ennyi.

Szerintetek?

Szelid sunmalac 2010.09.14. 09:04:41

@Fufo: Miert? Hova tartanak? Hova tartunk mi magyarok? Tudod te, hogy India hova tart most? Aza par evtized, amirol itt beszelnek, tobb mint eleg ahhoz, hogy az "Indiabol szarmazunk" dicseret legyen, mig a "magyar vagyok" kulfoldon mar igy is sok helyen epp eleg pejorativ. Le kene szallni a magas lorol, ugy erzem.

Pipas 2010.09.14. 09:05:10

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Nemá, te is ugyanazokat az indiaiakat kérdezted meg mint én?! Hát ez nagyon jópofa, ezt mesélgetni fogom. Eddig én úgy tudtam, hogy India egy baromi nagy kontinens és rohadt sokan laknak ott, te meg így kapcsiból lecsekkoltad, hogy igaz -e amit írtam, megkérdezted a három indiai csávót...

Te, ha már ott vagy, akkor mond már meg nekik, hogy üdvözlöm őket, meg azt, hogy múltkor, amikor itt voltak európában, akkor még azt mondták, hogy a cigók szerintük nem európából származnak.

nazer 2010.09.14. 09:05:51

idáig ezt a problémát egyedül a Harmadik Birodalomban tudták megnyugtatóan kezelni.

Szelid sunmalac 2010.09.14. 09:09:11

Nem art, ha kicsit utanajarnak a holgyek/urak a magyarorzagi ciganysagnak. Ugyanis a teknosok, olahciganyok, beasok, zeneszciganyok stb. teljesen mashogy elnek es nem keverednek egymassal. Gondolom a 100 tagu koncertjen is fujjoltok, hogy biztos ezek is segelybol elnek. Meg ezek is hogy neznek ki. Pedig ciganyok ok is. De ha vegig megyek a koruton hetkozben, vagy egy lakotelepen akkor ujjal mutassam meg nektek a sok igenytelen, mocskos, eloskodo magyart? Szerintetek ok hanyan vannak? Kevesen, mi?

VaTi 2010.09.14. 09:09:52

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: ezek szerint te lennél a 100-ból az 1. Képzeld, a többi 99 már belénk rúgott, ellopta a pénzünket, követeli, hogy fizessük a kipotyogtatott kölykei nevelését, lessütött szemmel adjuk át minden értékünket, mert különben jajjderasszisták vagyunk. Mi meg meg is tesszük... Te...figy...nem inkább azt a 99-et kellene ironikusan kifiguráznod? Miattuk kell ezeket a véleményeket látnod-hallanod. Vagy talán velük kellene beszélned, példát mutatnod: "látjátok, a magyarok megdolgoznak azért, amilyük vaan. Látjátok, én sem haltam bele. Mi lenne, haa ti is megpróbálnátok???" Másrészt nehezen hiszem el, hogy cigány származású lennél, mert akkor tényleg nekik szólnál be. Van becsületesen élő, tanult, dolgozó cigány ismerősöm. Nem egy, nem kettő. Ők a mocskos dögös ccigányokat utálják, mert miattuk szenvednek. Érted? Nem a magyarokat, hanem a saját fajtájuk mocskát utálják, és elismerik, hogy igazunk van a megvetésükkel!!!

nestrot10 2010.09.14. 09:12:37

NA KEZDŐDIK, ismét jön A POLT PÉTERESÍTETT ÜGYÉSZSÉG ( de már 9 évre)--AKI ELTUSOLTA A FIDESZ ÉS ORBÁN ÖSSZES KORRUPCIÓS ÜGYEIT, ILL NEM ENGEDTE TOVÁBB...NESZTEK HÜLYE VÁLASZTÓK ...ITT A ( Cigó)DIKTATÚRA!!!!!!!!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.09.14. 09:16:02

@CubE: "az ember huszon éves korára éri el a "kifejlett" kort."
A mai "vezető rasszok" gyermekei leginkább sohasem érik el pszichésen a "kifejlett kort". Egyre nő a retardált 30-as, 40-es kamaszok száma, akik vagy az anyjukkal (illetve sokkal ritkábban az apjukkal) élnek kölcsönös parazitizmusban (mindkét fél úgymond feláldozza az életét a másikért), vagy senkivel, legalábbis tartósan. (Ebbe beleférnek az ideiglenes "házasságok".)

Ivartól függetlenül, gazdasági helyzettől függően.

A legszegényebbek között ritka az ilyen, a cigányságnak is csak a felkapaszkodott rétegeire kezd jellemző lenni ez a terméketlen és kilátástalan létforma, amelyből még a házasságba, tartósabb élettársi viszonyba történő menekülés sem szabadít ki. A hosszú páros magánynak meg gyakran vannak kényszerérett és/vagy torzult gyümölcsei. Mire megvalósul az egyéni stabil egzisztencia (értsd: kihal a matriarcha), elfogy a testi erő és egészség nagy része. A 40 év fölött először vagy újból szülő nők gyermekei a többségtől, a zömtől gyakran bizony eltérőek. Úgy tűnik, hogy napjainkban - az orvostudomány jelenlegi fejlettsége ellenére - valahogy sokkal inkább a zseniket ölik ki az anyjuk szíve alól, mint a fogyatékosokat...

Valamikor a '70-es években egy nógrádi, közel 50 éves cigányasszonyról megállapították, hogy ismét gyereke lesz. Az orvos megpróbálta rávenni, hogy vetesse el, hiszen vagy két gyereke már meg is halt, többen börtönben, javítóintézetben vannak, nem egy fogyatékosok intézetében, a legkisebb is többet van kórházban, mint otthon, unokái is vannak, ráadásul a háznak nem nevezhető lyukban, ahol élnek egymás hegyén -hátán, villany nincs, de patkányok vannak, és senkinek sincs rendes jövedelme a családból...
A cigányasszony végighallgatta a racionális érveket, majd megcsóválta a fejét, és csak annyit mondott:

"Irtsä ki ä mägä fäjtâjât!"

Megtörtént. Már régen nem lennénk tízmillióan, ha nem vándorolnának ide életképesebb nemzetek tagjai.

Az édes(?)anyja szíve alól '56-tól napjainkig kiirtott kb. 5.000.000 (igen, mintegy ötmillió) magyar vére árán mi jobban éltünk, mint a szomszéd népek és a velünk élő cigányok, de már cigányokra is átterjedt ez a "kultúra". A szomszéd országokban meg munkába álltak (részben nyugaton) a 'kényszerből' megszült, szegény sorban felnőtt gyerekek...

Fufo 2010.09.14. 09:17:45

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Félreértettél azt hiszem. Csak azt szerettem volna jelezni, hogy a probléma lényege nem az, hogy honnan származnak, hanem, hogy hogyan élnek most. A pár évtizedet, amire céloztál, nem tudom értelmezni, azt pedig, hogy magyarnak lenni külföldön pejoratív jelentéssel bír, nem hiszem. Hogy a cigánysággal valami probléma van azt egész Európa érzi, hogy mi a megoldás, azt senki sem tudja.

Pipas 2010.09.14. 09:18:19

No igen, megérkezett a száz tagú cigányzenekar mint a cigányság nagyszerűségének végső bizonyítéka. Ez mindig előkerül, meg a Dankó Pista. Ha a hírekben előjön, hogy valahol összeverekedett két népes család, akkor 98%, hogy a Dankó Pista utcában történt a dolog, mert valahogy a cigánysort is el kell nevezni.

Meg kell mondanom nem tartom túlságosan életszerűnek, hogy a cigányságról a száz tagú cigányzenekar, az osztrákokról a Bécsi Filharmonikusok az ausztrálokról meg az ac/dc alapján alkossunk véleményt.

Viszont a te kedvedért, no meg figyelembe veendő a muzikális cigányokat, ha esetleg megböknének a mobilomért, akkor c-mollban fogok sikoltozni. ;)

insert random 2010.09.14. 09:19:37

@misinator: Akkor te milyen értelemben használod a cigány szót? Életmód, vagy etnikum (a szomszédod pl. nem volt sztereotíp)? Az a baj, hogy az emberek (köztük a cigányok) többsége számára ez a szó nem életmódot, hanem etnikumot jelent. Ki kéne találni valami pontos elnevezést az általad leírt "sztereotíp cigányokra" (figyelem, a cigánybűnöző nem ilyen!), mert már így is elég nagy zavar van ebben. Így legalább a rendes cigányokat sem sértenénk és egyértelmű lenne, ki mire gondol.

Giniszpáj 2010.09.14. 09:21:57

Visszavonom az összes állításomat és megkövetem az érintetteket.

Karcsika_Szemüveges 2010.09.14. 09:22:20

Nos, akkor talán lássátok a "mi" oldalunkról is a kérdést.
1. a történelem során nem indítottunk pusztító háborúkat
2. nem gyártunk fegyvereket és nem is kereskedünk fegyverekkel
3. nincsenek tengeren túli – sem inneni – bekerített (vám)határokkal őrzött birtokaink
4. nincsenek bányáink
5. nincsenek bankjaink
6. nincsenek gyáraink
7. nincsenek plázáink
8. amiben részünk van: kirekesztettség, megaláztatás, mellőzés, lenézés…
9. kérek engedélyt meghunyászkodni
10. Mit kívánok nektek: életetek legyen derűs és gazdag! – Továbbá: Istenetek óvjon és segítsen benneteket és a ti gyermekeiteket

Anti Anyag (törölt) 2010.09.14. 09:24:16

Alsókasztbéli indiai menekültek, akik 600 év alatt nem sokat tanultak és fejlődtek. Opportunisták, erőszakosak, unintelligensek. Mivel a társadalom törvényeit elutasítják, beilleszkedésük nehéz és az emberek többsége elutasítja őket.
A a normális cigány jogaiért szinte mindenki kiáll, a bünőző cigányok jogaiért a velük összefonódó pártok képviselői.

Ha a gének véletlenül úgy alakulnak és a szülők is normálisabbak, a cigány teljesen egyenértékű a normális nem cigányokkal.

Dr.Traktor 2010.09.14. 09:25:59

Van igazság abban, amit a posztoló ír/gondol úgy érzem.
Tegyük fel, hogy ezek a régről hozott "tulajdonságok" - mint a magántulajdon nem tisztelése, a földhöz nem ragaszkodás a magas gyermekszülés, a holnappal nem gondolás, stb. - valóban ősi berögzülések.

Nem-e jelentené ez azt, hogy ez a nép (ha annak nevezhetjük) úgymond kihalásra ítéltetett az adott korhoz való alkalmazkodás teljes hiánya miatt?
Már úgy értem ha nem volna ez a hozzáállás ez a gondolkodás/viselkedésmód államilag támogatva ugye.

Van még egy hasonló hazátlan vándornemzet a cigányokon kívül? Olyan ami teljesen figyelmenkívül hagyja környezetében szokásos normákat /törvényeket?

Nekem az az érzésem ha a zsigeri viszolygáson túlról próbálom szemlélni a hazai cigányokat pld, hogy ezek lemaradtak úgy ezer évvel ezelőtt és onnan egy tapodtat sem. És ez végülis pontosan az amit a posztoló is ír azt hiszem.
Ezek az emberek egyszerűen nem ebbe a korba valók, alkalmazkodni képtelenek a kezelésük lehetetlen de minimum emberfeletti erőfeszítéseket kívánó.

Jónak tartom azt a gondolatmenetet is, hogy a korai gyermekvállalás (khm) az egyik sarokpontja az egész problémának.
A generációkon át hiányzó nevelő réteg, a hiányzó (pozitív?) minta, a hiányzó változás az, ami miatt ma a cigány nép egy középkorból ittmaradt a végletekig leegyszerűsödött, elkorcsosult, barbár-törzsi szokásokra épülő, környezetét kizsákmányoló népnek tűnik. Mert azok MARADTAK.

Az az érzésem, hogy "segíteni" rajtuk sehogy nem lehet. A legnagyobb kerékkötőik bármilyen integriációnak épp a cigányok maguk, hiszen nem is akarnak integrálódni. Itt nem arról van szó, mint egy második-harmadik generációs bevándorlónál.

Erőszakkal rászorítani őket meg nem polkorrekt dolog erre tehát senki nem is lesz hajlandó.
Pedig kéne attól tartok, különben TÉNYLEG kurva nagy bajok lesznek 1-2 évtizeden belül, mikor a cigánymentalitás a mainál jóval nagyobb %ban lesz jelen az országban...
Szaporodásügyileg jobban állnak ugye. Pontosan azért mert nem godnolkozik rajta hgoy HOVA szül még egy purdét de még azon se gondolkozik, hogy használjon-e gumit vagy ne, mikor a hugát elkapja a putri szélén.

Egyébként a gyermekkori szülés valóban nagy divat volt régen széles körben, de annak már jó pár száz esztendeje és érdekes módon mára már csak az elmaradottnak titulált népeknél szokásos.
Ez megint olyan dolog ami mindent elmond a cigányság szellemi/kultúrális színvonaláról.

Na csak nem tudtam teljesen korrekt maradni. Elnézést is kérek de egyszerűen teljesen képtelenség.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.09.14. 09:29:54

@Jerky_Master: Felsorolnád a kedvemért, hogy melyek azok az országok, ahol a cigányok, mint önálló entitás, a társadalom megbecsült polgárai, akár szegénységük ellenére is? Nem azt, hogy hol jut időlegesen néhány asszimilálódott cigány fontos hatalmi pozícióba (pl. Magyarországon), hanem ahol a cigány népcsoport olyan megbecsült, mint nálunk voltak a kereskedő görögök, a kertész bolgárok, vagy korábban az erdőírtó rutének, vagy még korábban a határvédő székelyek?
(Nemesi rétege se a ruszinoknak, se a bolgároknak nem igazán volt...)

Szelid sunmalac 2010.09.14. 09:34:10

@Fufo: El kell keseritselek, DE!
@VaTi: Ne aggodj! Ugyanugy utalom azokat a ciganyokat, akik lopnak, csalnak stb, mint te. De ugyanugy utalom azokat a magyarokat, nemeteket, amerikaiakat vagy barki mast aki lop, csal stb., mint a ciganyokat.

@Pipas: Egyebkent pedig igen, a zeneszciganyok bizony nem lopnak es olnek es boknek a penztarcadert. Oszinten? Szarok a penztarcadra, csak suly lenne a zsebemben ;)

Pipas 2010.09.14. 09:39:04

@rigevidon: "2. nem gyártunk fegyvereket és nem is kereskedünk fegyverekkel": Én úgy tudom, hogy a Gábor cigányok [1] évszázadokon keresztül fegyverkovácsok voltak. Persze azt mondják ma, hogy Gábor Áron nem volt cigány, de sokan viszont azt, hogy igen.

"3. nincsenek tengeren túli – sem inneni – bekerített (vám)határokkal őrzött birtokaink": A gazdag cigányok elég nagy birtokokat, házakat[2], vagyont tartanak fenn, igaz vámmal nem védik őket, de a vám miért lenne már baj.

"4. nincsenek bányáink
5. nincsenek bankjaink
6. nincsenek gyáraink
7. nincsenek plázáink": A szegénységre nem kellene már büszkének lenned. Nekem sincsenek plázáim, sőt általában szerintem úgy általában a magyaroknak sincs, de ez miért lenne már pozitív.

"8. amiben részünk van: kirekesztettség, megaláztatás, mellőzés, lenézés…": Aha. Bicskázás, kirablás, lincselés, baltázás, szamuráj kardal való vagdosás, moslékba adóztatás és így tovább.

Ne mond már, hogy a cigányság befogadja a magyarságot csak a magyar olyan galád, hogy kierekeszti a szegény cigányt mert ez sem igaz. Idejöttek, hazát kaptak, nem voltak képesek megbecsülni magukat 600 éven keresztül. Mégis a tenyerünkön hordozzuk őket, segélyt kapnak, önkormányzatot, ingyenes ellátást, de ez sem tetszik. Mi kéne még?!

[1] hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%A1borok
[2] www.ize.hu/comments.php?post_id=7662

csokiájsz 2010.09.14. 09:42:14

emiatt a hozzáállás miatt lett '45-ben elégetve egy pár ember.

Mert cigányok/zsidók stb voltak. Ez megoldás?

Én sem szeretem azt, ahogy élnek, de ez van. Mit tudsz csinálni? Kerülöm őket, ahol tudom, és agyerekeimnek is ezt tanítom.

Tehát még legalább egy emberöltőig biztosan nem tudnak beilleszkedni, ha rajtam múlik.

Pipas 2010.09.14. 09:50:31

@csokiájsz: A gondolatmeneted alapján nicns szükség a rendőrségre, a bíróságra és az ítéletvégrehajtásra sem.

Egyébként nem értem mire gondolsz azzal, hogy "emiatt a hozzáállás miatt lett '45-ben elégetve egy pár ember". Ha a lengyelországi táborokra gondolsz, az nem annyira 45-re volt jellemző, hanem az azt megelőző évekre. Magyarországon meg tudtommal nem égettek el senkit, nem?

Karcsika_Szemüveges 2010.09.14. 10:05:06

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger:
"Az a nép, amely nem képes valahol a kettő között egy instabil, csak dinamikusan fenntartható egyensúlyszerű értékrendre, az valójában "gádzsó". Azaz nem ember..."

A "goj"-ról is ehhez hasonló megfogalmazást hallottam/olvastam. Ahhoz mit te szólsz?

Karcsika_Szemüveges 2010.09.14. 10:07:46

@Rwindx:
"Az a cigány (és ide tetszőleges etnikum neve beírható) akit a környezete (rokonai, barátai, szomszédjai, munkatársai, stb, stb) cigánynak tart."

+ akire rásütik...

Muad\\\'Dib 2010.09.14. 10:16:08

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:
Indiából aztán nagyon nem kéne pofázni, ugyanis túl a gazdasági sikereken, a legdurvább kasztrendszer, és legembertelenebb hagyományok uralkodnak.
"...Denotified tribes of India, along with many nomadic tribes collectively 60 million in population, continue to face social stigma and economic hardships, despite the fact Criminal Tribes Act 1871, was repealed by the government in 1952 and replaced by Habitual Offenders Act (HOA) (1952), as effectively it only created a new list out of the old list of so-called "criminal tribes. These tribes even today face the consequences of the 'Prevention of Anti-Social Activity Act' (PASA), which only adds to their everyday struggle for existence as most of them live below poverty line. National Human Rights Commission and UN’s anti-discrimination body Committee on the Elimination of Racial Discrimination (CERD) have asked the government to repeal this law as well, as these former "criminalized" tribes continue to suffer oppression and social ostracization at large and many have been denied SC, ST or OBC status, denying them access to reservations which would elevated their economic and social status..."
from wikipedia

Karcsika_Szemüveges 2010.09.14. 10:18:58

@Joe84:
"Jaaaj. Persze, a gyönyörű kultúrájuk miatt van, mint az erőszak, meg a bűnözés, ezzel minden magyarázható és elnézhető nekik."

csak 1(ri)poszt
"Az ördögkúti mészárlás egy 1940 szeptember 9-én történt incidens volt, amelynek során a második bécsi döntést követően, a visszakapott Észak-Erdélybe bevonuló magyar honvédek lemészárolták a szilágy megyei Ördögkút 93 lakosát."

hu.wikipedia.org/wiki/%C3%96rd%C3%B6gk%C3%BAti_m%C3%A9sz%C3%A1rl%C3%A1s

Krujs 2010.09.14. 10:25:07

@rigevidon: ezzel arra próbálsz utalni hogy az a magyar honvéd-szakasz cigányokból állt?

különben semmi párhuzamot nem látok a post és ripost közt.

Hacsak nem ezzel akarod mentegetni őket... ami gáz

aszterixagall 2010.09.14. 10:25:48

Aki azt állítja, hogy ez a poszt csak újabb liberális rinyálás az olvassa el mégegyszer. Sőt javaslom, hogy a többi bejegyzésnek is fusson neki. Egyértelmű, hogy Gábor nem tagadja a cigányság felelőségét, viszont, ha elfogadjuk, hogy a viselkedésük nem genetikailag determinált, akkor talán érdemes megkeresni a valódi okokat. Ismétlem, bármi is az ok, az nem ment fel senkit, mégis meg kell keresni, mert változtatni csak így lehet normálisan a dolgokon. Persze sokan vannak, akik azt mondják, hogy ezek a minták igenis genetikai eredetűek. Nekik azt mondom, hogy üljenek lóra, irány Nyugat- és Dél-Európa, rablás, gyilkosság, nemi erőszak méghozzá szervezet körülmények között. Ezt parancsolják az ezredéves gének.

Karcsika_Szemüveges 2010.09.14. 10:30:03

@Frank Columbo:
"gátlástalan barbár viselkedésük"

Csak 1-2 (ri)poszt
van ahol a magyarról gondoltak hasonlót:
"a magyarok barbárok, nem eléggé civilizáltak ahhoz sem, hogy önmaguk kormányzását ellássak, csakis valaki fennhatósága alatt tudunk létezni."

„Ha barbárt akarsz látni, nézz a magyarra!”

"Az oláh tankönyvekben minket barbár hordának ismertetnek"
www.magtudin.org/Kisebbsegek%20elete.htm

átlátó 2010.09.14. 10:32:48

Konkrétan jobboldaliként csak annyit akarok mondani most, hogy Orbán Viktor, aki egyelőre még a miniszterelnök, tegneap kijelentette. "Cigánybűnözés nincs!" Namost. Vagy ez a fiatalember hazudik, vagy mi, akik ezzel nem értünk egyet. Persze az is előfordulhat, hogy ez a Viktor nevű fiatalember, - aki amúgy tényleg egy nagy formátun, - nem olvas mást is, mint amit a sameszai elé tólnak, vagy egyszerűen nem érdekli a blohkörökben igen határozottan kialakult vélemények sokasága, - ami pontosan ellenkezik az ő álláspontjával. És nem veszi tudomásul, hogy ez meg fog mutatkozni a szavazófülke magányában, amikor a zembereknek eszébe fog az is jutni, hogy van e cigánybűnözés azon az életteren kívül, ahol azok élnek, akik azt állítják, hogy cigánybűnözés márpedig nincs!

Pipas 2010.09.14. 10:33:16

@rigevidon:
"Ákosi Károly ezredes verziója szerint, a falu templomából a helybéli ortodox pópa lánya tüzet nyitott a bevonuló honvédekre, ezzel kiprovokálva a honvédség erőszakos fellépését."

A románok egyébként jó előre megalapozták azt, hogy a magyar honvédség az ujját a ravaszon tartva menjen vissza erdélybe. Nem szokás ezekről beszélni, de azért az interneten lehet találni néhány anyagot [1, 2, 3]. Érdemes körülnézni!

[1] www.hotdog.hu/magazin/magazin_article.hot?m_id=30165&a_id=483967&h_id=94226

[2] www.markaz.eoldal.hu/oldal/trianon_-a-vilag-legigazsagtalanabb_-

[3] nemnemsoha.gportal.hu/gindex.php?pg=27744639

Void Bunkoid 2010.09.14. 10:38:52

@jacks_colon: a tizenéves korban elkezdett gyerekszülés egyáltalán nem azért "hagyományos" meg "az a természetes", mert annyira természetes.

Egész egyszerűen az antibiotikumok meg fejlettebb orvosi infrastruktúra előtt általában úgy működött a klasszik családmodell, hogy anyu férjhez ment 15-18 évesen (IGEN, ilyen idősen, és MINDENKI, nem csak a cigányok), és azonnal el is kezdett gyereket gyártani. Szült körülbelül 10-12 gyereket, ami így hellyel-közzel kihordási időkkel, pihikkel kb 15-20 évig tartott. Ekkorra pont már lemerült a cucc, meg már nem volt alkalmas gyerekszülésre (mert vagy beteg, életképtelen utódot hozott létre, vagy ő maga belehalt már a szülésbe).

Ebből a 10-12 éves gyerekből körülbelül 3 vagy 4 érte meg a felnőttkort, a többiek mindenféle betegségekben lelték halálukat, jó részük még kisgyerekkorában, hatéves koruk előtt.

Na EZÉRT volt a tizenéves szülés.

Ma már fejlett infrastruktúránk van, valamint ma már igazából nem annyira problémás/veszélyes akár 35 éves kor felett sem szülni (habár a komplikációk, Down-szindróma, satöbbik esélye bizony nagyságrendekkel nagyobb, mint mondjuk 20-25 évesen, de már nem törvényszerű, hogy vagy a babát, vagy az anyát , vagy mindkettőt elveszítik egy ilyen terhesség során), és nem hal meg már minden második gyerek hatéves kora előtt valamilyen náthában-vérhasban-kolerában-akármiben.

Ezt sajnos a primitívebb népek nem hajlandók tudomásul venni, és pont úgy csinálják, mint a 19. században. Pedig már észrevehették volna, hogy a büdös lurkói nem akarnak hullani az influenzától meg a göthös nyavalyától, a gyógyszert ugyan a doktornéni ingyen adja a közgyógyra meg segélyre, de a kaja nincs ingyen, és egyre több éhes szájat kell betömni, amire persze nincs keret...

Karcsika_Szemüveges 2010.09.14. 10:40:46

@Giniszpáj:

"Szerintem a cigányok nem emberek"

Lássuk, talán a nyilasok is cigányok voltak?

átlátó 2010.09.14. 10:42:42

Van az az eset, amikor hazudik a miniszterelnök, ami igen sajnálatos. "Cigánybűnözés nincs"! Állítja ő.

Anti Anyag (törölt) 2010.09.14. 10:43:23

@rigevidon: Ez valahol a cigányoknál és a zsidóknál is elkeseredés jele. Azoktól hallani, akik etnikumuktul függetlenül mentális gondok miatt képtelenek beilleszkedni, így kirekesztődnek, ezért egyfajta felsőbbrendűséggel "vigasztalják" magukat.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.09.14. 10:44:32

@rigevidon:
Rövidesen sajnálni is foglak.

ad "1. a történelem során nem indítottunk pusztító háborúkat"
- Csak haszonélvezői voltatok a harctéri "értékmentéssel" (ahogy gondolom a hullarablást illik nevezni) és a fegyverkovácsolással. Korai reusing? A hírszerzéssel, az állat-járványok szándékos terjesztésével és a kézifegyverek gyártásával, felújításával is jól beintegrálódtatok a hadviselő felek (pl. a hódító oszmán seregek) közé. No meg olyan hódító sem járhatott erre, akinek ne bazseváltatok volna kedvére...

ad "2. nem gyártunk fegyvereket és nem is kereskedünk fegyverekkel"
- Az én ismereteim szerint a fémműves cigányság jelentős szerepet játszott a kézifegyverek gyártásában. Az iparszerű termelési fegyelem miatt a későbbi korok fegyvergyáraiból valóban kiszorult a többségetek. Aki meg nem, azt a cigányság rekesztette ki.

ad "3. nincsenek tengeren túli – sem inneni – bekerített (vám)határokkal őrzött birtokaink"
- Akkor hol őrzitek és dolgoztatjátok magyar rabszolgáitokat, csicskásaitokat?

ad "4. nincsenek bányáink"
- Akkor hogyhogy illegális szénkitermelésből és -forgalmazásból élnek pl. Ózdtól Miskolcig a cigányok? A "szemétbánya" fogalma ismerős?

ad "5. nincsenek bankjaink"
Hivatalosak nincsenek, bár a Provident tulajdonosi és vezetői köre a Daróczi-ügy óta nekem "gyanús", de a "kamatospénzes" cigányok roppant gátlástalanul élősködnek, már nemcsak a saját fajtájukon.

"6. nincsenek gyáraink"
- Lásd fentebb! Az iparszerű termeléshez tartós fegyelem, folyamatos munka és monotóniatűrés szükséges.

ad "7. nincsenek plázáink"
- Vannak helyette vásározó és házaló kereskedőitek, többen szoros kapcsolatban a rokon besurranókkal, trükkös- és zsebtolvajokkal, pirosozókkal.

ad "8. amiben részünk van: kirekesztettség, megaláztatás, mellőzés, lenézés…"
- Valóban, a felkapaszkodott (olajos, gagyis, lomis, kamatospénzes, stb.) milliárdos cigányok még tőlünk is jobban lenézik csóró rokonaikat, ha azok a (még) többségi társadalom szabályainak megfelelő tevékenységből (=munka, tanulás) akarnak megélni.

"9. kérek engedélyt meghunyászkodni
10. Mit kívánok nektek: életetek legyen derűs és gazdag! – Továbbá: Istenetek óvjon és segítsen benneteket és a ti gyermekeiteket"

- "Cigány vagy! Hazudol!" - mondta az egyik lenhajú, lenvirágszemű kislány egy másik ugyanolyan piszének Szepsiben...
Miért is?

Gest anyó férje 2010.09.14. 10:45:06

Cigánynak lenni egy a sok lehetséges túlélési stratégia közül, amit a népek az évszázadok során kitanultak. Vannak nagyon makacs hagyománykövetők, ilyenek a cigányok és a zsidók, akik ezért csodabogárnak tűnnek, pedig valamikor mindenki hasonló lehetett. Pár ezer éve van csak földművelés, de a Föld nagy részén ez inkább csak párszáz évet jelent, ehhez a cigánynak nem fűlik a foga, nekik nincs és nem volt Szent Istvánjuk, igaz Árpád fejedelmük se, sőt még a besenyő hordák szintjét sem érték el a társadalmi szerveződésben. Fennmaradásuk legfőbb záloga a társadalmi anarchia, amit a másik nagy nomád hagyományokat ápoló népcsoport igyekszik kelteni a közéletben. Vagy pedig marad az integráció, mint utolsó kínkeserves megoldás, ha már Kanadából, Olaszországból, Franciaországból stb. mindenünnen kidobták őket

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.09.14. 10:46:13

@rigevidon: Azt, hogy látszatfajképző, mélyen rasszista kultúrájú, szerepátvételre társadalmi szinten képtelen népcsoportok nemcsak az Amazonas őserdeiben élnek.

átlátó 2010.09.14. 10:48:49

@rigevidon: Írja itt valaki az igazságot, hogy "A cigányok nem emberek." Azt kérdezed erre, hogy "talán a nyilasok is cigányok voltak," Mertegészen egyszerű dolgokat nem értesz, remélem ezt a még egyszerűbbet megérted. A nyilasok nem voltak cigányok, a nyilasok annyiban különböztek a cigányoktól, hogy a nyilasok tudták mit akarnak. A cigány semmit nem tud, még magáról sem, ezért kritikai és önkritikai hiányosságai vannak, - pótolhatatlanul. Ezért nem emberek. Na most gyere vissza.

Karcsika_Szemüveges 2010.09.14. 10:54:09

@Amusing:

"a cigányokkal amióta a világon vannak mindig mindenhol gond van. EZ TÉNY!"

Akiket Egyiptomból kiűztek azokról is hasonlókat állítanak. Vagy nem? – Azokról miért hallgatsz, vagy csak egyszerűen nem mered a cigányokkal együtt emlegetni, esetleg közülük való vagy?

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.09.14. 10:55:56

@rigevidon: Kiegészítés: Nem kívánok most belemenni abba (mert nem tudom a választ), hogy az uzsorás lét és a fentebb írt "villantás" miért válik minden önmagát kirekesztő népcsoport végletes jellemzőjévé. Abba sem, hogy a fent említett primitív látszatfajképzés miért lételeme bizonyos közösségeknek.

Miért mentesek a többség megítélése szerint ezektől a közöttünk élő tótok, szerbek, ruszinok, svábok, görögök, románok, örmények? Utóbbiak ráadásul majd' annyira eltérő genetikai- és kulturális gyökerekkel kerültek, jóval a cigányok után(!) Közép-Európába...

Lasombra 2010.09.14. 10:56:57

@aszterixagall: "talán érdemes megkeresni a valódi okokat."

igen. biztosan az. sokan rajta is vannak vagy 600 éve.
csak remélhetjük, hogy a diagnózis előbb meglesz, mintsem meghal a páciens (vagy vmi drasztikus kezelést pl antibiotikumot kellene használni).

@rigevidon: "„Ha barbárt akarsz látni, nézz a magyarra!”"

te most komolyan háború utáni graffitikkel akarsz érvelni??? szedd már kicsit jobban össze magad.

amúgy sem a történelem a lényeg. régen mindenki barbárabb volt, mint ma. Dánia és Svédország sem a trógerságáról, mocsokról és bűnözésről ismert ma (hacsak a saját vendégeiket, az arabokat nem számítjuk), aztán milyen jó kis viking gyökereik vannak, akik Európa többi részébe köztudottan fehér liliommal és rózsafüzérekkel jártak zsoltárokat énekelni.

kopp 2010.09.14. 10:58:50

Azt hiszem, Frank Columbo teljes mértékben +fogta a lényeget, ennél több nem is kell, ( bár bőven lehetne még), a lényeg, h teljesen antiszociálisak és még a törvény is velük van, h legálisan bűnözhessenek....! Sajnos!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.09.14. 11:00:00

@rigevidon: Jé! Fogtunk egy antiszemita nácicigányt?

(Csak megjegyzem, hogy ama választott népet senki sem űzte ki Egyiptomból. Ők vonultak ki, az Ígéret földje felé, magukkal víve a természeti katasztrófáktól, járványoktól sújtott lakosság felhalmozott teljes aranykészletét, de ez egy hosszú történet, és jobban leírták ők...)

Karcsika_Szemüveges 2010.09.14. 11:01:48

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger:
**"Cigány vagy! Hazudol!" - mondta az egyik lenhajú, lenvirágszemű kislány egy másik ugyanolyan piszének Szepsiben...**

Ha egy magyar miniszterelnök hazudós megbízhatatlan, akkor az idegen azt gondolja, hogy a magyar hazudós és megbízhatatlan?

guderian 2010.09.14. 11:06:57

A gond az integrációval az, hogy beszéltem tanító emberekkel. Van olyan fővárosi iskola, ahol az osztály fele cigó. Azt mesélik, hogy ott a fehér gyerek sem tanul meg írni olvasni, mert az nem cool. Ugyanolyan rondán beszél a magyar is, mint a cigány és kurvulnak el a lányok, fiúk válnak erőszakossá. Akivel beszéltem, már csak a nyugdíjat várja és állítja az ország elveszett. Másik tanító, akivel beszéltem Nógrádban él. Szülők összefogtak és 40-50 km-et is autóznak, hogy ne kelljen a cigókkal járatni a gyereküket, mert nem lehet velük bírni otthon utána.
Szóval mi nekem a cigány? Rákos sejtburjánzás, ami megfertőzi és megöli a szervezetet.

kopp 2010.09.14. 11:07:29

jacks colon. erre nem a társadalom kényszerít, hanem a józan ész, te idióta! persze, a középkor, el is adták a gyerekeiket, + éhen halt 10-ből 7 a felnőttkorig. Gondolkodj már 1 kicsit, mielőtt +szólalsz!!!! Istenem, de buta emberek vannak!!!!

kopp 2010.09.14. 11:09:20

Most látom, h Void Bunkoid +előzött, de nem baj, ha többször is rámutatunk erre! ;)

becketman · http://putritours.blog.hu 2010.09.14. 11:11:29

Bocsánatot kérek.

Engem még cigány nem baszott át. Lehet, hogy szerencsés vagyok.., nem tudom. Viszont számtalanszor baszott át már magyar rendör/biztosítási ügynök/boltos/buszsofőr/beszerző/orvos/taxis/üzletkötő/adóellenőr/politikus/informatikus/ügyvezető

folytassam még a sort?!

Apuci62 2010.09.14. 11:11:43

Orbán Viktor csak nem fogja megtagadni a vérét...

2010.09.14. 11:11:47

@Pignon: "Könyvet nem írtak soha, én legalábbis régi cigány íróról még nem hallottam."

Na ez viszont a te problémád. Lakatos Menyhértet ajánlom figyelmedbe. Szerintem nagyon jó.

Karcsika_Szemüveges 2010.09.14. 11:12:01

@Lasombra:

"amúgy sem a történelem a lényeg. régen mindenki barbárabb volt, mint ma."

Lehet, talán már holnap mi – cigányok – következünk.

(Legalább szurkoljatok nekünk. Ha nekünk jobb lesz, az nektek sem fog ártani.)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.09.14. 11:12:50

@rigevidon: A magyarnak egyelőre nem szinonimája a hazudós, de ha lesz még egy-két liberálbolsevik korszak, az lesz...

Gest anyó férje 2010.09.14. 11:14:31

A cigányság szemléletéről sokat elárul, hogy romának nevezik magukat, ami ugyebár embert jelent. Ebben az is benne van, hogy a többiek nem emberek, hanem csak az emberi lét bizonyos jegyeit viselő alsóbbrendűek. Azzal, hogy cigány helyett most már kötelező romának nevezni őket a PC illemkódex szerint, gyakorlatilag elgogadtuk az ő értékrendjüket: alacsonyabbrendű gádzsók vagyunk. Mi járjuk az önfeladás útját, valakik sehonnait akarnak csinálni belőlünk

Muad\\\'Dib 2010.09.14. 11:14:54

@becketman:
Jajj, ez a fals baromság már nagyon unalmas. Tudod, töredelmesen bevallom, inkább vágja át a feleségem a csúnyafehérboltos 200 Ft-al, minthogy kést szúrjanak bele. Márpedig a cigányság tetemes hányada valóban nem azért ül, mert a sarki kisboltban eladóként átvág embereket, hanem, mert leszúrja a boltost...

ideasz 2010.09.14. 11:15:36

Cigány? Akinek a tetves kölke fényes nappal odaszarik a sarki bolt elé.....

kopp 2010.09.14. 11:16:01

Na, szépen gyűlnek az orkok! apolitikát ne keverjétek össze a nemzettel, az mindenhol politika és mindenhol, minden oldalon hazudik. (is) Amúgy van párhuzam, mert a politikusból is kb annyi mond igaz, él erkölcsösen, szeplőtlenül, mint amennyi cigány! És uúgy ingyenélők is, úgyhogy inkább ne magyarozzatok! Abóól is látszik, h ráadásul titeket védenek a mi országunkban! :)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.09.14. 11:16:13

@Giniszpáj: No de nem készül mindenki jobbikos országgyűlési képviselőnek, hogy cigányösztöndíjjal végezze el az egyetemet!

kopp 2010.09.14. 11:17:31

igazat és abból persze, ha vki ebbe kötne bele...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.09.14. 11:18:24

@rigevidon: Ja! Egyik sem volt cigány, szlovákiai magyar testvérpárról van szó, ránézésre jelentős ruszin gyökerekkel...

Karcsika_Szemüveges 2010.09.14. 11:18:43

@átlátó: "A cigány semmit nem tud, még magáról sem, ezért kritikai és önkritikai hiányosságai vannak, - pótolhatatlanul. Ezért nem emberek."

(ri)poszt
"a magyarok barbárok, nem eléggé civilizáltak ahhoz sem, hogy önmaguk kormányzását ellássák, csakis valaki fennhatósága alatt tudunk létezni."
www.magtudin.org/Kisebbsegek%20elete.htm

rekszem 2010.09.14. 11:22:37

@rigevidon:

Az midenjéppen elterjedt hogy a politikus hazudik.

Azért egyszer azt is feltehetné a sok liberális, hogy miért csak a cigányokkal van igazi probléma egész Európa szerte.

deflorator 2010.09.14. 11:23:54

Nem értek azzal egyet, hogy bármit is tudni kéne a cigányokról. Megfelelő szigor alkalmazásával bárkit meg lehet nevelni, sem a múltját, sem a nevét nem kell hozzá ismerni.

2010.09.14. 11:24:09

@rigevidon: Én csak annyit szeretnék kérdezni, hogy ha ilyen rossz véleménnyel vagytok a magyarokról, akkor miért nem pakolsz össze a fajtáddal együtt, és mész el egy másik országot boldogítani a magas kultúrátokkal, és a nagy szakértelemmel végzett igényes munkátokkal? Biztosan tárt karokkal fogadna minden ország egy ilyen toleráns, becsületes, művelt, és dolgos népet mint a cigányság.

Karcsika_Szemüveges 2010.09.14. 11:24:20

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: "Csak megjegyzem, hogy ama választott népet senki sem űzte ki Egyiptomból."

Bizony mondom néked: Nem önként és nem dalolva mentek. (Hogy az üldözőiket már ne is részletezzem.)

rekszem 2010.09.14. 11:24:29

@rigevidon:

Azért látsz különbséget egy magyar és egy cigány falu között?

"A tények makacs dolgok"

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.09.14. 11:25:07

@rekszem: Nemcsak, de a saját apartheid államukba ők egy (szegény) cigányt sem engednek be...

kewcheg 2010.09.14. 11:25:10

Nem igaz, hogy nem emberek, mert de.Szánni és sajnálni kell őket, mert amibe egy purdé beleszületik, az az élet nem fehér embernek való.Kb. így néz ki ez az élet:kiskoromban csak az Isten csudája óv meg attól, hogy kb. 100-szor le ne forrázzanak a sparheton lévő forróvizes fazékból,meg hogy 500-szor agyon ne üssön az áram, ami szabálytalanul jön be a házba.Apám, anyám soha nem tanít meg játszani, nincs egy gyengés szavuk hozzám,csak a rekedt ordítozást hallom csecsemőkorom óta.Éppen a fentiek miatt, ha kapok is játékot, azonnal tönkreteszem.Nem tanulok meg időben fölkelni, lefeküdni, nincs rendszer az életemben.Kiskamaszként példaképeim azok a fiatal felnőttek, akik jó sokszor megvertek, megrugdostak gyerekként, de tudom hogy számíthatok rájuk, ha össze kell fogni...Munkamegosztás, amíg kicsi vagyok, én köpök, rugdosok, később már mást is kell csinálnom a támadáskor...Példaképeim akik már voltak "bent" nekik áll a világ, rajság van ha itthon vannak a soron.Mindent tudnak, hogy kell megélni...Innentől már nem apám anyám nevel, hanem ők.Így telik el az élet.
Osztanom kell Gyurcsány et. véleményét, hogy a cigányok megváltoztatásának egy módja van, ha kiskorukban kiemelik őket a fentebb vázolt közegből,és próbálják megtanítani őket a szépre meg a jóra.Sajnos ez azzal jár, hogy anyával apjával többé ne tartsa a kapcsolatot....

Lasombra 2010.09.14. 11:25:21

@rigevidon: "Lehet, talán már holnap mi – cigányok – következünk."
ja. lehet. vagy ha holnap nem, majd holnapután.
már fél évezrede ez a lemez.

"(Legalább szurkoljatok nekünk. Ha nekünk jobb lesz, az nektek sem fog ártani.) "
isten bizony, szurkolok.

@becketman: "Engem még cigány nem baszott át."
még engem sem mart meg csörgőkígyó. so what? akkor a csörgőkígyó nem marja meg az embert? sőt még Kínát sem láttam. ergo az sem létezik.

aszterixagall 2010.09.14. 11:25:24

@Lasombra:

"vagy vmi drasztikus kezelést pl antibiotikumot kellene használni."

Gondolom a cigányok kiirtására gondolsz. Igen, megtehetjük azt, hogy azt mondjuk, minket bizony nem érdekel mi az ok, ha eltűnnek, akkor nem lesz aki ellopja a krumplit és kész. Ez szigorúan véve igaz is. Az én értékrendembe az ilyen megoldás nem fér bele. Sokakéba igen. Hogy mi lesz a vége, nem tudom. De mégegyszer: bármilyen mellékesnek tűnik is a kérdés, szerintem nagyon sok dolognak ez a kulcsa: gének vagy kultúra? A kultúrát meg lehet változtatni a géneket - egyelőre - jóval nehezebb.És nem, a körülmények nem mentik a bűnözőt, de azok ismerete igenis segít megoldani, hogy bűnözés kisebb valószínűséggel termelődjön újra. Persze van aki ezzel már nem akar szöszölni, és azt mondja, jöjjön az antibiotikum.

Egyébként, valóban, régebben mindenki barbárabb volt, de a különböző csoportok nem fej-fej mellett haladnak a civilizálódás útján. Sőt, ez nem is egyirányú út. Példaként hozod a skandináv országokban élő arabokat. Erre csak a szokásos közhellyel tudok válaszolni: Amikor Vikingék Európát fosztogatták, akkor a kultúra központja az iszlám világ volt.

Muad\\\'Dib 2010.09.14. 11:26:19

@zulu:
Azért nem megy, mert minden normális ország helyén kezeli őket. A finnek kitiltják őket a városok bizonyos részéből, a franciák most zavarták őket el, az olaszok már régebben. Esze ágában nincs elmenni, itt ugyanis szabadon szidhatja az őt eltartó társadalmat.

rekszem 2010.09.14. 11:31:15

@derelye vágó:

Tudod, hogy mi az a tudományos munka amit a magyar vizsla és a palota pincsi viselkedésével foglalkozik?

Az fajokra jellemző tényszerű eltérés ami az embereknél valamiért nem létezik.

átlátó 2010.09.14. 11:31:46

@rigevidon: Nem magyar identitású magyarral a magyarságról a továbbiakban vitatkozni, nézeteket cserélni egy olyan témáról - a cigányokról van szó ugye - ami évszázadok óta az itt és Europában,de a világban bárhol általános jellegű vélemény a tapasztalati úton nyert tapasztalatok alapján, - teljesen értelmetlen, pontosan a vitapartner tapasztalatlansága okán kialakult felodhatatlan nézeteltérések alapján. Ez egy többszörös bővített mondat volt és a főszereplője te vagy.

Publius Decius Mus 2010.09.14. 11:31:56

A politikailag korrekt, emberi jogokra érzékeny mai társadalmakban egy kisebbséghez tartozás elsősorban annyit jelent, hogy ezen az alapon az illetők előnyökhöz, kedvezményes elbánáshoz, mások által nem élvezett jogokhoz és az adófizetők pénzéhez akarnak hozzájutni. Ezt általában a kisebbségek az áldozati szerepkör felvételével is megtámogatják, illetve a többségi társadalom bűnössé nyílvánításával. Számtalan példát lehet erre felhozni. Ezen technikákat liberális törvényhozók, civil szervezetek és konkrét esetekben ügyvédek adják az érdekeltek kezébe.

A fenti jelenségek súlyosan károsítják az adott társadalom kohézióját, összetartását, jogrendszerét, tartós feszültségekhez vezetnek és hamar torkollanak erőszakos cselekményekbe, valamint további problémák okozói.

Lasombra 2010.09.14. 11:32:57

@aszterixagall: a teljes mondat valahogy úgy szólt, hogy remélem megtaláljuk a diagnózist mielőtt ilyesmit kellene használni.

nem azt mondom, hogy ez a kívánatos. sőt a "remélem" szó a mondat elején a magyar nyelv fogalmai szerint épp ennek ellenkezőjére enged következtetni.

nem azt mondom, hogy ezt most csinálná meg bárki is. erre meg a "mielőtt" szóból lehet rájönni.

de ha - ad absurdum - a társadalom 75%-a már ilyen emberekből fog állni, akkor szerintem mit fog tenni a többi 25? még 75-ig sem kell elmenni. ha az ember létét fenyegeti a veszély, akkor hamar levetkőzi a franciakisasszony neveltetést, a kultúrát, a vallást meg a mindenmást, és túlélőbe kapcsol. volt már erre példa.

ismétlem, NE jöjjön el ez a kor soha. de azt állítom és vállalom, hogy benne van a pakliban. ha rajtam múlik, nem lesz ilyen. de olvasok történelemkönyveket, látom, mik zajlanak a világban, és egy cseppet sem álltatom magam.

így már oké? nem jelentesz fel?

Karcsika_Szemüveges 2010.09.14. 11:33:10

@zulu: "miért nem pakolsz össze a fajtáddal együtt, és mész el egy másik országot boldogítani"

Talán, ha annak idején – tudod JÓEMBER, amikor te őseid öldököltetek – mi is végig gyilkolásztuk volna fél Ázsiát és fél Európát, akkor most nem mutatnál ajtót nekünk. Talán nekünk is lenne hazánk. (Nagyon rövid az emlékezetetek.)

Muad\\\'Dib 2010.09.14. 11:38:32

@rigevidon:
ROTFLMAO...
"...The cause of the Romani diaspora is unknown. However, the most probable conclusion is that the Romanies were part of the military in Northern India. When there were repeated raids by Mahmud of Ghazni and these soldiers were defeated, they were moved west with their families into the Byzantine Empire. This occurred between AD 1000 and 1030..."
Kellett volna tanulni keveset. Van nektek hazátok csak szétszóródtatok. És igen, ebből éltetek, gyilkolóásztatok, mint katonság.

2010.09.14. 11:42:24

@rigevidon: Ócska cigány takarózás amit csinálsz. A régmúlt idők háborúi és kegyetlenkedései sem engem, sem a fajtádat nem jogsítják fel arra, hogy lopjon, öljön, csaljon, ordenáré módon erőszakosan követelőzzön, miközben arra sem képes, saját erejéből egy falat kenyérnek ura legyen. Ez a söpredék nem azért lett ilyen, mert mi magyarok elnyokjuk, hanem azért, mert világéletében a könnyeb utat keresi, és mert megtehetik, hiszen agyba-főbe toljuk a segélyt nekik.
Tudod mit adnék én segélyként? Kapát és vetőmagot. És leszarom ha éhen döglik, mert lusta dolgozni és tanulni.

aszterixagall 2010.09.14. 11:43:21

@rekszem:

"Azért egyszer azt is feltehetné a sok liberális, hogy miért csak a cigányokkal van igazi probléma egész Európa szerte."

Ezt a kérdést nem libérálisok teszik fel, hanem többek között EZ A BLOG. Érdemes minden posztot elolvasni. Erre a problémára nem csak a földtől elrugaszkodott liberálisok és a Jobbik próbál választ adni.

2010.09.14. 11:43:59

@Muad\\\'Dib: Tudom, költői kérdés volt.

rekszem 2010.09.14. 11:48:49

Nem a cigányokkal van a baj, hanem azokkal az emnerekkel akik nem képesek az együttélésre a legminimálisabb formában sem.

Ezen emberek pedig nagyrészt cigányok. Sőt... a cigányok jelentős része ilyen.

Innentől kezdve pedig elég ésszerű és logikus, hogy ezt a problémát összekapcsoljuk a cigányokkal és feltegyük a kérdést, hogy miért van mindez. Aztán körbenézünk és azt látjuk, hogy minden országban ez van, fejlett, jóléti társadalmakban is. A cigányok 700 éve jelen vannak, idejük tehát volt integrálódni is. Tehát akkor ez nem magyar kirekesztés, vagy bevándorlás beli probléma. Nem is a magyar társadalom és gazdasági szerkezet az oka.

Akkor hamar el lehet jutni oda, hogy a cigányokkal (az ember és kultúrája egy és ugyanaz) van a probléma.

És ebben semmi rasszizmus nincsen.

Karcsika_Szemüveges 2010.09.14. 11:54:19

@becketman: "Engem még cigány nem baszott át. Lehet, hogy szerencsés vagyok.., nem tudom. Viszont számtalanszor baszott át már magyar rendör/biztosítási ügynök/boltos/buszsofőr/beszerző/orvos/taxis/üzletkötő/adóellenőr/politikus/informatikus/ügyvezető"

<b>És ezt is nekünk -- cigányoknak -- köszönd. Mi is „átbasznánk”! Jobb, ha tőlem tudod, mi nem jutunk ezekbe a pozíciókba és ezért nem tudsz ránk mutatni. (Bezony, ilyen egyszerű a képlet. Még a cigány is gyarló emberből van.)</b>

rekszem 2010.09.14. 11:54:54

Idézek szakirodalomból:

Palotapincsi: Néha vannak energikus és játékos pillanatai, de alapvetően szeret leülni, lefeküdni és pihenni. Akaratos, védelmező. Idomítani nehezebb.

Németjuhász: Intelligens, bátor, hűséges, megvesztegethetetlen. Eleven, mégis nyugodt, kellemes társ. Olyan tulajdonság-együttest egyesít magában, ami a legtöbb fajtában csak szétszórtan található. A németjuhász "egyemberes" kutya, nem "mindenki", és nem "akárki" kutyája. Kezdeményezőképessége és munkakedve nagy, akár a jó pásztorkutyáé. Szaglása, hallása egészen rendkívüli, gyakran fejlettebb, mint más kutyáké.

Kutyáknál tényként vesszük a fajta jellemzőket, emberknél pedig említeni sem lehet, mert máris rasszistának bélyegeznek.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.09.14. 11:56:14

@kewcheg: "Osztanom kell Gyurcsány et. véleményét, hogy a cigányok megváltoztatásának egy módja van, ha kiskorukban kiemelik őket a fentebb vázolt közegből,és próbálják megtanítani őket a szépre meg a jóra"
Ezt már Mária Terézia és II. József is megpróbálta. nem jött össze.
Az ilyen személytelen, generális megoldások soha nem vezetnek sikerre. Álomvilágok fantasztáinak sérült agyában működnek, ahol nem merülnek fel akadályok, pl. a poszt témája, hogy akkor ki is a cigány...
Miért is kellene a nagynevű előadóművész-dinasztiák gyermekeit elzárni a szülőktől? Mi legyen a rengeteg fél- és negyedcigánnyal? Mi legyen azokkal, akik integrálódtak vagy asszimilálódtak, és mi legyen azokkal a nincstelen "magyarokkal", akiket a helyben többséget jelentő cigányok asszimiláltak?
Ha valakinek a nagyapja kerékpártolvaj volt, az apja alighanem csaló, ő meg már lopott, akkor a zárt intézményből járjon a Közgázra? (kitalator.blog.hu/2007/12/17/aktual_izelodes)

2010.09.14. 11:56:56

@rigevidon: Hát igen, ügyvezetői állásokat (még) nem osztanak segélyként. Pedig igény az lenne rá.

Anti Anyag (törölt) 2010.09.14. 11:58:21

@rigevidon: Valójában mindenki azért utálja a cigányokat, mert ha valakik:

1. Lopnak
2. gyilkolnak
3. betörnek, feltörnek
4. koszolnak
5. ingyenélnek az adófizetők rovására
6. verekednek
7. rombolnak
8. hazudnak
9. bosszúállók
10 primitívek

azok döntő többségükben cigányok. Ha svédek lennének, akkor a svédekkel lenne így.

Persze, vannak becsületes cigányok, de a tapasztalat annyira rossz, hogy általában 10-14 éves korára mindenki megtanulja, a cigányokat úgy minden helyzetben ajánlatos kerülni. Különbséget kell tudni tenni a "jó" cigány és a rossz cigány között, mert a hiba akár életbevágó is lehet.

Nem a Jobbik magyarázza el, hanem a tapasztalat, hogy a legbiztosabb módszer az, ha kerülöd őket és ezt már fiatalkorban megtanulja az ember, amikor még sehol nem volt a Jobbik. Én nem cigányos helyen lakom, de kiskoromban engem is cigány akart kirabolni, nem cigány soha.

Persze, lehet bizakodni, kell is, sőt törekedni kell arra, hogy a cigányok ne ilyenek legyenek, de úgy néz ki, semmi sem segít. Sem a segélyek, sem a jóindulat, a felemelkedésük iszonyatosan lassú.

Senkinek nem jó az, hogy így alakult, a cigányoknak sem, de azt hiszem nekik kellene elkezdeni egy önvizsgálatot. Az a legrosszabb módszer, hogy nem vezetünk statisztikát, a cigányok fenti problémáit a többségi társadalom reakcióival magyarázzuk, sajátos szokásainkra hivatkozunk.

Nem mentegetőzni kell, hanem változtatni.

kevat 2010.09.14. 12:00:21

Azok az emberek, akik még nem kerültek "személyes" kapcsolatba olyan emberekkel, akiket cigánynak hívnak, és még nem érezték át, hogy milyen félelmet tudnak kelteni, nem érte őket atrocitás, akár közvetetten sem, azok nem tudják, és nem is akarják tudni, hogy ez milyen érzés. Javaslom kipróbálni, hogy egyszerű halandóként, esetleg járókelőként, szomszédként éljék át, hogy miről is beszélnek, hogy szerintük milyen probléma nincsen a cigányokkal kapcsolatban. Az álszentség undorító. Miért kell a tényeket elferdíteni, letagadni. Kit néznek hülyének? Ez mondjuk más témára is vonatkozik az országban, de mindegy.
Mindegy, hogy valaki milyen etnikumhoz tartozik, milyen a bőrszíne. Ha egy adott közösséghez kíván tartozni, akkor be kell tartania azokat az elvárásokat, szokásokat, törvényeket, amelyek abban a közösségben meghatározzák a társadalmi életet. A pénzért dolgozni kell. Az embertársainkat nem fenyegetjük, nem bántjuk, nem zavarjuk erőszakosságunkkal, ordibálásunkkal, mocskunkkal, nem várjuk el, hogy mások dolgozzanak helyettünk, és még jó ki is röhögjük őket, miközben tartjuk a markunkat. Ebben az országban valóban nehéz megélni a legtöbb embernek még akkor is, ha becsülettel dolgozik, mint például én is 25 éve dolgozom becsülettel, de fizetéstől fizetésig nem jutok el, mert szándékosan alacsonyan vannak tartva a bérek, akár a meglévő hibás adórendszer, és egyéb más okok miatt, mégsem mondom azt, hogy dolgozzon a fene, ennyiért nem éri meg, majd ad az állam segélyt.

2010.09.14. 12:03:10

@Anti Anyag: Én nem hiszem hogy akár csak lassú felemelkedésről lehet-e egyáltalán beszélni. Egyes cigányok persze képesek voltak és képesek erre, beilleszkdnek, dolgosak és tiszták, értékrendjük megfelel a többségének, és azt látni, hogy velük senkinek semmi baja, sőt eszedbe sem jut róluk, hogy jééé ez cigány ember. De még ha abszolút értelemben nő is e réteg lélekszáma, arányaiban a cigányságnak egyre kisebb hányadát teszi ki, a lumpen, semmire sem jó réteg iszonyatos szaporodása következtében.

aszterixagall 2010.09.14. 12:03:33

@Lasombra:

Természetesen nem jelentelek fel. Én pedig ezt kérném, hogy ne tekints franciakisasszonynak. És ne haragudj, ha esetleg félreértettem, amit írtál! Igazad van egyértelmű, hogy nagyon nagy a baj. Nincs ötletem, hogy mit kellene tenni. A "túlélő üzemmód" kétségtelenül egy megoldás, engem csak az zavar, hogy sokan megpróbálják egy olyan ideológiával támogatni, ami szerintem tévedéseken alapszik. És nem értékrendek ütközéséről beszélek (bal és jobboldal) hanem egyszerű tárgyi tévedésekről (gének vagy nem gének). Az utóbbi tudományosan elvileg vizsgálható állítás, és senki ne mondja rám, hogy naiv liberális vagyok, azért mert engem ez érdekel.

Egyébként nagyjából egyetértünk, azt hiszem.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.09.14. 12:03:33

@rekszem: A palotapincsi és a magyar vizsla ugyanannak a fajnak, a Canis familiarisnak, a házi (Linné szerint a családi) kutyának két, meglehetősen különböző fajtája. Méret- és küllemi eltéréseik ellenére azonos faj, a technikai akadályok legyőzésével szaporodóképes (általában mindkét fajtánál az első generációban szilárdabb szervezetű, életrevalóbb, okosabb, egészségesebb) utódot képesek nemzeni és világra hozni.
Ráadásul a kommunikáció vizuális és kémiai csatornáit is egyformán, mindkét fajta számára adekvát módon használják.

rekszem 2010.09.14. 12:04:13

Sajnos a történelem már megmutatta, hogy válságos vagy háborús időkben, az általánosan kegyetlen és gyilkos környezetben nagyon hamar megindulnak az etnikai tisztogatások.

Jó lenne, ha ide semmilyen formában nem jutnánk el :(

Karcsika_Szemüveges 2010.09.14. 12:04:57

Jobb lenne nektek, magyaroknak, ha mi – cigányok – fegyvert fognánk és kihasítanánk magunknak egy szeletet Európából (mint anno tette azt a ti Attilátok)?
És ezt most nagyon komolyan kérdeztem.

rekszem 2010.09.14. 12:05:18

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger:

Jól mondod, szóval éppen ezrt illik az emeberekre is.

rekszem 2010.09.14. 12:07:22

@rigevidon:

Jobb mindenkinek jobb lenne, ha inkább alkalmazkodnának a cigányok.

Nem túl magasak ezek a követelmények és nincs is kultúrális elnyomás.

Az, hogy ne lopjanak, ne erőszakoskodjanak, tartsák rendben a környezetüket, próbáljanak meg öneállátóak lenni az értékrendi kérdés.

szamarhegy 2010.09.14. 12:08:12

@Giniszpáj: Nem tagadva a problémát és a cigányság integrálásnak problémáit, nekem bőven jutott pozitív példa is az integrálódott, dolgos, jólnevelt cigány származású emberekkel kapcsolatosan. Munkaerőközvetítőként azt is megtapasztaltam, ahogy egy diplomás, angolul beszélő informatikus cigány srác kapcsán jelezték, hogy ne közvetítsek cigány embereket. A MÜPA-ban vagy a Zeneakadémián szinte mindig találhatsz cigány családokat, akik láthatóan jól szituáltak és fontosnak tartják, hogy a gyerekekeiket már 5-6 évesen megismertessék a komolyzenével. Budapesten lakom és ha körülnéz valaki útépítéseken, akkor gyakran talákozhat komplett cigány munkáscsapatokkal. A probléma részben kultúrális, de szerintem nagyobb részt gazdasági, legalábbis a cigányság 80-as években elért (teljes foglalkozatottság) integrációs szintjére és egzisztenciális viszonyaira visszanézve.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.09.14. 12:09:27

@rigevidon: A dalokra nem emlékszem, az "üldözést" meg alighanem kellően indokolta az aranykészlet...
És igen, 40 évig tartott az a kb. 2-3 hetes (rossz időben 1-2 hónapos) sivatagi út. Mindössze azért, hogy senki, aki rabszolgának született (szocializálódott), ne léphessen az Ígéret Földjére...
(De ez egy másik, nem kevésbé érdekes, de sokkal jobban feltárt téma.)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.09.14. 12:12:16

@rekszem: Na ezt kifejthetnéd, mert magyartalan mondataidat ezek szerint nem jól értettem!

Kismacska (BELLA) 2010.09.14. 12:13:37

Nekem erről a mondatodról:

"Szerintem abban, hogy a legtöbb cigánytelepen az ott élők minimális háztáji gazdálkodást sem folytatnak, hogy a saját környezetük iránt is nemtörődömséget mutatnak, ez a meghatározottság, az adott helyhez nem kötődő ember attitűdje rejlik."

Egyből az jutott eszembe, hogy nem kötődnek, nem termelnek, de azért ellopják másét. Azért ők is örülnek a föld termésének, csak jobb az, ha ingyé van. Iszonyú cigányellenesség van vidéken és ennek ez az alapja.

Kicsit OFF:

Biztos van valami abban, amit írsz, nyilván van a meghatározottságnak egy halom oka, lehet, hogy a fentieket már előttem is leírták, de továbbra is tartom a következőt velük kapcsolatban: nekik IS tenniük kell azért, hogy mást gondoljunk róluk. Nekik IS (talán) van NÉMI szerepük abban, hogy ez a sztereotípizálás kialakult róluk.

Hogy ezért össze kell szedni magukat? Igen. Hogy ezért vállalni kell(ene) a nehézségeket? Igen. De én nem vagyok hajlandó az átlagcigányt szeretni csak azért mert az "illik" meg "szegény kisebbség". Ideje lenne már a paradigmaváltásnak, nem tutujgatni őket, hanem elvárásokat támasztani velük szemben is.

Mert most - ahogy látom - a többségi társadalomtól várnak el, nézetem szerint irreális toleranciát. Az, akiről meg az egész szól, nos, magasról tesz minderre.

Azt gondolom ugyanakkor, hogy nem hülye emberek és jó lenne, ha színesítenék aktívan a népességet (mármint integráció, megjelenés az értelmiségiek között stb.), de ehhez vállalniuk kell az előítéleteket, a kezdeti idegenkedést - ennek oka van. Hogy ez az ártatlanoknak szívás? Igen. (Gondoljunk egy teljesen más példával arra, hogy akinek már sokszor összetörték a szívét más szemétládák, azt a következő, ártatlan férfi vagy nő szenvedi meg - bizalmatlanság.)

Én pl. azért idegenkedem tőlük, mert volt szerencsém a közvetlen szomszédjukban, a Magdolna negyed szélén lakni. Személyes tapasztalat.

Végül az örök kitételem: TISZTELET A KIVÉTELNEK.

Nagyon ON.

Csavarhúzós 2010.09.14. 12:15:07

A posztra, nem a hozzászólásokra reagálva:

"mi teszi a cigányokat egymáshoz hasonlóvá és a többiektől különbözővé?"
-miért a négereket mi? Alapvetően a cigány az egy vizuálisan jól elkülönülő rassz vagy olyasmi. Ettől függetlenül van egy másféle különbözőség is, nevezzük etnikainak - erről írtál -, de a kettő nem esik egybe. Nagy probléma, hogy a két fogalom nem vált külön. Mármint hogy valaki csak kreol bőrű, vagy magát a gádzsóktól különbözőnek érző ember. Az első típusra kéne valami PC szó, mondjuk kreol-magyar, a második maradhatna cigány, mert ő büszke arra, hogy nem "paraszt".

>cigány politikusoknak saját közösségükön belül sem sikerül egy-két százaléknál több szavazatot szerezniük. Ez nem azért van, mert a cigányok buták, műveletlenek vagy széthúzók, hanem mert szociokulturális meghatározottságuk a képviseleti demokráciát nem tudja értelmezni.
-He? Julcsi néni tudja talán értelmezni a képviseleti demokráciát? (A kiinduló állítással is vitatkoznék, ha a cigány szavazókat nézzük, azért jóval több, mint 1-2% szavazatot adnak a roma csoportokra, de valóban lényegesen kevesebbet annál, mintha nemzetiségi öntudatuk lenne.)

Szerintem arról van szó, hogy nincs cigány nacionalizmus, magyar meg szerb meg stb. pedig van.
Nem akarnak a romák maguknak országot, autonóm területet, Krisna-völgyet.
Emiatt nem hiszik, hogy cigány politikus jobbat tenne a romáknak, mint a nem cigány: húskonzervet ígérni mindegyik tud, és szokott is.
Tőkésre nem a húskonzerv miatt szavaznak az erdélyi magyarok, hanem az autonómiatörekvései miatt; na ilyenre a romáknak nincs igényük.

rekszem 2010.09.14. 12:16:31

@szamarhegy:

Nekem is van pozitív példám, sőt.. az a tapasztalatom, hogy kifejezetten örülnek az emberek ha ilyen tapasztalatuk is adódik.

Amúgy a rasszizmu telejsen természetes önvédelmi reakció. Olyan színten, hogy az embernek pl. a rovaroktól, kígyóktól való félelme már ösztön szinten, a születésünktől fogva bennünk van.

Karcsika_Szemüveges 2010.09.14. 12:18:37

@átlátó: "A cigány semmit nem tud, még magáról sem, ezért kritikai és önkritikai hiányosságai vannak, - pótolhatatlanul. Ezért nem emberek."

Akkor talán a törvényeknek sem kellene a cigányokra vonatkoznia?
Ha viszont állatsorba sorolsz bennünket – cigányokat – akkor + legalább az állatvédelmi-törvények vonatkozó részeit kellene/illene következetesen alkalmaznotok.

2010.09.14. 12:18:54

@rigevidon: Cigány hadsereg? Csak az a baj, hogy a századparancsnokok az első italboltnál megpattannának a seregtől.

Callidus 2010.09.14. 12:19:23

El sem hiszem hogy ennyi sotet ostobasag ki tud jonni az emberekbol.

Magat a lenyeget nem ertitek a cikknek, nektek eleg lett volna leirni azt szot hogy "cigany", ugyanugy gyulokodnetek.

Csak remelni tudom hogy ez nem veszi el a postolo kedvet az irastol.

Innen uzennem hogy sokan vagyunk akik jartak mar ozdon kivul mashol is, es tudjak hogy a kulturalis sajatossag tanult viselkedesforma. Ahogy az itt ciganyozo felmuvelt embertasaink velemenye is a kozegukbol fakad. Te pontosan azert ciganyozol amiert a kulteruleteken elo embertarsaid lopnak. Ezt tanulod. Ha te odaszuletsz, o meg ide akkor is ugyanezt csinalnatok csak ellentetes elojellel. Te lopnal, o meg magyarozna.

Ertelmezni egy cikket azonban te sem tudsz meg ok se.

rekszem 2010.09.14. 12:20:30

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger:

Mitől magyartalan? Nem tudod kötni a szöveget az előző bejegyzésedhez?

Leírtad, hogy a kutya azonos faj, csak más fajta. Igaz. Mint az emberi fajnál a rasszok.

Szóval, ha van a kutyáknál fajták szerint van viselkedés beli eltérés, akkor a rasszok esetében ez miért nem létezik?

Megsúgom, létezik, csak mindenki retteg attól, hogy ez általánosan elfogadott nézet legyen. Ez nem tudományos, hanem politikai kérdés.

Ennyi.

rekszem 2010.09.14. 12:22:28

@Callidus:

Tehát kijelented, hogy a cigányok kultúrája a lopást is elfogadja?

szamarhegy 2010.09.14. 12:24:40

A cigánykérdés megoldása két irányú, egyrészt az integráció erőltetése, másrészt pedig a lehetőségek megnyitása. Ha nincsenek bejárható, látható karrier utak a cigányság előtt (mert azok, akik kiemelkedtek, azok is falakba ütköznek) akkor miért is indulna neki ennek a hosszú és rögös útnak a többség?

Kismacska (BELLA) 2010.09.14. 12:27:04

@Frank Columbo: ácsi. Nem gondolnám, hogy csak a Gyurcsány-kormány adományozott házakat - ez a "legenda", hogy lovat tartottak a fürdőben, régi cucc.

Egyébiránt pontos meghatározások! :)

Callidus 2010.09.14. 12:28:16

rekszem: Ha megkerdezel egy osztrakot o kijelenti hogy a MAGYAROK kulturaja elfogadja a lopast. Ki is irta ezt annakidejen amikor a rablosereg vegigfosztotta a becsi boltokat. Te ott voltal? Tolvaj-e vagy? Hogy erzed magad tole?

2010.09.14. 12:32:22

@Callidus:.
Persze hogy a születési helyed, a kulturális környezeted, neveltetésed determinálja milyen leszel.
De ez nem azt jelenti, hogy a deviáns viselkedést el lehet azzal intézni, hogy "hát istenem, ilyen környezetbe született szegény".

Lenézően szólsz azokról, akik nevén nevezik a problémát, iskolapéldája a hozáállásod annak a káros PC kurzusnak, aminek köszönhetően iszonyatosan élhetetlenné váltak mára az ország egyes területei.
Lehet hogy tanult szakembere vagy a témának (nem tudom), de ismeretlen embereket lenézni, tudatlannak tartani nem műveltség, hanem gőg, arrogancia. Sosem tudhatod ki kommentel itt, gyanítom hogy van egypár ember körünkben aki nálad sokkal intelligensebb, műveltebb, és tapasztaltabb az élet sok területén, csak éppen nem osztja a te véleményedet, ezér lesötétezed.
Hát te tudod, szerintem nincs igazad.

Callidus 2010.09.14. 12:35:50

Vidd mar el olaszorszagba a baratnodet. Legyen szoke es nezzen ki jol.
Keressen allast.
Szerintetek banki poziciot fognak ajanlani neki?
Dehogy. Mehet pornozni, vagy tanc.

Miert?

Mert a "magyar csajok MIND pornoznak".

Nemigaz?

Hetekig soroljak majd neked a peldakat.

A magyar csajok csak dugni tudnak?

Az olaszok szerint igen. a "magyarok" ilyenek.

Szerinted?

Karcsika_Szemüveges 2010.09.14. 12:39:04

@rekszem: "mindenkinek jobb lenne, ha inkább alkalmazkodnának a cigányok."

A magyarok miért nem alkalmazkodtak annak idején? Miét gyilkolták le fél Ázsiát és fél Európát? Most azoknak a holtaknak a földjein alusztok békességben, amiket szörnyű véráldozatok árán raboltatok. Vagy nem? A ti kezeitek tiszták? Az őseitek bűnei nem számítanak? Ők csak megágyaztak nektek, hogy nyugodtan, bűntelenül élhessetek. – A cigány mikor tüntet? Mikor követelődzik? (Mi – cigányok – csak azt kapjuk tőletek, magyaroktól, amiket a törvényeitekben alamizsnaként odalöktök a szavazatainkért.)

Callidus 2010.09.14. 12:40:29

@zulu: Megserteni nem akartam senkit. Elnezest kerek azoktol akiket megbantottam.

De tehetetlen duhot erzek amikor ezt a visszafejlodest latom Magyarorszagon.
Ciganyozas, meg "dobaljuk meg a buzikat", mindenki arulo, meg nemmagyar meg a tobbi multszazadi hoborges.

Igenis ostobanak gondolom azokat akik nem jonnek ra a cikk lenyegere.

Ez nem vezet a problema megoldasahoz. Csak eszkalalodashoz. Eroszakhoz, gyulokodeshez.
Es abbol volt mar eleg Magyarorszagon.
Ideje lenne fejlodni.

2010.09.14. 12:42:07

@rigevidon: Én a magam részéről nagyon szívesen lemondok a szavazataitokról, ha cserében nem kell többet segélyeznem a semmittevést. Szerintem leszünk még egy páran így ezzel.

kewcheg 2010.09.14. 12:42:55

Ne mindig csak a rosszat nézzük, azért vannak jó dolgok is: engem pl. még soha nem öltek meg cigányok, pedig megtehetnék, vagy egyszerre ezer cigány azért még soha nem támadott meg egy kisnyugdíjast, pedig ezt is megtehetnék. Azért ezeket vegyük figyelembe, azért...:)

Callidus 2010.09.14. 12:44:15

@rigevidon: En 100% magyar vagyok, es 100%ig egyetertek veled. Ismerem a tortenelmunket, es tudom hogy egyetlen nemzet sem szuletett nagynak, vagy erossnek. Masok leigazasaval, kifosztasaval, legyilkolasaval szerezte amije van.

Es az is bizonyos hogy az egyetlen kiut az oktatas.

Mindenki szamara.

rekszem 2010.09.14. 12:45:28

@Callidus:

én szégyeltem magamat a lopós magyar hazánkfiai miatt

és nem az osztrákokban kerestem a hibát

Ettől függetlenül nem esik jól, ha tolvajnak néznek, de ezért elsősorban a magyar tolvajokat hibáztatom és nem a csúnya osztrákokat.

Dr. derelye vágó · http://www.freeworldgroup.com/games6/gameindex/castlewars.htm 2010.09.14. 12:45:36

@Callidus: én is tehetetlen dühöt érzek amikor késelésekről hallok, templomok ki fosztás plusz még oda is szarnak búcsúzóul

Ideje lenne fejlődni!!!

aszterixagall 2010.09.14. 12:45:37

@rekszem:

Pontosan ez a kérdés! Van-e öröklött eltérés? Amatőr szinten érdekel a biológia és az antropológia, és felszínes tudásom alapján nincs. A kutya és az ember között az egyik leglényegesebb különbség az, hogy míg a kutya viselkedését alapvetően a génjei befolyásolják, addig az emberét a gének mellett nagymértékben a kultúra is, ami körülveszi (ha tetszik, mémek). Ha egy foxit és mondjuk egy labradort ugyanolyan körülmények között nevelsz, akkor továbbra is egyértelműek lesznek a fajtákra jellemező viselkedésbeli különbségek. Ha egy olaszt és egy belgát, akkor nem fogsz ilyet látni. Persze különbséget így is fogsz találni, de az nagyrészt az egyének közötti genetikai eltérések eredménye, nem pedig a csoportok közöttié. Ha veszel két tetszőleges emberpéldányt a bolygóról, akkor a köztük levő összes genetikai különbség kb. 6-7 százaléka tudható be annak, hogy valószínűleg különböző nemzetekhez/rasszokhoz tartoznak a többi egyénekre jellemző eltérés. Más szóval, ha veszel mondjuk két cigányt és egy nem-cigányt, akkor komoly esélye van annak, hogy A cigány genetikai értelemben közelebb áll a nem-cigányhoz, mint B cigányhoz.

Bocs, hogy úgy beszélek az emberekről, mintha kísérleti patkányok lennének.

Muad\\\'Dib 2010.09.14. 12:47:21

@Callidus:
Érvelésed ott feneklik meg, hogy azon európai országok, akik a PC korrektség jegyében eddig hasonló nézeteket vallottak, most tömegesen toloncolják ki a cigányokat. Feltehetnénk a kérdést, vajon a franciák, finnek mocskos rasszisták? De tudjuk a választ, egyáltalán nem. Pusztán az integrációs kísérleteik pont ugyanúgy kudarcot vallottak, mint nálunk. Az előző húsz év másról sem szólt, minthogy próbáljuk a teljes pozitív diszkrimináció eszközével felemelni a cigányságot. Mi lett belőle? Gyűlölet, és valóban eszkalálódás.

Callidus 2010.09.14. 12:48:25

Pontosan tudom ha en novok fel a ciganysoron, es en latom azt hogy az egyetlen kitoresi mod az eroszak es a lopas, es latom a szomszed sracot kigyurva lopott bmw ben paradezni en is pontosan az o eletpalyajat kovetnem Foleg ha a "fal" tuloldalan ilyen kozeg varna mint az itt ciganyozo brigantik. Ha raadasul a szarmazasom a boromre lenne irva akkor en is tudnam, eselyem az integraciora semmi. Szurnek, vagnek, rabolnek.

Ahogy annakidejen a magyar lopta BASF kazettakat "nyugaton", meg a magyar "celeb" megy dubajozni.

Ugyanaz, csak pepitaba.

rekszem 2010.09.14. 12:49:08

@rigevidon:

Ugyan már...

Szóval ha ma lopnak, verekednek, koszosak, akkor annak már megint más az oka és megint megy a mutogatás.

Ezzel az őseik bűne blala szöveggel nem lehet mit kezdeni. Ennél egyszerűbb lenne simán csak nem lopni, rabolni.

Callidus 2010.09.14. 12:49:57

@Muad\\\'Dib: Az ervelesem alapja hogy itt elek. Es tudom azt hogy van olyan "cigany" aki a magyarokat foglalkoztatja, es van olyan magyar aki kanadaban ciganymenekult.

Callidus 2010.09.14. 12:51:48

@rekszem: Ha egy angolnak aztmondod minimalberen vagyok bejelentve es a tobbit zsebbe kapom mert ez az "okossag" es rakacsintasz, egyszeruen bunozonek nez, es siman feljelent, de minimum lekop.

Pedig ezt te csak azert csinalod "mert mashogy nem lehet megelni".

Callidus 2010.09.14. 12:53:00

es termeszetesen a politikusokra, ciganyokra, a szomszed afacsalora mutogatsz.

Muad\\\'Dib 2010.09.14. 12:55:00

@Callidus:
Ezek az érvek borzalmasan megtévesztőek. Ugyanis máris meg vannak cáfolva, ha a százalékos adatokat nézzük. Olyan ez az érvelés, mint amikor valaki meglát egy oroszlánt a cirkuszban, majd közli, hogy az oroszlán ugyanolyan békés állat, mint a kutya, mert a múltkor is megtámadott egy gyereket a kutya, és az idomár sem halt meg a cirkuszban.
És ezzel nem azt akarom mondani, hogy minden cigány bűnöző, csak épp az érvelésed gyenge pontjaira világítanék rá...

2010.09.14. 12:55:06

@Callidus: A probléma megoldása mindkét fél érdeke. De úgy nem fog menni, hogy az egyik fél fizet mint a katonatiszt, a másik fél jelentős többsége pdig cserébe kiröhögi, kifosztja, megfélemlíti az egyik félhez tartozókat. Ez, tekintetbe véve e réteg szaporodási ütemét törvényszerűen tömeges erőszakhoz fog vezetni. S ebben legnagyobb felelősssége azoknak van, akik hozzád hasonlóan a fejőstehenet intik türelemre, urambocsá rasszistázák le.
Elege van e népnek abból, hogy lenézik, intoleránsnak tartják, bunkónak tartják, de a pénze azért megfelel.
Nem keverendő a nemzet többsége a médiában középpontba állított szélsőségesekkel. Az átlagmagyar szerintem sokkal toleránsabb a homoszexuálisokkal szemben, mint húsz éve, a cigánysággal kapcsolatos negatív vélemények erősödése pedig sajnos nagyrészt azt objektív tényeknek köszönhető.

Azzal egyetértek, hogy ideje lenne fejlődni. Folyamatosan ezt javaslom én is - a cigányságnak.

rekszem 2010.09.14. 12:57:35

@aszterixagall:

Sajnos vagy nem sajnos, de az erre irányuló kutatásokat csírájában nyomják el.

Nemrég is volt para abból, hogy valami kutató kijött, hogy a négerek butábbak a fehéreknél, de jobbak a fizikai adottságaik.

Ez persze csak igazodik az élethez, mert kevesebb a fekete nóbel díjas, de több fekete döntötte meg a 100 m-es síkfutás világcsúcsát mint fehér.

Ezek nem erények, csak tulajdonságok. Más kérdés, hogy a mai világban a számítógép ismeret a fontos, és nem az, hogy ki az ügyesebb vadász. És ezt nem is tartom jónak.

És az egyes emberekhez hozzávehetjük a kultúráját is, nem választhatóak szét. Tehát az a kérdés, hogy ha a cigányok akár kultúrálisan, akár beágyazott viselkedésük folytán nem illeszkednek a társadalomba, akkor mit lehet tenni? Ezek mindenképpen gyökerekig nyúló dolgok amit vagy sehogy, vagy csak radikálisan lehet megváltoztatni.

Ha nem így lenne, akkor az elmúlt 700 év alatt megtörtént volna a változás.

rekszem 2010.09.14. 13:00:50

@Callidus:

Egyrészt én nem csinálom, másrészt ez a munkaadó lopása, az munkavállaló csak elszenvedője.

Harmadrész valamit nem befizetni, az nem olyan, mint valamit elvenni,

A másik, hogy ha helyes az értékreded, akkor nem fogsz lopni akkor sem, ha ezt látod magad körül.

Én gyerekkoromban sok ilyet láttam, mégsem gonbdoltam soha, hogy a kigyúrt bmw-és bűnöző a követendő példa.

Lasombra 2010.09.14. 13:03:57

@aszterixagall: valóban. (mármint az egyetértés) csak annyival egészíteném ki, h amit írtam mindenféle politikai ideológia, pártpreferancia vagy kötődés nélkül gondolom. mint magánvélemény.

ez szerintem egy pártok felett álló probléma.

ha esetleg a nézetem - vagy annak egy része - egybecseng vmely párt hívószavával, még nem jelenti azt, hogy amúgy annak a pártnak szimpatizánsa lennék. (=nem vagyok Jobbikos. :D sőt, nem is különösebben szívlelem őket.)

de ez tényleg off volt. bocs.

szamarhegy 2010.09.14. 13:04:51

@rekszem: A személyes tapasztalatom és amit olvastam erről a 80-as évek végére nagyon sokat lépett előre a cigányság integrálása, a szocializmus teljes foglalkoztatottsága és az iparosítás számos elérhető (betanított és szakmunka) munkát kínált, a szakmunkásképzőkbe sok cigány fiatal járt. A rendszerváltás évtizedekkel visszavetette ezt a folyamatot, leginkább ezek a munkahelyek szüntek meg, nemrég egy a témával foglalkozó műsorban egy idős cigány ember (Borsodban) arról panaszkodott, hogy az ő generációja járt utoljára nap mint nap rendes munkába, a most felnövő cigánygyerekek már a szüleiket sem látták nap mint nap munkába járni és fogalmuk sincs arról, hogy néz ki az az élet.

2010.09.14. 13:07:32

@Callidus: Értem. Tehát az lehet a megoldás, ha minden cigánynak adunk egy BMW-t mellé magas fizetést, s akkor minden oké lesz? A húgom nem kéne?

rekszem 2010.09.14. 13:10:59

@szamarhegy:

Ez esetben a kérdés az, hogy a cigányság miért szorul külső intergrációs segítségre, és a megváltozott viszonyokhoz miért nem tudtak alkalmazkodni?

A rendszerváltás nagyon sokakat megviselt, nem csak a cigányságot, de legalább próbáltak alkalmazkodni.

Másrészt a párom tanító, és nem hiszed el, hogy kikkel van a legtöbb probléma. Igen, nagyrészt a cigányokkal, komplett osztályokban teszik lehetetlenné a tanítást. Pedig ugyanaz az iskola, ugyanazok a feltételek, esélyegyenlőség van. Ezt otthonról hozzák, és azzal nem tudsz mit tenni. Ezek a gyerekek már az elejtől fogva el vannak cseszve, és csak rombolják a közösséget.

Ezzel te mit csinálnál?

Callidus 2010.09.14. 13:11:20

@Muad\\\'Dib: a 90es evek elejen ha a szazalekos adatokat nezzuk 70%a a magyaroknak lopni ment becsbe. Meg sem engedhette maganak maskent.
Akkor a szazalekos adatokra epitve asszem az lett volna a logikus hogy egyetlen magyart se engedjunk at a hataron. Ha akkor megkerdezel egy osztrak arust akit vegigfosztott a magyar kozonseg ballonkabatban, es azt probalod megertetni vele hogy nem nem, en sem vagyok tolvaj.. aszondana neked: "Olyan ez az érvelés, mint amikor valaki meglát egy oroszlánt a cirkuszban, majd közli, hogy az oroszlán ugyanolyan békés állat, mint a kutya, mert a múltkor is megtámadott egy gyereket a kutya, és az idomár sem halt meg a cirkuszban.
És ezzel nem azt akarom mondani, hogy minden magyar bűnöző, csak épp az érvelésed gyenge pontjaira világítanék rá..."

@rekszem: ertem en.. a munkaado a hibas mutogassunk csak ra.

Csak az elmult 8-10 evben lattad hogy ciganyozni meno, nem vagy mar gyerek, megsem jutsz tovabb annal hogy ezt ne kovesd, hanem elgondolkozz picit.

kewcheg 2010.09.14. 13:11:48

@rekszem: Megadja a választ az írás: szeresd felebarátodat, mint önmagadat...néhány száz jezsuita szerzetes pár évtized alatt jezsuita neveléssel meg tudná oldani a problémát, aztán már nem lenne ritkaság a c. származású bíró,rendőr stb.De mondjuk az ő nevelési elveikkel kapcsolatban nem lehetne helye liberós siránkozásoknak, liberóknak onnantól coki lenne a cigányságtól.
Csak éppen a liberó európunió komfort közfelfogás mindig a fordítottját csinálja, mint amit kéne,el akarja pusztítani az egyházat és bátorítja azokat, akiket éppen az egyház emelhetne föl emberhez méltó életre...

2010.09.14. 13:13:44

@szamarhegy: Ez így van. Azon kellen gondolkodni, hogy ezt az ördögi kört hogy lehetne megtörni. Ehhez oktatás kell, amire viszont tűzzel-vassal rá kell kényszeríteni a cigányságot, mert önként ebben nem szívesen vesz részt. Normákat kell szabni (nincs segély, ha rendetlen az udvarod, ha szaros pelenkát hord a szél, nincs segély, ha a kocsmában gyümigépezel, ha nem veszel részt közmunkán), és ezek betartását ki kell kényszeríteni.

Callidus 2010.09.14. 13:13:50

@zulu: Nem Zulu. A megoldas az az hogy adunk a "ciganynak" egy olyan tanult szulot mint a tied, egy olyan iskolat mint a tied, egy olyan gyerekkort mint a tied, es meglepo modon pont olyan lesz mint Te.

Neked meg adni kellene egy vilagkoruli utat ahol megertened a kulturak kulonbozosegenek okait.

2010.09.14. 13:14:14

@Callidus: "90es evek elejen ha a szazalekos adatokat nezzuk 70%a a magyaroknak lopni ment becsbe."

Mint minden állításnak, ennek is javára válnék gy bizonyítás.

Callidus 2010.09.14. 13:15:35

@rekszem: "Harmadrész valamit nem befizetni, az nem olyan, mint valamit elvenni"

Ezt akkor gondold at megegyszer.

Callidus 2010.09.14. 13:16:13

@zulu: Az osztrak arusnak ez pont annyira teny mint neked a 99% os bunozesi rata.

Lasombra 2010.09.14. 13:16:31

@Callidus: "a 90es evek elejen ha a szazalekos adatokat nezzuk 70%a a magyaroknak lopni ment becsbe."

forrás?

Pipas 2010.09.14. 13:16:45

@rigevidon: "A magyarok miért nem alkalmazkodtak annak idején?": Miért, nem alkalmazkodtunk? Nekem úgy tűnik, hogy rekord sebességgel letelepedtünk, államot alapítottunk és keresztény vallásra tértünk át. Vagy valamit rosszul tanultam az iskolában?

@Callidus: Ez az egyetlen kitörési mód a bűnözés dolog azért egy kicsit erős. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy a legkönnyebb megélhetési mód a bűnözés, hiszen elég sokan vannak, akik úgy viszik valamire az életben, hogy senkit sem vernek agyon, bicskáznak meg és senkit sem vernek agyon baltával.

@rekszem: Hát nem vagyok benne biztos, hogy annak idején a bécsi lopásokat nem a cigányok nyomták ezerrel.

rekszem 2010.09.14. 13:17:14

@Callidus:

A munkaadó jelent be, ő diktálja a feltételeket. Vagy te nem így tudod?

Megkérezhetem, hogy te hol lakasz? Sok a cigány a környéken, vagy valami cigánymentes helyen? Általában a budai liberális osztják így az észt, aki a problémával még sosem találkozott.

Callidus 2010.09.14. 13:18:44

@zulu: Az osztrak arusnak ez epp annyira bizonyitott teny mint neked a 90%os bunozesi rata.

"10 magyarbol 7 lopott, itt nalam Becsben." pont.

En meg buliztam spanyol antikkereskedo ciganyokkal valahol franciaorszagban. Keves jobbkedelyu kulturalt emberrel talalkoztam.

Muad\\\'Dib 2010.09.14. 13:19:18

@Callidus:
"...a 90es evek elejen ha a szazalekos adatokat nezzuk 70%a a magyaroknak lopni ment becsbe..."
1) Ki is volt írva sok helyre, hogy NE LOPJ MAGYAR. Így egyszerűen, szarva a PC világra. Igazuk is volt.
2) Láthatnám a forrást erről a becslésről?

rekszem 2010.09.14. 13:19:43

@Pipas: Így van, csak ezt már nem is akartam leírni.

Callidus

Javaslom, hogy költözz egy kis időre valami cigány lakta részre.

2010.09.14. 13:20:58

@Callidus: Mélyen meghajlok a művelt világutazó előtt, de mégis hogyan képzeld ezt az adunk egy tanult szülőt című megoldást? Mert ez úgy nagyjából a science fiction kategória.

Karcsika_Szemüveges 2010.09.14. 13:21:11

Jobban tennétek, – ti nagy magyarok – ha körülnéznétek egy kicsit a saját portátokon is.
1. rendre olyan vezetőket választotok magatok fölé, akiken a fél világ röhög
2. ha mi – cigányok – vagyunk a ti legnagyobb gondotok, akkor talán – és elsősorban – nektek, a magyar többségi társadalomnak kellene tennie róla, hogy ez megváltozzon.
3. Van egy bibliai közmondás, ami talán rátok, magyarokra illik a legjobban ezen a világon: „Más szemében meglátja a szálkát, magáéban a gerendát sem veszi észre.”
(Lukács 18:9-14)

(Itt többek is nem méltóak arra, hogy a drága időmet rájuk pazaroljam. Tisztelet a mindenkori kivételnek.)

Egyébként meg: Szervusztok!

Itt vagyunk és az elkövetkező 600 évben sem szándékozunk eltakarodni.

Befejeztem

Lasombra 2010.09.14. 13:22:21

@Pipas: "Nekem úgy tűnik, hogy rekord sebességgel letelepedtünk, államot alapítottunk és keresztény vallásra tértünk át."

Így van.
Plusz volt egy "kormányközi konferencia" is egy Augsburg nevű helynél, ahol szomszédaink neheztelésüknek adtak hangot.

Szóval először szembesültünk az addigi életstílusunk árával, következményével, utána pedig villámgyorsan megszületett az akarat is a változásra.

rigevidon cigány területfoglalós párhuzamából ez a kettő dolog mintha hiányozna.

Callidus 2010.09.14. 13:24:08

@rekszem: nem en nem igy tudom. Szerintem egy kozos megegyezes szuletik a munkavallalas felteteleirol.

Olyan helyen lakom ahol a nemzetek es nepek (valszleg a vilag osszes nepe) sokkal nagyobb bekeben elnek egymas mellett. Orulok hogy tudok arab edesseget enni, francia peksutemennyel, akar cigany zenet hallgatva, ir tancot lejtve, magyarkent, egy szlovak csajjal. Orulok az emberiseg sokszinusegenek, es elvezem azt. Tudom hogy a bunozes edukacios kerdes, semmi koze nepekhez nemzetekhez borszinhez. Ugy velem hogy a kulonbsegek javunkra forditasa a jovo, es nem a kihangsulyozasa majd erre gyuloletkampany epitese. A megoldasok keresese az egyetlen megoldas.

Lasombra 2010.09.14. 13:26:53

@rigevidon: "1. rendre olyan vezetőket választotok magatok fölé,"

miért ti nem? nektek külön kiírtak egy cigány OV-t? a cigány akkor mégsem magyar? vagy ők nem szavaznak? ők másra szavaznak? a cigány önkormányzatoknál nincs balhé, sikkasztás, adócsalás? hogy is volt az a szálkával meg a gerendával?
vicces srác vagy te.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.09.14. 13:27:44

@rekszem:

"Tudod, hogy mi az a tudományos munka amit a magyar vizsla és a palota pincsi viselkedésével foglalkozik?"
- Sto? Gondolom etológia szakdolgozat. vagy doktori. A tagolást most hagyjuk, bár "a királynőt megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki akarja én nem ellenzem", meg nem értem az "amit" szót itt...

Az fajokra jellemző tényszerű eltérés ami az embereknél valamiért nem létezik."
Tartalmilag is fajokról írsz, ami viszont nem azonos a fajtával (~háziállatoknál kialakított, egymással rokonságban álló, közös származású, hasonló küllemű és - gazdasági állatoknál - termelő képességű, illetőleg ahol ez fontos (pl. kutya- és lófajtáknál) hasonló temperamentumú egyedek összessége). Emberfajok úgy tűnik, pár tízezer éve nincsenek (bár ha valóban élnek jetik és azok tényleg azonosak a neandervölgyi ősemberekkel akkor kettő csak van), mindannyian bizonyítottan egyetlen anyától ("Ős-Éva") származunk.

Az állatfajták (nem fajok!) közötti magatartás-eltérés ugyanúgy természetes, mint a népcsoportok között eltérés. Más viszont az okuk. Az állatfajták eltérése öröklött, genetikailag rögzült, bár a legtöbb magatartási eltérés örökölhetősége elég alacsony 'hánégyzet-értékkel' írható le. Az embercsoportok eltérése viszont alig genetikai. Az úgynevezett rasszokon belüli népcsoportok magatartási eltérése ráadásul sokszor nagyobb, mint ami a rasszok között mérhető, és ráadásul a népcsoportokon belül is nagy a szórás, és a különbség még a családok között is kisebb lehet, mint ugyanannak a családnak az egyedei között.

Összefoglalva: akár két testvér tulajdonságai, magatartása, környezeti ingerekre adott válasza között is jóval nagyobb különbség lehet, mint két, azonos rasszba tartozó népcsoport vagy akár rassz átlaga között. A különbözőségek okaként determinizmusokat, öröklötten és/vagy kulturálisan meghatározó, végzetszerű tényezőket beállítani voltaképpen hazugság, egyetlen célja van, az adott népcsoporthoz tartozó, a társadalom értékítélete szerint rosszul döntő egyedek felmentése a felelősség alól.

Callidus 2010.09.14. 13:29:21

most bedurvulok de tenyleg szeretnem tudni hogy az itt ciganyozok hogyan kepzelik el a megoldast?

Menjunk gyujtogassunk? Csapkodjuk a falhoz a csecsemoket? Ugyis bunozo lesz nem? Deportaljunk? Zarjuk gettoba az "osszest" es hagyjuk oket ehenveszni?

Hol kezdjuk? Csak azokat ussuk akinek mindket szuloje cigany? Vagy eleg az is ha az anyja? Mi van ha nem is barna? Az mehet?

De most komolyan... Gondolkozzatok mar egy picit.

Pipas 2010.09.14. 13:34:25

@rigevidon: "2. ha mi – cigányok – vagyunk a ti legnagyobb gondotok, akkor talán – és elsősorban – nektek, a magyar többségi társadalomnak kellene tennie róla, hogy ez megváltozzon.": De még akkor mennyire fog sírni a szátok! ;)

@Lasombra: Meg talán az is, hogy azért van ma nálunk a legtöbb cigány, mert egyedül mi fogadtuk be őket. Se a török, se a nyugat nem engedte őket, mi igen. Azt mégis mi vagyunk a szemetek... :-(

@Callidus: "Tudom hogy a bunozes edukacios kerdes, semmi koze nepekhez nemzetekhez borszinhez.": Tehát az edukációnak nincs köze népekhez, nemzetekhez. A cigány is kohómérnöknek tanítja a kisfiát, csak valahogy mindig félresiklik. Nem tudom, miért lehet, nyilván nem azért, mert cigány! ;)

A népeknek, nemzeteknek meg nincs köze a bőrszínhez. Nyilván kínában nem azért olyan a bőrszínük amilyen, mert ők kínaiak, hanem csak a színes tévé torzít.

Nemzet, nép >>--> bőrszín
>>--> nevelés, edukáció >>--> bűnözés

Csak azért, hogy egy kis ASCII artot is kipróbáljak. ;)

Pipas 2010.09.14. 13:35:03

Na még egyszer:

Nemzet, nép >>--> bőrszín
Nemzet, nép >>--> nevelés, edukáció >>--> bűnözés

2010.09.14. 13:38:45

@rigevidon:
"1. rendre olyan vezetőket választotok magatok fölé, akiken a fél világ röhög"

Kolompár Orbánt nemzetközileg elismert és tisztelt roma veztőtöket ki választotta nektek?

"2. ha mi – cigányok – vagyunk a ti legnagyobb gondotok, akkor talán – és elsősorban – nektek, a magyar többségi társadalomnak kellene tennie róla, hogy ez megváltozzon."

Szimplán buta vagy. Bár lehet hogy ez az ingyenélő, hasvakaró mentalitás a "kulturális gyökereidhez" tartozik.

"Itt vagyunk és az elkövetkező 600 évben sem szándékozunk eltakarodni."

Van egy szar hírem. Ajelnlegi demográfiai trendeket figyelve nemhogy 600, de 40 évig sem tudja finanszírozni ez az ország ezt a sáskamentalitást.
Ha majd nem lesz már elég hülye gádzsó, aki kitermeli a 3 millió nyugdíjas nyugdíja mellé a 3 millió cigánynak a segélyt is, akkor lesz itt nemulass.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.09.14. 13:44:04

@rigevidon: "1. rendre olyan vezetőket választotok magatok fölé, akiken a fél világ röhög"
Kolompár Orbánt nem mi választottuk...

Lasombra 2010.09.14. 13:45:16

@Callidus: a válasz röviden: nem így.
most Te jössz. Te hogy képzeled el a megoldást? ha olyan magasról nézel le ránk, biztosan okosabb vagy. isszuk szavaid! de tényleg.

esetleg haladjunk kis lépésekben. kezdjük az alapvetéseknél:
- szerinted most így minden a legnagyobb rendben van?
- a cigányok minden tőlük telhetőt megtesznek, csak az utóbbi cirka 700 évben rosszul jött ki a lépés?
- mindenképpen pozitív motiváció kell, az esetleges szankcióktól csak még jobban elmérgesedhet a viszony? finoman járjunk el, kérjünk, nehogy megsértsük őket? (nehogy még a végén itt hagyjanak minket vagy ilyesmi)
- alapvetően ezek értékes, szorgos emberek, csak mi félreértjük őket?

vajon hol van az a pont, ahol még ugyanúgy gondoljuk?

2010.09.14. 13:48:39

@Callidus: Pedig nincs más hosszú távon, csak két opció. A cigányság vagy akar tenni saját sorsának javításáért, és megérti, hogy a felemelkedéséhez az ő akaratára is szükség van, s a tanulás, a munka, a törvénytisztelet fontos társadalmi kohéziós erő, vagy az ezt el nem fogadók és meg nem értők száma addig növekszik, amíg társadalmi robbanás fog bekövetkezni.
Néhány embert örökké hülyének lehet nézni, mindenkit le lehet húzni egy ideig, de nem lehet mindenkit lehúzni az idők végezetéig.

Pipas 2010.09.14. 13:49:53

@Lasombra: "nehogy még a végén itt hagyjanak minket vagy ilyesmi": Ezen konkrétan majdnem bef*tam a röhögéstől.

Mondjuk azért az lenne valami, ha egy szép napon összepakolnának és lelépnánek mint a ruszkik. ;)

Callidus 2010.09.14. 13:52:40

Megmutatom mit tartok sokkal de sokkal ertelmesebbnek az itteni hoborgoknel..

Vannak aki csondben probalnak tenni

hetes09.blog.hu/

Errol mi a velemeny?

Callidus 2010.09.14. 13:59:07

@zulu: Hihetetlen hogy meg mindig nem ertheto amirol beszelek. Valoszinuleg en nem tudom kifejezni normalisan magam. Bar ez a cikk amire itt kommentelunk (szerintem) vilagos.

A kerdes is az. Mi a cigany?

de kerdezhetnem azt is: Mi a magyar? Ki a magyar?

En kulfoldon elek es nem vagyok rasszista. Nem utalom a ciganyokat. A negereket sem. Nem is szavazok az otthoni muppet show partokra. Nem is tervezem hogy Magyarorszagon eljek. Miert? Mert mas lett a vilagkepem, szeretem a tengert, itt vannak a barataim, a csaladom. Magyar vagyok meg?

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.09.14. 13:59:45

@zulu: "Van egy szar hírem. Ajelnlegi demográfiai trendeket figyelve nemhogy 600, de 40 évig sem tudja finanszírozni ez az ország ezt a sáskamentalitást.
Ha majd nem lesz már elég hülye gádzsó, aki kitermeli a 3 millió nyugdíjas nyugdíja mellé a 3 millió cigánynak a segélyt is, akkor lesz itt nemulass."

Itt, nemulass? Dehogy lesz!
Majd lesz nemulass az akkori, szárazföldön elérhető gazdagabb országokban... Ha "véletlenül" ide költözne pár százezer pl. ujgur, akkor attól akár itt is maradhatnának, csakhogy az ujgurok hiába rokonok, hiába muszlimok/marxisták, még egy ilyen toleráns csicskáztatható birka népet nem találnak a cigányok, mint a magyar...

Kismacska (BELLA) 2010.09.14. 14:00:52

@misinator: én nem is tudom... nekem volt roma származású osztálytársnőm a középiskolában, ballagás után ÉVEKKEL jöttem rá, hogy ő roma volt, soha az életben eszembe nem jutott róla (pedig arcvonásban totál az volt). Kedves, rendes, normális, JÓ TANULÓ (továbbtanuló - főiskola) lány, semmi baj nem volt vele.

Láttam a metrón roma származású, jólöltözött, láthatóan értelmiségi lányt, ránéztem és azt gondoltam, ez igen! NEM cigányként néztem rá. Nálam ez így működik. :)

SZERINTEM az emberek pár év után elfogadnák-befogadnák őket, ha ők is úgy akarnák... itt is a kommentjeitekből azt látom, hogy nem a bőrszínnel van a gond, hanem a viselkedéssel.

Addig nem lesz megoldás, amíg ŐK nem akarják, tudjátok, az egyoldalú dolgok nagyon nem működnek. Ráadásul hogy legyen ITT nálunk megoldás, ha nálunk okosabb, fejlettebb országokban sincs?? :(((((

2010.09.14. 14:01:51

@Callidus:
"Vannak aki csondben probalnak tenni"

Teszünk mi is. Pl. keményen adózunk, hogy a cigánygyerekek (is) járhassanak iskolába, legyen ingyen tankönyvük, s kaphassanak ingyen étkezést.
Én kérek elnézést, hogy BMW-re eből nem fussa, de ígérem még keményebben dolgozom ezentúl.

Pipas 2010.09.14. 14:04:00

@Callidus: Testfestés. Hacsak így nem! Elfogadtam volna még a feng-shuit, aromaterápiát és horoszkópot is megoldásként. ;)

Callidus 2010.09.14. 14:09:15

@Lasombra: Ez a "magasrol nezel le rank" sztori is kifejezetten jellemzo a magyar vilagkepre. Otthon mindenki valamifele velt hierarchiaba sorolja magat. Masnal akar jobb lenni, nem maganal. Es annak megfeleloen pozicionalja magat. Van aki a ciganyhoz meri magat, van aki a boltoshoz, van aki a jolmeno vallalkozohoz.
En nem gondolom hogy magasabb lennek nalad, vagy a ciganyoknal. Nem vagyok en se jobb se rosszabb senkinel. Az viszont nyilvanvalo hogy sokkal tobb felelemmel kell megkuzdenem mint Magyarorszagon.
Es azert pofazok itt hogy erre ravilagitsak. Ez a kolcsonos gyanakvas, mericskeles, orjonges hoborges, vergodes irigykedes alakitja ki ezeket a felelmeket. Hogy ez most epp a ciganysagra fokuszalodik, es rasszizmusban csucsosodik ki, ennek a jovoje nyilvanvaloan zero. Persze magyarazhatok en itt reggelig ugyis lesz valaki aki majd "jol megmondja" nekem a frankot. Ettol fuggetlenul meg titeket zsebel ki a masik veled elo a buszon. Es az hogy megvered, vagy lekopd csak azt eredmenyezi hogy szetszurkal. Ezt nem eszrevenni mindenesetre torvenyszeru ha benne elsz. Ha otthon elnek, nem kizart hogy most en is ciganyoznek, vergodnek, hoborognek. Persze a megoldashoz ugyanugy nem jutnek kozelebb.

Ezek a Hetesi alkototaborban dolgozo emberek legalabb valamit probalnak kezdeni ezzel. En meg inkabb orszagot valtottam. Nem ereztem hogy lenne 20-30 evem meg a rettegesre, gyulolkodesre. Az azota eltelt 6 ev szamtalanszor bebizonyitotta hogy eletem legjobb dontese volt. De ennek nem tudok orulni, epp azert amit azota tanultam. A karorvendes mar nem tesz boldogga.

2010.09.14. 14:11:49

@Callidus: Nézd, az eredeti cikk konkrét kérdésfelvetésétől függetlenül biztos voltam benne hogy ebbe az irányba fajulnak el a kommentek. Hogy a mi a cigány, ez lehet egy teoretikus kérdés, ezen töprengjenek azok, akiknek van affinitása a gumicsontok rágásához. A többség (én is) viszont a praktikum alapján közelíti meg a dolgot, abból pedig 3 kommenten belül kialakul az ami most.

Hogy te magyar vgy-e? Ne haragudj, de engem ez nem, túlságosan érdekel, mint ahogy az sem, hogy hol élsz.
A te dolgod.

Én idehaza élek és nem vagyok raszista. De strucc sem, és nem dugom homokba a fejem.

Callidus 2010.09.14. 14:12:23

"Az viszont nyilvanvalo hogy sokkal tobb felelemmel kellett megkuzdenem Magyarorszagon" a mint szo rossz helyre jott. Ertelemszeruen, itt nem kell rettegnem.
Nincs racs az ajtomon, se az ablakomon. Es igen. Laknak ciganyok itt is. Az erdoben, karavanokban. Szeket fonnak, zenelnek, neha fuvet arulnak. Senkit nem bantanak, es senki sem bantja oket.

Callidus 2010.09.14. 14:16:44

a Hetesi Alkototabor oldalat megeyszer belinkelem

hetes09.blog.hu/

nezegessetek. Majd ha megrpobalkoztatok legalabb ennyivel, a gyulokodesen kivul, akkor lesz mirol beszelni. Addig csak olcso primitiv rasszizmus a balkan kapujaban. Nem, nem a szep autok teszik nyugatta a nyugatot. Hanem a tolerancia es a megoldasok keresese, az ellensegeskepek korbehordozasa helyett.

átlátó 2010.09.14. 14:21:40

@rigevidon: Béke veled. Te menj a tieidhez, mi meg maradunk. Elegünk van a visszamutogatásaitokból, ezt itt is jól láthatod. Lezártam részemről. Vagy idomíthatóak lesztek, vagy elpusztultok, ez csak idő kérdése. Mert a kulturális különbözőségeink is igen jól láthatóak. Az állatvédelmi törvényt pedig ne keverd ide jóbarát, sokat tettem érte. Azért válaszolok a kérdésedre. Valahogy így hangzott: Akkor a törvényeket se kellene betartaniuk a cigányoknak. Válaszo: de, be kellene. De nem tartják be nemhogy az írotlan együttélésit, de az írott törvényt sem. Ne gyere jóbarát azzal, hogy "nadehát a fehérember is lopik". Tudjuk és nélküled is. Azonban a statisztika, meg az általános vélemény az olyan dolog, hogy tapasztalati úton alakul ki. Így fog változni is. Na ez a feladat és nem nekünk, a nem cigányoknak. Hajrá, húzzatok bele!
@Callidus: csak szólok. Itt nem voltak rabszolgák a cigányok nagyon régen se. Még leigázva se voltak. Néhány évtizede pedig ingyébe tanulhatnának és persze söprögethetnének is. Jelképesen is, meg a fizikai valóságban is.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.09.14. 14:22:48

@Callidus: "Haldoklik az öreg Kohn. Magához hívja a fiát, és azt mondja neki, atyai áldás gyanánt:
- Fiam, légy mindig büszke rá, hogy zsidó vagy!
- Nu, apám, hát miért pont arra legyek én büszke?
- Azért fiam, mert hiába nem vagy rá büszke, te akkor is zsidó vagy!"

Pipas 2010.09.14. 14:27:19

@Callidus: Csacskaságokat beszélsz barátom. Hogy a nyugatot a tolerancia tette volna azzá, amivé lett, azon elég sokat lehetne mostanában beszélgetni, amióta például lapátolják kifelé a cigányokat Franciaországból és Olaszországból is.

Azt mondod, hogy a Hétesi alkotótárban többet tesznek a cigányságért, mint mindenki más. Mondjuk elég vicces, de nem tudom, hogy a számháború, meg a arcfestés, meg a fekvenyomóverseny megoldja -e a gondjaikat, de nagyon úgy néz ki, hogy enni még mindig a mi pénzünkből esznek.

Szerintem nem kevés ember van ám itt, akik évtizedek óta dolgoznak, európában egyedülálló módon magas adót fizetnek és európában szintén egyedülálló módon reménytelen anyagi anyagi körülmények közt nyomorognak. Miközben eltartják a hétesieket, meg valószínűleg azokat is, akik számháborút tartanak nekik.

De azért te csak fikázd le azt amit az ithonmaradottak tesznek, elvégre te már leléptél. Jogos, hogy te szólsz be annak, akinek elege van, hiszen neked *ott* nincs eleged abból ami *itt* van.

Lasombra 2010.09.14. 14:27:54

@Callidus: akkor sorban.

az ilyen ál-besértődéseket az utca túloldaláról felismerem. akár ruhán keresztül is. te tudod, én is tudom, hogy a "magasról lenézést" nemcsak abszolút értelemben és univerzálisan lehet értelmezni.
egy témában is lehet látványosan észt osztani, míg egy másikban esetleg lehet ugyanaz az ember underdog.

szerintem meg az jellemző tipikusan a magyar népre, hogy minden szarra rámondják, hogy tipikusan jellemző a magyar népre. a vélt vagy valós sérelmeinket bizonyára könnyebb így feldolgozni, hogy "én vs ország" színtérre terjesztjük ki, ezáltal szimpátiát remélve vagy az egyéniségünket hangsúlyozva, ahogy épp megfelel.

lehet, hogy nem ezt gondoltad, de - és bocs a visszacsatolás nyers valóságáért - mégis ezt sikerült leírnod. gondolom, az "el sem tudom képzelni, milyen sötétek az emberek", meg a "cikket sem tudtok értelmezni" és "visszafejlődést látok" szófordulatok nem úgy értetted, hogy te esetleg tisztábban látsz, vagy olyasmit tudsz, amit mi nem.

abban egyetérthetünk - ha jól értelek - hogy nekem sem tetszenek az itt zajló fejlemények. az meg pláne nem, ahova vezet(het)nek. de ennek oka, gyökere és folyamata van. ez nem egyik napról a másikra pattant ki az emberek fejéből, és nem a világatlasz felcsapásával lettek a cigányok kipécézve.

az előző reflektálásomban én épp azt írtam, hogy NEM TUDOM megmondani a frankót, és épp tőled vártam, hogy esetleg tedd meg. sajnálom, ha úgy értetted ezt, hogy én bármit is jól meg akartam mondani.

nyilván országot váltani kényelmes, nyilván távolról nézve tompábbak a hatások, de - és ez megint nyersnek hathat - az emigráció nem igazán a legszerencsésebb ideológiai alap, a hazájukban maradott többség illetve az itteni helyzet megítélésére. szinte abban is biztos vagyok, hogy az új országban is vannak hasonló problémák. vagy hamarosan lesznek. ez egy olyan probléma, ami elől nem lehet elmenekülni. a beilleszkedés ill. az arra való hajlandóság hiánya, és a kultúrák közti különbség nem magyar v cigány jelenség.

nem akarom a személyedre kihegyezni a beszélgetést, nyilván jó okod volt arra, ahogy döntöttél, az írásodból ítélve, tanult, értelmes ember vagy. én csak arra akartam rávilágítani, hogy ez a kvalitás esetleg nem kizárólag a sajátod. attól, hogy valaki elkeseredett, fruszrált, hovatovább indulatos, nem lesz feltétlenül sötét vagy idióta.

a megoldásra pedig továbbra sem mutattál fel alternatívát.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.09.14. 14:41:34

@Callidus: Én meg ezt: bombahir.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=5668:csaladi-tradicio&catid=111:rovat-publicisztika-ellenkultura&Itemid=493#comments
Gondolkodjatok!

Valóban keresztényietlen dolog a gyűlölködés, de pár színes üveggyöngyért genderista janicsárnak adni a gyerekeket is...

Peter Blau 2010.09.14. 14:46:06

@rigevidon: "Itt vagyunk és az elkövetkező 600 évben sem szándékozunk eltakarodni."

:-)

Egy zsidó öregember megkért pár olasz származású maffiózót, hogy egy másik zsidótól hajtsák be a tartozását, mert az nem akar fizetni már hónapok óta. Elmentek a fiatal zsidó emberhez, és jól megverték mert nem fizetett. Az miközben a földön feküdt, kínjában elkezdte mondogatni, hogy a zsidók milyen okosak, milyen ügyesek, lám mindent túléltek, túlélték az üldöztetéseket, a holokausztot, a pogromokat, ő is túl fogja élni ezt a verést is és akik verik azok pedig rég el fognak tűnni a föld színéről amikor ő és a népe még mindig itt lesz, mert lám, a rómaiak is eltűntek a föld színéről a zsidók pedig még mindig itt vannak. Hol vannak ma már a rómaiak!
Itt állnak előtted, mondta az olasz maffiózó és verték tovább.

Mi is itt leszünk.

Callidus 2010.09.14. 14:52:28

Nemtudom a megoldast. Sajnos. Azonban azt latom, itt, hogy a bekes egymas mellett eles sokkal tobb raciot tartalmaz mint az egymas ellen uszitas, foleg ugy hogy nem is a madarpokok, vagy a barnamedvek ellen all fel a csatarsor, de az embertarsai ellen, akiket meg igazan jol kivalogatni sem tud (errol szol a cikk nekem).

Latod Pipas baratunknak ennyi megy at a szuron hogy a "ciganyokat lapatoljak". Sose jart meg ott, nem tudja hogy szazezrek elnek bekessegben egymas mellett, integralodva. Az nem hir, nem is fit a vilagkepebe, tehat nem is letezik.

Ez a cikk szamomra kellemes meglepetes volt. Mert itt sem hir az hogy valami elkezdodott. Nem olvastok az ujsagban a hetesi taborrol. Tehat orultem. Aztan meglattam a kommenteket. Es azota vesztegetem az idomet, es valoszinuleg egy csomo mas kommentelojet valami olyan ideologiaval amit meg magam sem tudok megfogalmazni, nemhogy atadni. Csak egyszeruen erzem hogy jobb. Sokkal jobb. Es ezzel az erzessel nem vagyok egyedul.
Azert van tobbezer magyar itt, es nem tobbezer kulfoldi Magyarorszagon.

Es ennek semmi koze a penzhez. 2004ben Magyarorszagon tobbet kerestem az axeleronal mint itt most part time bohockent.

A tolerancia, az elni es elni hagyni erzes az amit mar nem tudnek mellozni. Marpedig a kommenteket nezve
ilyenre magyarorszagon meg hosszu hosszu evekig nem lenne modom.

Ertelmes vitakat futtat zatonyra, es lebenitja az egesz orszag fejlodeset. Ezert orulok amikor ilyen cikkeket latok. Egeszen addig amig meg nem latom az erthetoen ebbe a kozegbe belekeseredett kommenteloket. Es gerjeszti magat az elkeseredettseg.

Milyen jovokepet lehet talalni ma magyarorszagon egy magyarnak?

Akkor kepzeld el mit lat a cigany.

Egyutt dolgozva lehetne megoldani mindent, nem egymast okolva.

szamarhegy 2010.09.14. 14:56:10

@Lasombra: Oktatásba sok pénzt, a felnőttekkel nincs nagyon mit tenni. Ahol otthon szegénység, éhezés van, valószínűleg áram sincs, ott legalább napközi ellátást kell biztosítani, de a kollégiumot se tartom túlzásnak, bár a lemaradás már az óvodában kezdődik... Van rá példa, a hejőkeresztúri általános iskolában 75%-os cigány gyerek arány mellett közel 100%-os középfokú továbblépést tudtak elérni.

rekszem 2010.09.14. 14:58:25

Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger ·

Egyrészt nem irodalmi esten vagyunk, másrészt bár az embreknél rasszok vannak és nem fajok, mégis faju megkülönböztetésről szoktak beszélni.

Nem tehetek róla, hogy a gőgőd mögött üres dolgok vannak. Bocs, de ez az igazság.

Callidus

Azért csak bejött, hogy olyanok okoskodnak a legjobban, akik nem is érintettek. Te ugyan nem itthon laksz, mégis osztod az ész. Mégis mire fel?

Callidus 2010.09.14. 15:04:55

@rekszem: tudtam hogy eljon az a pillanat amikor kifogysz az ervekbol, es nekem tamadsz. Mindig ez tortenik, es mindig ez az utolso riposzt.

24 evig ott eltem, most pedig egy masik tarsadalomban elek. Igy van referenciapontom. Tudok kulonbozo fejlodesi vonalakat osszehasonlitani. Raadasul mivel nem elek abban a kozegben amiben Te, tehat az eppen aktualis szavazatra hajto politikai ero propagandaanyagai nem talalnak meg, ezert mas szemszogbol tudom vizsgalni a jelenseget.

Pipas 2010.09.14. 15:06:00

@Callidus: Be nem áll a szád és folyamatosan a toleranciát kéred rajtunk számon. Te, a cigányokon ki kéri számon a toleranciát?

Azt mondod, együtt dolgozva kell megoldanin a problémákat, dehát én már évtizedek óta dolgozom. És nem bodzát szedek!

Azt mondod, hogy 'élni hagyás'. Te hányszor hallottad azt, hogy két háromszáz magyar szamurálykardokkal, vascsövekkel felszerelkezve tartott sakkban egy cigány családot?

Azt mondod, hogy uszítunk. Pedig nem, nem uszítunk, csak felemeljük a szavunkat az igazságtalanság, a jogtiprás, a bűnözés ellen. Olvass, nézz egy kicsit körül az interneten, lásd, hogy hány helyen gyalázzák a magyarokat, fenyegetik őket kiirtással, megöléssel, kipusztítással, rabszolgasorba hajtással. Jah, mindenkinek szabad, csak mi legyünk toleránsak.

Tudod kipusztítással fenyegetni egy népet, kirabolni, meglopni, a nyakán élősködni és aztán tolaranciát követelni tőle, na ez az amitől nekem felmegy a pumpa.

rekszem 2010.09.14. 15:06:22

@Callidus:

Szóval ha a munkavállaló nem hajélandó bejelnetni az alkalmazottat, akkor az az alkalmazott hibája. Inkább legyen munkanélküli.

Ha a cigányok nem járatják a gyereket az ingyenes iskolába és mellette lopnak, akkor az a társadalom hibája.

Értem én, ez így pont logikus.

rekszem 2010.09.14. 15:08:27

@Callidus:

nem támadás, csak teljesen általános, hogy a budai "elit" negyedből mondják, hogy a cigányokat az áldpozatok.

Aztán ha csak egy is a környlkre merészkedik, már hívják a rendőröket, meg sírnak, hogy miért ne tesz valaki a közbiztonságért valamit.

Lasombra 2010.09.14. 15:15:32

@Callidus: "Azert van tobbezer magyar itt, es nem tobbezer kulfoldi Magyarorszagon."

ha így látod, híreim vannak számodra...

Peter Blau 2010.09.14. 15:21:02

Callidus, gyere haza és költözz be a nyolckerbe fél évre. Élj ott mellettük, szerezz tapasztalatokat. Aztán mondd el a véleményedet és gondolkodj mit lehetne csinálni. Tudod a kibicnek semmi sem drága.

Peter Blau 2010.09.14. 15:22:07

@Lasombra: Bizony, több tízezer külföldi van itt. Callidus sok mindenből kimaradt úgy látszik, épp csak magyarul nem felejtett még el.

Callidus 2010.09.14. 15:24:19

Engedjetek meg hogy elmeseljek valamit.

Itt ahol elek nepes muszlim kozosseg is el. Annyira nepes hogy templomokat, kapolnakat alakitottak at mecsette. Hogyan lehetseges ez?
Ugy hogy a council szerint ha a temlplomokat nem latogatjak a hivok, es itt van egy masik csoport akkor adjuk oda nekik hasznositsak jobban.
Az utca ahol lakom sok helyen ugy nez ki mint egy isztambuli piac. Cserebe a legkulonfelebb zoldsegeket, gyumolcsoket, fuszereket, edessegeket lehet fellelni benne.. minden napra jut valami izgalmas ujdonsag.
Termeszetesen sok embernek nem tetszik ez a fajta "arabosodas". Erre epitve a BNP (British National Party ezeknek az olcso masolata a jobbik) meghirdette a kampanyat, hogy ki veluk a fenebe, es ha mar itt jarunk akkor menjen az osszes "parazita keleteuropai bevandorlo is, hiszen csak azert jonnek hogy 2 fontert dolgozzanak es elvegyek az angoloktol a munkat". Termeszetesen rablok, es noket eroszakolo brigad az osszes ennek alatamasztasara transzparenseken lehet korbehordozni valami lengyelt aki megeroszakolt valakit.
Szoval megjott ez a brigad ebbe a tengerparti kis varosba amiben elek(itt legalabb 95% a helyiek aranya, tehat nem egy Londoni bevandorlo taborrol beszelunk, Debrecen lelekszamu) kivonult a rendorseg nagy erokkel a kozel 200 termeszetesen nagyreszt borotvalt futballhuliganokbol allo csapat fogadasara.

Amit azonban nem tudtam, az az volt hogy ok megvedeni mentek ezeket az embereket. A varos idosebb brit lakosaitol akik ezrevel vonultak utcara "Celebrate diversity" transzparensekkel nagyon duhosen.

Miert?

Mert itt mar a 80as evek vegen lement az a fajta gyulolethullam ami magyarorszagot most erte el. Tehat nem csak a zene, es a divat erkezik meg hozzatok ujrafelhasznalva ujracsomagolva ujraeladva, hanem a kulonbozo ideologiak is. (van errol egy jo film is Rumper Stumper) .

Azonban itt az emberek meg emlekeznek mi lett ennek a vege. Hova vezetett ez a fajta latasmod. Megcsomoltek, es mas megoldast kerestek. Igen sok helyen meg most is problema a feketek "eletvitele". Azonban az integracio mukodik, es mukodnie is kell ugyaniz ez az EGYETLEN ut.

Ugy hogy a boromon ereztem ha csak egy villanasra is, mit jelent azert megkulonboztetve lenni, bunozonek titulalva lenni csak azert mert Magyarorszagon szulettem, tudom hogy addig amig egyetlen tisztesseges cigany ember is letezik a foldon, nem turheto, nem elfogadhato semmilyen rasszizmus, itelet egy ember borenek szine, csaladja, vagy szuletesenek helye alapjan.

Pipas 2010.09.14. 15:33:40

@Callidus: "Mert itt mar a 80as evek vegen lement az a fajta gyulolethullam ami magyarorszagot most erte el.": Látod ezt is rosszul tudod. Magyarországon már 1699-ben lezáródott az a rész, amikor befogadtuk a muszlimokat, az a szakasz, ami mostanában fog lazáródni nyugateurópában.

A cigányproblémák meg most kezdődnek nyugaton, nálunk ezt körülbelül 1422-re datálják, amikor is a cigányok menlevelet hamisítottak maguknak Zsigmond király aláírásával...

rekszem 2010.09.14. 15:35:15

@Callidus:

Gyűlölethullám?

Te miről beszélsz?

A tények továbbra is makacs dolgok.

Callidus 2010.09.14. 15:38:22

Magyarorszagon nagyon konnyu magyarnak lenni, hiszen fogalmatok sincs mit jelent. Semmiben nem kulonbozol a szomszedodtol. Mehet a tarisznyarazas, meg a zaszlolengetes.
Arra azonban egy honap alatt rajossz ha elindulsz nyugatabbra, hogy az OSTOBA embereknek te vagy a "szovjet ehezo kisstilu tolvaj" aki csak a szocialis halot kihasznalni jon ide, meg azert mert "otthon" a poros kis orszagaban meg villany sincs.
Ezeknek az embereknek az aranya szerencsere sokkal kevesebb, mint a magyarorszagon ujonnan fellendult rasszizmus kepviseloinek.
Pedig az alapszisztema ugyanaz.
Ezert keserit el a sok butasag amit a kommentekben olvasok.

@Lasombra: Abban azert kiegyezhetunk hogy tobb magyar el kulfoldon de szerintem meg egyedul londonban pizzafutarkent is, mint amennyi a Magyarorszagon elo kulfoldiek szama. Persze a kinai, es kurd menekultek jelenlete szamodra ugytunik hogy bevandorlas, noha csak dobbantonak hasznaljak a legtobben az olcson lefizetheto "kis furcsa orszagot".

Callidus 2010.09.14. 15:43:18

@rekszem: Valoban azok. Ne menj messzire. Csak olvasd vegig a kommenteket ezen az oldalon. Lovoldozes, egyebek mind kitalalcio. A buzikat se kell elkeriteni nehany eve. Addig senkit nem zavartak.

rekszem 2010.09.14. 15:46:53

@Callidus:

Csakhogy kevered a szezont a fazonnal.

Kint nem ismernek, csak hallomásból.

A cigányok itthon viszont többszáz éve itt vannak, mindenki tisztában van a helyzettel. Nem valami homályos ismeret alapján ítél valaki, hanem a valós tapasztalat alapján.

Nálunk egy cigány szomszéd van összesen, de már járt kint miattuk rendőr nyomozó, egymást ölik a folyósón, tokostól kitépték a bejárati ajtót, stb.

Persze lehet nem azért mert cigányok, csak furcsa módon mégis ők az egyetlenek.

Aki tart a cigányoktól az jogos önvédelemből teszi. Jobb félni, mint megilyedni, ahogyan a pókoktól is félsz ösztönösen, akár mérgespók, akár nem.

Ez persze a tisztességes cigányokra negatívan hat, de ez ellen csak a többi cigány pozitív változása tudna hatni.

És mint mondták már sokan, a többségnek is vannak jogai.

Callidus 2010.09.14. 15:47:03

Tenyleg erthetetlen mirol vakeralok itt?

Tenyleg a hoborges meg a gyulokodes az egyetlen amivel foglalkozni erdemes ma a balkanon?

Minden mas idealista liberalis dekadens hippiduma?

rekszem 2010.09.14. 15:51:05

@Callidus:

A buzik most sem zavarnak senkit.

A buzulás viszont igen, ami a libsi pátyolgatásnak köszönhetően már erény lett. Odáig jutottunk, hogy a tinézser fiúk lányoknak öltöznek és smárolnak egymással. Nem buzik, csak divatosak.

Itt tartunk.

Callidus 2010.09.14. 15:53:21

@rekszem: nem erolkodom tovabb. Teljesen felesleges.

Gyulolkodj csak.. teged ez tesz boldogga.. ebben elsz, errol beszelnek a haverjaid, ezt latod az ujsagban, ezt akarod eszrevenni.. Megoldas nincs, de addig is, rohadt cigany... En meg mondhatok neked barmit, csak egy hulye hippi leszek, vagy szoci, vagy szdszes vagy libsi vagy kitudja mit vizionalsz. nem erdekel.. majd ha megcsomoltok tole akkor lesz belole elegetek, majd ha megverik a csajod mert szoliban volt, es "elneztek", vagy teged neznek skinheadnek a "brazilok" es ertelmetlenul egymasnak estek, majd akkor megerted.. addig a fotelbol mehet karcsortetes.

Megoldaskereses ugysincs.. az nem erdekes..
azert belinkelem utoljara... hatha szantok ra 10 percet hogy atfussatok:

hetes09.blog.hu/

hatha atjon ebbol valami..

naiv hippi maradok. itt.

rekszem 2010.09.14. 15:53:54

@Callidus:

A probléma megnevezése még nem gyűlölködés. Sőt... ha nem idejében kezelik a dolgot, akkor esetleg már túl nagy a nyomás, hogy ne robbanás nélkül vezetődjön le.

Ez is csak az utóbbi években terjedt el, hogy ha azt mondod zsidó, akkor zsidózol, ha cigány, akkor cigányozol, ha buzi, aki homofób vagy, ha négert, akkor rasszista állat vagy.

Ugyan már.....

Kismacska (BELLA) 2010.09.14. 15:54:46

@aszterixagall: kultúra. Aki azt mondja, hogy ez genetikailag meghatározott, az antiszemita, hovatovább náci megnyilvánulást tesz.

Egy példa: kisnővér koromban tartottam néhány cigány kiskölyköt a karjaimban. Semmiben nem különböztek a többi gyerektől. Szép, egészséges, nagy, feketeszemű gyerekek. Egy ízben eszembe jutott nagy sajnálattal, ahogy elnézegettem a karjaimban lévő csöppséget, hogy mi lesz vajon vele 10-15 év múlva...

Nekem senki ne mondja, hogy ne tudnának beilleszkedni, vagy genetikailag kevesebbek lennének nálunk. Mert egyszerűen nem igaz.

Callidus 2010.09.14. 15:55:45

@rekszem: Kerdezd meg apadat mit kapott nagyanyadtol a hosszu hajert meg a trapeznadragert.

Bonanzajel megvan?

rekszem 2010.09.14. 15:56:23

@Callidus:

Te a problémát, mint olyat, tagadod. Ez a gond, nem más.

És a rossz tapasztalatokból származó keserűség, még nem gyűlölködés.

Jó lenne egy kis fogalom értelmezés, bár az előző bejegyzésemben pont erről írtam.

rekszem 2010.09.14. 15:57:08

@Kismac:

Az elmúlt 700 évet mivel magyarázod?

rekszem 2010.09.14. 16:00:29

@Callidus:

Van egy haverom, aki a kolléganőivel kisütötte, hogy milyen már, hogy csak a férfiak jérhatnak félmeztelenül, ez olyan kirekesztő és igazságtalanan.

Mikor megkérdeztem, hogy örülne-e ha az anyukája délután félmezetelenül indulna kocogni a lakótelepen, akkor nem tudta az igenre rászánni magát.

A kultúrának megvannak a szabályai, ha nem lenne, akkor csak élnénk bele a vilgba, mint egy darab szar. Bár most úgyis ezt erőltetik, mert így a reklámok mondják ki vagy, és ki leszel, és nem a származásod és a kultúrád.

Lasombra 2010.09.14. 16:02:36

@Callidus: "Azonban az integracio mukodik"

elbizonytalanítottál. lehet, hogy dimenziót is váltottál nemcsak országot?

te figyi, pötyögd már be a gugliba - mondjuk így ex has - a "muslim", "immigration" és "sweden" szavakat. ha csupa hálás, mosolygó és elégedett svédeket köp ki elismerő és dicsérő szavakkal a muzulmánokról, akkor beigazolódott a gyanúm.
jelzem, nálam itt az Earth-0000 kontinuumban (így hívják a Marvel képregényekben a mi valós világunkat) ilyenek jönnek az első oldalon, mint:
- "Swedish Welfare State Collapses as Immigrants Wage War"
- "Muslims rule major Swedish city"
- "Muslim immigration killing Sweden"
stb.

persze lehet, hogy ez már a Web2.0 hatása, hogy kiismert a kereső, hogy micsoda kirekesztő, intoleráns ember vagyok, és milyen linkek fognak bejönni nekem.

de csinálhatunk próbákat francia, olasz de akár még a híresen multikulti belga keresőszavakkal is.

valóban frankón megoldották nyugaton. kudos and well done!

Callidus 2010.09.14. 16:04:20

@rekszem:
a bunozes mint problema letagadhatatlan.
De ezt egy kozeghez es nem borszinhez vagy szarmazashoz lehet kotni erre mar evszazadok ota rajott az emberiseg.

Ha Te nosz fel a ciganysoron te rabolsz ki engem, ha en novok fel Brixtonban en lolek le teged.
Ha mindketten del afrikaban elunk nagyeselyel ugyanez.

Tenyleg ennyire nehez ezt megerteni?

Hat hogyan illusztraljam jobban?

700 ev? Az megvan hogy magyarorszagot nagyon nagyon sokan a ciganyzene miatt ismerik? A legtobb turistat ma is ciganypecsenyevel, es primasokkal csabitjak. Ezzel mik a hirek?

Callidus 2010.09.14. 16:09:43

@Lasombra: Az en valosagom nem a google, hanem az amit latok.
Hogy indiai az orvosom, paki a postasom, angol a taxisom, magyar az autoszerelom. a televizioban is felbukkantak a mocskos bunozok, idojarasrol meg hirekrol vartyognak, ha szorakozni megyek akkor is beengedik a rohadt kis alieneket, akkor is ha sarga akkor is ha barna.. Az iskolakban sincsennek kulon osztalyok, sot oltonyt is lattam nemelyiken.

Furcsa egy dimenzio ez. Mindesetre mindenki mosolyog, es senki sem lopja el a biciklimet.

Callidus 2010.09.14. 16:13:39

Termeszetesen mindenhol vannak problemak. Nezz csak meg a Glasgow i hireket.. Szamurajkarddal szeletelik egymast a skotok. Pedig a szinuk is ugyanaz.. Ezert hordanak jellegzetes csak a csoportjaikra jellemzo ruhat. Igy mar meg lehet kulonboztetni oket egymastol. Van aki ebben a districtben a rohadtak meg a masik keruletben.

Es kepzeld van aki nem annak a futballcsapatnak szurkol mint en... le is kell szurkalni a faszba az osszest.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.09.14. 16:17:40

@rekszem: A faji megkülönböztetés kifejezés önmagában embertelen rasszizmus, indikátor-kifejezés, mint a nigger és a feketelábú jelzők használata, kivéve az egykori Hofi-kabaréban, ahol a vonatkozó afroamerikai arról érdeklődött, hogy "van-e Madzsarországon fagyi megkulonboztetes?"
A nép fia mit is felelhetett volna, miszerint "Hogy ne volna! Van a csoki, a vanília meg a citrom..."

Az amúgy miért van, hogy az egységsugarú indexes bölcsészmérnökök (főleg az eredendően nőivarúak) a szavak konkrét jelentésére történő figyelemfelhívást gőgnek nevezik és sértőnek érzik? Irodalmi esteken szokott téma lenni a nemfogalom és fajfogalom jelentéstartalma a szociokultúrában? Szar lehet. Egy irodalmi est ne az általános iskolai természet- és társadalomismeret definícióiról szóljon! Én néha meg szoktam köszönni, ha kijavítanak, vagy ha tudom, elütöm valami rossz viccel, de hát nem vagyunk egyformák...

Callidus 2010.09.14. 16:17:59

Ez a jovo Babocsai neni. A kocsog szobafestok szinte mind cigiznek. Szemetelnek, es ez nekem nagyon sokba kerul. Az en adombol fizetem a takaritast is, meg a kocsogok orvosi szamlait is. Hiaba mondom hogy ne cigizzenek, csak csinaljak.. Zarjuk be az osszest, pusztuljanak, akkor megsporolunk egy nagyhalom penzt.
Kepzeld azert nem kaptam korhazi agyat mert egy"ilyen" szobafesto volt ott tudorakkal.. Eleg volt. Ezt nem turhetjuk tovabb. Nem tagadhatod le a problemat! Latod ahogy mennek a rossz kis letrajukkal es MINDEGYIKNEK OTT A SZAJABAN A CIGI... falat korejuk.

Lasombra 2010.09.14. 16:19:07

@Callidus: "Az en valosagom nem a google, hanem az amit latok."

oké, akkor minden rendben. én kérek elnézést Mr. Reality és Mr. Outside World nevében is.

Peter Blau 2010.09.14. 16:19:40

@Callidus: "Es kepzeld van aki nem annak a futballcsapatnak szurkol mint en... le is kell szurkalni a faszba az osszest. "

Nagyon kevered a szezont a fazonnal.

Callidus 2010.09.14. 16:25:18

@Lasombra: Semmi problema Mr.Google, a lehetoseg mndig adott egy felhotlen utazasra. Talalkozni, megerinteni, tapasztalni a valosagot mindig sokkal szinesebb mint az LCD. Es szaga is van.

Peter Blau 2010.09.14. 16:26:32

@Callidus: És még mindig kevered. Folyamatosan rossz példákat és párhuzamokat hozol.

A jó párhuzam pl. az USA-ba bevándorló latinok helyzete, akik szarnak megtanulni angolul, de azért szeretnék élvezni az állam által adott összes juttatást, mert ha már ott vannak akkor nekik jogaik vannak stb... Aztán bandákba tömörülnek és rendes, dolgozó embereket rabolnak ki, erőszakolnak meg, nyomorítanak meg. És az indok az, hogy mert nem kapnak munkát, nincs pénzük, nem kapnak segélyt... Az USA kormánya toloncolja is ki őket rendületlenül haza Puerto Ricoba és Mexicoba... Micsoda egy szemét kormánya van az USA-nak nem?! Ezek segélyezés helyett toloncolnak kifelé! Nahát! Ez nem túl liberális! Nem túl megértő! Nahát!

rekszem 2010.09.14. 16:27:55

@Callidus:

Igen, pont emiatt nem nevezném a magyarokat rasszistának, a cigány zene is a kultúránk része, nem is tagadja senki.

Amúgy meg attól, hogy aki a származásunkat nem magunk választjuk, a problémát meg meg kell nevezni és kezelni is kell.

Peter Blau 2010.09.14. 16:28:22

@Callidus: "Talalkozni, megerinteni, tapasztalni a valosagot mindig sokkal szinesebb mint az LCD. Es szaga is van. "

Igazad van, akkor miért nem jössz haza, miért nem szagolod és érinted meg őket?! Hidd el nekem, hogy színesebbek mint az LCD és szaguk is van. Sőt késük is a bordád közé ha nem adod a gyűrűdet. Könnyű ám egy angol kisvárosból liberális magyarnak lenni. Sokkal nehezebb ugyanezt Miskolcon vagy a pesti belvárosban. Ha hiszed, ha nem.

Callidus 2010.09.14. 16:29:16

@Peter Blau: En keverem a szezont a fazonnal?

Az nem tunik fel hogy az USA teljes lakossaga bevandorlo?

rekszem 2010.09.14. 16:31:24

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger:

Nem tudom, nem vagyok sem nő ivarű, se bölcsészmérnök.

És bár (ál)intellektuálisan próbálod csúrni a szavakat, egyedül te lovagolsz egy mindenki számára érthető dolgon. Én is leírtam, hogy rasszokról beszélünk, bár a köznyelv faji megkülönbeztetésről beszél, de te a válaszon szerintem többet töröd a fejed, mint azon, amire válaszolni szeretnél.

Kismacska (BELLA) 2010.09.14. 16:31:25

@rekszem: kultúrálatlansággal, vagy ilyen kultúrával? Nem tudom mindenre a választ. Annyit tudok, hogy nyitott társadalomban élünk MOST. Nem azt látom a jelen kommentekből (kevés kivétellel), hogy csak azért utáljuk a cigányokat, mert cigányok. Minden lehetőségük adott most a felemelkedésre.

Nehogymár ne lehessen megoldani a legszegényebb putriban is, hogy a gyerek tanuljon, hogy kimossák a ruháit, hogy neveljék úgy, hogy emberek közé lehessen engedni! Nehogymár!! Annyira gáz, hogy a szegénységre fogják. Nézzenek körül egy eldugott kis faluban, azt láthatják, hogy bizony tiszták a porták, pedig nem gazdagok laknak kis falvakban.

(Ráadásul bizony az ózdi cigánytelepen is laknak olyan cigányok, akik biza taníttatják a gyerekeiket. Eztmegígymosthogy? Pénz kérdés lenne, mikor ruhaadományok vannak, tankönyv ingyenes - rászorultsági alapon... akkor??)

Hangsúlyozottan azt gondolom, nem érnek kevesebbet nálunk - genetikailag, észbelileg, de egyszerűen nem használják ki, nem jóra használják, ennek okát nem tudom.

Sokan, akik ismernek integrálódott, normál cigányokat (szégyen, hogy megkülönböztetik őket szerintem) elmondhatják neked, hogy nem különböznek tőlünk.

Az elmúlt 700 évben sajnos nem éltem. Most élek, most ezt látom. Nem vagyok liberális, egyáltalán nem szeretem őket (finoman fogalmaztam), de nem azért nem szeretem őket, mert barna a bőrük, hanem ahogy viselkednek, ahogy - nézetem szerint - itt Magyarországon az emberek 99%-a is. A maradék 1% a valódi antiszemita. Aki nemcsak a cigányokat utálja, de minden más idegent is.

rekszem 2010.09.14. 16:33:27

@Kismac:

Ez így van, ahogy mondod.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.09.14. 16:37:44

@Callidus: A cigánypecsenye már nem divat, nagyon megbüntetnének a készítőit... /izé, pontosvesszőkötőjelzárójelbezárva

A prímások feltüzelték a hegedűjüket, és csöndesen szenvednek, mert szinte nincs kinek továbbadni. A mai fiúk előtt nem a híres embereknek játszó, külföldre is eljutó, (esetenként néhány külföldi nőivarú celeb meghágása ellenére) szolidnak mondható házasságban, családban, tisztes középosztálybeli színvonalon élő apáik, nagyapáik a példaképek, alig van nyoma művészi alázatnak. Van multiszintetikus gépi zaj, hasonló egy vetőmagüzem lármájához, példaképnek ott vannak a hamisságsók pillanatcelebjei, meg az olajos-színesfémes-kurvahajcsár-kamatospénzes (újabban állítólag drogkereskedésben, pénzhamisításban is utazó) kopaszra borotvált fejű, arany kutyaláncokat viselő tetovált bűnözők, akiknek minden kívánságát "fehér" jogászok és egyéb prostituáltak lesik. Ők a királyok. Miattuk nem tanulnak (zenét sem) az unokaöccsök, mert még a testőreiknek is Mercédesze / BMW-je / Audija van. Vagy legalább tuningolt Opelje. (Off: Külön érdekes a két árja népcsoport kapcsolata az autóválasztás szemszögében...)

Lasombra 2010.09.14. 16:41:32

@Callidus: ne haragudj, de akkora labdákat nyomatsz, hogy már szégyellem lecsapkodni.

először jössz itt mindenféle nemzetközi trendekkel meg jelenségekkel, hogy milyen faszán megoldották itt meg ott a problémát.
mikor rámutatok, hogy nem oldották meg, akkor azzal riposztolsz, hogy téged az újságcikkek, a hírek meg úgy általában a szomszéd kertje kurvára nem érdekel. neked az van, amit látsz, hallasz, érzékelsz személyesen.

akkor mégis mire alapoztad az első kijelentést???

kb ezt hívják Amerikában NIMBY hozzáállásnak. az a bizonyos "not in my backyard" dolog, hogy a világ akár össze is dőlhet, ha nekem van légkondi, jön az HBO és mosolyog a szomszéd, a többit ki nem szarja le.
ja és az se nyavalyogjon, akinek esetleg Lakatos Marlonbrandó a bordájába tette a bökőt. (nyilván meg sem történt, hisz te azt nem láttad.)

nem sokkal később számon kéred, hogy milyen jogon nyilatkozik valaki személyes tapasztalat vagy érintettség nélkül. pl a fenti témában, a magyar cigányhelyzetről.

mindezt ANGLIÁBÓL!!!!

sajnálom, de kezded lassan diszkvalifikálni magad a további vitából.

Kismacska (BELLA) 2010.09.14. 16:43:24

@rekszem: az ember = 1 faj.
Kutya = 1 faj.
Palotapincsi = 1 fajTA.
Pont erre analóg, hogy olyan, hogy fajgyűlölet... akkor gyűlöli nyilván saját magát is, mert attól, hogy fekete vagy barna a bőre, még ugyanaz a faj... bocsi.

MINDEN kutya fajtiszta. De nem minden palotapincsi fajTAtiszta. Ez a különbség. Bocs ez itt OFF volt.

ON

Kismacska (BELLA) 2010.09.14. 16:48:46

@Kismac: ismét OFF:

... egyébként olyan hülyék! (Mármint a cigányok.) Nézetem szerint ha összekapnák magukat, egy nemzedék alatt kivakarhatnák magukat a xarból, csak tanulni és dolgozni kellene... vagy legalább a purdét nevelni.

És persze elmondani nekik. Vajon tudják ezt? Vajon a kis faluban, amikor láblógára, segílyre vannak nemzedékek óta szokva, tudják ezt? Amikor a purdé sose látja azt, hogy apu-anyu elmegy dolgozni minden nap... vajon ezt hogy kezelhetjük? Lehet-e kezelni egyáltalán? Akarjuk-e kezelni egyáltalán? ŐK AKARJÁK-E, VÁLLALJÁK-E A NEHÉZSÉGEKET? (Mivel utóbbira egyértelmű nem a válasz, a kérdések költőiek maradnak...)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.09.14. 16:52:04

@rekszem: "Nem tudom, nem vagyok sem nő ivarű, se bölcsészmérnök." De jó irányban haladsz arrafelé. ;-)
Faji megkülönböztetésről szinte csak megélhetési üldözöttek beszélnek, persze erősen uralják a médiát.

@Peter Blau: Ott a pont. Én is rohadtul tudom ám védeni az afroamerikaiak jogait, amíg ott élnek, ahová (viszont) erőszakkal hurcolták az őseiket. Hány államban is van még hatályban az USA-ban eugenikai törvény, miszerint a visszaeső, szellemi fogyatékosnak minősített erőszakos bűnelkövetőket, ha szexuális bűncselekményt is elkövetnek, kiherélik? Egy ilyenhez elegendő egy diszlexia, egy-két bolti lopás, egy verekedés, meg az, ha a tömött buszon feláll a farka, mert szinte az ölébe tapad egy helyes popsi, vagy ha állítólag meglesi a szomszéd lányt, amikor az öltözik. Úgy hallottam, hogy a törvényben szó nincs bőrszínről, mégis csak afro- és latin-amerikaiakat ítéltek el, és azokat is csak régebben, ugyanis oda valahogy nem is szeretnek költözni...

Kismacska (BELLA) 2010.09.14. 17:19:08

@szamarhegy: mert előbb-utóbb muszáj. Mert nem lehet, hogy csak rinyálok, hogy jajdenehéznekem. Egy példát hadd mondjak erre, kicsit off.

Egész klassz családba születtem. Csak elváltak a szüleim. Szegények voltunk (egyedülálló anyuka három gyerekkel), olyan sok lehetőségem (anyagi) nem volt. Anyukám mindig azt mondta: kislányom, bármi lehetsz, bármit elérhetsz, ha eléggé akarod és teszel érte!

Két lehetőségem volt:
- belesüppedek az önsajnálatba, hogyaszongyahogy: jaj de nehéz nekem, szegény vagyok, bezzeg ennek a rohadék xyz-nek mennyivel több lehetősége van, pföjj, stb. VAAAGY...:
- elkezdek keményen dolgozni, diákhitelt veszek fel, tanulok, ezzel jó keresetem lesz, stb. ERGO: felveszem a kesztyűt!

Értem, hogy nehéz a pionyíroknak. Meg kell küzdeni az előítéletekkel. Erre vajon az a megoldás, hogy visszasüppedek és így bogárszinten létezem (ami nem élet, csak létezés)? Vagy az, hogy azbesztbasszus, csakazértis?? Figyelj, senki nem fogja helyetted kikaparni a gesztenyét és egy életed van, ebből kell kihozni a maximumot.

A közhelyek mindig igazak, ugye? :)))))

ON

rekszem 2010.09.14. 17:22:01

@Kismac:

"Kutya = 1 faj.
Palotapincsi = 1 fajTA."

Én nem ezt mondtam volna?

Kb. ötször leírtam, hogy annak ellenére, hogy sokan fajgyűlöletről beszélnek, itt rasszokról van szó, ami a fajtának felel meg, és nem a fajnak.

De ha gondolja valaki, leírhatja még egy párszor.

krüger 2010.09.14. 18:30:10

Azt azért remélem, mindenki tudja, hogy az úgynevezett cigányzene nem cigányzene, hanem magyar zene. Az autentikus cigányzene a csujogatós, kannaverős, csettintgetős zene, ami nem igazán nagy attrakció. Az persze igaz, hogy a cigányok közt (mint ahogy a négerek között is) sok a tehetséges zenész, de mondjuk ők a cigány össznépességnak talán a 0,1%-kát teszik ki.

És a cigányzene ma már nem igazán nagy idegenforgalmi attrakció, amit az is mutat, hogy sorra szűnnek meg az éttermi zenélések, ma már nagyon kevés helyen van.

átlátó 2010.09.14. 20:33:32

Kifejezett szimpátiával figyelem az osztrák FPÖ. "Bécsi vér" projectjét.

Callidus 2010.09.14. 21:03:44

@Lasombra:
En mar vagy 4 eve diszkvalifikaltam magam a labdazos vitakbol. Te nem azzal vitazol amirol beszelek hanem engem probalsz "diszkvalifikalni" a sajat kis vilagodbol, ha mar nem illek oda. Nincs ezzel semmi baj, ismerem ezt is, google rol is meg sajat tapasztalatbol is. Szerencsere egy ideje nagyon ritkan talalkozom vele. Nagyreszt ilyen kommentelos csortekben, ahol nagyreszt magyar kommentelok oktatnak ki a vilag dolgairol hihetetlen magabiztossaggal. Ezzel szinten semmi problemam nincs, mert az hogy te otthon hogyan gyulolkodsz meg boszorkanyt egetsz az az en eletemet vegtere is semmiben nem befolyasolja. Az hogy en itt elsirdogalom a kis hippidumamat is mindossze azt a celt szolgalja, hatha legalabb egyvalaki meglatja benne az ertelmet es aszongya.. basszakutya eleg volt a kopkodesbol tegyunk valamit, es csinal egy masik hetesi tabort. Vagy valami ertelmeset. Azt gondolom azert nyilvanvalo hogy nem sokat valtoztat az sem az en eletemen hogy teged mennyire nyugoz le amit mondok, hiszen allasert sem hozzad fordulok.
Tehat konnyu kiszamolni hogy a gyulolkodes elleni hadjaratommal az otthoni (velemenyem szerint) rossz helyzeten probalok a magam kis modjan valtoztatni, noha az en sorsomon, eletemen ennek semmilyen hatasa nem jelentkezik. Hacsak az nem hogy talalkozok nehany altalam ertelmesnek gondolt hozzaszolassal amibol tanulok es erot meritek, remenyt hogy a dolgok jobbra fordulnak ott ahol felnottem. A jelek egyelore nem efele mutatnak. Es mint mar levezettem engem semmilyen szempontbol nem erint hogy Te vagy masok mennyire gondolnak engem okosnak vagy butanak, az amit modnok talan eljut nehany elmebe, es elerem azt hogy ertelmesebb gondolatok boffenek ki az emberekbol mint a "rohadt budos ciganyok". Mert abban talan egyetertunk hogy ez megoldani semmit sem fog. Az se ha reggelig ismetelgetitek a serelmeiteket, es bizonygatjatok hogy a "cigany nem ember".

Ez nemhogy nem segiti a megoldashoz kozelebb kerulest de igencsak megneheziti a kulonbsegek athidalasat, es vegsosoron a problemak, a TI problemaitok megoldasat.

Az sem segit senkin hogy nekem ugrasz es azt probalod bizonygatni hogy en elmebeteg vagyok, vagy liberalis, vagy buzi, vagy zsido vagy valassz barmit az otthoni repertoarbol.. Sokra nem megyunk vele..

Legfeljebb elhiteted magaddal ma estere hogy egy hu ezt a vitat is "megnyertem", "okosabb vagyok mint valaki" "jol kiosztottam" vagy valami hasonlo melyenszanto onigazolast.
Sovany eredmeny ez ha kozben tovabbra is racsokat kell szerelned az ablakodra, es minden nap a sarokba kell kopnod attol amit latsz magad korul, vagy a hireidben.

A megoldasra kellene fokuszalni a vitapartner megsemmisitese helyett, es talan valami tortenne. Ez igaz a politikatol elkezdve, az utolso boltosig aki nem akarja visszacserelni a hibas termekedet.

Tul sokat izmoztok a sajat hiusagotokon, kozben meg nyakig alltok a szarban.
En jol vagyok koszi. Nincs is bajom se a ciganyokkal se veletek.

Callidus 2010.09.14. 21:10:07

Mi verseny ez, hol egyik kardosan
Áll a mezetlen ellenek szemében,
Mi függetlenség, száz hol éhezik,
Ha az egyes jármába nem hajol.
Kutyáknak harca ez egy konc felett.
Én társaságot kívánok helyette,
Mely véd, nem büntet, buzdít, nem riaszt,
Közös erővel összeműködik,
Minőt a tudomány eszmél magának,
És melynek rendjén értelem virraszt.
/Ádám tiezenegyedik színben (London)/

krüger 2010.09.14. 21:12:28

@Callidus:
>Nincs is bajom se a ciganyokkal se veletek.

Ez valószínűleg nem független attól a ténytől, hogy nem közöttük laksz.

Nekem sem volt semmi bajom a cigányokkal, amíg olyan helyen laktam, ahol nem voltak.
Most olyan helyen lakom, ahol vannak. Azóta megdobálták a gyerekemet kővel (minden ok nélkül, "csak úgy"), loptak tőlem, az unokaöcsémet pedig kirabolták a vonaton. Attól persze érdekelne engem is a megoldás, csak nem nagyon látom.

Callidus 2010.09.14. 21:24:37

@krüger: Az utolso hozzaszolasom ez, mert egy egesz napot elvesztegettem a semmiert.

Az altalanos iskolaban nekem is elvette egy cigany osztalytarsam a tolltartomat.
Egy magyar pedig terrorizalta a fel iskolat az uzsipenzekert. Majdnem megvertek, a batyam mentett meg.

Rosszak voltak? Bunozok?

Nem.

Rossz korulmenyek kozott nottek fel. Semmilyen kulonbseg nem volt kozottuk. Eroszakosak voltak, nem tudtak beilleszkedni. Nem tanultak. Sem a vislekedesi normakat, sem mast. Ma mindketten bortonben ulnek.
Ugyanabban a bortonben.

Mi lett volna a megoldas? Egy szerencses gyermekkor. Olyan szerencses mint az enyem, vagy a tied. Egy normalis szulo, dada, apa, nevelo, barmi.
Mi lenne most? ugyanez. Normalis rehabilitacios programok, iskolak, jovokep.

Es utoljara linkelem azokat akik elkezdtek valamit:
hetes09.blog.hu/

Minden tiszteletem az ovek.

krüger 2010.09.14. 22:15:24

Azért szerintem a dolog nem olyan egyszerű, hogy

rossz gyerekkor = bűnözés
jó gyerekkor = tisztességes lét

Ne maszatoljuk és ne tagadjuk le az egyéni felelősséget, az értékrend, a szabad választás szerepét.

átlátó 2010.09.14. 23:19:16

@Callidus: Te csak egy napot vesztegettél el. Ne keseredj a semmi miatt. Mi már nem kesergünk, :)pedig sok időt adtunk. Igen, a cigányoknak. Nincs több időnk rájuk. Nincs. Nincs. Akkor sincs.

Pipas 2010.09.15. 08:11:27

Ez az idióta Callidus teljesen elszabadult amióta nem néztem erre, már a cigánypecsenye is a cigány kultúra része lett. ;) Egyébként érdemesnek tartom megjegyezni, hogy az a zene, amit manapság cigányzeneként emlegetünk eredetileg mind magyar műzene volt (nem cigány és nem népzene), csak azért kapta a cigányzene nevet, mert általában cigány zenészek játszották.

Érdemes erre is rákeresni az interneten. :-)

Kismacska (BELLA) 2010.09.15. 10:22:54

@rigevidon: B+... eddig csak olvasgattam az írásaidat, de ez már baromira a vérlázító fogalma. Miről beszélsz te itt???? Ezer éves történetről? Miközben a fajtád 700 éve nem képes a puszta alkalmazkodásra? Vagy legalább arra, hogy maradjon magának a seggén és csak HAGYJON BÉKÉN minket! Nem kérünk sokat.

Csendet, hogy azok, akik nektek a segélyt megtermelik, tudjanak pihenni (volt cigó szomszédunk, tudom, miről beszélek). Hétvégén korán elkezdték a rajcsűrt, hétközben meg késő estig tartott.

Mi a fenéről beszélsz te itt??? Basszus... az ilyenek kivágják a biztosítékot, nem kicsit, nagyon.

Kismacska (BELLA) 2010.09.15. 10:46:26

@rigevidon: Kiegészítés: én azt sem értem, mi jogot formáltok arra, hogy bármit is csak úgy kapjatok? Alamizsnaként? Örüljetek neki, hogy egy egész társadalom eltart titeket. Egészen döbbenetes ez a rinyálás.

Olyan dolgokat kaptok rosszul értelmezett lelkiismeret-furdalás miatt, amiért nekünk, többségnek nagyon sokat kell dolgoznunk. Pl. mikor remélhetem, hogy a seggem alá tolnak egy lakást? Azt hiszem, ehhez nem elég barna a bőröm (de mondjuk ezt nem sajnálom), van végzettségem, tudok beszélni, nem bántok másokat, szocializálódtam. Biztos ez az oka... :D

Pipas 2010.09.15. 10:57:57

@Kismac: Amikor be akarták vezetni a szociális kártyát, hogy arra kapják a segélyt, akkor volt egy riport a tévében, amikor is az egyik vezetőjük azt mondta:

-- Joggal mondják majd, hogy az én pénzemet te ne oszd be!

Érted, a segély, az az ő pénzük, ahhoz nekünk semmi közünk. Nálam egészen konkrétan ez verte ki a biztosíték.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.09.15. 12:51:16

@Pipas: Még nagyobb baj, hogy addig mondogatták nekik, hogy el is hitték.

Kismacska (BELLA) 2010.09.15. 12:54:40

@Pipas: igen, nálam is. Meg a folyamatos önsajnálat. Meg az, hogy én, fehér bőrűként, amikor szükségem lett volna rá, nem voltam jogosult támogatásra az ÖK-nál, de valszeg csak arról volt szó, hogy nem fogtam a purdét és tartottam kést a torkához, hogy elvágom, ha nem adnak píííízt. :DDD

A sztereotípiák ellen lehet (és nekik kell(ene)) is harcolni, le lehetne építeni őket gyorsan. Csak tudod, mit mondanak: nem akarásnak nyögés a vége, a nyögésnek meg sz*rás.

És nem mondanám ezt, ha nem a saját bőrömön tapasztaltam, hogy meg LEHET csinálni. (Jó, azért nekem könnyebb volt, mert nem onnan származom, de nem volt könnyű, csak nem rinyáltam. :D) Mindenkinek megvan a keresztje, senkinek nem könnyű. Mindenkinek más miatt nehéz. Ezt nem fogják fel.

Kismacska (BELLA) 2010.09.15. 13:04:49

@rekszem: jó-jó. Utána tovább olvastam a kommentjeidet! :) És egyetértek az utánad szólóval főleg, mert az embert a kulturális közeg sokkal jobban befolyásolja, mint a kutyát. :)

Szerintem alapvetően agyilag, észbeli képességekben nem sok különbség van az emberek között - mármint a hétköznapi emberek szintjén. Nem hiszem, hogy az a cigány, az a néger vagy akárki ne tudna tanulni, érvényesülni HA NAGYON AKAR. Nekem ne magyarázza be senki, hogy mondjuk a néger az hülye, az csak alantas állásokra jó - mert az a valaki egyszerűen a szememben náci. Fajgyűlölő, stb.

Pipas 2010.09.15. 13:12:28

Igen, sokszor hallom azt is, hogy

-- Adjanak munkát! A cigányok dolgozni akarnak, de nem adnak nekik munkát! Ezért nem dolgotunk!

Ezen megintcsak ki szoktam akadni. Nekem sem 'adott' senki munkát, el kellett mennem szakmát meg diplomát szerezni, kilincselni kellett és nagy nehezen sikerült munkát 'szereznem'. Ami sokszor kevesebbet fizetett, mint amit egyesek segélyként kapnak.

Az 'adjanak' kezdetű mondatok ki vagyok akadva. Akkor is ha a 'segélyt' szóval és akkor is ha 'munkát' szóval folytatódik. :-(

Kismacska (BELLA) 2010.09.15. 13:21:31

@Callidus: Ja. Abban az esetben ha halványlila fingja sincs, hogy itt mennyi a minimálbér, amit hazaviszel egy egész hónapra. (Ő azt - minimálbéren - egy hét alatt keresi meg kb...)

És: valszeg ott, Angliában, másféle "okosságok" vannak. Nehogy azt gondoljátok már, hogy máshol nem ügyeskednek! Persze ha itt is 300k lenne nettó a minimálbér, nem kellene ügyeskedni...

Kismacska (BELLA) 2010.09.15. 15:05:48

@szamarhegy: lehetne tanulni és mondjuk nem szakmunkásképzőt meg betanított munkát megcélozni, hanem mondjuk leérettségizni. Lehetne IGÉNY arra, hogy a gyerek elmenjen, legalább elvégezzen egy szakmunkásképzőt, nem?

És itt jön megint a beletespedés. Meg a rinyálás.

krüger 2010.09.15. 18:35:34

@Kismac: Pár éve Angliában jártam, és hatalmas plakátokkal találkoztam, amelyeken arra szólították fel az állampolgárokat, hogy jelentsék fel azokat, akik visszaélnek a szociális ellátórendszerrel.

Aztán egy újságban olvastam pár hónapja egy gyógynövénnyel foglalkozó ember elmondását. A szóban forgó növényt minden évben csak kb. 1 hétig lehet szedni. Namármost ha az az egy hét olyan időszakra esik, ami közvetlenül segélyosztás előtt van, akkor van munkáskéz a növényt leszedni. Ha olyan időszakra, amikor tart még a segély, akkor viszont ott marad a növény, mert nem lesz, aki leszedje.

krüger 2010.09.15. 18:40:28

@Kismac: Nyilván nem civilizált dolog azt mondani, hogy az emberek között vannak selejtek.
De az már nem ördögtől való, ha azt mondjuk, hogy sok évszázados vagy évezredes genetikai és kulturális fejlődés nyomán vannak olyan rasszok, amelynek a tagjai (általánosságban, egyéni kivételek természetesen vannak) a ma használatos intelligencia teszteken jobban vagy rosszabbul szerepelnek. Ami sok mindent meghatároz. Olyan ez, mint a sport: mindenki tudja, hogy a négerek kiválóak a labdajátékokban, de nem jók úszásban.

Ha jól tudom, az USA-ban sok évtizedes IQ méréseken a következő átlagok jöttek ki:

zsidók - 120 pont
ázsiaiak - 110 pont
fehérek - 100 pont
latinok - 90 pont
négerek - 80 pont.

Természetesen biztosan lehet olyan IQ tesztet szerkeszteni, ahol a feketék szerepelnek jobban, de a most használatos IQ tesztek elég jól meg tudják jósolni, hogy ki hogyan fog szerepelni a gazdasági életben.

Callidus 2010.09.16. 09:57:18

@Kismac: Minden napra jut valami ami halassa tesz a 6 evvel ezelotti dontesemert. Itt is, ott is.
A kommentjeid, foleg ez:
"És: valszeg ott, Angliában, másféle "okosságok" vannak. Nehogy azt gondoljátok már, hogy máshol nem ügyeskednek! Persze ha itt is 300k lenne nettó a minimálbér, nem kellene ügyeskedni..."
Persze persze. Azert mert te szenvedsz MINDENHOL szenvednek, MINDENHOL okoskodnak, MINDENHOL rasszistak, MINDENHOL 300k a minimalber, MINDENHOL utaljak a ciganyokat, MINDENHOL ismerik a magyarokat, de egy darabig mindenhol magyar lennel. Ne is menj sehova, mert a vegen mindenhol megcafolnak az elkepzeleseidet a vilagrol.
Az hogy Miskolcon es Budapesten is ugyanazok a szelek fujnak, neked a teljes VILAG keresztmetszete.

Olyan ez mint amikor nagyanyam aszongya. Borzalmas a mai fiatalsag, latom oket mennek a muvhazba diszkozni, oszt bugatjak a simsont, meg isszak azt a sok kannas bort. Nem tudnam meggyozni hogy mashol fuves cigit szivnak, megint mashol meg konyvekkel megpakolva a parkban tanulnak. Nem hinne el. Nem ezt latja. Fantasy.
Hulye vagyok, tudom.

krüger 2010.09.16. 10:07:25

@Callidus: Ez a tipikus emigránskomplexus. Önigazolás, kognitív disszonancia feloldása.
Görcsösen bizonygatom magamnak, hogy milyen jól tettem, hogy elhagytam a hazámat (már ha annak tartottad, ezt persze nem tudthatom). Ennek érdekében kiszúrom azt, ami nem tetszik, és közben másoknak azért teszek szemrehányást, mert kiszúrják azt, ami nem tetszik...

krüger 2010.09.16. 10:38:45

Egyébként nincs sok értelme ennek az emigráns-önigazoló szövegnek, amit tulajdonképpen magadnak írsz, nem a többieknek (mi közöm nekem vagy bárki másnak ahhoz, hogy te jól döntöttél-e 6 éve vagy sem? Ez saját magadnak szól).

Az ember mindenütt megtalálhatja a maga boldogtalanságát. Igen, sokan rosszul érzik magukat Magyarországon, ugyanakkor egy csomó holland, német, ír, angol, ausztrál, svájci, stb. állampolgár él Magyarországon, és jól érzi magát. Nem is csak Bp-en.

krüger 2010.09.16. 10:43:43

@Callidus: A szomszédunkban pl. egy Németországból ide települt nyugdíjas házaspár lakik. Valamiért Magyarországot választották (talán egyikük magyar származású). És nem anyagi okokból, mert láthatóan annyi pénzük van, amennyiből a világ bármelyik országában úri módon megélhetnének.

Callidus 2010.09.16. 10:43:45

@krüger: Kivaloan hangzik. Csak azt felejted el hogy az en dontesem volt elhagyni is, meg az en dontesem lehetne az is hogy visszamenjek.
De mondj nekem egyetlen dolgot amiert vissza kellene mennem. Csak egyetlen okot.
Az onigazolasnak inkabb ezeket a "mashol is ugyanez van" fele elkepzeleseket latom.

A hazarol, meg nem hazarol annyit, hogy egy bizonyos mennyisegu utazas utan eleg egyszeru rajonni hogy a bolygo az ahol elni tudsz. Az hogy hova szulettel meg nem kellene hogy determinaljon semmilyen iranyba. Ugye ti is ezt mondjatok. Torjon ki a cigany, valtozzon meg, legyen "feher". Eljen a ciganysor helyett panelben, menjen dolgozni. Csak ott a ciganysoron is van valaki aki megmagyarazza, hogy a "magyaroknal sincs kolbaszbol a kerites, ugyis kikozositenek, ez a te hazad, itt szulettel, cigany vagy, maradj".

Csak en erzem a hasonlosagot?

Callidus 2010.09.16. 10:50:13

@krüger: Te sem gondolod komolyan a nemet nyugdijas sztorit ugye.
Ahhoz a vilag osszes penze nem eleg hogy ne hallgasd a rasszista frocsogest, az allando negativot, hogy ne lopjak el meg a viragot is a kertedbol, hogy ne kelljen lefizetni meg az orvost is!, hogy ne legyen mindenki 100%ig biztos az igazaban, hogy ne legyel korbeveve azzal a hihetetlen mennyisegu frusztraltsaggal ami az ilyen most eppen ciganyok es/vagy zsidok ellen fordulo tehetetlen duhben jelentkezik. Ja es hogy ne gondolja azt mindenki csakazert mert nyugatrol jottel, multimilliomos vagy. Mar maga ez sokat elarul. Nem?

Callidus 2010.09.16. 10:55:45

@Callidus: Lassan vizumot kell bevezetni annyian szeretnenek Magyarorszagon elni, dolgozni, gyermeket nevelni, tanulni, boldog kiegyensulyozott oregkort elni, hiszen minden tokeletes. A kozlekedes, a kozbiztonsag, az egeszsegugy, az oktatas, a sajto, mind mind kimagaslo, ezert olyan boldog mindenki, mosolyognak az utcan, es bekeben egyutt tudnak elni a nemzetek. Nyoma sincs feszultsegeknek.

Callidus 2010.09.16. 10:58:41

tudom onigazolok.

Visszaterve a topicra:

Tovabbra sem gondolom hogy a megoldas ezekre a problemakra az egymas ellen uszitas, a "ciganyok"(jelentsen ez barmit is) bezarasa, megolese, gettositasa, deportalasa lenne.

Sokkal egyszerubb, olcsobb gyorsabb modja is lenne ennek.

Szemleletvaltas. Hogy erzed, menni fog?

krüger 2010.09.16. 11:11:24

@Callidus: Hogy komolyan gondolom-e, nem tudom. Csak azt tudom, hogy ők a szomszédaim, és megvették a házat sok tízmillió forintért, nem bérlik, tehát nem rövid távra jöttek. Ilyen is van, bizony.

krüger 2010.09.16. 11:13:50

@Callidus: Igen, csak te érzed a hasonlóságot.
Mert a haza nem arról szól, hogy hol születtél, hanem az anyanyelvről, a kultúráról, az identitástudatról. Márpedig a cigányok döntő többségének magyar az anyanyelve, kultúrája pedig, ha van, döntően magyar.

Arról már hallottál, sok emberrel megesett, hogy évtizedekig éltek mondjuk Angliában, már lényegében el is felejtettek magyarul, aztán ahogy öregedtek, egyszercsak angolul felejtettek el, és magyarul kezdtek beszélni, a környezetük nem is nagyon értette őket... Ezek a gyökerek. Benned is megvannak. Egyszer szembe kell nézned ezzel is, akármennyire is tagadod most.

krüger 2010.09.16. 11:17:02

@Callidus: Ez az "abszurdba tolás" nevű technika. Az ember nem statisztika, illetve statisztikailag minden ember 100% saját magának. Én csak azt mondom, hogy egyéni szinten nagyon sokan boldogok Magyarországon, még olyanok is, akik úgymond "szerencsésebb" országokból jönnek. Akár Svájcból vagy éppen Írországból. Ők fütyülnek a te horror listádra.
Én is kimehettem vagy kint maradhattam volna számos alkalommal. De soha nem gondoltam komolyan. És elvagyok ebben a kis pokolban, nem is élek rosszabbul mint egy átlagos nyugat-európai. Valószínűleg ugyanennyi munkával mondjuk az USA-ban nagyobb házam meg szebb autóm lenne, de az élet nem csak a nagyobb házról meg a szebb autóról szól, legalábbis szerintem.

Callidus 2010.09.16. 11:43:59

@krüger: Nincs ingatlanom ma sem, egy 15 eves kis microvant hasznalok. Az USA ban biztosan tobb targyat "birtokolnek", ami csppet sem erdekel, epp ott is a tarsadalom average gondolkozasmodja riaszt el.
Nekem a boldogsag a tolerancia, a normalis, bekes egymasmellett eles, az inspiralo gondolatok, a megoldasok keresese, a humanizmus, a nyitottsag, a befogadas, a tanulas, a fejlodes.
Mennyit latsz ezekbol magad korul, vagy itt a kommentekben?

krüger 2010.09.16. 11:50:59

@Callidus: A kommenteket hagyjuk, némi keresgélés után az ember bármilyen országból származó kommenteket tud találni.

Ami a mindannapi életemet illeti, ha hiszed, ha nem, amikor reggel elmegyek a boltba, nem az absztrakt rasszizmus jön velem szembe, a postán nem a megtestesült intoleranciával találkozom, és a barátaim körében igenis jellemzőek az inspiráló gondolatok. Szóval, igen, köszönöm, meglennének ezek az értékek, és ráadásul mindez az anyanyelvemen. Ami azért mégis más, noha egyébként meglehetősen jól tudok angolul, azért annyira soha nem fogok tudni, mint magyarul. Nem is szólva az öregkorról, amikor vissza szokott állni az anyanyelv még azoknál is, akik évtizedekig nem használták.

Callidus 2010.09.16. 12:10:25

@krüger: ez a visszaszallos dolog aranyos mitosz. Megjegyzem.

Az hogy mi jon szembe azt meg jol mutatja ez a cikk. A cikk kivalo, ertekes gondolatokat tartalmaz. A kommentek pedig mar csirajaban taposnak.
Ha en vagyok a cikkiro elkeserednek hogy teljesen ertelmetlen ide irni.. ezert.. a Hetesi alkototabor blogjan is ki kellett kapcsolni a kommenteket.
Szerinted ez egeszseges?

Callidus 2010.09.16. 12:13:28

Az anyanyelvemet meg hasznalhatom itt, veletek, ezert is olvasom az egyebkent szamomra mar teljesen irrelevans hireket, cikkeket. Csak kozben eltavolodott a vilagkepem az otthonitol. Nem jobb lett, vagy rosszabb.. Csak kevesebb benne a gyulolet.
Am erdekes modon mindig felizzik bennem amikor az otthoni torteneseket latom, hallom.. Noha szeretnem ezt ertetlensegnek tudni.. talan az is.

krüger 2010.09.16. 12:18:14

@Callidus: Ez nem mítosz, hanem ismert jelenség, orvosilag is le van írva. Biztosan te is ismered azt a jelenséget, hogy amikor az ember öregszik, akkor utoljára azokat a dolgokat felejti el, amelyeket a legrégebb óta tud. Talán a saját családodban is láttál példát ilyesmire. Szóval semmi mítosz vagy misztikum nincs benne.

Egy ismerősömnek sváb nagyanyja van, akinek német volt az anyanyelve eredetileg. Aztán jött a háború, és németül nem illett beszélni. El is felejtett németül, annak rendje s módja szerint.

Most már nagyon öreg, idősek otthonában van. Sejtheted, mi történt? Csak svábul tud. Úgy elfelejtett magyarul, mint ha sosem tudott volna.
Szóval ez kicsit sem mítosz.

Ami a kommenteket illeti, egyrészt más az internet meg más az élet. Másrészről ezek az indulatok jórészt onnan erednek - ami nem egészséges, hogy a kérdésedre válaszoljak - hogy az egész cigánytémával kapcsolatban rá van az országra kényszerítve egy nagy adag képmutatás, a "politikai korrektség", ami amúgy amcsi eredetű, és valódi párbeszéd helyett kényszeresen polkorrektnek kell lenni. Aztán amikor névtelenül lehet nyilatkozni, akkor jön az elhallgatott oldal. De ez megint csak nem magyar sajátosság.

krüger 2010.09.16. 12:51:14

@Callidus: Velünk igen, de azért más az élőbeszéd, a személyes kapcsolat. Mindegy, ki hogy oldja meg.
Amúgy én is sokkal inkább a kulturált párbeszéd és vita híve vagyok. Ezekről a hétesi dolgokról is hallottam némi információt, mégpedig egy olyan embertől, aki arrafelé lakik, és elképzelhető, hogy nem minden pont úgy van, ahogy gondoljuk... De ebbe nem akarok belemenni.

Callidus 2010.09.16. 16:52:39

csak sikerul ezen is valami mendemonda fogast talalni?
Nem celravezetobb lenne inkabb segiteni az ilyen kezdemenyezeseket? Barmivel.
Mindenkeppen tobb eredmennyel kecsegtet mint a "dogoljon meg az osszes". nem?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.18. 11:27:42

@Callidus:

Hasonló a hasonlónak örül.

Te leszel angol valaha? Soha.

Az angol tévében olyan műsorvezetőket embereket mutogatnak, akikről ránézésre senki nem azt tippelné, hogy angolok.

Az Anglia-Franciaország focimeccsen az dönt, kinek jobban a négerei.

Mitől nemzet a nemzet? Kié egy ország?

Te biztos nem, de ha ott maradsz az unokád talán lehet angol, de az arabok, kínaiak, négerek stb. nem fognak soha asszimilálódni.

S ha már a bennszülött angolok kisebbségben lesznek, akkor is a többség akarata fog érvényesülni, mert "demokrácia" van. S onnantól ugyan mitől is lenne tovább Anglia?

Miért előnyösebb a nemzetállamok helyett az egyforma kulturális, etnikai, vallási katyvasz minden európai országban?

Gondolod, ha többségbe kerülnek a muzulmánok akkor ugyanilyen toleránsak lesznek majd az akkori kisebbségiekkel?

Szaúd-Arábiába még turistákat sem engednek be.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.18. 11:41:43

@jacks_colon: "Az, hogy ez jo-e vagy sem, az kizarolag a tarsadalmi ertekektol fugg."

Amelyek eléggé megváltoztak a középkor óta.

Biológiailag persze kész a szaporodásra már a tizenéves is, de a mai társadalomban még saját magát sem tudja eltartani, nem a gyerekét.

Középkorban nem volt tilos a gyerekmunka, 5-6 éves gyerek őrizte a libákat, ha nagyobb lett a teheneket, azaz már egész kis korában hozzájárult a család fenntartásához, ezért lehetett az, hogy tíz gyermeket is fel tudtak nevelni.

Ma tilos a gyermekmunka és még a felnőtt "gyerekek" is a főiskolákon ücsörögnek munka helyett.

Egy vagyonba kerül egyetlen gyermek felnevelése is, nem tízé. Ha ma lenne valakinek tíz gyereke akkor úgyis elvenné tőle a gyámügy.

Annyi előnye van a mai helyzetnek, hogy már bőven be van népesítve az ország, a bolygó, a gyermekhalandóság alacsony, a járványok visszaszorultak, a világháborúk sem tudták már visszavetni a népességnövekedést, azaz ma már felesleges annyi gyerek, így is sokkal nagyobb a népesség a mai gyermeket nem vállaló világban, mint mikor 10 gyermek volt az általános, akiknek harmada a felnőtt kort sem érte meg.

Callidus 2010.09.18. 11:49:17

@Akitlosz:

"Hasonló a hasonlónak örül." vagy az ujdonsagnak.

"Te leszel angol valaha? Soha." Ki az angol?
Azert kerdezem mert "Az angol tévében olyan műsorvezetőket embereket mutogatnak, akikről ránézésre senki nem azt tippelné, hogy angolok." Megsincs ezzel igazan problemaja itt senkinek. Raadasul mar a sportesemenyeken is "Az Anglia-Franciaország focimeccsen az dönt, kinek jobban a négerei." Noha ugyanugy edzenek mindannyian.

Es ekkor teszed fel magadban a kerdest: "Mitől nemzet a nemzet? Kié egy ország?" Es jossz ra hogy teljesen ertelmetlen mindket fogalom. Hiszen nezzuk csak meg az "asszimilalodast". Ki fog? "Te biztos nem, de ha ott maradsz az unokád talán lehet angol, de az arabok, kínaiak, négerek stb. nem fognak soha asszimilálódni." Legfeljebb az unokajuk.

"S ha már a bennszülött angolok kisebbségben lesznek, akkor is a többség akarata fog érvényesülni, mert "demokrácia" van. S onnantól ugyan mitől is lenne tovább Anglia?" A gyermekem, es az tobbi unoka is "bennszulott" lesz mint erre az elobb rajottunk. Hacsak nem fog evi 5 millio ember bevandorolni, eleg nehez lesz a "bennszulottek" aranyat megvaltoztatni.
Ez nem amerika. Nincsennek indianok. Akik vannak azok is kb 200 eve erkeztek. Siman bennszulottek.

"Miért előnyösebb a nemzetállamok helyett az egyforma kulturális, etnikai, vallási katyvasz minden európai országban?" Setalj vegig Londonon, nekem nem tunik egyformanak. Katyvasznak katyvasz, epp ez teszi kulonlegesse, es erosse. Inspiracio, muveszet, egyutteles. 100 fele nezopont, kultura, szokas egyhelyen.
"Gondolod, ha többségbe kerülnek a muzulmánok akkor ugyanilyen toleránsak lesznek majd az akkori kisebbségiekkel?" Az utcamban kisebbseg vagyok. Soha nem volt problemam. Meg reszegen sem lattam oket, raadasul megteriteni sem akartak. Ha akarok bemehetek a mecsetjukbe, ha nem akarok akkor nem kell. Nagyanyam elcipelt a templomba, akkor amikor meg ellenkezni sem tudtam.
"Szaúd-Arábiába még turistákat sem engednek be."
Mindenhol, minden orszagban, nacioban, foldreszen vannak buta, kapzsi, eroszakos, ostoba, emberek.
Kerdes te melyikukkel ertesz egyet.

Ha csak szimplan fizikailag nezem, egy gombalaku testen nem lehet ugy terjeszkedni hogy ne erjenek ossze a csoportok. Kerdes hogy ezt az interakciot hogyan tervezzuk levezetni. Az egyik modszer alapjan valaki mindig szivni fog. Erre az emberi tortenelem mar megtanitott minket.
Lennie kell masik modszernek. Ideje elkezdeni keresni.

Kartal (rezervált) 2010.09.22. 13:02:29

Megvan, bocsi, csak ezen a blogon marha nehéz navigálni.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.23. 06:28:34

@Callidus: "Kerdes te melyikukkel ertesz egyet."

Az arany középúttal.

Ha egy társadalom túlzottan ellenőrzi az embereket, akkor azok szabadságért fognak lázadni, ha pedig egy társadalom túlzottan szabados, akkor a nép rendért fog kiáltani.

---

Nem azért megy az a rengeteg ember Angliába, mert világéletében angolmániás volt és minden vágya, hogy feladja identitását és angollá váljon, hanem azért, mert ott jobb az életszínvonal.

Még az üldözött menekültek is nagyon vigyáznak arra, hogy mindig gazdagabb országba meneküljenek.

Merném feltételezni, hogy az anyagi szempontok nálad is szerepet játszottak.

Nyilván akiknek a nemzeti szempontok nem igazán fontosan örülnek a multikultinak is.

Akkor viszont, ha minden ország eléggé egyforma tényleg csak anyagi szempontok miatt fognak "új hazát" választani maguknak az emberek.
süti beállítások módosítása