Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

A kaposfői út

Bencsik Gábor 2010.10.27. 11:29

Cigányügyi konferencia zajlott október 26-27-én a budai várban, a Magyar Kultúra Alapítvány épületében. Sok minden elhangzott, sok okos ember hallgatta élvezettel a saját hangját, voltak bőven öntetszelgő szereplések, de voltak elgondolkodtató és olykor szívszorító szavak is. Amit például Somos László plébános elmondott a kaposfői cigánytelepen, a helybéli vend köszörűs cigányok körében végzett, két évtizede tartó munkáról, attól bizony leesett az állam.

Ezek az emberek a hatvanas években még az erdőben éltek, azóta egy olyan telepen, ahol egy szem nyomókút szolgáltatja a vizet, az út földes (poros vagy sáros, az időjárás szerint), a házakban nincsenek székek és asztalok (tányérok sem nagyon), a fekvőhely az egyetlen bútor. A felnőttek közt alig akad, aki olvasni tud, kivétel nélkül mind munkanélküliek, kukázni járnak Kaposvárra. És a plébánia mellett létrehozott somoskői tanoda húsz év munka után eljutott oda, hogy ma már minden (!) cigány gyerek elvégzi a nyolc általánost, és senki sem bukott osztályismétlésre. Aki dolgozott ezen a területen, az tudja, hogy ez mit jelent. Somos László nem ír könyveket, nem vezet blogot, viszont a munkatársaival megment évente tíz-húsz lelket.

A csuda vigye el, mondta a konferencia szünetében Báthory János néprajzkutató, lehet, hogy több haszna lenne, ha karácsonykor kimennék levest osztani, mint hogy tanulmányokat írok. Nyilván a kettő nem áll szemben egymással, de azért van mit végiggondolni ezen.

A tanulmányíróknak ideje kalapot emelniük azok előtt, akik egyenként mentik meg a lelkeket, anélkül, hogy valaki is hírüket hallotta volna.

Ha másért nem emelünk kalapot, legalább önmagunkért. Mert ha nincsenek olyanok, akik egyenként, személyenként megmentenek leszakadt cigányokat, akkor hamarosan nagy bajban leszünk. Ismert adatok, de azért ismételjük meg újra: ha minden a jelenlegi mederben folyik tovább, negyven év múlva már csak nyolc millióan leszünk magyar állampolgárok, és közülünk minden negyedik, vagyis két millió cigány. A dolgok természetesen soha nem maradnak ugyanabban a kerékvágásban, de afelől aligha lehet kétség, hogy a cigány lakosság aránya folyamatosan nőni fog.

És nagyon nem mindegy, hogy milyen cigány lakosságé. A radikálisok kútmérgező ostobasága ellenségeinkké teszi a cigányságot, megakadályozza a cigány-magyar kettős identitás elterjedését, és bővítve újratermeli a nyomort. Tessék végre megérteni: nincs más út, mint a kaposfői. Nincs más út, mint pénzzel, energiával, áldozatossággal – és igen, nem félek kimondani: szeretettel – a leszakadó cigányságban, legalább az új generációkban felébreszteni a vágyat a mi életmódunk, a mi kultúránk, a mi értékrendünk iránt. Csak nem képzelik holmi jobbikos fafejek, hogy ezt lágerekbe zárással el lehet érni?

Mostani képünk egy olyan jelenetet ábrázol, ahol talán elkezdődött a kaposfői út. Vándorcigány család társaságában Erdős Kamill látható rajta, az az ember, aki rövid életének utolsó tíz éve alatt páratlan életművet hozott létre a cigányságról. Őt még nem az integráció szándéka vezette, hanem a nyíltszívű és szakszerű megismerés. Senki előtte nem került olyan közel a cigánysághoz, mint ő, és azóta sem sokan.

Tanulmányainak egy vékony kötetben elférő gyűjteményét minden cigánysággal foglalkozónak kötelező elolvasnia, mindenekelőtt hogy megtudja, milyen alapállással kell ennek a munkának nekifogni.

Címkék: konferencia cigánytelep cigányügyi somoskői

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr922402550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyuri_gazsi 2010.10.27. 12:27:45

Somoskő alatt véletlenül nem Kaposfőt kellene érteni, drága Bencsik úr?!

Bencsik Gábor · http://www.magyarmercurius.hu 2010.10.27. 13:16:47

De, persze, köszönöm. Mentségemre szolgáljon, hogy a konferencia programjában is Somoskő szerepel. De ettől még figyelhettem volna.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.10.27. 13:39:00

Még Sólyom László jelentette ki, hogy egyes települések a szociológusok paradicsomává nőtték ki magukat, éppen erről van szó. Ha tanulmányokat írunk, egymásért elolvassuk, a helyzet nem fog javulni, a legalacsonyabb szinten kell beszállni a játékba.

funfun 2010.10.27. 23:13:52

Igen, a sok tudományosan okoskodó szakember ne elemezze a helyzetet, hanem tegyen ellene. Az elemzések az okokat is keresik, miért marad le a cigányság. Megsúgom: többek között azért, mert tevékenyen nem segít senki. Én sem, így én sem vagyok kivétel, és nekem is mélységesen szégyenkeznem kell. De azok, akik cigányság-kutatók, úgy kutassák, hogy köztük dolgoznak értük. Aztán írják meg a tapasztaltaikat, hová jutottak 1-2 év (!!!) alatt. Mert nem vasárnapi kutatóként kell odamenni, hanem köztük kell élni, lakni, hogy valóban megismerhetők legyenek. Alászállni a poklokra.
A plébánost meg nagyon meg kell becsülni. Ami fura, se tányér, se bútor, de a pécsi püspök, aki területén a falu van, vígan furikázik a PAX-100 rendszámú Audiban, Wolf Gyula szárnysegédje meg a sportautójában az egyházi tulajdonban lévő, ám veszteséges szállodájukba. Királyi lakosztály, meg minden? A cigányok meg kapják be? Bár lehet, Wolf ezt szó szerint szeretné.
Demagóg vagyok, de akkor is! Hol itt a krisztusi lelkület? Hol itt az igyekezet a krisztusi tanítás, a tevékeny szeretet megvalósítására?
Hát a püspök és pénzéhes sleppje kapja be inkább.
Faszkorbácsot nekik is, a kutatóknak is.

VT22 2010.10.28. 00:55:54

@funfun: "Az elemzések az okokat is keresik, miért marad le a cigányság. Megsúgom: többek között azért, mert tevékenyen nem segít senki."

Jaj, már megint a fránya többség a hibás.
Szegény cigányok csak álltak megszeppenve hogy elsuhant felettük az idő, pedig ők olyan jó teknőket tudtak vájni, ma meg a kutyának se kell. Valahogy magyaroknál nem álltak lefagyva a gőzmozdonyfűtők, patkolókovácsok, írógépszerelők meg kékfestők. Nekünk se segített senki, megoldottuk magunktól.

A cigányok hogyhogy nem tudnak SOHA SEMMIT megoldani maguktól? Most komolyan, eltartási szerződést kötöttünk velük, hogy nekünk kell megoldanunk minden bajukat?

Amíg nem veszik saját kézbe a saját sorsukat addig nem változik semmi.

f_gazsika 2010.10.28. 05:57:26

@VT22 2010.10.28. 00:55:54

Hallod-é Te VT22 ! Tudod, mit nem tucc' ?
Hogy a cigány, az relatív fogalom.
Nem tom' Néked van-é bármilyen,
de Te is cigány vagy vazze.
Hol is ? Hát már 245 km-
re innen. Burgenlandban.
Ott Te "ne lopj magyar" = cigány vagy Kicsim.
De mielőtt besértőcc', meg kell tudnod, hogy a
burgenlandi meg szutykos tahó (=cigány) a
Bodeni tónál. Itt sem áll meg a helyzet egy-
szerűsődése, mert Dornbirn lakosságát erősen
cigánynak nézik mondjuk Münchenbe'. Ők meg,
mihelyst átlépik a svájci határt (hiszen egy-
szerű smugglerek ők: neylonzacsiban viszik az
Euro-t a svájci bankokba) cigánnyá válnak...

Tanulság: mindenki cigány valahol.
Te is... magam is...

Áldás békesség még a te hülyeségednek is...
Gazsi

$pi$ 2010.10.28. 06:22:03

@f_gazsika: Jajj, már megint a 'ne lopj magyar' felirat a gorenje korszakban. Mert ugye akkor a magyarok loptak és azt ugye a sógorok észrevették.

Véletlenül sem arról van szó, hogy a cigányok kimentek lopni azt az osztrákok magyarnak nézték őket mert magyar útlevelük volt mi?

Meg hogy mindenki cigány valahol... hát lehet, hogy te az vagy, de a népek többsége azért nem szokott boltba lopni. Se itthon, se Ausztriában se pedig Svájcban.

Terézágyú 2010.10.28. 07:56:02

Jellemző, hogy egyesek, még egy ilyen szép példa után, mint ennek a plébánosnak az esete is, csak hőbörögni tudnak...

Jómagam nem vagyok oda az egyházért stb. de ha mindegyik pap ilyen dolgokat csinálna, akkor nem bánnám ha emelné az állam a támogatásukat.

mese-mese-meskete 2010.10.28. 08:01:32

@VT22: A cigányoknak még kb. 50 év Kádár rendszer kellett volna. A 80-as évek végén a cigányok több mint 80%-a letelepedett, dolgozni járt. (El is vitték volna kmk-ért he nem.)45-ben a cigányságtúlnyomó többsége még vándorcigány volt.
Egyébként
45-ben a földosztáskor vajon miért hagyták ki a cigányokat? Akik akkor kaptak földet, azoknak hogy járt a szájuk a kárpótlásnál?

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.10.28. 08:04:34

Hány gádzsó ismerősöm emelt el ezt-azt a boltokban, különösen a tesco-ban, te jó ég. Vagy a két vajdasági magyar tesó, akik a helyi CBA-ból kilószám lopták a Milka csokit, mert a kamerának útjába állt a szekrény.

@VT22: Emlékeim szerint rajtunk meg az EU-nak kell megállás nélkül segítenie, mert bicikliutakat és orvosi rendelőket sem tudunk saját kézből megépíteni. Mi a fenének nem tudunk talpraállni?!

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.10.28. 08:07:10

@mese-mese-meskete: Azért nem teljesen, Hizsonyai Károly felmérése alapján 1893-ban 88%-uk már letelepedett.

hepcia 2010.10.28. 08:19:56

@VT22: azért t h...e amiért te sem tudtad megoldani analfabéta korodban (tudod amikor árpád apánk idehozott mint bunkó ázsiait) különben a többdiplomás cigány családtagomat is diszkriminálod pedig több esze van mint neked és láss csodát 25 éve ugyanott(egy külvárosi középiskolában )menti a kábszeres bunkó félanalfabéta gyereked lelkét és próbálja azérettségin átlökdösni.

kewcheg 2010.10.28. 08:52:51

Engem a szőke gyerekeimmel, meg a viselkedésünkkel semmilyen országban nem néznek cigánynak, osztrák, svájci stb. boltos, kereskedő jóhangosan előre köszön, és azonnal látja- mert van emberismerete- hogy kikkel is áll szemben, akkor is ha magyarok vagyunk. Ez igaz szlovákiában is egyékkén .És nem kajtat a biztonságiőr utánunk az áruspolcok között, mint itthon...

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.10.28. 09:10:38

Én is loptam csokit. De az még semmi, tanulmányt is írtam már. Elveszett ember.
süti beállítások módosítása