Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

Jó reggelt, szomszéd

Bencsik Gábor 2011.03.07. 10:47

Van egy rövid, gonosz vicc. Így szól: melyik az a mondat, amelyet a legkevésbé szívesen hallanál egy cigány szájából? Jó reggelt, szomszéd!

Gonosz, mert kegyetlenül az elevenünkbe vág. Magyarország lakosságának kilencven százaléka, ha csak egy módja van rá, elkerülné, hogy cigány szomszédja legyen. A maradék tíz százaléknak meg feltehetően nem volt még cigány szomszédja.

Nekem volt, Budapesten, a Dob utcában. Ahogy ilyenkor mondják, „rendes”, dolgos család, a férj állásban, az asszony a két kisgyerekkel otthon. Rendesen éltek, nem bántották sem egymást, sem másokat, nem szemeteltek, nem jött hozzájuk népes rokonság. De olyan elképesztő zajjal „működtek”, amit alig lehetett elviselni. Üvöltött a tévé, üvöltött a rádió, ordított a férfi, rikácsolt az asszony, bőgtek a gyerekek. Pechünkre udvari lakás volt az övék is, a mienk is. Elköltöztünk.

Magyarország lakosságának kilencven százaléka órákat tudna mesélni hasonló esetekről. És a legtöbben nem hallomásból, hanem tapasztalat alapján. Persze, a gádzsók között is van összeférhetetlen ember. És ami még fontosabb, a cigányok jelentős része úgy él, mint bárki más. Egy másik jelentős része viszont nem úgy él. Hanem zajosan, rendetlenséget, sőt koszt terjesztve maga körül, félelmet keltően. A félelemhez nem kell, hogy megüssenek bárkit. Elég, ha érzékeltetik, hogy bármikor megüthetnek. Sőt még az is elég, ha én félek, hogy megütnek, noha nem teszik. Félelemben élni akkor is rossz, ha annak nincs konkrét alapja.

A cigányok és nemcigányok közötti feszültségeknek ez a legbővebb forrása. Erre a forrásra uszul rá a Jobbik, most éppen Gyöngyöspatán. Épelméjű ember persze hamar belátja, hogy a megfélemlítés nem megoldás semmire, a Jobbik azonban nem az ép elmére épít, hanem az indulatokra. Nekik addig jó, amíg erősek a feszültségek, egylövetű pártként addig van életterük. Hát szítják, ahogy csak bírják.

Négy év azonban nagy idő. Ahhoz kevés, hogy a cigányok és a nemcigányok közötti feszültség feloldódjék, ahhoz viszont elég, hogy a Jobbikról kiderüljön, mennyire a primitív indulatok hullámán lovagol. A Jobbik miatt ne fájjon a fejünk: úgy mennek majd, ahogy jöttek.

A cigány szomszéd már nehezebb ügy. De nem reménytelen. Csak kitartás, türelem, empátia és okosság kell hozzá. A legtöbben nem is hinnék, milyen sokan ezzel a felszereléssel álltak neki a munkának.

Lassan elhalványul a magyar csárdás dicsfénye külföldön és itthon is. Pedig egykor igazi hungarikum volt ez is, egész Európa jól ismerte és csodálta. A talpalávalót meg persze hogy cigánybanda húzta, ez így volt kerek képi-fogalmi topsz.

Most tehát egy kép a csárdás fénykorából, Au Lajos csabai csárdásának kottacímlapja. Pesten jelent meg 1864-ben, és Stock János 1776-ban megjelent, cigányzenészeket ábrázoló rézkarcsorozatából kompilálta a szerzője. A prímás a képen kontrás módjára tartja a hegedűjét, amit nem is értenénk, ha a Stock-sorozat alapján nem lenne világos, hogy kottacímlap rajzolója félreértette, összekeverte az ottani figurákat. A képi közhelyek, idegen kifejezéssel vizuális toposzok ilyen erősek: az ember gyakran jobban hisz azoknak, mint a valóságnak. Ebből a jelenségből aztán sokat profitálhat a mentalitástörténet.

Címkék: társadalom cigány szomszéd normák ingatlanár lakhatás

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr592717747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.03.07. 12:35:38

Amit leírtál példának (rendesek, csak hangosak) akár egy olasz családra is érvényesek lehetnének. :)

Szerinted Gábor mennyiben igaz az a feltételezés, hogy a cigány, ha lop, azt sohasem a környezetében teszi? Mert gondolom nem csak az erőszaktól félnek, akik melléjül költöznek, hanem attól is, hogy amíg távol vannak, besurrannak. Meg persze az ingatlanod ára is lemegy a mélybe, ha melléd költöznek, azért durva, hogy ezt így beleépítették az ingatlanpiacba, mint rízikófaktort!

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.03.08. 00:16:10

@Member: Nem "beleépítették", benne van és kész, ez ezúttal tényleg a piac vastörvénye.

Nekem két helyen voltak cigány szomszédaim. Az első alkalommal a világon semmi baj nem volt velük, igaz, nem is nagyon ismertük egymást.
A második cigány szomszédom már keményebb volt, ráadásul ő tényleg közvetlenül mellettem lakott. Szerintem csempészettel kereste meg a napi betevőt. Egyszer kihívtam rá a zsarukat, mert hallottam, hogy nagyon durván veri a feleségét. ("Hol a pénz?! Húszezer frank, tudod mennyi az? Hol a pénz?!") Nem sokkal később elköltöztem, kb. egy év múlva hallottam, hogy a srác felkötötte magát. (Gondolom, nem lett meg a pénz.)
Most ezt azért mondom, mert mindennek ellenére én kurva jól ki tudtam jönni ezzel az emberrel, simán átmentem hozzá dugóhúzót kölcsön kérni, létrát is tőle kaptam. Mikor veszekedtek, másnap rákérdeztem, balhé volt, szomszéd? Volt, volt. Mármost ez az ember agyon is verhette volna a feleségét, tényleg egy vadállattá tudott válni, de ennek ellenére ki lehetett vele jönni, mert nagyon értékelte, hogy normálisan viszonyulok hozzá.

Bencsik Gábor · http://www.magyarmercurius.hu 2011.03.08. 08:35:41

@Member: Én erről nem hallottam, hogy ha lop, nem a szomszédban. Ha van is ilyen, nem gondolom, hogy emögött valami rögzült norma lenne, inkább eseti jelenség lehet. Egyszer egy katolikus pappal kimentem egy telepre (felzárkózási programot vitt a pap), amikor kiszálltunk az autóból, szólt, hogy nyomjam le az ajtó zárgombját, ne vigyük őket kísértésbe. Szerették, tisztelték a telepi cigányok, de azért a kísértést elkerülte.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.03.08. 12:26:46

@Bencsik Gábor: Lehet, hogy csak cinikus volt? :) Az én kedvenc sztorim az, amikor a messzi telepre kivitték a segélycsomagokat és kb. az esemény felénél vették észre, hogy ott van a slag a tartályban. Na ez az, ami már kemény. :D Másik sztori viszont az oktatómmal esett meg, amikor a cigarettáját és a tárcáját otthagyta a cigányoknál (tesztelte őket), a cigarettát mind elszívták, de a tárcához nem nyúltak. Mintha a dologi javaknál nem lett volna magántulajdon iránti tisztelet, de a pénznél igen. A fene sem érti.

Maisie MacKenzie 2011.03.18. 15:32:05

Régi ötletem egy cigány falu megtervezése. Valahogy a cigány életritmushoz méretezném a házakat, több generációra, sok gyerekre, nagy közös helyiséggel, akár szabad tűzhelyellyel, keleties hangulattal. Összefolyók lennének a helyiségekben, hogy slaggal lehessen takarítani, ládák szekrények helyett, tehát amik a telepi cigányoknak természetesek.

(Persze a gyermekeket inkább hetes iskolában tartanám, de hétvégén hadd éljenek cigány mód!)

Maisie MacKenzie 2011.03.19. 13:07:02

Közben megtaláltam, mire is gondoltam a takarítással kapcsolatban!

"Megkérdezték tőlem, hogy itt ugyanúgy takarítanak-e, mint Magyarországon. Elsőre ez egy elég fura kérdésnek hangzik. Mégis, hogy takarítanának itt? De nem, itt tényleg másképp takarítanak.

Először is, a legtöbb helyen csempe van és nincsenek küszöbök. Nem használnak porszívót, csak seprűt és egy „magav”-nak becézett eszközt. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy ablaktisztítót (hosszú nyél a végén egy gumival), csak a gumi helyett itt tömör szivacs van. Miután felseprik a lakást, egy vödörbe mosószeres vizet raknak. És a vödör tartalmát nemes egyszerűséggel szétlocsolják a lakásban. Majd a „magav” segítségével az egészet szépen behúzzák a fürdőben található lefolyónyílásba. Ha nagy a kosz, akkor előtte seprűvel egy kicsit föl lehet sikálni.

Mivel a takarítás ennyivel egyszerűbb, ezért abból sem csinál senki nagy ügyet, ha valami kiömlik, koszos lesz a föld. Valahogy az ilyen dolgokat könnyebben veszik."
süti beállítások módosítása