Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

Oláh, beás, kárpáti, romungró

Bencsik Gábor 2011.04.11. 00:00

Akit a dolog érdekel, ma már tudhatja, hogy a hagyományos cigány társadalom különböző csoportokra tagozódott, és némileg ma is tagozódik. Az egyes csoportok körül azonban nagy a bizonytalanság. Ez részben a cigány társadalomnak abból a jellegzetességéből fakad, hogy nincsenek benne erős kontúrok, a mai napig formálódik, alakul. Részben a fogalmak tisztázatlanságára vezethető vissza, végül bűnös benne az egyszerű tudatlanság is.

Foglaljuk hát össze, amit tudunk. A magyarországi cigányság főcsoportjai közül az egyik a beás. Ez a csoport önmagát világosan megkülönbözteti, a többi cigányok őket szintúgy, részben mert a nyelvük nem cigány (romani), hanem román. A beásoknak három alcsoportjuk van, a Tisza mentén lakó ticsánok, és a zömmel Dél-Dunántúlon lakó muntyánok és árgyelánok. (Románul muntean = hegyi, ardelean = erdélyi, a ticsán szó gyökerét nem tudom, tán a Tisza neve rejtőzik benne.)

A másik főcsoport az oláh, vagy oláhcigány. Ez már nehezebb ügy. A lényeg, hogy nem a nyelvtudás (a román szavakat tartalmazó romani ismerete) a döntő, és nem is az életmód, hanem az identitás. Az oláhcigány főcsoport több alcsoportra oszlik, ezek közül Magyarországon a legnagyobb a lovári, emellett van cerhás (cerhári), kherár, curár(i), gurvár(i), kelderás – a lovárin kívül az összes többinek rohamosan csökken a létszáma, egyre kevesebben tartják a csoporthoz tartozást. Ugyanakkor az oláhcigánysághoz tartozás, mint identitás-elem elevenen él. De hangsúlyozzuk: nem a nyelvtudás a döntő, az oláhcigány identitású emberek többsége ma már nem beszéli a cigány nyelvet.

A harmadik főcsoport volna a romungró, ez azonban valójában nem főcsoport, hanem a kívülállók által konstruált, bár a cigányok által is elfogadott, meglehetősen bizonytalan kategória. Egyik értelmezése szerint azok a romungrók, akik már nem beszélik a cigány nyelvet – ez az értelmezés azonban semmiképpen nem áll, hiszen ma már mind a beások, mind az oláhcigányok többsége csak magyarul beszél, ráadásul néhány ezren beszélik még a kárpáti cigány nyelvjárást is. Egy másik értelmezés szerint azok a romungrók, akiknek az ősei hatszáz éve, de legalábbis nagyon rég óta Magyarországon élnek – ez viszont túl bizonytalan meghatározás. A legközelebb akkor jutunk, ha azt mondjuk, hogy romungró az, aki őrzi ugyan cigány identitását, de végleg elszakadt a hagyományos cigány életmódtól és szokásoktól, a magyar (többségi) társadalom normái szerint él. De vigyázat: az oláhcigányok között városi értelmiségiek is vannak – ők őrzik az identitásukat, miközben elszakadtak a hagyományos életmódtól.

Van még egy negyedik főcsoport is, amelyről alig vesz tudomást a közélet és a szakirodalom: a kárpáti cigányok. Az ő közös jellemzőjük, hogy a román szavakat nélkülöző, szláv és magyar szavakat viszont használó kárpáti nyelvjárást beszélik, vagy olyanoktól származnak. Ők tehát valóban az évszázadok óta közöttünk élő cigányok leszármazottai. Legnagyobb csoportjaik a Pilisben, Nógrádban és Somogyban élnek. A somogyiak köszörűsnek, esetleg vend köszörűsnek nevezik magukat.

Ide mellékelek egy rövid szójegyzék-tesztet, aminek segítségével percek alatt eldönthető, hogy valaki kárpáti vagy oláh romanit beszél-e. A második oszlopban Győrffy Endre kárpáti szójegyzékéből vannak a szavak, a harmadikban somogyi köszörűsöktől, a negyedikben Sztojka Ferenc oláhcigány szótárából, az ötödikben pedig a román megfelelőjük. Természetesen még sok hasonlóság és különbözőség fellelhető, hiszen mint mondtam, ebben az ügyben az erős kontúrok nem használhatók.

Magyar
Kárpáti / Győtffy 1885Kárpáti /Baglyas, 2011
Oláh /Sztojka 1887Román
BeszélVakerelVakérelvorbijvorbeşte
ÍrPiszinelPiszírelSzkirijscrie
BajuszCsóraCshorMusztácáMuştaţa
Kár (fn)ZianZientPágubápagubă
TenyérBurnyikBurnyikPálmápalmă
ÁgyVodroVodroThán, pátopat
KalapácsSzviraSzvíriCsokánociocan
SárgaZsutoZsutoGálbénogalben
HosszúDugoDugoLungojlung
KulcsKlucsaKulcsoKije keje

Ezúttal két fénykép zárásul. A mindkét fényképet ismeretlen német katona készítette a második világháború idején, bizonyára a megszállás utáni nyáron Nagykanizsán. A kevés képi információ alapján nehéz megállapítani, hogy beások vagy kárpáti cigányok szerepelnek rajtuk. A távlati képen az egész telep látható. Talán akad még, aki emlékszik erre a telepre, és tud is róla valami közelebbit – ha megosztja velünk, azt megköszönöm.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr902808758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anita12-3 2012.11.30. 14:53:54

Én anyai ágon negyedrészben vagyok cigány, apai ágon meg teljesen..de sajnos nem tudom melyik cigány csoporthoz is tartozom, mert örökbe lettem fogadva még gyerekként..és a cigány származásomat is csak nemrég tudom.

Bencsik Gábor · http://www.magyarmercurius.hu 2012.12.03. 09:00:03

@Anita12-3: A legtöbb ember nem is tudja, milyen szerencsés, amikor készen kapja az identitását, nem neki magának kell kiküszködnie. Pedig azt hiszem, ezt a munkát senki sem spórolhatja meg, aki többes kötődésű. Ismerek olyat, aki tudatosan elzárja maga elöl a "gyökereit", és olyat is, aki valamiféle dacból, a bántásoknak elébe menve a nehezebb sorsú múltat választja a magáénak. Pedig nem jó sem gyökerek nélkül élni, sem dacolni a világgal. Szóval nem irigylem.
süti beállítások módosítása