Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

Ne bántsd a magyart

Bencsik Gábor 2011.05.02. 14:14

Zrínyi Miklós Török áfium cím alatt is ismert, híres politikai röpiratának adta ezt a címet a mű második, 1790-es marosvásárhelyi kiadásának közreadója, azóta így is ismert. Joggal. Az amúgy horvát nemzetiségű Zrínyinek a magyar hazáért való cselekvő lelkesedése szinte átsüt a kis kötet minden során. Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók – ez Zrínyi kiindulási pontja, és ezen a biztos alapon állva hitelesen kiáltja az egész világnak: ne bántsd a magyart! (Egy magán-megjegyzés: egy éve hasonmásban újra kiadtam a szívmelengető kötetet, akit érdekel, megtalálja a könyvesboltokban.)



Kartal legutóbbi kommentjében Wass Albertet idézi: „aki bántja a magyart, Téged is üt. Nemzeted jussát, igazát védeni kötelességed. Csak úgy lesztek erősek, ha megvéditek egymást. Mert bármelyik magyar vesztesége - a Te veszteséged is." Aztán nekem címezve így folytatja: Látom eldöntötted, melyik oldalon állsz. Te dolgod. Igyál egyet, gyújts rá egy szivarra! Feladom. Elég abból, hogy minden oldalról rúgnak.

Ez a komment nagyon fontos tévedésre világít rá. Nem, a cigány-ügy ebben a ne-bántsd-a-magyart összefüggésben egyszerűen nem értelmezhető. Tökéletesen félreérti a helyzetet, aki azt hiszi, hogy a cigányokkal szembeni fellépés valaminő bátor hazafiság, kiállás a bántott magyarokkal szemben. Sok aspektusa van ennek a konfliktusnak, de a bántják-a-magyarokat aspektus nincs köztük. Először is ez nem etnikai konfliktus, hanem szociokulturális – és ez nagyon nagy különbség. Másodszor a Magyarországon élő cigányok magyarok. Ha tetszik, ha nem. Évszázadok óta velünk élő honfitársaink közt nem csak jogunk nincs válogatni, de értelme sincs. Noha szívesen megtenném magam is, egynémely előember-fazonú honfitársamat szívesen kihagynám abból a közösségből, amelyhez tartozom. Ha az ősei Árpáddal jöttek be, akkor is.

A cigányokkal nem azért van konfliktusunk, mert másik etnikumhoz tartozunk. Nem a területért, a forrásokért, a hatalomért versengő népekről van itt szó, hanem arról, hogy az országlakosok egy közösségén belül kiugróan magas lett a társadalmi torzulás aránya. Nem a magyar nemzetiségűek és a cigány nemzetiségűek között van a konfliktus, hanem a normakövetők és a normákat semmibe vevők között.

Hozzá kell tennem, hogy a legújabb politikai kavargások következtében magam is egy kissé elveszítettem a tájékozási pontjaimat, bizonyos mértékig hagytam magam sodortatni az eseményekkel. Mentségemre szolgáljon, hogy ez természetes emberi magatartás. De ettől még idejében változtatni kell. A legközelebb ezért szeretnék visszatérni a problémák alapjaihoz, elsősorban önmagam számára.

A képen Dankó Pista látható, a híres szegedi cigányprímás, egy sor máig élő magyarnóta szerzője (Eltörött a hegedűm, Egy cica, két cica, Az a szép, az a szép, Nincs szebb lány a magyar lánynál, Most van a nap lemenőbe, stb. stb. stb). A maga korában országos híresség volt, de jómódra igazán soha nem jutott. Muzsikájáról általában azt tartották, hogy a magyar lélek abban szólal meg a leghívebben. Ő az első cigány, akinek szobrot emeltek.

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr762871693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kartal (rezervált) 2011.05.02. 20:44:16

Jaj. Nem is tudom meghatódjak-e, hogy ennyi betűt pazaroltál méltatlan személyemre. Inkább nem, de kicsit bővebb leszek.

Azért adom fel, mert tényleg elegem van abból, hogy minden oldalról rúgnak. Az egyik oldalnak nem lehet elmagyarázni, hogy ne bántsa már azt a srácot, mert attól, hogy cigány, még jó ember - igen, szoktam ilyet is -, és ugyanúgy nem lehet elmagyarázni, hogy NEM a cigány bűnözőket kell rács mögé tenni, hanem a BŰNÖZŐKET! Mindet! Ha ilyeneket írok, én vagyok az áruló.

Neked/nektek - nem csak Veled vitázok - meg nem lehet elmagyarázni, hogy a cigányellenesség a cigányoknak köszönhető, és nem a Jobbiknak. Sőt a Jobbik és a Gárda - vagy bármelyik ilyen szerveződés - sikere is a cigányoknak köszönhető. Hogy is mondta a "vajda"? "Ha tőlem négyszer el fogják lopni a tyúkomat, a búzámat, a krumplimat, akkor én is gárdista leszek."

Igen, a normakövető, és a normákat letojók között van a konfliktus. Igen, a bűnözőket kell börtönbe vágni, és nem a cigányokat. De akik olyan térségben élnek, ahol a bűnözők, az életet megkeserítő tolvajok és garázdák 99%-ban cigányok, ott cigányellenesség fog kialakulni, akkor is, ha ez Neked nem teszik. Az ember így működik, ez egy természetes folyamat. Aztán lehet találgatni, hogy mi a Jobbik titka pl. Ózdon... Minden egyes cigány, aki nem tartja be a társadalmi együttélés alapvető normáit, nekik kampányol. Ez a titkuk.

De az az igazság, hogy itt mi mindannyian szélmalomharcot vívunk. Nekem meg elegem van az egészből.

Ajánlott műsor, bár valószínűleg láttad már:
index.hu/video/2011/05/02/azt_kiabaltak_budos_magyarok_ussetek_oket/

Á, nem azért mert magyarok. Hanem... izé, miért is?

Maisie MacKenzie 2011.05.03. 08:12:13

"a Magyarországon élő cigányok magyarok."

Mert szerinted a magyarországi és a magyar szinonima.

Szerintem meg nem.

- Magyar, aki magyar származású és magyar MARADT.
- Aki nem magyar származású, de elmagyarosodik az magyar.
- Ezek keveréke.

Aki cigány származású, de nem magyarosodik, az tízezer év múlva is cigány marad.

(Vagy ha az eredeti cigány szokásai ki is halnak, attól még AUTOMATIKUSAN nem lesz magyar, csak a saját kultúráját elvesztett cigány.)

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.05.03. 10:50:36

@Maisie MacKenzie: A "magyar, aki magyar származású", az egy ún. tautológia, vagyis olyan állítás, ami önmagából következik. A rózsa piros, mert minden rózsa piros. Az a magyar, aki magyar.
Az ezzel a baj, hogy abban nincs közmegegyezés, hogy pontosan mi, ki a magyar. Nincs definíció, ami alapján le lehet ellenőrizni, hogy XY akkor most tényleg magyar-e. Megpróbálhatod definiálni, nem fog menni.

Bencsik Gábor · http://www.magyarmercurius.hu 2011.05.03. 12:56:18

@Maisie MacKenzie: "Magyar, aki magyar származású és magyar MARADT." Ezek szerint a közlekedési lápáknál koszlott újsággal lejmoló, szétázott arcú alkoholisták nem magyarok? Amúgy ránézésre nemigen látok köztük cigányokat.
A magyarországi és a magyar valóban nem szinonima. Viszont nem tudom elvitatni a magyarságát attól, akinek magyar az anyanyelve, és itt éltek az ősei évszázadok óta. Szerintem még a szétázott alkoholista is magyar.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.05.03. 13:18:03

@Bencsik Gábor: Az összes alkoholisták nevében kikérem magunknak, hogy a magyarságunkat kétségbe vonják. :)

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.05.03. 16:02:27

"Látom eldöntötted, melyik oldalon állsz." Mi ez, a Bar!kád mottó? :D
@Maisie MacKenzie: Sokszor szoktam kérdezni, hogy a magyar szimbólumok tiszteletén kívül mi a fenében különbözünk mondjuk egy csehtől, vagy szlováktól? (a szerbeket, románokat direkt nem írtam, mert azok "mocskos" ortodoxok)

Ha a bűnözőket mind rács mögé dugott, elkezdhetsz filózni, hogy miként akarod fenntartani a hirtelen túlterhelt börtönöket. :D Látom, te sem vagy a prevenció híve.

Inanimatus 2011.05.04. 09:53:19

,,- Aki nem magyar származású, de elmagyarosodik az magyar."
Tessék? Már hogy lenne magyar az, aki nem magyar származású? Ez nekem nem tiszta.. szerény véleményem szerint hülyeség is.. Ergo.. Ha én kimegyek pl Japánba, de nem vagyok ugyebár japán származású, csak ,,eljapánosodok", mert ott fogok élni, és beszélni fogom a nyelvet, ettől még nem leszek japán. Szerintem. De szóljon már rám valaki, ha tévedek.. Na most ugyanekkor.. A cigány nem magyar. A zsidó nem magyar. A fajkeveredést meg inkább hagyjuk..

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.05.04. 10:12:12

@Inanimatus: Oké, akkor pl. Zrínyi Miklós sem magyar? Arnold Schwarzenegger nem amerikai? Serge Gainsbourg nem francia?

Maisie MacKenzie 2011.05.04. 13:46:31

@Inanimatus:

Petőfi nem magyar?

Elmagyarosodott szlovákok leszármazottja: magyar

Ha kimész Japánba és ott élsz, Te nem, de az unokád már lehet japán (egy csepp japán vér nélkül is, csak a nyelv, a kultúra és a lakhely "segítségével".

Híg magyar - mély magyar?
Ismerős?

Természetesen a mélymagyarnak csak a mélymagyar az igazi magyar, de igazából a hígmagyar is magyar.

A cigány - hogy témánál maradjunk - (a putris, nem integrálodott cigány) nem üti a "hígmagyar" szintet sem!

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.05.04. 19:17:51

@Maisie MacKenzie: Mert magyarnak lenni, hígnak, mélynek, az egy "szint"?

Maisie MacKenzie 2011.05.05. 07:58:27

@mistinguett:

Nem tudom, miért sarkítasz, de igen, egy szint!

Ahogy amerikainak is lenni más minőség, mint ugandainak.

Pedig Amerikában is vannak narkós hajléktalanok és Ugandában is milliárdosok.

A hígmagyarok között kevesebb a problémás eset, mint a cigányok között.

Én hígmagyar vagyok - remélem még az unokáim azok maradnak, mert nem érint meg a mélymagyar pátosz -,de a cigányokkal nem fognék össze az általam nem igazán kedvelt mélymagyarkodók ellen sem!

A Kádár-i elit tagjainak, a Kádár rendszer haszonélvezőinek, azok leszármazottjainak nincsenek ilyen skrupulusai.

Nekik tök jól jön a cigánykérdés, mert lehet rettegni a náciveszélytől, lehet tetszelegni emberi jogi harcos mezben és legalább nem arról van szó, hogy őket, milyen felelőség terheli.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.05.05. 10:02:46

@Maisie MacKenzie: Én nem sarkítok, csak megkérdeztem. De akkor ez azt jelentené, hogy pl. a németek vagy a norvégok a magyarok fölött helyezkednek el, egy felsőbb szinten, mert ott kevesebb a problémás eset, mint a nálunk? Vagy pl. soproninak lenni, az egy felsőbb szint, mint mátészalkainak, mert a soproniak között kevesebb a problémás eset?

Sodan 2012.09.28. 19:49:58

Hej barátaim, kár itt magyarkodni, mert a kezdetektől kezdve a magyar nép kevert nép, több népcsoportból tevődik össze, igazi magyar nincs és nem is volt tiszta fajú magyar. még a hét törzs se volt mind magyar miről beszélünk?
a cigányoknál nagyobb magyar hazánkban nincs is. aki ismeri a történelmet tudja, hogy a magyar kevert nép, még saját nyelve se nincsen az is kevert népek nyelvéből tevődik össze.

Sodan 2012.09.30. 08:16:18

Ne bántsd a magyart

Ne bántsd a cigányt! Ez így a helyes !!!!

Ne bántsd a cigányt! Ez így a helyes !!!!

Bencsik Gábor úr!

Ne bántsd a cigányt! Ez így a helyes !!!!

Sodan 2012.09.30. 08:28:04

Ha a hibáit a nagy többség nem ismeri el akkor hogy oldódik meg a roma kérdés?

Ne a cigányok között keresd a hibát, ők csak áldozatok.

Magyarországon magyarokra van szükség nem nácikra!
Akiket eszmei identitás zavarokkal küszködnek.

Adjuk vissza a cigányainknak amit követelnek, a munkahelyeiket és tisztességes fizetést adjuk nekik végre. Tagadhatatlan, hogy kormány szinten szegregáljuk őket, nyomorba döntjük őket, állandó atrocitásnak vannak kitéve, minden élhető forrást elzártunk előlük, ez már undorító!!!
és még őket okolunk? ez a pofátlanság netovábbja.

Nincs szükség kollaboráns, hatalmi vágyból hatalom kiszolgálóira anyagi érdekekből.

Az igazság, hogy a cigányainkat évszázadokon át elnyomjuk, és mindig is meghamisítottunk negatív irányba a történelmüket!

Sadwick 2012.10.01. 15:51:08

@Sodan: Kedves Sodan úr,

Kérem árulja el, ön szerint egészen konkrétan milyen állás felelne meg egy olyan 47 éves, 6 osztályt végzett, ötgyermekes roma asszonynak aki egy 800 lakosú kisközségben él? Hol alkalmazná és milyen fizetésért?

Sodan 2012.10.01. 18:38:14

@Sadwick:Igen tisztelt Sadwick úr!

Igen nehéz munkát találni egy olyan hölgynek akit ön említ, de öt gyerek mellett nem kéne dolgozni, hivatásos anya címen. De a férje dolgozhatna.
Most is amikor ezrek válnak munkanélkülivé munkát nehéz találni. Egy konkrét példa a sógornőm ötven éven felül van két diplomával a cégét szanálták és több mint negyven éves gyakorlattal nem kap munkát, jelenleg munkanélküli. Ötven év körüli nehezen talál munkát, még diplomával is.
A kormányunk ígért munkahelyeket, hol vannak?
Hidje el uram a kisebbségeknek elég gondjuk van.
Egy cigány ember azért lett öngyilkos, mert nem talált kiutat, sehol nem alkalmazták anyagilag tönkre ment és öngyilkos lett.Ezért kérek mindenkit, hogy faji alapon ne ítélkezzünk, mert a magyarság nagy része ugyan olyan gondokkal küszköd mint a roma honfitársaink.
Köszönöm, hogy megtisztelt hozzászólásával.
Csík Ferenc
süti beállítások módosítása