Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

Miért nem előrelátók a cigányok?

Bencsik Gábor 2011.05.25. 10:35

Mottó: Azért kell megérteni mások szempontjait, hogy megértsük a sajátunkat.

Clifford Geertz: Az értelmezés hatalma, Századvég, Bp. 1994

Egy dolog az elmélet, egy másik a gyakorlat. Sokszor igen messze esnek egymástól. Mégis elméleteken át vezet az út a gyakorlat megismeréséhez. Ebben gyakran még a tévedések is előre visznek. Hát nézzük.



A cigányokat (értve a hagyományos életmódot élő cigányokat) gyakran vádolják azzal, hogy képtelenek előre gondolkodni, csak a mának élnek. Okkal. Tényleg ezer tapasztalat bizonyítja, hogy így van, és ez a társadalmi felemelkedés egyik erős akadálya. De vajon miért ilyenek?

A legtöbb társadalom alapvető strukturális elemei közé tartozik a felhalmozás vágya. Néha ez a vágy egészen absztrakt módon érvényesül, amikor az ember meddő kincseket halmoz fel, és a puszta birtoklásuk révén éli meg a vágy beteljesülését. Az átlagember nem megy ilyen messzire, de felhalmozni mindenki igyekszik, amióta ember az ember.

A felhalmozott javakat azonban meg kell védeni. A birtokosnak magának is, de mivel a birtokos önmaga komoly támadással szembeszállni nem tud, ezért a közösségre, elsősorban az államhatalomra bízza ezt a feladatot. Cserébe elfogadja az állam szabályait, saját helyét az állam alá-fölérendelési struktúrájában.

A vándor cigányok ezen a hatalmi struktúrán kívül éltek, és saját közösségeiken belül sem formáltak ilyet, magyarán egyik kompánia nem védte meg, nem tudta megvédeni a másikat. Mindez azt jelentette, hogy a számukra a felhalmozás nagyjából azonos volt az öngyilkossággal. Felhívás a kifosztásukra.

Egy átlagos vándorcigány kompánia húsz-harminc lelket számlált. Annak fele gyerek, negyede nő, negyede – 5-7 fő – férfi, az öregekkel együtt. Ennyi ember egy tucatnyi falusi suhanccal sem tud szembeszállni. A cigányoknak tehát nem csak tilos volt értékeket felhalmozniuk, de ennek köztudottnak is kellett lenni. Táboraik felforgatása, átkutatása így is napi gyakorlat lehetett. Idézzük fel Horváth Ágnes szavait, aki gyerekkorában maga is vándorolt:

„Letelepedtünk egy helyen, tudták bent a faluban, hogy két-három család, az ott van. És ha valami lopás volt, akkor mindjárt odajöttek. Először a csősszel jöttek, és látták, hogy nem találnak semmit – mert fölforgatták a szegénységét az embernek, szó szerint kutattak, hogy valamit csak találnak –, látták, hogy nincs ott, amit ők keresnek, odábbálltak. De ha azt a valamit megtalálták, mert sajnos volt olyan, hogy valaki lopott, akkor már rendőrrel mentek. Vagy önbíráskodással intézték el, éjszaka rájuk mentek sokan, és szegénykék menekültek.”

A cigány társadalomba tehát mélyen beleégett a felhalmozás elutasítása. Ha élni akarsz, ne legyenek értékeid. Innen pedig csak egy – szükségszerű – lépés, hogy ne foglalkozz a holnappal. Ne tervezz, ne készítsd elő a jövődet. Élj a mának.

Mindez magyarázatul szolgálhat arra is, hogy a letelepedett népek miért tűrték évszázadokon át a cigányok lopásait. Mert hiszen lopások voltak bőven, már a legkorábbi, 15. századi források erre panaszkodnak. Valószínű azonban, hogy a cigányok csak olyasmit loptak, amit azonnal el tudtak tüntetni, magyarán megenni. Tyúkot, nem pedig szerszámot, értékeket. Időnként nyilván áthágták ezt a szabályt – néha nagyobb volt a kísértés, mint aminek ellent tudtak állni –, amit hol megúsztak, hol az életükkel fizettek érte. De alapvetően nem terhelték az elviselhetőség határán túl a környezetüket.

Ma már valószínűleg szinte senki nincs ezzel így tisztában. A társadalmi struktúra azonban továbbra is meghatározza azokat a válaszokat, amelyeket a kihívásokra ad a hagyományos viszonyok között élő cigányság. Amely továbbra sem képes felhalmozni, inkább – ha polgári javakra vágyik – zsákmányol. De a zsákmányára sem vigyáz, hiszen az a felhalmozás egy formája volna.

Mit lehet tenni? Talán a polgári felhalmozás iránti vágyat kellene felébreszteni? Azt hiszem, ez talán a nők esetében lenne sikeres. Egyébként is azt gondolom, hogy a nőkre kellene koncentrálni. A rendezett otthon, a gyerek sikeres jövője, az anyagi biztonság számukra vonzóbb értékek lehetnek, mint a férfiaknak.

Mostani képünk a már korábban emlegetett Oldal István nagybecskereki „festész és fényképész” felvétele, 1900 körül készült. Ránézésre valószínű, hogy nem oláhcigányokat ábrázol, de akár kárpátiak, akár beások lehetnek. Érdekes a klarinétos kisfiú, eszerint zenész családról lehet szó.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr142930917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ralf 2011.05.25. 16:36:43

Én csak azzal az eggyel kapcsolatban vagyok szkeptikus, miszerint ez egy döntés eredménye volna. A vándornépek azért nem halmoznak fel, mert sok cuccal nem lehet vándorolni (meg persze biztonságba helyezni sem). Ahogy a nomádok sem halmoztak fel, hanem amerre jártak, rablóhadjáratokat vezettek, és megszerezték, amire szükségük volt. Akkor, amikor szükségük volt, és annyit, amennyire szükségük volt.

A felhalmozás a letelepedett életmóddal van kapcsolatban, amikor van tárhely, nem kell naponta, hetente felkerekedni, összeszedni a cókmókot, és továbbmenni.

És ahogy a letelepedett magyarok sem egyik napról a másikra kezdtek letelepedett nép módjára élni, úgy a letelepedett cigányok mentalitása is még nomád. Az azonban kétségtelen, hogy a modern társadalomban ez a felfogás életképtelen.

Bencsik Gábor · http://www.magyarmercurius.hu 2011.05.25. 17:45:11

@ralf: Azt gondolom, hogy a vándor cigányokra nem lehet alkalmazni a nomád jelzőt. A nomádok is területfoglalók, és ily módon képesek megvédeni az értékeiket. A cigányok esete teljesen egyedi, ők felolvadtak más területfoglaló népekben apró kis egységek, a nukleáris családnál alig nagyobb kompániák formájában. Ezért nem az volt a problémájuk, hogy nehézséget okozott a felhalmozott javak szállítása, hanem az, hogy nem tudták megvédeni. Sőt, ha javakkal rendelkeztek volna, azzal kihívják a befogadó nép támadásait.

.malacka. 2011.05.26. 11:28:13

@Gábor
"De alapvetően nem terhelték az elviselhetőség határán túl a környezetüket."
Voltál-e már évtizedeken keresztül szezonról szezonra kifosztva szőlődből, gyümölcsödből? Amit keserves munkával műveltél?! Mi az elviselhetőség határa??? Csak nagyapám emberi nagyságának tudható be, hogy soha nem gyűlölködött és nem lett rasszista. Időről időre rendszeres fosztogatók visszajártak, mert nem volt retorzió. És mindent vittek, nemcsak a szükségeset...még kerítés mögül is! Csak nem adekvát reakcióval nem történik baj...de nem elvárható, hogy átlépje mindenki a saját árnyékát...nem osztom az észt, csak próbálok emberi okokat keresni a minden oldalról erősödő rasszizmusra...
Az utóbbi posztjaid nagyon fontosak, mindegyik! Széles és szakértő közegben kellene publikálni...:) és nagyon jó a mottó! :)))

Baloghnee 2011.05.26. 22:38:48

@Bencsik Gábor: "Azt gondolom, hogy a vándor cigányokra nem lehet alkalmazni a nomád jelzőt." Zseniális! Bencsik úr felfedezte, amit a nomadizmus legkiválóbb kutatói elsősorban is a német nyelvterületen, illetve idehaza bő másfél évszázada hajtogatnak! :) Ha így halad, előbb-utóbb arra is ráébred, hogy a cigány [= roman(j)i shib] újind nyelv! Vagy, hogy a beások románul beszélnek, és tkp. egészen olyanok, mint a rudárok és lingurárok...

aszterixagall 2011.05.27. 09:05:44

@Baloghnee: Kevesebb kávé, több andaxin!

Baloghneeni 2011.05.27. 20:10:10

@aszterixagall: Nem kávézom, köcsög! Egyébként abba ugass bele, amit képes vagy felfogni!

aszterixagall 2011.05.28. 06:59:43

@Baloghneeni: Ralf párhuzamot vont a cigányság és a nomád életmód között, a szerző pedig reagált erre. Két normális ember beszélgetett. Úgy gondolod, hogy minden mondat után be kellenne szúrni egy hivatkozást?

Látszik, hogy kiváló szsakértője vagy a témának, ezt két mondatban be is bizonytottad. Nekem viszont rengeteg új dolgot mondott ez a blog, úgy, hogy egy pillanatig sem akarta velem elhitetni a posztoló, hogy minden információ saját kutatás eredménye. Röviden: egyáltalán nem értettem, mitől indultál így be.

Csak ismételni tudom magam. Kevesebb kávé, több andaxin!

Muster Mark 2011.07.01. 14:58:10

@.malacka.: Nagyon türelmes volt... én asszem "véletlenül" gramoxont felejtettem volna az egyik boroshordóban.
süti beállítások módosítása