Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Frick László Intézet: @Pipas: Mitőllenne zavaros? A "cigányok"Magyarországon több korszakban többfelől,több okból és nem... (2021.04.11. 06:17) A vajda, aki nincs
  • csokosszaju: nem olyan sokára mi leszünk kevesebben...és akkor jaj nekünk (2020.05.28. 20:58) Gádzsóverés a Józsefvárosban
  • Dread Naughty: Csak jelzem, hogy a cigányság nem egységes forrásból származik(ahogy pl. a zsidók sem). Vannak az ... (2018.11.18. 18:13) Gének
  • HargitaIhenrIK: Csak mondom. Olyan megnyitojuk volt hogy csuhaj.. nmaahc.si.edu/ (2016.11.06. 03:21) Cigány múzeum
  • Szúrófény: Papír kell, bizonyítvány! Papír kell: bizonyítvány Azzal virít, aki hitvány! Tanult ő, férges esz... (2015.01.24. 07:59) Hócipő

Romagyilkosok

Bencsik Gábor 2010.08.09. 20:45

A nyomozás lezárult, a bizonyítás befejeződött. Megvannak a gyilkosok, megvan az indíték. Meglepően sok kommentelő nem hiszi el, hogy így van, pedig gyakorlatilag biztos, hogy amit a rendőrség állít, az igaz. Azok voltak, akiket megfogtak, úgy történt, ahogy elmondták, azért történt, amit kiderítettek.

A valódi kérdés nem is ez. Hanem hogy hogyan fajulhattak idáig a dolgok. És erre a kérdésre egyáltalán nem könnyű válaszolni. Ugyanis több, egymásnak tökéletesen ellentmondó felelet is lehetséges.

Az egyik szerint a tragédia mélyén a társadalomban mind jobban megerősödő előítéletesség lapul. Ott követtük el a hibát, hogy nem elég határozottan, nem elég szigorúan, nem elég korán léptünk fel ez ellen az előítéletesség ellen. A gyilkosoknak – következtet az indoklás – valójában azok a cinkosai, akik tűrték az előítéletességet, sőt politikai haszonszerzésből még össze is kacsintottak vele. A rasszizmus szelleme szabadult ki a palackból, és mindenki bűnrészes, aki nem próbálta még idejében megakadályozni. A továbbiakban tehát az a feladatunk, hogy az eddigieknél még eltökéltebben küzdjünk az előítéletesség ellen. Különben bármikor újra gyilkosságok eshetnek.

A másik magyarázat szerint viszont a túlhajszolt jogvédelem felelős a helyzet elmérgesedéséért. Az állandó rasszistázás, a többségi társadalmat bűnösnek, a cigányságot ártatlan szenvedőnek való beállítás, a problémák letagadása, a feszültségek erővel való elfojtása, az őszinte beszéd kiiktatása. A gyilkosoknak azok a legfőbb cinkosai – mondja ez az indoklás –, akik elérték, hogy az elfojtás alatt szörnyű indulatok gyűljenek fel, egészen a robbanásig. Ráadásul – szól az érvelés – az úgynevezett jogvédő magatartás a cigányságot is elkapatta, önveszélyes módon szembefordította a többségi társadalommal, mintegy kiprovokálva a konfliktust.

Hol az igazság? Először is nézzünk szembe azzal, hogy ma a magyar társadalom cigányellenes. Sokkal inkább az, mint húsz éve volt. És most nem azokról beszélek, akiknek minden évben ellopják a krumpliját a hátsó kertből. Hanem azokról, akiknek életükben soha semmi személyes ütközésük a cigányokkal nem volt. Ugyanis a nagy többség ilyen: legtöbben úgy éljük le az életünket, hogy cigány emberrel nem kerülünk konfliktusba. Csupán „tudjuk”, hogy milyenek.

Ennek a cigányellenességnek többféle oka van. Az egyik valóban a „jogvédők”, a hasbaszúrt Józsikáért tüntetők arroganciája. De nem ez a fő baj. Sokkal inkább az elmúlt húsz év ezernyi keserűsége van benne: hogy a cigányok többsége önhibáján kívül munkanélküli lett, hogy a vidéki gazdasági életnek a negyven év alatt vérrel-verítékkel kialakított rendszere összeomlott, hogy városi százezrek egzisztenciája megroppant, hogy mohó gazemberek nyílt színen lopták szét az ország vagyonát, hogy százezreket majd agyonnyom a hiteltörlesztés, hogy a fél ország úgy érzi, át lettünk verve mindnyájan. És akkor még itt vannak a cigányok is.

A terrorizmust – mert a romagyilkosság-sorozat terrorizmus volt, ez nem kétséges – mindig tömegek tehetetlen dühe hívja életre. Itt nem arról van szó, hogy kinek van igaza, hanem arról, hogy nagyon sok ember úgy érzi, nem jól mennek a dolgok, de ez ellen nem tehet semmit. Magát a terroristát a tömegek tehetetlen dühének piramisa löki fel a cselekvés szintjére. A tényleges cselekvők alatt ott az aktív segítők szélesebb köre, az alatt a passzív segítőké, majd azoké, akik bár nem segítenek, de ugyanazt a tehetetlen dühöt érzik, és ezzel mintegy igazolják a terrorista tetteit. Ahol nincs le nem vezethető társadalmi feszültség, ahol nem tornyosul fel a tehetetlen düh piramisa, ott nem terem meg a terrorizmus.

Bin Ladent lehet likvidálni, de attól még megmarad az a közeg, amely kitermelte, és amely bármikor másikat állít a helyére. A romagyilkosokat életfogytig börtönben lehet tartani, de attól még marad a feszültség a társadalomban. Ezt kell orvosolni.

 

Képeslap-gyűjtők körében jól ismert a kecskeméti cigányvárosról készült sorozat. Nekem eddig háromfélét sikerült megszereznem, de van még több is. Nem tudom, pontosan hol volt ez a bizonyos cigányváros, de nevezetes hely lehetett, ha több képeslapot is kiadtak róla. Az itt közölt lapot Fekete Soma könyv- és papírkereskedő adta ki évszám nélkül, egy másikat Komor Gyula 1915-ben, a harmadiknak nincs jelzett kiadója. Ha valaki többet is tud a kecskeméti cigányvárosról, megköszönöm, ha megírja.

Címkék: bűnözés cigányellenesség romagyilkosság

7 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr442210278

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Honvédségi kém volt az egyik romagyilkos 2010.08.13. 18:20:01

Elismerte a Honvédelmi tárca, hogy korábban kapcsolatban állt a romagyilkosságok egyik gyanúsítottja a Katonai Biztonsági Hivatallal és információkkal is szolgált annak. A minisztérium korábban tagadta ennek tényét.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.08.09. 21:14:19

Érdekes volna megvizsgálni, hogy akik most felháborodnak a "rasszista eredetű gyilkosság" kijelentésen (és esetleg a fent említett "feszültségrobbanás" kicsit felelősséghárító ízű gondolatába keverednek), azok esetleg anno Olaszliszka esetében is a feszültséget okolnák, vagy a "cigányok vérében van a gyilkolás" felvetés vette kezdetét.
Most persze nem veled személyeskedek, Gábor, csak érdekelne, mennyire következetes a magyar.

Kicsit szerencsétlennek érzem a cigányváros szót Kecskemét neve mellett. :D

Bencsik Gábor · http://www.magyarmercurius.hu 2010.08.10. 15:09:55

@Member: Szerintem ez az ellentmondás kezelhető. Olaszliszkán szó sem volt előre eltervezésről, ott egy (mint utóbb kiderült, jelentéktelen)sérelem körüli indulatok eszkalálódtak lincseléssé - és miért ne elemezhetnénk, hogy az indulatok ilyetén eszkalálódása összefüggésben van-e a cigányság magatartás-mintáival (szerintem összefüggésben van). A romagyilkosok rasszista eredetű gyilkosságokat követtek el, erről nincs mit vitázni - viszont emögött más társadalmi hátország van. A gyilkosok bizonyára egyfajta jellemformálódáson mentek át, mire cselekvésre szánták el magukat, és ehhez a hosszú időn át zajló formálódáshoz a környezetük nagy mértékben hozzájárult, ha tudott róla, ha nem. Ahogy a gyilkosok környezetében a cigányokról beszéltek, ahogy a későbbi gyilkosok szavaira reagáltak, ahogy a rasszista kijelentéseket elfogadták vagy éppen rátromfoltak, azzal előkészítették a gyilkosságokat. A bejegyzés arra keresi a választ, hogy a környezet miért viselkedett úgy, ahogy.

Csorba Gábor · http://szirt.blogspot.com/ 2010.08.11. 13:10:06

@Bencsik Gábor "Nem tudom, pontosan hol volt ez a bizonyos cigányváros, de nevezetes hely lehetett, ha több képeslapot is kiadtak róla."

Forrás: kecskemet.hu

"Kecskemét városterületén belül hosszú évszázadokon át elkülönült részt képviselt az ún. „cigányváros”. Ez a lakóterület a korabeli város legdélebbi részén, a mai Dankó Pista utca keleti végénél helyezkedett el. Északi irányban az ún. „Gödrös” temető határolta (ma a Praktiker áruház áll a helyén), déli oldalán a város kaszálója terült el. Már a XVIII. században a helyi magisztrátus és az országos hatalmi szervek részéről is többször történt kísérlet a cigány lakosság magyar lakosságtól eltérő szokásainak, életmódjának megváltoztatására. A cigányság integrációjára, más esetekben asszimilálására irányuló törekvések azonban sorra kudarcot vallottak."

Bővebben itt:
kecskemet.hu/?r=201803&c=13919&l=

Kartal (rezervált) 2010.08.20. 12:20:21

Szerintem korrekt választ adtál. Ahol tömegek keserednek el végletesen, ott előbb-utóbb robbanni fog a helyzet, és akkor nem nézi senki, hogy ártatlant vagy bűnöst ölnek-e meg. Ha így nézzük, akkor mindenki felelős, és nincs az a patikamérleg, amivel kimérhető lenne a felelősség eloszlása a különböző társadalmi csoportok között.

Ami a gyilkosokat illeti: én valamiért hitelt adok az ügyvéd szavának, aki azt mondta, nem tartja valószínűnek, hogy a fickók segítség nélkül, maguktól ki tudtak volna vitelezni efféle bűncselekményeket. Nem is beszélve az anyagi háttérről: terepjárók, fegyverek, mindez biztonsági őri fizetésből...

Ami a terrorizmust illeti: amikor kilopják a fénysorompóból az akkumulátort, amikor ellopják a síncsavarokat, amikor megdobálják a buszt és vonatot, amikor hetente rabolnak ki vagy vernek agyon egy-egy nyugdíjast, az miért nem terrorizmus???

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.08.20. 21:26:18

hu.wikipedia.org/wiki/Terrorizmus

Másrészt meg amiket írtál, sokkal nehezebben bizonyíthatóak, nem tudható bennük szervezett összefüggés. Úgy állítod be, mintha direkt heccből vagy tudatosan ellenünk csinálnák és egymást még fel is hívnák, hogy "ma is megszopattam 3 parasztot!".

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.09.06. 16:48:03

Egy ilyen esetben, amikor a három tettes közül az egyik besúgó a KBH-nál, a másik meg ex-kibucnyik, az áldozatok meg véletlenül sem bűnözők (pedig a statisztikai arányikat figyelembe véve lett volna esély rá) és nem is "kamatospénz-adósok", nem is saját fajtájukat nyomorító uzsorás etnoparaziták, gondolom bármilyen kérdések föltevése önmagában rasszizmus...
süti beállítások módosítása